Persoonlijke Update: Nieuwe Diagnose

PU2

Gisteren om 13:15 uur had ik de intake voor de vervolgbehandeling voor mijn vermoedelijke depressie en angststoornis. Ik zou de inhoud te horen krijgen van het behandelplan en hopelijk kennismaken met mijn behandelaar. Dat daar direct ook een nieuwe diagnose uit zou komen had ik niet verwacht.

De eerste diagnose die gesteld werd was dysthymie.

De dysthyme stoornis of dysthymie is een psychische aandoening, een chronische en een lichtere vorm van depressie die zich kenmerkt door een gebrek aan plezier en genoegen in het leven. Deze stoornis gaat meestal gepaard met slaapproblemen, eetstoornissen, verminderde energie, concentratieproblemen, en gevoelens van wanhoop. De ziekte duurt minimaal twee jaar en gedurende deze tijd blijven de klachten nooit langer dan twee maanden weg. Bron

De tweede diagnose die volgde was sociale fobie.

De sociale fobie, ook wel sociale angststoornis genoemd, is een psychische aandoening. Iemand die aan deze stoornis lijdt, heeft angst, grote onzekerheid en verlegenheid voor alledaagse sociale interacties en gebeurtenissen, bijvoorbeeld feestjes, vergaderingen en soms telefoneren of boodschappen doen. Angst voor afwijzing, commentaar, kritiek, pesten en uitlachenBron

Als laatste volgde het sterke vermoeden op PTSS.

De posttraumatische stressstoornis is een psychische aandoening die ingedeeld is bij de angststoornissen. De aandoening ontstaat als gevolg van ernstige stressgevende situaties, waarbij sprake is van levensbedreiging, ernstig lichamelijk letsel of een bedreiging van de fysieke integriteit. Deze situaties zijn voor de persoon traumatisch. Bron

Het bleef bij een vermoeden omdat ik niet direct aan alle voorwaarden leek te voldoen. Hier volgt nog een uitgebreider onderzoek op.

Deze diagnoses zijn niet niks. Het zijn flinke labels, zoals iemand gisteren tegen me zei. Voor mij nemen deze diagnoses echter wel een heleboel vragen en onzekerheid weg. De onzekerheid over de depressie bijvoorbeeld. Dagelijks schoot de gedachte door mijn hoofd: Marion, jij bént niet depressief. Daar is het niet erg genoeg voor. Dysthymie verklaart die gedachte. En hoe kan het dat ik vijf jaar geleden op 5 mei nog samen met 125.000 anderen festivalgangers feestend door Wageningen banjerde en nu nog niet eens naar een verjaardag durf waar maar 10 man komen? Allemaal dingen waar ik nu de antwoorden op ga krijgen. Ik heb nog een lange weg te gaan, maar dat is niet erg. Zoals ik al eerder een keer schreef in een artikel:

Life: The journey is the reward. ♥

45 gedachten over “Persoonlijke Update: Nieuwe Diagnose

 1. Dat zijn inderdaad niet geringe zaken. Hoe is dat voor jou om deze labels zo te horen te krijgen? Fijn dat je weet wat het is? Of schrikken? Of een mix van beiden? Ik vraag me soms ook af of we het niet allemaal veel te ingewikkeld maken door al die labels en of het niet meer zou helpen het wat simpeler te benoemen en aan de slag te gaan met wat je wilt bereiken en wat je tegenhoudt hierin. Het is soms net als een bijsluiter bij medicijnen, die wil ik soms ook niet lezen want voordat je het weet denk ik dat ik een bijwerking heb. “Food for thought” voor mij althans.

  1. Ik moest het wel even laten bezinken, maar ik ben heel blij met deze labels, hoe gek dat ook klinkt. Voor mijzelf maakt het nog niet eens zoveel uit. Ik weet wel dat ik niet in één specifiek hokje pas. De buitenwereld schijnt echter wel heel veel behoefte te hebben aan zo’n labeltje. Dan bedoel ik vooral mijn werk en mensen die wat verder van je af staan. Zelf duik ik niet in gebruiksaanwijzingen. Ik ga ook niet googelen. Ik ga ook geen boeken lezen. Ik ga de behandeling open en bloot in zal ik maar zeggen. Dat voelt voor mij het beste.

