Angst is ook niet logisch

Meisje met angststoornis
Bron

“Angst is meestal ook niet logisch.” Dat zij mijn psycholoog vorige week.

Vanaf het moment dat ik wakker werd gieren de zenuwen door mijn lijf. Spanning in mijn armen, tintelingen in mijn benen, een benauwd gevoel in mijn keel. Ik heb loodzware ogen alsof ik nog geen uur geslapen heb vannacht en de wallen onder mijn ogen wekken diezelfde indruk. Waar ben ik zo bang voor? Voor mijn afspraak met de bedrijfsarts vanmiddag om 13:30 uur. Ik ben bang dat hij me niet begrijpt. Ik ben bang dat hij me niet serieus neemt. Ik ben bang dat ze willen dat ik alweer ga beginnen met werken. De goeie man is niets anders dan ondersteunend en begripvol naar mij geweest. Hoe kan ik dit dan allemaal denken?

Ik ben ook bang dat ik mijn leidinggevende per ongeluk tegen het lijf loop. Zij heeft zich zo vreemd gedragen dat ik ondertussen niet meer weet wat zij vindt of verwacht. Ze wil weten wat er allemaal precies gebeurd is. Dat weet ik zelf niet nog niet eens. Waarom wordt een mens depressief? Waarom krijgt iemand last van angsten en paniekaanvallen? Als ik daar een antwoord op zou hebben, dan zou ik niet in therapie zijn. Toch blijft ze om antwoorden vragen. Antwoorden die ik niet kan geven en dus zwijg ik de boel nu maar dood.

Waarom is iemand bang voor spinnen? Waarom is iemand bang in kleine ruimtes? Waarom ben ik zo bang voor het oordeel van anderen? Deze angsten zijn niet reëel. Ze zijn vaak zelfs ongegrond. “Angst is meestal ook niet logisch”, zei mijn psycholoog vorige week en op de één of andere manier houdt die zin me nu overeind.

22 gedachten over “Angst is ook niet logisch

  1. Ja, denk ik ook over na. Ik wacht eerst de mogelijkheden af op mijn huidige werk. Deze functie ga ik niet meer doen (bijstandsconsulent), maar wellicht kan ik in de toekomst op de administratie aan de slag. Ik heb hier namelijk wel een vaste aanstelling én ik ben kostwinner. Maar ik denk er inderdaad regelmatig over na.

 1. Ach liefje, wat herken ik dit. Bij de eerst volgende uitnodiging van het UWV onderga ik precies hetzelfde. Ik wens je veel sterkte. X

 2. Herkenbaar , succes. In jezelf blijven geloven.
  Ik heb inmiddels ondervonden dat als je jezelf bent, ook al is dat met huilbuien en angstaanvallen, dat mensen je juist serieus nemen en sterk vinden.
  Mijn therapeut zei een keer tegen me, ‘Heb je er wel eens over nagedacht dat je emoties tonen juist sterk is en geen zwakte?’ Ik schaamde me er altijd voor. Zij vond dat je ze gewoon moet laten gebeuren. Het feit dat je dat durft met anderen om je heen toont juist dat je durft jezelf te zijn. Dat was voor mij de zin die mij ver heeft gebracht en altijd in mijn hoofd zit als ik weer even twijfel.
  Je kan het !!!!!!!!!!!!!! XXX

  1. Oh, dat is het! Ik durf dat niet, omdat ik niet mijzelf durf te zijn en dat durf ik weer niet, omdat ik bang ben dat ik niet goed genoeg ben 😦 Dit ga ik even opschrijven. Dank je wel!

 3. Angst is niet logisch… Maar het is onlogisch te denken dat je het met één knip van je vinger uit je systeem kunt verbannen. Ging het maar zo makkelijk.
  Succes zo dadelijk bij de bedrijfsarts.

 4. Zeker herkenbaar en ook zeker niet logisch. Door faal angst ben ik 4 keer gezakt voor mijn rijexamen terwijl het wel kon. In de loop der jaren wel geleerd dat ik nergens bang voor hoeft te zijn, maar dan toch. Zelf nu ik dit schrijf is op een of andere manier mijn faal angst weer getriggerd en twijfel ik ineens of ik dit wel moet schrijven. Of ik mij niet belachelijk maak met mijn reactie. Niet echt logisch.
  Mezelf toch maar over mijn angst heen gezet en dat moet jij ook doen. Want er is niets om bang voor te zijn.

   1. Petra, ik weet dat ik mij niet hoeft te schamen maar af en toe gaan onze gevoelens een andere kant op. Ik schrijf regelmatig reacties zonder problemen maar toen ik vanmiddag mijn reactie schreef werd ik overvallen door een raar angstig gevoel. Misschien omdat het over angst ging en ik terug moest denken aan vroeger. Ik kan maar beter niet meer denken aan de angsten uit het verleden.

 5. er zijn zoveel mensen die rondlopen en hun angst negeren en doen alsof het er niet is.
  Het feit dat je het erkend en aanpakt maakt dat je al erg ver ben.

  Het nare gevoel van angst en onrust wordt op den duur minder.
  Ooit kijk je hierop terug en zie je dat dit je sterker heeft gemaakt!

  Wees trots op jezelf….je heb er alle reden toe.

  Sterkte en liefs
  Sabien

 6. Ow mensen dit stukje is echt spot on, idd het punt met angsten is dat we zo goed weten dat een angst niet gegrond is of zoals je psych zegt niet logisch….. de pest is echter dat het gevoel ontzettend sterk is wanneer de angst je overvalt. Hoop dat je afspraak goed verlopen is, dikke knuffel!

 7. Angst is niet logisch…dat klinkt eigenlijk heel erg logisch. Mijn oma zei vaak: een mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest. En dat heel vaak een waarheid als een koe. Je bent bang voor iets dat kan gebeuren maar wat vaak niets eens gebeurd.
  Hoe ging het vanmiddag bij de bedrijfsarts.

 8. Wat herkenbaar! Zowel de blog als de reacties en ook mooie tips.

  Marion intussen zit het erop en zag ik je nieuwe blog dus sterkte wensen is te laat maar bedankt voor de woorden van je psycholoog en andere bloggers ook dank!

  Ga nu snel naar je andere blog

 9. Dit herken ik wel. En hoe fel ik zelf op zoek ben naar de oorzaak van mijn angsten, hier en daar heb ik er een antwoord op gevonden. Toch begrijp ik ze niet allemaal. Wat ik ondertussen wel begrijp, is dat angst een hersenspinsel is. Dit komt uit mezelf. Of uit jouzelf. Ze zijn bizar en onbegrijpelijk. Maar dit is maar een begin… hoe ga je ermee om? Om dat te kunnen moet je ze en jouzelf werkelijk begrijpen. Ik ken je niet, maar ik herken mezelf hier wel een beetje in. Ik wens je alvast veel sterkte toe. Je bent ernaar op zoek en dat is een begin! Hou vol. Uiteindelijk komen jij, ik en de anderen die dit herkennen er wel. Liefs, K.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.