Kerst Zonder Eetstoornis

zal,m

Onlangs werd ik overmand door emoties na het eten van deze maaltijd. Dit is zalm uit de oven met een sausje van sojamayonaise en kruiden, jonge velderwtjes en gebakken krieltjes. Dit was de enige ongezonde maaltijd die ik mezelf toestond ten tijde van mijn laatste terugval. Ongezond in de zin van dat ik het toen teveel en te vet vond. Ongezond is deze maaltijd natuurlijk absoluut niet, maar zo keek ik er wel tegenaan. Sinds mijn herstel heb ik dit niet meer gegeten.

Vorige week maakte ik het weer sinds lange tijd en wat heb ik ervan genoten. Tijdens het eten kwamen er allemaal herinneringen omhoog. Niet echt herinneringen, meer een gevoel. Je kan het vergelijken met als je bepaalde muziek hoort en die muziek neemt je meteen mee terug naar die ene fantastische vakantie. Zo voelde het. Alleen was deze herinnering een stuk minder leuk dan een vakantie. Tijdens het eten ging het nog wel, maar na het eten kwamen alle emoties eruit. Ik kon het eerst niet plaatsen. Waarom in vredesnaam al die tranen? Ik voelde geen verdriet, maar het waren ook geen tranen van geluk. Ik denk dat ik het het beste kan omschrijven als extreme opluchting. Eindelijk! Eindelijk is het echt voorbij. Na al die jaren! Ik heb zo vaak gedacht dat het voorbij was, maar telkens kwam de terugval weer. Nu voelt het anders. Nu weet ik het zeker: ik ben hersteld.

Het is kerst. Gisteren ging ik naar mijn oom en tante (morgen volgt de plog!) en dit was de eerste keer dat ik kerst kon vieren zonder dagen of weken van tevoren al stress te hebben over het eten. Wat gaan we eten? Hoe laat gaan we eten? Is er niet teveel eten? Kan ik het zelf pakken? Wie gaat het eten weer opruimen? Blijft het niet te lang staan? Is het warm? Is het koud? Zijn de borden groot of klein? Wat moet ik de dagen ervoor eten? Wat kan ik de dagen erna nog eten? Hoeveel kan ik compenseren? Vreselijk. Dagenlang stress in mijn hoofd. Angst. Vreselijke angst voor eten en vooral ook de aanblik van al dat eten. Alleen de herinnering eraan maakt al dat ik me machteloos begin te voelen en paniek op voel borrelen.

Gisteren was er dan voor het eerst een zorgeloze kerst voor mij. Mijn moeder sneed taart en toen iedereen had en ze wilde gaan zitten zei ik tegen haar: ”Ja, ik weet dat het even wennen is, maar ik wil ook graag een stukje.” Het is ondertussen al de normaalste zaak van de wereld dat ik niets neem. De afspraak is om mij niets te vragen. Als ik iets wil dan geef ik dat zelf aan. Vanaf nu kan iedereen dus gewoon weer vragen of ik ook een stukje taart wil. Het is niet te beschrijven hoe goed dat voelt. Het kan weer. Het mag weer.

Ik las vanochtend nog even het allereerste artikel op mijn blog terug. Exact een jaar geleden schreef ik:

Voor mij is Kerst vooraf altijd een heel groot, diep en donker gat. Ik heb geen controle over het eten.  Wat er gegeten wordt. Hoe laat er gegeten wordt. Hoe het eten gemaakt wordt. Hoeveel er op tafel komt te staan. Hoe lang het blijft staan. Een gedoe is het.
….
Daarna pizza gegeten en dat…… dat zat niet in de planning. De planning was om te compenseren met mijn avondeten, omdat ik overdag al extra dingen gegeten had. Dat heb ik niet gedaan en dus zal ik er vandaag, Tweede Kerstdag, aan moeten geloven.