 2. Ja, grote labels, maar ik denk dat je hier absoluut goede hulp bij zal krijgen. Je klinkt vrij hoopvol en rustig. Hoop dat je je ook zo voelt.
  Sterkte meis!

 3. Weer een stap genomen! Heel knap! Ook weer een bevestiging dat je niet voor niks thuis zit. Je gaat door heel veel heen en dat maakt je ook weer sterker, of misschien beter gezegd, je komt dichter bij jezelf! ♥

 4. Ik zou ze niet te hard als stigma labels zien. Het is psychologie dus het zijn ook niet zomaar “af te vinken lijstjes” om aan een kenmerk te voldoen. Ik denk dat het vooral leidraden zijn om je vooruit te helpen. “Ik ‘heb’ dit en dat verklaart dit en dat en dat kunnen we eraan doen” in plaats van “ik ‘heb’ dit dus ben ik een loser en is mijn leven niet geslaagd. [ hé, eigenlijk ben ik nu tegen mijzelf aan het praten 😉 ]

 5. Het zijn flinke labels. Maar ik kan me voorstellen dat jij er ‘blij’ mee bent. Je kunt nu weer vooruit. Er kan een behandelplan worden opgesteld. Het zal een uitdagende reis worden. Succes meid. Je komt er wel.

 6. Wens je heel veel sterkte met het behandelplan. Ben erg benieuwd naar het plan van aanpak.
  Mijn arts vermoedt bij mij dezelfde diagnose als jij nu hebt gekregen. Krijg medicijnen maar durf niet in therapie. Bang voor alles wat ik tegen ga komen,dingen die ik nu zegmaar heel goed verstopt heb.

 7. Dat klinkt heel heavy maar kan me voorstellen dat je blij bent dat je die labels nu hebt, geen twijfels meer aan jezelf wat je nou wel of niet hebt, fijn om te weten waar je aan moet gaan werken met de juiste hulp. Veel succes!

 8. Mee eens het is niet niets maar nu je weet wat er is kan er wat aan gedaan worden. Wat ook helpt is dat je snapt waar je reacties vandaan komen. Dit is een belangrijke stap 😘

 9. Niets is zo erg als weten dat er iets mis is en niet weten wat. Nu er meer duidelijkheid is kan je verder aan de slag en kan het alleen maar beter worden voor jou.

 10. ik vind het heel confronterend om de kenmerken van die eerste te lezen…
  vooral omdat ik elke keer terug zak, geen plezier heb (dat vind ik nog het ergste geloof ik)
  Fijn dat de dingen nu een naam hebben, of niet??

 11. Diagnoses zijn handig als leidraad en vaak ook voor je eigen gevoel. Uiteindelijk voldoen we allemaal wel aan een of meerdere diagnoses. Het wordt pas echt een probleem als het belemmert in je functioneren. Aan de ene kant heftige diagnoses aan de andere kant werk aan de winkel :-).

 12. Wat een diagnoses meid! Het is een voordeel dat je nu weet waar het vandaan komt, maar ook: dat er wat aan gedaan kan worden. Het zal inderdaad geen makkelijk padje worden, maar gelukkig heb je deze houvast al.

 13. Heftige diagnoses inderdaad, mijn nicht heeft toevallig vandeweek de laatstr twee diagnoses erbij gekregen. Het is een lange weg, maar ik denk dat het uiteindelijk wel goed moet komen. Ik vind dat ondanks je depressie heel positief overkomt, en dat is een begin. Denk ik. Het lijkt me wel heel fijn dat je nu weet wat het precies is.

 14. Fijn dat het je duidelijkheid geeft! Ik was ook zo opgelucht nadat ik de diagnose ADD kreeg. Het voelde voor mij echt als een soort bevrijding, dat het niet allemaal maar aan mij als persoon lag, maar dat er een verklaring voor was, een stoornis.

 15. Dat zijn inderdaad flinke labels. Goed om te lezen dat je er wel ‘blij’ mee bent, dat kan ik mij wel voorstellen. Zo heb je tenminste wat meer duidelijkheid over alles. Ik hoop dat je een goed behandelplan zal krijgen lieve Marion ♡.

