Diane-35 pil

005

Vannacht werd ik wakker met een vreselijke hoofdpijn. Ik sliep gelukkig redelijk snel verder. Een paar uur later werd ik weer wakker met nog steeds diezelfde hoofdpijn. Het was ondertussen 7:30 uur. Ik strompelde naar beneden en nam twee pijnstillers in. Vervolgens ging ik lekker warm douchen. De geur van honing leek de hoofdpijn te verzachten. Kolder natuurlijk, maar in dit geval neem ik alles wat mijn brein me wijs probeert te maken met liefde aan. In dit geval wel.

Hoofdpijn is heel vervelend. Ik slik de Diane-35 pil en heb alleen hoofdpijn in de stopweek. Het is een dusdanige hoofdpijn dat ik het liefst zo lang mogelijk doorslik. Ik had het hier laatst al een keer over. De Diane-35 pil wordt in principe niet als anticonceptie voorgeschreven. Tegenwoordig wordt hij zelfs zo min mogelijk voorgeschreven, omdat in 2013 naar buiten kwam dat er vrouwen overleden waren aan de bijwerkingen van deze pil. In Frankrijk is de Diane-35 pil zelfs verboden.

Ik weet niet meer precies wanneer het was, maar een jaar of twee geleden stopte ik met het slikken van de pil. Ik was neerslachtig en had gehoord dat het wellicht zou helpen als je zou stoppen met de pil. Wie niet waagt, wie niet wint, dacht ik. Ik stopte met de pil en de gevolgen waren veel groter dan ik had verwacht. Of mijn gemoedstoestand ooit beter is geworden na het niet meer slikken van de pil zal ik nooit weten. Ik werd namelijk ziek. Heel erg ziek. De hidradenitis, de chronische aandoening die ik heb, laaide in alle hevigheid op. Ik had ontstekingen over mijn hele lichaam. Iedere avond stond Peter met een depper mijn hele rug te behandelen om hem daarna met een smerig goedje in te smeren. Niet alleen mijn rug zat onder de ontstekingen, ook elders op mijn lichaam ontstonden ontstekingshaarden. Mijn liezen waren nog nooit zo erg aangedaan en lopen was bijna niet te doen. Ik kon geen kleding aan mijn lichaam verdragen en liep vooral in mijn pyjama rond. Door de pijn kon ik mij niet meer concentreren op mijn werk. Ik raakte steeds vermoeider en vermoeider tot ik alleen nog maar werkte en sliep.

Dit heb ik een aantal maanden volgehouden tot ik niet meer kon. Ik stopte met de pil in de hoop dat ik mij beter zou gaan voelen, maar het tegenovergestelde gebeurde. De depressie zette toen pas echt door. Ik kan me nog herinneren dat ik huilend bij Peter op de bank zat en zei: “Morgen ga ik de huisarts bellen. Dit gaat niet meer. Ik ga gewoon weer de pil slikken.” De volgende ochtend liep ik naar beneden, pakte de krant uit de bus en zag daar levensgroot opstaan: ”Vrouwen dood door slikken Diane-35 pil.” Hoe bizar is dat? Ik heb die ochtend niet gebeld, want ik wilde eerst met Peter overleggen, maar beide hebben we geen moment getwijfeld. Gelukkig de huisarts ook niet en een dag later slikte ik weer de pil. De omstreden Diane-35 pil.

Het is een heel gek idee om een pil te slikken die in een ander land verboden is. Echter is er voor mij geen alternatief. Er is geen ander medicijn wat helpt en geloof me, ik heb alles geprobeerd. Alle pillen, alle zalfjes, alle voedingsmiddelen weglaten of juist meer van gebruiken. Jarenlang ben ik in de weer geweest met voedsel. Wel zuivel, geen zuivel. Wel suiker, geen suiker. Wel gluten, geen gluten. Zo erg dat uiteindelijk mijn eetstoornis weer boven kwam drijven en ook dát weer voor problemen zorgde. Onlangs las ik ergens de vraag: ”Waarom zou je kiezen voor een pil die het risico op trombose nog meer verhoogt, terwijl je ook een andere kunt gebruiken?” Als de voordelen groter zijn dan de nadelen en dat is in mijn situatie het geval. ♥

32 reacties Voeg uw reactie toe

 1. janie1983 schreef:

  Als je alles wat er gezegd wordt over medicijnen en de mogelijke gevolgen ervan letterlijk gaat nemen dan kun je gewoon niets meer doen. Wel begrijpelijk dat je nadenkt over dit soort berichten. Toch heb je een verstandige keus gemaakt!