Wat een verschil met dit jaar. En volgend jaar. En het jaar daarop. En alle jaren die nog komen gaan! Voortaan draait kerst om het samen zijn met de mensen van wie ik zoveel hou. Eten is een bijzaak geworden. Dat had ik een jaar geleden niet durven dromen. ♥

41 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Petra schreef:

  Kippenvel bij het lezen en een gevoel van trots. Super! X

  1. Marion schreef:

   Dank je wel, Petra. Je hebt het bijna zo’n beetje het langst van iedereen gevolgd en dus een heleboel van meegekregen. Je bent me enorm tot steun geweest met al je reacties die me vaak ook geholpen hebben om door te zetten. Dus ja, echt dank je wel. Betekent veel voor me. X

   1. Petra schreef:

    Oh echt waar ben ik een van je eerste fans. Ik volg je echt met heel veel plezier en bewondering. Fijn om te lezen dat ik je met mijn reacties steun. Vind ik echt super. Je bent een kanjer meid. X

 2. Celine schreef:

  Wat mooi om te lezen! Ben blij dat het nu zo goed gaat!

 3. charlotte schreef:

  Ik hoop dat volgend jaar ook te kunnen zeggen. Heb al lang een haat-liefde verhouding met eten en de feestdagen zijn dan ook zware dobber. Ik kijk uit naar de gezellige sfeer, ik ben bang voor het vele eten. Omdat het piekeren en ‘bezig zijn’ met eten mij kapot aan het maken waren, ben ik hulp gaan zoeken… Ik ben gemotiveerd om een nieuwe ‘vriendschapsband’ met mijn eten op te bouwen! Fijne feestdagen nog voor jou!

  1. Marion schreef:

   Ik hoop het ook voor jou, Charlotte. Eten is natuurlijk niets om bang voor te zijn, maar het is zo moeilijk om dat los te laten. Blijf geloven in jezelf en vertrouw ook op jezelf. Zorg dat je sterker wordt dan de angst voor dat voedsel. Heel veel sterkte.

 4. Elske schreef:

  Mooi, ik ben zo blij voor je!

 5. Madeleine schreef:

  Wauw wat goed marion! 🙂 Geef jezelf een grote schouderklop!!!!! Want je verdient het! Liefs ❤️

 6. anneleendebondt schreef:

  Ik ben zo trots op je lieve Marion! Je doet dat super goed! Geniet van al het lekkere eten 🙂

 7. Nina schreef:

  Meisje! Dit is FANTASTISCH!!! Trotser dan dit kan je niet worden op jezelf, denk ik. Zo stoer, goed gedaan hoor! xxx

 8. Een ogenblikje alstublieft.

  Hup!

  Ik ga op mijn stoel staan en geef een luid applaus in jouw richting. Mijn schat vraagt ondertussen of ik gek aan het worden ben. Ik antwoordde: “Ja!”. “Goed zo,” zei ze.

 9. Marielle schreef:

  Prachtig! te lezen, en wat een schitterende armband! Heb je ook Pinterest overigens?

  Wat ben ik blij te lezen!

  1. Marion schreef:

   Heb ik wel gehad Pinterest, maar doe er al heel lang niets meer mee!

 10. robin schreef:

  ik lees je blog voor het eerst maar ik ben blij voor je dat het goed gaat! iedereen verdiend een zorgeloze kerst. 🙂

 11. Vinnerd schreef:

  Gefeliciteerd! Wat een prachtige groei, en dat in een jaar.

 12. Joyce schreef:

  Jeetje dat stukje van vorig jaar komt even flink binnen zeg. Ongelofelijk hoe ver jij in een jaar gekomen bent, super goed bezig meis xxx

 13. aspasiablog schreef:

  Goed zo! Ik ben echt oprecht blij voor je. 🙂

 14. Jenn schreef:

  Wat mooi om te lezen! Ben trots op je! ♥

 15. Wauw! Wat fijn! Ben blij voor jou! Mooi moment van stilstaan… X

 16. mindjoynl schreef:

  Zo ontzettend fijn om dit te lezen! Trots op je dat je nu echt kan zeggen dat het voorbij is.

