Eetstoornis ~ Herstel: Vroeger

Koninginnedag 1982. Ik ben hier 4 jaar oud. Kijk hoe lang ik ben in vergelijking met mijn klasgenootjes, maar ook in verhouding met de moeder die achter mij staat.
Koninginnedag 1982.
Ik ben hier 4 jaar oud. Kijk hoe lang ik ben in vergelijking met mijn klasgenootjes, maar ook in verhouding met de moeder die achter mij staat.

Waarom heb ik een eetstoornis gehad? Waarom heb ik zo’n vertekend zelfbeeld? Waarom voel ik me zo groot? Niet zozeer dik, maar groot, lomp en log. De oorzaak lijkt heel simpel. Ik werd geboren, begon te groeien, net als ieder ander. Echter groeide ik veel sneller dan al die anderen. Ik ging naar het ziekenhuis en daar berekende men mijn te verwachte lengte. Die zou ergens rond de 2.07 meter uitkomen als ik mij goed herinner. Ik werd behandeld met (anti) groeihormonen, wat resulteerde in een mooie lengte van 1.86 meter. Deze lengte bereikte ik echter al wel op de lagere school. Ik was een kind in het lichaam van een volwassen vrouw. Ik schaamde me voor mezelf. Daarnaast was ik ook niet moeders mooiste. Ik had (en heb nog steeds) een lelijk gebit door een veel te smalle en kleine kaak. Ik was onhandig, struikelde snel, kon niet goed hardlopen, was slecht in gym en andere sporten. Alleen in zwemmen was ik goed.

Wat in mijn hoofd achtergebleven is, is de herinnering aan een doodongelukkige kindertijd. Ik kan me geen leuk moment meer voor de geest halen. Behalve bij mijn opa en oma. Daar kon ik echt mezelf zijn. Daar hoefde ik me nergens voor te schamen. Elders, buiten op straat, op school, tijdens het zwemmen, ik schaamde me dood en het liefst wilde ik van de aardbodem verdwijnen. Het klopt echter niet met de verhalen van vroeger. Waar bij de meeste kinderen een select groepje op het kinderfeestje kwam, was op mijn feestje het ruime rijtjeshuis van mijn ouders eigenlijk te klein. Zelf werd ik op bijna ieder feestje van de kinderen uit mijn klas uitgenodigd. Zelfs bij een paar kinderen die een klas hoger of lager zaten kwam ik op de verjaardag. Waar komt dat verschrikkelijke negatieve beeld van mijzelf vandaan?

Ik hoopte dat de foto’s van vroeger mij zouden laten zien dat het allemaal wel meeviel. Dat ik niet zo lomp en log en lelijk was. Dat ik wél een vrolijk kind was geweest die een leuke tijd op school had gehad. Maar helaas. Mijn beeld van mijzelf klopt volledig. Ik was een grappige baby, een ondeugende peuter en een blije kleuter (zie de foto’s). Daarna veranderde ik in een kind wat groter was dan alle andere kinderen, lelijker was dan een gemiddeld kind en zich daarvoor zo schaamde dat ze zich terugtrok in haar eigen wereldje.

Tenminste….. buitenshuis! Thuis, binnen het gezin, bij mijn opa’s en oma’s en ooms en tantes heb ik een fantastische en liefdevolle kindertijd gehad. We gingen op vakantie, weekendjes weg met z’n allen. Prachtige herinneringen heb ik daaraan. Maar juist door binnen die hoge, beschermende muren van het gezin en de familie te blijven, ben ik kwetsbaarder geworden dan ooit.

Een gedachte over “Eetstoornis ~ Herstel: Vroeger

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.