Eetstoornis ~ Herstel: Hersteld?

Het is lang geleden dat ik over mijn  eetstoornis schreef en dat is een goed teken. Sterker nog, ik denk dat ik er niet meer over hoef te schrijven. Ik kan wel zeggen dat ik hersteld ben.

Zeggen dat je hersteld bent is doodeng. Je eetstoornis is iets wat heel veilig is, waar je je goed bij voelt, hoe gek dat ook klinkt. Het is iets vertrouwds en het is al zolang bij je dat het vaak lijkt alsof je een stukje van jezelf moet loslaten. Wat het makkelijker maakt om het los te laten, is eindelijk beseffen dat het niet om de eetstoornis draait. Dat er een onderliggend probleem is en dat dát het gene is wat je aan moet pakken als je je weer goed en gezond wilt voelen. Voor mij was het wel heel erg belangrijk dat dat onderliggende een naam kreeg en dat kon het pas krijgen toen ik eindelijk de stap naar hulp zette.

Ik besef dat ik niet beter ben als ik geen eetstoornis meer heb, maar dat ik juist alleen maar beter kan worden zonder eetstoornis. 

Dat ik af en toe nog even teruggrijp op de light producten? Dat is een gewoonte die ik af moet leren na 25 jaar. Dat ik af en toe nog dagen heb dat ik te weinig eet? Doen we dat niet allemaal wel eens als we ons wat minder voelen? Ja, ik vind het nog lastig om met anderen te eten of om uit eten te gaan. Maar iets lastig vinden, dat is toch geen stoornis? Dat ik liever geen koekjes of taart eet? Dat zal altijd zo blijven. Dat is niet mijn eetstoornis. Dat ben ik en ik vind het goed zo. ♥

 

31 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Applausdag vandaag :). Ik ben na het lezen van dit stukje op de tafel in onze kamer gaan staan (deed mijn hoofd even pijn aan de luchter), en gaf een luid applaus.
  Wie grijpt niet naar light-produkten? Als wij mayonaise kopen, gaan we altijd voor extra light, als ik een taartje zie, laat ik dit liggen in de etalage,… Gezond eten, daar komt het op aan.
  Proficiat!

  1. Marion schreef:

   Dank u, dank u! Gaat het weer met je hoofd? Gezond en gevarieerd eten, indeed! Daar gaat het om!

 2. Petra schreef:

  Yeah!!!!! Erg knap van je dat je dit hebt bereikt. Respect!

 3. Deborah Hamar schreef:

  Woeha. Goed van je. En inderdaad respect!!
  Hoe je er mee omgaat, hoe je het deelt met de rest van de wereld.
  Ik kan mij zelf totaal niet voorstellen hoe het moet zijn om een eetstoornis te hebben. Af en toe ben ik nl. net een kliko… Maar door je blog krijg ik wel een beeld bij hoe jij je af en toe moet voelen. In wat voor gevecht je gezeten hebt en misschien nog wel eens zit..
  Ga zo door…

  1. Marion schreef:

   Dat vind ik fijn om te lezen, dat je er een beter beeld van hebt gekregen. Dat is toch ook één van de redenen waarom ik erover schrijf. Djw!

 4. Wat een mooi en goed blogje! 🙂

  1. Marion schreef:

   Dank je wel, meid.

 5. Paul schreef:

  Wat fijn dat het zo goed gaat! Lightproducten zijn vaak ongezond door de vervangende suikers die er in zitten, misschien dat voor jou een goede reden is om ze over te slaan 😉

  1. Marion schreef:

   Dat ook, absoluut, maar ook omdat ik anders niet aan mijn noodzakelijke energie-inname kom. In dit geval snijdt het mes aan twee kanten 🙂

 6. janie1983 schreef:

  Wat een sterk blog! Wauw! Fijn om te lezen! Ik vraag me dagelijks af of je 100% van een eetstoornis kunt genezen. Op een dag als vandaag denk ik het wel. Als je ziet wat ik allemaal al gegeten heb zonder me rot te voelen (juicht). Echter kan het morgen zomaar weer anders zijn en denk ik er nooit helemaal overheen te komen. Lastig.

  1. Marion schreef:

   Ik heb er nog een concept van klaar staan, wel of niet volledig kunnen herstellen. Ik ben er zelf ook nog niet helemaal over uit en daarom heb ik het artikel nooit geplaatst. Wellicht doe ik dat toch eens vandaag of morgen. Eén ding is zeker, we moeten altijd op onze hoede blijven!

   1. janie1983 schreef:

    Ik heb al meerdere keren op het punt gestaan om te schrijven over wel of niet 100% kunnen genezen van een eetstoornis. Toch komt het er nog steeds niet van. Ik ben zelf nog niet overtuigd van of het wel of niet zou kunnen. Op onze hoede blijven moeten we inderdaad altijd. Helaas heeft de anorexia athletica veel ‘schade’ in mijn hoofd aangericht en zal ik in mindere periodes gemakkelijker kunnen terugvallen.

 7. Joyce schreef:

  Super wat je hier schrijft en eerlijk gezegd komt het volgens mij juist doordat je nu met de ware problemen aan de gang bent. Je eetstoornis was een uitvlucht, een comfortzone maar je ziet nu in dat je het niet meer nodig hebt. Super sterk, respect voor jou!

  1. Marion schreef:

   Klopt helemaal. Het was eigenlijk een symptoom van al het onderliggende. Djw, meis.

 8. Marielle schreef:

  Wat onwijs fijn en mooi te lezen!! En je mag hier heel trots op zijn en er zeker de nadruk op leggen!!
  Sterkte met het traject wat nu nog voor je ligt!!

  Respect!

  1. Marion schreef:

   Ik kijk zelfs uit naar het traject wat komen gaat, dus dat gaat zeker goed komen. Djw!

 9. jennn schreef:

  Mooi blogje, respect hoor!

  1. Marion schreef:

   Dank je wel, Jennn!

 10. Sunnyman schreef:

  mooie blog Marion!

 11. Wat goed zeg. Heel veel respect!

  1. Marion schreef:

   Dank je wel, Andrea!

 12. pinkitnl schreef:

  Wat super goed om te lezen dat je bent hersteld, nu dit wel goed in de gaten houden he (maar dat weet je zelf ook wel), super goed van je! xxx

  1. Marion schreef:

   Lief van je, ga ik ook zeker doen. Dank je wel. X

 13. Eline schreef:

  Ik maak een diepe buiging voor je. Wat een overwinning op jezelf, wat ben je sterk!

 14. naomifelesita schreef:

  Wat een fijn gevoel moet dat zijn. Ben plaatsvervangend trots!

  1. Marion schreef:

   Het voelt fantastisch (en stiekem nog een beetje eng en kaal), maar bovenal fantastisch. Dank je wel!

   1. naomifelesita schreef:

    Dat kan ik me heel goed voorstellen. Geniet er maar lekker van.

 15. Tsjeeee… Het staat zwart op wit. Wat moet er een last van je afvallen. GEWEEEELDIG! Prachtig om te lezen 🙂

 16. privatelifexo schreef:

  Proficiat ! Ikzelf struggel nog wat !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.