 2. Lisse schreef:

  Herkenbaar! Ik slik ook een hoop medicatie waarvan ik weet dat er eigenlijk heel veel troep in zit, maar soms heb je gewoon geen andere keuze.

 3. Sammie schreef:

  bij iedere bijsluiter zou je acuut er mee stoppen, als je alles leest en alle bijwerkingen.. gelukkig gaat het meestal goed. Snap wel dat het raar is om deze pil te slikken als het ergens anders verboden is.. maar de nadelen van stoppen klinken veel vervelender.. lastig.. sterkte met de koppijn! Ik slik mijn pil ook altijd zo lang mogelijk door, ben een drama in die ene week 🙂

 4. Anita schreef:

  Goed dat je de andere kant van het verhaal laat weten. Ik ben er wel mee gestopt om een lichtere pil te gaan slikken. Maar poeh wat een heftige periode moet dat zijn geweest, fijn dat deze pil je helpt!

 5. ikbenirisniet schreef:

  Jeetje, wat heftig zeg! Ik snap heel goed wat je bedoelt, bij medicijnen moet je altijd een soort van balans op maken, of de voordelen tegen de nadelen opwegen.

 6. missdoke schreef:

  Ja die koppijn, meer een soort migraine, had ik vorige week ook. Mijn stopweken zijn altijd heftig, dus ik slik de pil meestal 3 maanden door.
  Ik heb ook de Diane 35 gebruikt vanaf mijn 16de tot mijn 25ste ongeveer en ik ben sinds een jaar aan Marvelon. Ik ben ook overgestapt vanwege die negatieve geluiden over Diane 35..
  Volgens mijn huisarts loop je vooral risico in de eerste paar jaar van het slikken van de Diane en is het risico groter als je rookt. De Diane was voor mij supergoed voor mijn huid en nam een hoop onzekerheden weg. Na een tijdje uitproberen heb ik een soortgelijk effect gevonden bij de Marvelon, maar als ik dat niet had gevonden had ik ook gewoon nog de Diane geslikt.

 7. Saskia schreef:

  Jeetje, heftig zeg! Als ik het goed begrijp komen die ontstekingen dus naar voren als je stopt. En in je huidige stopweek hoofdpijn. Waarom dan niet doorslikken? Altijd?
  Doe ik ook. ik krijg namelijk zodanige migraine in de stopweek dat ik in overleg met mijn huisarts mijn pil (wel ander dan de diane) doorslik. Altijd. Misschien dat ik één keer per jaar een stopweekje inlas.

  1. Marion schreef:

   Klopt van die ontstekingen. Wat ik tot nu toe deed was doorslikken en stoppen zodra ik een doorbraakbloeding kreeg. Dat was meestal na twee volledige strips. De hoofdpijn is inderdaad zo erg dat ik gewoon wilde gaan doorslikken. Dat deed ik, ondanks de korte bloeding, maar ik kreeg toch een dag hoofdpijn. Gelukkig maar één dag. Echter een week later, wéér een bloeding Wéér hoofdpijn. Dus ja, toen was ik iedere week één dag de lul. Misschien moet ik wat meer geduld hebben en mijn lichaam de tijd geven eraan te wennen.

 8. Jenn schreef:

  Fijn dat dit helpt, de voordelen zijn dan zeker groter dan de nadelen. In zo’n geval zou ik er zelf ook voor kiezen denk ik.

 9. Goed dat je er over nadenkt voordat je beslissingen neemt, maar als je overal rekening mee moet houden – met bijwerkingen e.d. – dan kun je helemaal geen pillen of medicijnen e.d. slikken denk ik. Wel heftig zeg, dat je daar dan zó ziek van wordt als je stopt! Ik slik zelf wel een anticonceptiepil (maar andere dan de diane) en stop iedere maand gewoon één week, omdat ik nooit zo’n last heb van mijn menstruatie; alleen wat meer pijn in mijn rug dan normaal – maar dat went, omdat ik eigenlijk altijd rugpijn heb :’)

