Hallo Slachtofferrol

049

Als je moeite hebt om je emoties uit te drukken, dan kan je gebruik maken van de 4 B’s: bang, boos, blij, bedroefd. Mijns inziens bestaat boos niet en daarom weet ik dat er meer aan de hand is als ik boos ben. Boos zijn is, net als een eetstoornis, een dekmantel voor iets anders. Als je boos bent omdat je kind wéér niet naar je geluisterd heeft, dan ben je eigenlijk teleurgesteld. Ben je boos omdat de overheid weer een subsidie afschaft? Feitelijk ben je verdrietig en wanhopig, omdat je ondertussen echt geen idee meer hebt hoe je die kosten dan moet gaan betalen. 

Gisteren was ik boos. Boos naar aanleiding van een reactie op mijn shoplog. Gedachten als Wie ben jij om te zeggen dat… Wie ben jij om te oordelen dat… Weet jij wel dat ik vroeger… Ik voelde enorm de behoefte om me te verdedigen en oei, dan weet je dat er iets geraakt is. Ik voelde me schuldig. Ook zo’n gevoel waar je niets aan hebt en niets mee kan. Ik voelde me schuldig over mijn aankopen van gisteren. Het is ook best veel wat ik gekocht heb de laatste tijd. Dat is niet goed. Dat moet ik niet doen. Ik ben slecht bezig. Ik liet mijn hoofd hangen en begon te huilen. Te huilen? Zat ik nou gewoon in de slachtofferrol? Nou, dan mag je helemaal wel eens gaan graven.

Het duurde lang. Heel lang. Tot vanochtend vroeg kwam ik er niet uit. Jarenlang heb ik mezelf tekort gedaan. Jarenlang heb ik alles weggegeven aan anderen. Mijn huis is minimaal ingericht. Ik heb geen merkkleding. Ik koop geen dure parfum. Ik ben al 19 jaar niet op vakantie geweest. Zo zielig ben ik, ja. Het ging maar door vannacht. Ik kwam er gewoon niet uit. Het lukte me niet om uit de slachtofferrol te stappen.

Tot vanochtend vroeg. Ja, ik heb jarenlang sober geleefd. Geen vakanties, geen dure kleding, geen feestjes, geen etentjes, kortom geen onnodige uitgaven. Ik gaf alles weg wat ik had. Een paar jaar geleden ben ik begonnen met af en toe iets leuks kopen voor mezelf. Een keer een tijdschrift, een duurdere agenda die ik echt mooi vond, een keer naar de kapper, een keer naar de sauna. Een half jaar terug kocht ik mijn eerste nagellak. Een paar weken geleden mijn eerste gezichtsmasker. Gisteren kocht ik voor het allereerst in mijn leven iets wat op kerstverlichting lijkt. Ik heb nog nooit een kerstboom in huis gehad. Dit is een proces voor mij. Ik hoef mij niet te verdedigen. Ik geniet van de ontspanning van een gezichtsmasker. Ik geniet van een mooie nagellak. Ik geniet van de gezellige lampjes die nu de woonkamer opvrolijken. En toch, als iemand dan de opmerking maakt dat ik wel heel veel shop de laatste tijd, dan voel ik direct de neiging om me te verdedigen, verantwoording af te leggen. Moet ik niet doen. Het is mijn keuze. Ik kan die keuze uitleggen, maar ik hoef geen verantwoording af te leggen aan wie dan ook. Dat moet ik leren. Daarnaast hoef ik geen medelijden met mezelf te hebben over vroeger, maar hoef ik me dus ook niet schuldig te voelen over het nu.

I enjoy the little things in life. ♥

35 reacties Voeg uw reactie toe

 1. beauninoblog schreef:

  Ja, ik schiet ook eerder in de B van boos dan in de V van verdriet.
  Joh!
  En wanneer ga jij dan eindelijk eens lekker op vakantie? Dat zal je vast goed doen.

  1. Marion schreef:

   Ik kan helemaal niet op vakantie! Ik ben veel te vaak ziek en dan zit je daar ziek te wezen. Dus, ik maak bewust de keuze om thuis te blijven. Dan gaan huilen dat je niet op vakantie kan…. Hoe slachtofferig wil je worden! Heerlijk om jezelf zo te ‘betrappen’.

   1. Laleh schreef:

    Vakantie hoeft ook niet te helpen als je een depressie hebt.
    Vaak zie je dan het mooie om je heen niet eens en kun je niet
    zo genieten zoals je zou hebben gedaan wanneer je geen depressie had.

