Eetstoornis ~ Herstel: Control

Janet Jackson. Ik was een absolute fan van haar. Ik vond haar mooi. Ik vond haar knap. Ik vond haar stem prachtig. Ik vond haar oorbel met die sleutel helemaal het einde. Ik deed haar dansjes na voor de spiegel. Ik zong haar liedjes keihard mee als ik mijn walkman op had.

En zomaar opeens vond ik haar eigenlijk ook een beetje….. mollig.

Ik voel een enorme drang naar controle. Ik hou niet van onverwachte dingen. Ik wil weten waar ik aan toe ben. Ik wil weten wanneer dingen gaan gebeuren. Ik wil weten hoe lang ze duren. Ik wil controle. 

Als ik een afspraak heb ben ik altijd ruim op tijd. Ik verwacht dat ook van degene met wie ik een afspraak heb. Niet omdat ik geen zin heb om te wachten, absoluut niet, maar als iemand te laat komt ben ik bang dat er iets gebeurd is met diegene. Als mijn man een half uurtje gaat wandelen en hij is na drie kwartier nog niet terug is het heel logisch dat hij iemand is tegengekomen. Ik zie hem echter in mijn gedachten al beroofd en neergestoken in een sloot liggen. Is dat ziekelijk? Ja natuurlijk, maar ik kan die gedachten niet stoppen. Ik heb daar geen controle over.

Dan mijn baan natuurlijk. Wel boventallig. Niet boventallig. Onrust. Onzekerheid. Geen enekel controle.

Weet je waar je wel controle over kan hebben? Je gewicht. Je weet namelijk zeker dat als je meer energie verbruikt dan dat je tot je neemt, je gewicht gaat dalen. Het handige is ook nog eens dat ze daar een apparaat voor hebben: de weegschaal. Zo kan je op ieder moment van de dag, wanneer je maar wilt, controleren hoeveel je weegt. Doordat je zelf beslist hoeveel je eet, wat je eet en hoeveel je beweegt, heb je jezelf volledig onder controle. Tenminste, zo voelt het. In de praktijk werkt het natuurlijk niet zo. Schijncontrole.

Een eetstoornis, zegt men, draait om controle. Dat is tot op bepaalde hoogte waar, maar niet helemaal. Tenslotte moet het gewicht omlaag. Er is nog nooit iemand een eetstoornis gaan ontwikkelen omdat hij of zij dwangmatig wilde aankomen. Het gaat altijd om afvallen. Het moet altijd minder, nooit meer. Dus er is nog iets aan de hand, maar wat dan?

Veel mensen met een eetstoornis hebben ook bepaalde, typerende karaktereigenschappen. Ze zijn onzeker. Zijn veelal zeer perfectionistisch. Leggen de lat extreem hoog voor zichzelf. Zijn enorm zorgzaam voor anderen. Zijn erg gevoelig, soms zelfs hooggevoelig. Ze hebben de neiging zichzelf extreem aan te passen aan anderen of nog erger, zichzelf volledig weg te cijferen.

Eten is lekker. Eten is goed voor je. Eten is genieten. Dus waarom zou je minder eten? Heeft het te maken met jezelf iets ontzeggen? Sterk zijn?  Afzien? De verleiding weerstaan? Heeft het te maken met streng zijn  voor jezelf? Wellicht nog erger, jezelf straffen? Zie je daarom ook vaak dat mensen met een eetstoornis automutileren? Moet het eten er daarom weer uit als je hebt toegegeven aan de verleiding en dus zwak bent geweest? En waarom geldt dit alleen voor jou en nooit voor een ander?

Sinds ik eten niet meer inzet om ergens controle over te hebben, kom ik steeds dichter bij mezelf. Ik mag eindelijk van mezelf voelen wat ik echt voel. Ik mag eindelijk zeggen wat ik wil zeggen. Ik mag eindelijk doen wat ik wil doen. Ik hoef me niet meer anders of beter voor te doen dan ik ben. Ik ben er eindelijk aan toe om de controle los te laten en te worden wie ik echt wil zijn.

This is a story about control
My control
Control of what I say
Control of what I do
And this time I’m gonna do it my way
I hope you enjoy this as much as I do
Are we ready?

I am

12 reacties Voeg uw reactie toe

 1. bentenge schreef:

  Janet J., schitterend ! En ja, ze was/is mollig. En omdat ze dat was heeft ze er bij momenten heel hard aan gewerkt. In haar Rhytm Nation stond ze volgens mij relatief scherp. En ook later had ze slankere periodes. Maar fluctueren deed ze dus. Ook in haar muziek. Control vond ik minder, Rhytm Nation beter maar vooral Janet en The Velvet Rope vond ik mooie CD’s.
  Enfin, dit maar om te zeggen dat bij Janet Jackson “control” niet evident is/was.
  Ik wens je dan ook veel succes. 🙂

  1. Marion schreef:

   Waar het op neer komt: fluctueren is goed! In welke vorm dan ook 🙂

 2. Sunnyman schreef:

  Janet Jackson. Ik vond haar ook wel bijzonder. Muzikaal kan ze niet tippen aan haar broer, maar uiterlijk had toch zij mijn voorkeur. Dat ze een beetje voller oogt is voor mij helemaal geen bezwaar. Als we er allemaal hetzelfde uit zouden zien zou dat toch knap saai worden.

  1. Marion schreef:

   Uiteindelijk, toen ik echt kwaliteit van kwaliteit kon onderscheiden, was het inderdaad MJ die aan het langste eind trok. Wat muziek betreft dan…..

 3. Joyce schreef:

  Had nooit verwacht dat dit blogje hier over zou gaan maar goed stukje. En tja ik snap je punt over eten heel erg goed, iets te goed….. Ik ben alleen de andere kant op, waarom zou ik mijzelf iets ontzeggen? Is ook geen beste optie kan ik melden.

  Grappig dat jij een nummer janet kiest terwijl de muziek van haar broer mij altijd overeind hield 😉

 4. Voor mij is die weegschaal ook een levensnoodzakelijk iets. Mijn vriend van elke morgen…

  1. Marion schreef:

   Echt waar? :-O
   Ik vond het echt verschrikkelijk. Ik zou nooit meer terug willen.
   Maar als het je vriend is in plaats van je vijand….

   1. Zonder weegschaal zou ik mezelf laten gaan, vrees ik.

 5. aukjesweb schreef:

  Ik vraag mezelf ook regelmatig af waarom ik de dingen doe zoals ik ze doe. Ik houd inderdaad graag controle , maar dat alleen is voor mij niet het antwoord.. Mooi geschreven

 6. marielle schreef:

  mooi stuk zeg!
  Als mens hebben we nooit echte controle, maar zoekt iedereen niet een bepaalde houvast…?

 7. Bloem schreef:

  Ik zag het begin van je stukje en werd er helemaal blij van. Ik deed namelijk ook van zingen en dansen en kledij a la Janet. Heb echt alle cd’s van haar. Ze is ook mollig heel mooi, vind ik. Toen ik verder las, werd ik helemaal stil. De relatie tussen jou en je lichaam is niet goed verlopen. Dat herken ik helemaal. Jammer voor jou dat het zulke vormen aannam … Ik vind het heel knap dat je, door de controle los te laten, eigenlijk een betere controle over jezelf kreeg. Of klinkt dat onnozel?

  1. Marion schreef:

   Nee, dat klinkt niet onnozel, het is juist precies zoals je het zegt 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.