 10. jackiedeklerk schreef:

  vreselijk dat dit de gevolgen zijn als je zou stoppen…
  ik heb een vriendin die het ook heeft, die kan niet stoppen en slikt door omdat ze anders zo veel klachten krijgt….
  Ik heb een spiraaltje, ideaal omdat ik een chaoot in dingen slikken (of eigenlijk niet slikken) ben…
  Ik zag pas iets op tv, over 2e en 3e (of was het 4e) generatie anti conceptie, was leerzaam, ik wist dat allemaal niet…

 11. memyselfandwe schreef:

  Als jij je daar goed bij voelt, slik ze dan maar! Als we alle bijwerkingen op de bijsluiters mogen geloven, zijn alle medicatie vergif…

 12. Ik probeer pillen te mijden waar mogelijk, maar bij hevige hoofdpijn kan het niet anders.
  Beterschap gewenst!

 13. Heftig! Inderdaad een gek idee, voor jou in ieder geval fijn dat je er baat bij hebt. Fijn weekend!

 14. pinkitnl schreef:

  Volgens mij brengen bijna alle medicijnen wel risico’s mee (of het bekend is of niet) zelf slik ik geen pil meer heb er verschillende geprobeerd, maar mijn migraine aanvallen werden er te erg van (zelfs paar keer wakker geworden in het ziekenhuis) dus daar ben ik helemaal mee gestopt x

 15. Petra schreef:

  Ik begrijp je keuze volledig.

 16. Jeetje, joh! Wat een verhaal weer! Ik zou dezelfde keuze als jij gemaakt hebben. Al die pijn en ontstekingen wegen niet op tegen een mogelijkheid dat de Diana pil wellicht gevolgen zou kunnen hebben. Het alternatief is toch niet te doen?! Sterkte met je hoofdpijn!!

  1. Marion schreef:

   Ik kan serieus zeggen dat de kans op overlijden in mijn geval groter zou zijn als ik zou stoppen met de pil. Dat klinkt heel dramatisch, maar zo is het wel. Ik werd heel erg depressief toen. De kwaliteit van mijn leven was echt nihil die maanden. Fijn om te lezen dat mensen mijn keuze begrijpen. Dank je wel.

 17. Lauriëtte schreef:

  Hoewel mijn situatie iets anders was heb ik precies dezelfde keuze gemaakt. Mijn huisarts belde me op en wilde eigenlijk dat ik zou stoppen met de Diane pil. Dus ik gedaan en vervolgens een jaar met acne rondgelopen en stemmingswisselingen van hier tot aan Tokio. In de tussentijd nog 2 x geswitched, naar een standaard pil en naar de Yasmin pil en daarna was ik het zal. Door mijn huid werd ik enorm onzeker en ik wilde gewoon de Diane pil weer terug. Heb het toendertijd allemaal ook uitgezocht en het item over Diane in Zembla gezien en eigenlijk is het gewoon allemaal bullshit. Die gevallen waren allemaal toeval. Geen enkele anticonceptiepil is goed voor je, dus dan kan je net zo goed de Diane blijven slikken! 🙂

  1. Marion schreef:

   Klinkt een beetje gek, maar fijn om jouw verhaal ook te horen. Het kan zo’n enorme invloed hebben op de kwaliteit van je leven. Het was voor mij eigenlijk een hele makkelijke keuze. En inderdaad, geen enkele anticonceptiepil is goed voor je.

 18. Flavie schreef:

  Ik had jaren last van migraine door de pil, daar ben ik gelukkig van af door een spiraaltje.
  Het ene pilletje werkt beter bij de ene als bij de andere… maar als het jou helpt, waarom niet.

 19. Veronica schreef:

  Ik ben eigenlijk per ongeluk op je blog terecht gekomen toen ik wat aan het rond klikken was en toen zag ik dit blogje. Ik ben ook iemand die de Diane-35 gewoon blijft slikken ondanks alle media berichten. Wel in overleg met de huisarts. Ik slik hem al 13 jaar en ik heb nooit ergens last van gehad met deze pil. Een jaar ben ik er mee gestopt en ik zat ook helemaal onder ontstekingen, op mijn rug en gezicht. Niet zo erg als jij waarschijnlijk maar wel pijnlijk en ik schaamde me. Ik ben daarom ook weer begonnen. Ik ben wel bang voor de dag dat ik besluit om voor een kindje te gaan, want dan zal ik wel moeten stoppen…

  1. Marion schreef:

   Ze zeggen dat het op den duur wel minder wordt. Dat je lichaam zijn eigen hormoonproductie weer in balans moet krijgen. Dat duurt echter 6-12 maanden, dus je zult dan inderdaad moeten afzien en volhouden. Ik kan me voorstellen dat je daar tegenop ziet. Er zullen ook mensen heel makkelijk zeggen: Dat heb je toch wel over voor een kindje? Ja, natuurlijk wel, maar het is niet niks. Ik hoop voor je als het zover is dat het mee gaat vallen! Ik duim voor je.

