Eetstoornis, Persoonlijk

Eetstoornis ~ Herstel: Een geluk bij een ongeluk


Getagd: , .

Vanochtend om 10:00 uur had ik afgesproken met K. K. is een lid van het eetstoornisforum en heeft tot voor kort in Wageningen gewoond en gestudeerd. Ze miste het wandelen op de Wageningse Berg en toen ze hoorde dat ik er regelmatig ging lopen stuurde ze mij een berichtje of ik het leuk vond om een keer samen te gaan. Natuurlijk vond ik dat heel erg leuk! Spannend, dat wel, maar met name heel erg leuk.

Het is bijzonder om iemand waar je al heel veel van weet, en best persoonlijke dingen ook, voor het eerst in het echt te ontmoeten. Het mag dan op het forum klikken, dat wil nog niet zeggen dat het in het echte leven ook klikt.

Toch pakt dit vaak wel zo uit en ook nu was dat het geval. Ze stond al te wachten toen ik aan kwam rijden. Ik liep naar haar toe, zwaaide al even van een afstand en gaf haar een knuffel. We liepen het arboretum in, even stil, even aftasten, maar na twee minuten was het goed. We praatten honderduit, vooral over onze eetstoornis natuurlijk.

Na ruim een uur flink gewandeld te hebben gingen we nog even op een uitzichtpunt op een bankje zitten. We hadden geluk, want het was nog steeds droog. K. vertelde mij over de behandelingen die ze had gehad en die nog zouden volgen. Ook hoe het nu ging, nu ze tijdelijk helemaal geen behandeling heeft. Ik herkende natuurlijk veel, maar ook een heleboel niet! Ik heb relatief korte tijd laxeermiddelen gebruikt. De eerste keer dat ik daarmee stopte woonde ik nog thuis. Mijn tassen en zakken werden gecontroleerd door mijn moeder. Ik had geen schijn van kans. Dit herhaalde zich een paar jaar later toen mijn partner mijn tassen en zakken ging controleren. Eetbuien heb ik nooit gehad. Braken heb ik nooit gedaan. Bewegingsdrang heb ik in het begin gehad om te compenseren voor het niet kunnen gebruiken van laxeermiddelen, maar ook dit heb ik niet lang gedaan. Eigenlijk had ik een zeer eenzijdige eetstoornis: Ik at gewoon steeds minder. Op het laatst at ik overdag niet meer en mijn avondeten bestond meestal uit een droog toastje, een gekookt ei en een augurk.

Wat ik mij vanochtend besefte is dat ik het eigenlijk vrij makkelijk heb gehad wat herstellen betreft. Niet om mijn herstel te bagatelliseren, maar meer gaan eten óf meer gaan eten, stoppen met laxeren, stoppen met braken, geen eetbuien meer krijgen én stoppen met bewegen is nogal een verschil. Laten we het zo zeggen: Een geluk bij een ongeluk.

Het was heel erg fijn om met iemand te praten die 90% begrijpt van wat je zegt. Die snapt hoe het voelt om niet te eten. Die snapt dat een eetstoornis wel degelijk met het uiterlijk te maken heeft, maar ook weer helemaal niet. Die beseft dat het gewoon een kwestie van doen is, maar ook weer niet. Die snapt dat je soms nog kan terugverlangen naar een ongezond dun lichaam, terwijl je nu niet alleen gezonder bent, maar ook gelukkiger. Die snapt dat als je eenmaal op het punt bent waar ik nu ben, je nog best af en toe achterom mag kijken, maar nooit, nóóit meer stil mag staan terwijl je dat doet.

Just keep on walking. ♥

8 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s