 16. Wat een labels zeg, heftig! Maar gelukkig neemt het wel wat vragen en onzekerheid weg. Ik snap wel wat je bedoelt, bij mijn diagnose voelde ik ook een soort bevrijding, wat Anna Naomi ook al zegt. Ik wist eindelijk wat er was en gaf een opluchting. Fijn dat je het nu een naam kunt geven, veel succes meis je komt er wel!

 17. Lijkt me inderdaad niet eenvoudig om deze verschillende diagnoses/labels op je geplakt te krijgen. Toch ben ik blij voor je dat het heel wat onzekerheid en vragen bij je weg neemt… Hoop voor je dat je met deze labels goed aan de slag kunt gaan en je positief ingesteld blijft. Je bent goed bezig meid!

 18. Fijn dat er ondanks wat er uit is gekomen een diagnose is vastgesteld. Zelf heb ik PTSS en door mijn onzekerheid heb ik ook een vorm van straatvrees. Goed dat er hulp is en dat je antwoorden krijgt. Ook heb ik respect dat je dit deelt. Ik hou dit vaak voor me bang voor vooroordelen enz.

  1. Dank je wel, meid. Buiten het feit dat het schrijven heel erg oplucht, hoop ik ook dat het schrijven erover een stukje van die vooroordelen weg gaat nemen bij mensen die er niet bekend mee zijn. Zodat het straks voor ons allemaal makkelijker wordt om erover te schrijven en praten. Sterkte.

 19. Goed om te weten wat het beste bij je past, dan kunnen ze je ook veel gerichter
  helpen.
  Al moet ik zeggen dat er volgens mij depressie voor kan komen in verschillende mate,
  dus het had in principe wel gekunt.
  Maar sommige mensen hebben een depressie zonder echte reden, ze zijn gewoon
  ongelukkig zonder dat daar een vervelende gebeurtenis aan ten grondslag ligt.
  Bij jou lijken er juist veel meer dingen mee te spelen. Daarin zit dus denk ik
  wel een verschil.

  X

 20. heftig maar wat dapper van je! Je blijft vechten en je mag onwijs trots zijn op jezelf!
  O..en 1 label voert de boventoon!!

  Het label” MARION!

 21. Fijn dat er een vervolgbehandeling komt en dat er een diagnose is. Hopelijk kom je gauw steeds stapjes verder. Ik vind het knap dat je het deelt op je blog.

 22. Ik vond labels eerst ook niks maar het is fijn als je weet hoe of wat. Dat je niet meer hoeft te twijfelen en dat je ook weet wat je eraan kunt doen of in ieder geval dat er behandeling voor is.

 23. Tja, ‘labels’ heeft ook direct zo’n negatieve lading terwijl dat helemaal niet zo hoeft te zijn. Nu kan je júist beter geholpen worden! Goede stappen gezet =)

 24. Hoi, lotgenoot. Je weet denk ik wel dat ik ook dysthymie heb. En ik geloof dat sociale fobie ook ooit eens tot één van de diagnoses behoorde die ik kreeg. Die is nu niet meer van toepassing op mij. Ik ben een stuk zekerder geworden in contact. En aan de buitenkant merk je het sowieso niet. Dus ik weet niet helemaal zeker of het destijds de juiste diagnose was, wel dat het me toen flink beperkte. Sterkte met de vervolgstappen die gaan komen!

 25. Het zijn zeker geen luchtige diagnoses, maar ik ben blij dat je het fijn vind om de duidelijkheid van die diagnoses te hebben. Hopelijk komt er een goed behandelplan de hoge hoed van je behandelaar gerold, waar je baat bij hebt en waar je je prettig bij voelt!
  Sterkte met de volgende stappen die je gaat nemen!

  1. Voor mezelf is het prettigvom te weten dat het beestje een naampje heeft, maar de diagnose is met name belangrijk voor de buitenwereld. Waarom heb ik hulp nodig? Welke medicijnen kunnen helpen? Mijn werk heeft een diagnose nodig omdat ik anders gewoon morgen op mijn werk verwacht word. Ik heb de diagnose ook echt nodig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.