Persoonlijk

Ruimte


Getagd: , .

Heel langzaam aan ben ik mijn straatje aan het schoonvegen. Dat doe ik op allerlei manieren. De ene keer haal ik simpelweg de bezem even over het pad, de andere keer haal ik heel subtiel met mijn voegenkrabbertje wat ongewenst groen tussen de tegels vandaan. Nog weer een andere keer neem ik de hogedrukreiniger ter handen en ga ik genadeloos tekeer. Maar op welke manier dan ook, het bevalt me enorm goed.

In mijn DZP-lijst staat onder andere: niet liegen. Niet liegen betekent niet alleen eerlijk zijn. Het betekent ook niet doen alsof, je mening geven en niet je mond houden of weglopen voor dingen. Dit in combinatie met het schoonvegen van mijn straatje levert fantastisch resultaat op. Een dusdanig resultaat dat ik mezelf voor de kop sla dat ik dit niet veel eerder heb gedaan.

Ik geef mijn grenzen aan. Zeg nee als ik nee wil zeggen. Zeg het als ik het ergens niet mee eens ben. Geef mijn eigen mening. Durf voor mijzelf op te komen. Ik ga niet meer in discussie met mensen die mij hun mening willen opdringen en niet openstaan voor die van mij. Ik vermijd mensen die blijven hangen in een draaikolk van negatieve gevoelens. Ik verbreek het contact met mensen die mij en/of mijn situatie niet respecteren.

Al dit bovenstaande geeft mij ruimte. Ruimte voor mijzelf. Ruimte voor mijn relatie. Ruimte voor mijn creativiteit. Ruimte voor positieve mensen om mij heen. Ruimte om te accepteren dat ik chronisch ziek ben, zonder mij daar schuldig over te voelen. Ruimte waardoor ik mezelf niet meer hoef weg te cijferen.

Door al die ruimte heb ik ook ineens lucht. Lucht om te ademen. Lucht om te bewegen. En de lucht is leeg. Als ik omhoog kijk zie ik dat de lat weg is. De lat die altijd zo hoog en onhaalbaar in de lucht hing, hij is weg. De lucht is leeg, ik kan vrij ademen.  Ik heb alle ruimte. Ik heb alle tijd.

9 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s