Antidepressiva: 6 weken

Komende woensdag gebruik ik precies zes weken antidepressiva. Gegeven is dat deze medicijnen pas na vier tot zes weken echt goed beginnen te werken. Dit leek me dan ook een mooi moment om er weer eens een stukje over te schrijven.

SSRI’s
Antidepressiva zijn medicijnen die voorgeschreven worden bij o.a. depressie en angststoornissen. Het is de bedoeling dat ze het evenwicht tussen bepaalde stoffen in de hersenen herstellen. De antidepressiva die ik krijg vallen onder de serotonineheropnameremmers (SSRI’s). Deze remmen de heropname van serotonine, zodat deze stof langer in het lichaam blijft. Serotonine is een stof die invloed heeft op o.a. geheugen, stemming, zelfvertrouwen, emoties en eetlust.

Waarschuwing
In de bijsluiter wordt gewaarschuwd dat in het begin van de behandeling de bestaande klachten kunnen verergeren. Gelukkig heb ik hier helemaal geen last van gehad. Dat kwam denk ik ook omdat ik vanaf datzelfde moment volledig de ziektewet in ging. Alleen daardoor al viel er een enorme last van mijn schouders en werden de klachten minder.

Veel voorkomende bijwerkingen
Sufheid, slapeloosheid, hoofdpijn en misselijkheid. Deze komen vooral in de eerste dagen tot weken veel voor. Ik had absoluut geen last van slapeloosheid, maar van sufheid des te meer. Ik kon overdag mijn ogen amper open houden. Ik besloot dan ook na ongeveer een week om de antidepressiva niet meer ’s ochtends maar ’s avonds in te nemen. Zo had ik overdag geen last meer van sufheid. Wel kreeg ik daardoor last van misselijkheid gedurende de nacht en een gedeelte van de ochtend.

Bijwerkingen die langer problemen op kunnen leveren
Verminderde of vermeerderde eetlust en diarree of juist een moeilijke stoelgang. Ik heb weer de meest ideale combinatie. NOT! Ik heb meer honger, terwijl mijn stoelgang behoorlijk plat ligt. Het vervelende is dat ik nog niet gewend ben om gehoor te geven aan mijn hongergevoel. Ik voel wel dat ik honger heb, maar door die jarenlange eetstoornis reageer ik er simpelweg niet op. Ik moet mezelf dat echt aanleren. Daarom heb ik er nu een gewoonte van gemaakt om rond half tien ’s avonds nog even op te staan en om wat te gaan eten. ’s Ochtends is het namelijk door de misselijkheid echt niet te doen om direct wat naar binnen te schuiven.

Bijwerking die regelmatig voorkomen
Een droge mond, wazig zien, duizeligheid en overmatig transpireren. Soms is er een onregelmatige hartslag. Ook kan men last krijgen van seksuele problemen. Verder kunnen door de medicijnen dromen levendiger worden en nachtmerries ontstaan. Van deze bijwerkingen heb ik gelukkig alleen de droge mond en de duizeligheid. Hier heb ik vooral ’s nachts last van. Die droge mond is een beetje vervelend, maar de duizeligheid merk ik weinig van als ik lig. Wel heb ik ’s ochtends zeker twee uur nodig voordat ik me goed genoeg voel om iets te gaan doen.

Deze week gebruik ik de antidepressiva dus zes weken. Ik merk dat de bijwerkingen afnemen, maar veel belangrijker: de medicijnen beginnen nu echt te werken. De paniek- en woedeaanvallen zijn helemaal verdwenen. De angst is nog niet minder geworden, maar hij slaat in ieder geval niet meer om in paniek. Verder kon ik de laatste dagen heel goed merken dat mijn emoties veel meer in balans zijn. Waar ik normaal gesproken overweldigd word door mijn emoties, kon ik daar nu op een normale manier mee omgaan. Ik kon bij mijn oma zitten, ik kon dingen tegen haar zeggen (oké, nog niet als er anderen bij waren, maar dat zullen meer mensen hebben), maar ik kon ook mijn moeder steunen zonder mee te gaan in haar emoties. Ik kon mijn oom en tante een knuffel geven zonder mij overladen te voelen. Ik kon een nicht vertellen over mijn problemen zonder het overdreven moeilijk te krijgen of niet meer uit mijn woorden te komen. Ja, ik voel me eindelijk een beetje in balans komen. Vooral emotioneel gezien en dat is een enorme opluchting voor me. Tot nu toe was het altijd een kwestie van mijn gevoelens en emoties zo lang mogelijk wegstoppen, totdat ik echt niet meer kon en dan volgde er een enorme vulkaanuitbarsting. Dat kon zijn in de vorm van tranen, angst of paniek, maar ook in de vorm van woede of agressie.

Nu zijn alle emoties er gewoon, mogen ze er zijn en mogen ze ook getoond worden. Dat voelt veel natuurlijker, lucht op en maakt vervolgens weer ruimte voor andere emoties en gevoelens. Er lijkt zowaar een klein beetje orde in de chaos te komen en dat voelt heel erg prettig. ♥

20 gedachten over “Antidepressiva: 6 weken

 1. Ik had gisteren net een gesprek met een vriend over bijwerkingen en vaak vermelden ze er zoveel op de bijsluiter om zich als fabrikant in te dekken. Het is helemaal niet zo dat ze daarom ook allemaal voorvallen.

  Blij voor je dat ze je helpen. Met een beetje rust in je hoofd kan je de boel veel beter overzien en er bovenop geraken.

 2. Ik vind het heel knap hoe je met alles omgaat, ik lees veel van je maar het is toch niet niks. Het moet toch iets met je doen, nog knapper vind ik dat je er gewoon open en bloot over bent. Niet veel mensen kunnen dat! Ben blij dat er naast de bijwerkingen ook nog positieve dingen uitvloeien zoals je emoties onder controle houden!

  Ga zo door, je bent op de goede weg!

 3. Wat fijn dat je naast de vervelende bijwerkingen nu ook de positieve effecten begint te voelen! Ik zou heel slecht zijn daarin: ik zou ze allang de vuilbak in gekieperd hebben 😛

 4. Fijn dat ze werken meid. En tja zo’n bijsluiter moet je soms maar niet lezen (of alleen het stuk over hoe je ze moet innemen). Soms word je nog ‘zieker’ als je al die bijwerkingen leest. IK ben blij dat jij er in ieder geval baat bij hebt.

 5. Ik ben blij voor je dat de bijwerkingen opzich nog meevielen. Ik heb me echt door die eerste weken moeten slepen.. Maar inderdaad zoals jij zegt, wanneer die periode voorbij is, voel je dat je emoties meer in balans komen.

 6. Ik ben vooral erg blij te lezen dat je je beter voelt, dat je merkt dat de medicijnen werken. Die bijwerkingen zijn vervelend, maar het is overduidelijk voor het goede doel 🙂

 7. Ik ben nieuw op je blog, dus ik heb geen idee wat er allemaal speelt. Toch wil ik reageren, omdat ik het mooi vind om te lezen dat je je balans terug krijgt. Bedankt voor je openheid en sterkte met alles.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.