 20. Berte schreef:

  Als ik het zo lees geef ik je groot gelijk met het slikken van die pil! Ik gebruikte de Nuvaring, een anti-conceptiering waarvan ook is gebleken dat hij een veel grotere kans op trombose geeft (net als bij de Diana pil). Omdat het voor mij puur een praktische reden was om die nuvaring te gebruiken (iedere dag een pil, dat ga ik echt vergeten en die ring hoef je meer 1 keer in de drie weken wat mee te doen, super easy!) toch maar overgestapt naar de bekende pil. Maar het is wel een beetje bangmakerij, want de kans is twee keer zo groot, zo brengen ze het, maar dat betekend dat dus 6 vrouwen op de 10.000 trombose krijgen en geen 3 (of zoiets in die trant). Klinkt dus heel wat als je hoort twee keer zoveel maar dat valt dus wel mee. Zelfs ik heb nog even nagedacht of ik wel over wilde stappen terwijl ik het alleen maar handig vond, dus met jou klachten zou ik hem zeker gewoon blijven slikken!

 21. Joyce schreef:

  En toch he…… je spreekt over die hoofdpijn in de stopweek….. ik had exact hetzelfde, een 3 dagen per maand waarin ik niets kon. Dat is over sinds ik gestopt ben met de pil en bij mij komt hij er dus echt niet meer in. Weet jij zeker of je ziekte voortkwam door het stoppen met de pil? Ik denk namelijk eerder dat een het ongelukkige samenloop van omstandigheden was als ik heel eerlijk ben.

  1. Marion schreef:

   Nee, het komt echt door de pil. Zelfs in de stopweek verergeren mijn klachten. In deze pil zit ook een bepaalde stof die ook in mijn medicijnen en antibiotica zit. Dus het was een bijna logisch gevolg, wat we ook wel hadden verwacht, maar ja, soms ben je wanhopig en probeer je alles uit.

   1. Joyce schreef:

    Aaah ok dan heb ik helemaal niets gezegd, nooit geweten trouwens dat er zo een stofje inzit……

    1. Marion schreef:

     Het viel mij een keer op toen de doosjes naast elkaar lagen dat er een zelfde naam op stond. De ontstekingen die ik heb zijn onderhuids, maar vergelijkbaar met die van mensen met ernstige acné. Dus op zich is het wel logisch dat de Diane pil hiervoor werkt. Deze stof zit niet in andere anticonceptiepillen hoor. Voor zover ik dan weer weet tenminste… 🙂

     1. Joyce schreef:

      Nu je dit zegt…… ik kreeg hem idd omdat ik last had van acne, weer wat geleerd hahaha

 22. misssexandthecity schreef:

  Ik heb ooit in een ver verleden ook de Diane pil geslikt voor acné,…..hormonaal gezien heb ik me nooit beter gevoeld dan sinds ik ze niet meer aanmaak :-), hoofdpijn, het is een zeldzaamheid net zoals de hormonale schommelingen en ik weet zeker dat dit bijdraagt dat ik me gelukkiger voel,……maar laat je niet opjagen door de negatieve uitspraken, het gaat echt om zeldzame gevallen!

 23. Die pil heb ik ook ooit gehad omdat ik veel last van acne had.
  Waarschijnlijk is het vooral voor risicogroepen gevaarlijk.
  Als jij het al jaren hebt gebruikt, dan zal het wel goed zijn lijkt me.

 24. Saar schreef:

  Ik blijk gelukkig gewoon te kunnen overleven op een nuvaring, want die Diane vond ik eigenlijk vreselijk… Ik was blij toen ik er vanaf was. Zo zie je maar hoe persoonlijk alles is. Die extra dosis hormonen doet jou blijkbaar net goed!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.