Eetstoornis ~ Herstel: Update #1

Het is alweer bijna een jaar geleden dat ik mij aanmeldde op het eetstoornisforum. Het lukte niet meer, ik kon het niet meer opbrengen. Het eten bleef een te grote rol spelen in mijn leven. Ik kwam er niet vanaf en zo tussen wal en schip blijven hangen vond ik maar niks. Jarenlang had ik geprobeerd te doen alsof ‘het’ er niet was. Twee jaar geleden ging het mis. Ik werd steeds vaker ziek. Ik bleef maar ontstekingen krijgen. De specialist kon niets meer voor me doen, alleen antibiotica en rust voorschrijven. Ik ging dus zelf experimenteren, vooral met eten. En daar ging het pas echt goed mis.

In 2012 viel ik in korte tijd heel erg veel af en voor ik het wist had ik de zwaarste terugval in jaren. Vervolgens stopte ik met roken in augustus 2012. De kilo’s vlogen er weer aan. Dat was moeilijk, maar ik verkoos er toch voor om niet weer te gaan roken. Ik kreeg complimenten dat ik er weer beter en gezonder uitzag, dus ik zette mijn streven naar een lager gewicht aan de kant. Het gevolg was dat ik doorsloeg. In no time kwam ik 15 kilo aan. Toen ik in het voorjaar van 2013 de volgende tegenslag kreeg te verwerken knapte er iets. Ik ging weer afvallen, kocht een nieuwe weegschaal en na een paar maanden chaos meldde ik mij aan op het forum. Niet voor herstel wel te verstaan, maar voor steun en begrip. Ik koos voor mijn eetstoornis.

Dat pakte echter heel anders uit, dat verhaal is bekend. Wat heb ik allemaal gedaan en bereikt in het afgelopen jaar? Nou, het allerbelangrijkste was het wegdoen van de weegschaal. Ik woog mezelf minimaal 4 keer per dag. Nu heb ik me al ongeveer 8 maanden niet meer gewogen. Ik ben alle uitdagingen wat voedsel betreft aangegaan. Ik at voor het eerst in 15 jaar weer een stukje taart. Ik kocht zomaar spontaan een ijsje. Ik at chocola, druiven, bananen, mayonaise en zo kan ik nog wel even doorgaan. Binnen een jaar tijd is mijn hele visie ten opzichte van eten veranderd. Eten is niet meer eng, slecht, ongezond en zwak. Niet eten en afvallen is niet positief meer en maakt mij niet sterk en krachtig.

Hoe heb ik dat in vredesnaam gedaan na 25 jaar? Ik heb de keuze gemaakt. Dat is het. Niet meer en niet minder. Iedere dag, ieder moment heb je de keus om mee te gaan in je eetstoornis of om dat niet te doen. Dat wil niet zeggen dat het makkelijk is om vervolgens te eten en niet te compenseren. Dat het makkelijk is om een normaal eetpatroon op te gaan bouwen, maar het is wel mogelijk. Voor iedereen. Die eetstoornis blijft wel aankloppen in het begin, maar zolang jij iedere keer die deur keihard in haar gezicht dichtgooit, geeft ze het vanzelf op. Volhouden, volhouden, volhouden en kijk eens waar je dan na een jaar kan staan! Vergeet echter niet dat een eetstoornis een dekmantel is. Ik zie nu in dat het overwinnen van die eetstoornis een klein klimmetje was. De zogenaamde aanloop naar de voet van de berg. De echte klim gaat nu pas beginnen. ♥

21 gedachten over “Eetstoornis ~ Herstel: Update #1

 1. Wow RESPECT!!! Je had de keuze om de duivel te laten winnen, maar je hebt voor jezelf gekozen,…….en dat stoppen met roken,….chapeau, ben nu bijna een jaar gestopt, maar het blijft moeilijk!!

   1. Ben ik ook niet van plan, de voordelen zijn geweldig en ondertussen vind ik dat het stinkt,……en de extra kilo’s heb ik er ook weer afgekregen 🙂

 2. Maak van die “berg” een “trap”!! Als je dan even valt, is het slechts een tree!
  Respect voor je en…een voorbeeld (ik heb er veel aan nu!! DANK JE!!)

 3. Knap hoe je de reis naar boven aan het volgen bent. Ik heb heel veel respect voor je doorzettingsvermogen. Ik kan me niet half voorstellen hoe moeilijk het soms moet zijn geweest en wellicht soms nog is. Je mag echt trots zijn op jezelf.

  1. Dit soort berichten doen me echt goed, geven me heel veel steun en laten me weten dat ik daadwerkelijk op de goede weg bent. Dank je wel daarvoor, Petra.

 4. Heel veel respect heb ik voor je. Dit geeft mij weer kracht om door te knokken. Dankjewel voor je mooi geschreven stuk.

 5. Ik ben vooral onder de indruk van het tijdsframe, knap hoor dat je dit in een jaar voor elkaar gekregen hebt! Blij dat het nu zoveel beter met je gaat, dat verdien je namelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.