 17. Xaviera schreef:

  Heel erg mooi om te lezen, wat een groot verschil met vorig jaar. Geweldig dat je nu zelf om een stukje taart vraagt! Ik ben heel erg blij voor je en trots op je 🙂 Xx

 18. joorloveswriting schreef:

  wauw echt goed van je!!! 🙂 ik zou zeker weten trots op jezelf zijn wat je hebt bereikt! 🙂

 19. Janie schreef:

  Wat is dit toch fantastisch! Hier hetzelfde. Vorig jaar was een hell, dit jaar alleen maar genieten en lekker eten. Ik ben zo trots op je!!! ♥

 20. Pirre schreef:

  wat goed en wat fijn voor je! 😀

 21. annapastor schreef:

  Fantastisch om te lezen Marion! Je bent een voorbeeld voor anderen, ook op het forum http://www.ikookvanmij.nl! Op naar een gelukkig en ES-vrij 2015!

 22. misssexandthecity schreef:

  Carrie maakt een diepe buiging en achterwaartse salto tegelijkertijd,….de rest van je herstel gaat snel volgen, daar ben ik van overtuigd!! En wie weet schrijf je volgend jaar dat je kerst leuk vindt ;-),…

 23. Lies schreef:

  Heel mooi geschreven! Ik heb je niet het gehele jaar gevolgd, maar ik heb echt respect voor je dat je er zo open en eerlijk over bent! Ik kan me een eetstoornis niet helemaal voorstellen natuurlijk, maar bij het lezen van dit verhaal word ik gewoon blij voor jou, dat je het overwonnen hebt en weer kan genieten van dit soort dingen 🙂

 24. Deborah Hamar schreef:

  Wat mooi en vooral wat goed!!!
  Ik kan bijna het gevoel van opluchting voelen. En natuurlijk ook het trotse gevoel van overwinning.

 25. Jane schreef:

  Wauw, wat goed Marion!! Thumbs up!!

  Vroeg me af of ook zoiets als een semi-eetstoornis bestaat. Of een milde versie ofzo..? Kan dat? Want ik herken wel een aantal dingen…

  1. Marion schreef:

   Dat is lastig. Wanneer worden bepaalde eetgewoontes een eetprobleem en wanneer wordt een eetprobleem een eetstoornis? En maakt het uit hoe het heet, want obsessief een dieet volgen kan net zo schadelijk zijn als de gevolgen van een eetsoornis. Ik denk dat het vooral van belang is in hoeverre het je hindert of belemmert in het dagelijks leven. Het kan sowieso geen kwaad om er eens in te duiken waarom je dingen doet of denkt. Zeker in het geval van eetproblemen/stoornissen is er altijd een onderliggende reden.

 26. Yvonne schreef:

  Wat ontzettend fijn dat je de uitdaging bent aangegaan – tovert een grote glimlach op mijn gezicht. 🙂

 27. Saskia schreef:

  Wat goed zeg! Kan me er weinig bij voorstellen, maar dat het een mijlpaal voor je is, dat blijkt. Vooral volhouden nu.
  En zo goed dat je dit allemaal zo mooi weet te schrijven…

 28. Laleh schreef:

  Wat een prachtig artikel en wat maakt mij dat blij om te lezen.
  Wat een bevrijding voor je!

  X

  1. Marion schreef:

   Absoluut. Zo voelt het ook! Dank je wel. XX

 29. jackiedeklerk schreef:

  Door die eerste regels loopt het water me gewoon in de mons (met een vleugje kamperfolie, toch 😉 )

  Maar wat een verschil….
  dit voelt toch wel als 50 stappen vooruit

  1. Marion schreef:

   Ja, het zijn ook wel 50 stappen denk ik. Grote stappen snel thuis 😀

 30. Emily Lotus schreef:

  Wat fijn om dit te lezen! Ik ben blij voor je. 🙂

 31. Paul schreef:

  Marion, ik lees nu al een paar maanden met je mee, en wat gun ik je het gevoel dat je je eetstoornis echt achter je hebt gelaten. Ik had geen mooier kerstcadeau kunnen bedenken!

 32. Saar schreef:

  Ik zit hier even met tranen in mijn ogen en kan alleen maar zeggen: gefeliciteerd! Wat heb je een mooie overwinning binnen gehaald! Wat heb je veel bereikt op een jaar tijd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.