    Een wandeling in eigen land in de buurt van huis werkt misschien beter, omdat je dan weet dat je dichtbij huis bent en snel weer terug kunt als je je wat minder gaat voelen.
    En in de zomer 10 minuten vitamine D opdoen in de tuin kan ook veel goed doen.
    Al weet ik niet of dat lukt, omdat je de chronische huidziekte/aandoening hebt.

 2. Sammie schreef:

  Niet schuldig voelen over je aankopen! En al helemaal geen verantwoording af gaan leggen, je zou wel gek zijn als je dat gaat doen omdat je af en toe is wat kleins voor jezelf koopt. Lekker van genieten juist!

 3. janie1983 schreef:

  Ga jij maar eens lekker genieten van je aankopen en verwen jezelf maar goed! Na al die jaren is jouw tijd aangebroken om lekker aan jezelf te kunnen denken en jezelf lekker in de watten te leggen. Je bent niemand geen verantwoording schuldig. Je verdient het lieve Marion! ♥

 4. Manon schreef:

  Wauw, goed bezig! Ik zou ook pissig zijn met een rot reactie en in verdediging schieten. Is normaal denk ik. Maar je boekt vooruitgang en je ziet dat zelf ook in ❤

  1. Marion schreef:

   Het was geen rotreactie hoor. Ik hoop niet dat dat zo overkomt in mijn blog. Het was wel een mooi leerpunt voor mezelf inderdaad en dat doet me weer goed. Thanks!

 5. Anita schreef:

  Geniet van je aankopen!! Iets nieuws in huis of voor jezelf daar kan ik ook ontzettend van genieten!

 6. jackiedeklerk schreef:

  je bent eigenlijk niemand een verklaring schuldig…
  jij mag doen wat jij wilt, en wat andere vinden lekker belangrijk…
  Maar dat gevoel hebben is niet fijn, ik was gisteren ook boos en sloeg bijna mijn mooie blond bord kapot, dat bord kon er niets aan doen, net als de persoon die op dat moment bij me was.. Ik ben gaan schrijven, het is deze week gewoon het is wat veel emotioneel allemaal, daardoor werd ik blijkbaar boos…
  Ik heb me voorgenomen een me-time weekend te nemen, alleen maar IK dit weekend, nu al zin in..

  1. Marion schreef:

   Het gaat erom wat er achter die boosheid, dat schuldgevoel of wat dan ook zit. We hoeven alleen maar verantwoording aan onszelf af te leggen en dat kunnen wij heel goed tijdens een IK-weekendje!

 7. heleen schreef:

  Ik heb een quote in mijn kamer hangen: People will love you. People will hate you. And none of it will have anything tot do with you.

  De reactie zegt alleen maar wat over de mensen zelf. Hoe zei zelf naar deze wereld kijken, welke waarden en normen zij hebben. Daar is ook niks mis mee. Dat is hun keuze. Maar het zegt helemaal niks over jou.

  Ga gewoon lekker door op jouw weg, die is prachtig!!!

  1. heleen schreef:

   Lekker geschreven: zei is zij!

  2. Petra schreef:

   En zo is het! Mooi gezegd.

  3. Marion schreef:

   Oeps, mijn blog komt echt anders over dan ik bedoelde. Moet ik toch eens iets mee doen. Ik begrijp wat je met jouw reactie bedoeld.

   1. heleen schreef:

    Geen probleem: heb je gelijk een onderwerp voor je volgende blog! 😀

 8. Xaviera schreef:

  Mooi geschreven Marion, heel herkenbaar. Ik heb ook vaak het gevoel dat ik mij moet verdedigen als ik iets voor mijzelf heb gekocht omdat ik een laag inkomen heb en daardoor niet veel ruimte voor extraatjes. Maar je hebt helemaal gelijk, je hoeft aan niemand verantwoording af te leggen! Geniet van je fijne aankoopjes 🙂

 9. Petra schreef:

  Je zus zegt het zo mooi. Die ga ik onthouden. En jij mag weer verder gaan genieten van je aankopen. Ze zijn leuk!

 10. Eva Realitijd schreef:

  Je hebt helemaal gelijk! Geniet van je aankopen, potverdorie! 🙂

 11. misssexandthecity schreef:

  Dit blogje is een eyeopener, dank je. Ik hoef me inderdaad niet te verantwoorden!!

