Eetstoornis ~ Herstel: Herinneringen

Het gaat echt fantastisch goed. Zo goed had ik een jaar geleden niet durven dromen. In augustus meldde ik mij nog aan bij het forum van Human Concern. Ik was van plan om mijn eetstoornis bij me te houden en ermee te leren leven. Het was een onderdeel van mij geworden, het paste ondertussen ook wel een beetje bij me en het voelde eigenlijk wel goed. Dacht ik toen. Nu ruim 9 maanden verder weet ik wel beter. Ik ben vrijwel hersteld en niet zoals alle vorige keren door tijdelijk normaal te doen met eten, maar door de kern aan te pakken. Die kern zal ik hier nooit volledig kunnen uitleggen en dat hoeft ook helemaal niet. Het gaat erom dat ik nu begrijp waar het vandaan kwam. Dat er niet alleen een oorzaak lag in mijn kindertijd, maar ook in mijn pubertijd én in mijn begin twintiger jaren. Dat mijn karaktereigenschappen tegelijkertijd ook mijn grootste valkuilen waren. Door die karaktereigenschappen anders in te gaan zetten kon ik vervolgens om mijn valkuilen heen lopen.

Je kan niet in 9 maanden herstellen van een eetstoornis. Klopt. Ik had een enorme voorsprong. Ik had namelijk alle stappen al een keer doorlopen. Ik wist wat me te doen stond. Het enige wat ik nog nooit gedaan had was al die stappen tegelijkertijd zetten. Daar was ik nooit toe in staat. Nu wel en het is me gelukt.

Ik heb mijn hele leven nog een keer bewandeld, als in een film. De saaie of minder belangrijke momenten heb ik doorgespoeld. Toch krijg je dan ineens weer dingetjes mee die je ogenschijnlijk al vergeten was. Dat ik amper praatte toen ik nog heel klein was, dat wist ik nog wel, maar nu herinner ik me meer. Ik wilde mijn tanden nooit poetsen. Ik wilde niet drinken. Ik kan me herinneren dat ik ooit een keer uit bed wilde stappen, maar dat ik gewoon op de grond viel. Volledig uitgedroogd. Ik zat graag in de auto en dan niet als we ergens naartoe gingen, nee, gewoon als de auto geparkeerd stond. Vooral op vakantie deed ik dat volgens mij. Ging ik gewoon in de auto zitten met een boek of zo, al weet ik het niet meer honderd procent zeker. Ik had het ook altijd koud. Als we op vakantie waren en het was 30 graden en iedereen liep te puffen in zijn zwembroek, dan vroeg ik of ik een handdoek om mocht of een trui aan mocht trekken. Ik wilde ook nooit buiten eten. Vreselijk vond ik dat. In de zomer in de achtertuin of op vakantie voor de tent. Ik wilde niet dat andere mensen mij zagen eten. Mensen op de camping die voorbij liepen of thuis de buren die misschien wel van boven uit het raam onze achtertuin in keken en mij zouden zien zitten. Ineens komt het zinnetje “Mag de schutting dicht?” in me op. Ja, volgens mij vroeg ik altijd of de schutting dicht of op slot mocht als we in de tuin gingen eten. We woonden aan een achterpad en iedereen kon zo via de schutting onze achtertuin inlopen. Daar was ik zo bang voor. Dat iemand de tuin in kon komen terwijl ik aan het eten was.

Dat laatste, dat moeilijk kunnen eten in het bijzijn van anderen, dat is eigenlijk het laatste stukje wat er nog zit. Kennelijk had ik dat als kind dus ook al. Wellicht is het een op zich staand iets. Iets wat losstaat van de eetstoornis. Zou dat kunnen? Ik weet het niet, maar als dat zo zou zijn, dan zou dat wel weer het één en ander verklaren en misschien ook wel weer een paar antwoorden opleveren. ♥

19 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Hazar Chaouni schreef:

  Weer zo mooi geschreven! Wat fijn dat je nu begrijpt waar het vandaan komt. De andere antwoorden waar je naar opzoek bent komen ook nog wel 🙂

  1. Marion schreef:

   Zeker weten! Dank je wel 🙂

 2. Marielle schreef:

  Wat mooi geschreven weer!
  Wat een zelfinzicht heb je toch!
  Wat enorm sterk dat je alle stappen nu wel gelijk kon nemen en na zoveel jaar de eetstoornis kon loslaten!
  Wat mooi dat er nu ruimte is ontstaan voor andere dingen!
  Dat eten met anderen, oorzaak, gevolg..feit is dat je er moeite mee hebt en wie weet ga je er nog achter komen in de toekomst!

  Je zou een boek kunnen schrijven! Mooi en sterk verhaal!

  Veel geluk!

 3. Als je dit verhaal ooit verfilmt, mag ik dan een rolletje spelen?

  1. Marion schreef:

   Ik zeg: hoofdrol!

   1. 🙂 Dank je. Geef mij maar een rolletje op de achtergrond.

 4. amelieverbruggen schreef:

  Moedige Marion, wat bewonder ik je.

  1. Marion schreef:

   Dank je, Amelie 🙂

 5. Joyce schreef:

  Dit stuk fascineert me, want dit soort reacties zijn er niet zonder reden. Is er ooit iets heftigs gebeurt terwijl je aan het eten was met anderen er omheen? Kan me bijna niets anders voorstellen heel eerlijk gezegd. Wel knap verwoord!

  1. Marion schreef:

   Ik ben daar over aan het nadenken. Het moet haast wel….

 6. granenkoekjes schreef:

  Wauw! Heel mooi geschreven en in sommige punten erg herkenbaar. Ik hoop dat ik dit ook kan zeggen over een paar maanden 🙂

  1. Marion schreef:

   Dank je wel en ik hoop het ook voor jou. Het kan, het is doorzetten, maar het kan. Geloof in jezelf! X

 7. Patricia schreef:

  Mooi geschreven. Sterk en moedig!

 8. Wauw, wat mooi dat je hier zo open over bent! Ik vind het een prachtig stukje tekst om te lezen, ik leef helemaal mee met je. Goed dat je dit zo kan aanpakken, en dat je alle stappen tegelijk durft zetten. Ik wens je nog heel veel sterkte hiermee!

  1. Marion schreef:

   Wat lief! Dank je wel 🙂

 9. Anna Pastor schreef:

  Hi Marion,
  Zo bijzonder om jouw herstel te hebben kunnen volgen. Je toont je kwetsbaarheid en daarmee heel je jezelf én anderen. Geweldig dat je nu ook teamlid op Ikookvanmij.nl bent. Houd dit vast!
  liefs Anna

  1. Marion schreef:

   Anna! 🙂
   Dank je wel voor je mooie woorden over het helen. Zo voelt het ondertussen gelukkig ook. Dat ooit anderen zou kunnen helpen, dat had ik in het begin nooit durven dromen. Dank je wel. Liefs!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.