 12. Manon schreef:

  Je hoeft je zeker niet te verantwoorden. Lekker genieten van je mooie spulletjes!

 13. marielle schreef:

  Mooi gezegd door je zus!
  Lieve Marion, al die jaren heb jij jezelf zoveel ontzegd en ik weet (door je blogs) dat het kopen voor jezelf ook niet zomaar iets is, voor jou is dit echt een stap geweest om dit te gaan doen! Los daarvan, goed dat je dit schrijft, reacties kunnen lastig zijn en dat is dan echt een kunst om het ook los te durven laten
  door het schrijven ben je kwetsbaar want “zoveel mensen, zoveel meningen”.

  Geniet van je aankopen en goed nogmaals dat je dit schrijft

 14. anneleendebondt schreef:

  Je hoeft je helemaal niet te verantwoorden Marion! Ik vond je aankoopjes net heel leuk en dat lekker gezichtsmaskertje of gezellige lampjes zijn spulletjes die je zeker en vast zijn gegund!

 15. Madeleine schreef:

  Jeetje 😦 Ik zit het te lezen met kippenvel!!! Geniet van al het moois wat je koopt, je hebt het verdiend. 🙂 Ik wist niet dat het zo erg was 😦 Gun het jezelf en de heerlijke me-time met maskers. Ik geniet van de foto’s die voorbij schieten met al je producten waarvan je geniet 🙂 Ik geniet altijd van je shoplogs, en de heerlijke humoristische commentaren erbij ! 🙂 PS. Vakantie / paar dagen weg is ook lekker? Even weg en even andere omgeving, kan soms ook fijn zijn. Dat kan je zien wanneer je er klaar voor bent!

  1. Marion schreef:

   Wat ben je toch ontzettend lief! X 😘

 16. ingridblogs schreef:

  Precies….

 17. eigenwijsje2014 schreef:

  Oh dat verdedigen he.. jezelf willen uitleggen, pfff zo herkenbaar! Terwijl het zo onnodig is. Laat het gewoon zijn zoals het is klaar… jij bent er blij mee punt.
  En die slachtofferrol… grrrrr die haat ik

 18. Laleh schreef:

  Dit herken ik wel dat verdedigingsmeganisme.
  Je hebt het erg mooi omschreven.
  Helaas zullen er altijd mensen met kritiek zijn, wat je ook doet.
  Het is daarom het beste om lekker jezelf te zijn.
  En het is niet verkeerd om dingen bij te leren, maar je zult je wel het fijnst
  voelen als je dicht bij jezelf blijft.
  Dat probeer ik mijzelf ook aan te leren en daarin heb ik nog veel te leren.

 19. Saar schreef:

  Ik heb ook al een paar keer gereageerd in de trend van: shoppen lost het ‘gevoel’ niet op. Maar goed, dat is vanuit mijn eigen referentiekader. Ik heb problemen gehad met shoppen. Dus misschien reageerde die persoon ook vanuit zijn referentiekader en koopt ie zelf veel?

  Je hoeft aan niemand verantwoording af te leggen. Want ik zie je veel shoppen, maar nooit bakken geld uitgeven. En de meeste dingen gebruik je gewoon (als in: als het op is heb je nieuwe nodig). Dus waarom niet? Ik koop toch ook nieuwe zeep als de vorige op is?

  Doe wat je wilt, praten doen ze toch 😉

 20. Kimberly schreef:

  Lekker genieten van je mooie aankopen!! Je hebt het verdient!! heel mooi geschreven meis!!

 21. Flavie schreef:

  Volledig mee eens!
  Doen waar jij je het beste bij voelt!

 22. AFG schreef:

  Het heeft mij heel erg geholpen dat ik boosheid kan zien als de uiting van een onvervuld verlangen. Vervolgens onderzoek ik dat verlangen. Enne, als je al verantwoording moet afleggen, dan alleen aan jezelf! Enjoy!

 23. Joyce schreef:

  Het is lastig dat je jezelf zo weinig lijkt te gunnen, daardoor heb je denk ik een schuld gevoel. Omdat je zelf die overtuiging hebt denk je dat anderen mensen hetzelfde denken en zodra je een reactie krijgt die daar een beetje op lijkt dan heb je het bewijs: dit zou je niet voor jezelf mogen doen. Stiekem denk ik dat je zelf begint te geloven dat het tegenovergestelde waar is 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.