2014: De Ommekeer

2014licht

Laat ik maar meteen beginnen met de idioot uit te hangen. Ik had van tevoren al gedacht dat dit een heel speciaal jaar zou worden. Er zit namelijk in mijn hoofd dat ik 74 jaar oud wordt en dat betekent dat ik dit jaar exact op de helft van mijn leven ben. Dat is natuurlijk hét ideale moment voor een grote ommekeer en die grote ommekeer kwam er ook: Ik herstelde na 25 jaar eindelijk van mijn eetstoornis.

Ik ben al eerder jaren eetstoornisvrij geweest, maar nooit zoals nu. Pas nu weet ik, voel ik, merk ik dat ik echt hersteld ben. Mijn hele gedachtepatroon omtrent eten is veranderd. Eten is brandstof geworden. Energie. Eten heb je nodig om gezond te blijven. Eten is goed voor je. Eten is bovendien ook heel erg lekker. Mijn gewicht bepaald mijn eigenwaarde niet meer. Mijn gewicht heeft geen invloed meer op mijn zelfbeeld. Sterker nog, ik heb geen idee wat mijn gewicht op dit moment is. Het interesseert me ook oprecht niet meer. Ik ben eindelijk hersteld.

Nog geen half jaar geleden zei ik: ”Je kan nooit helemaal herstellen van een eetstoornis.” Daar was ik heilig van overtuigd. Ik ga ook niemand met een eetstoornis vertellen dat het anders is. Dat zou hetzelfde zijn als tegen iemand die blind is zeggen: “Geloof me nou maar, ooit kan jij weer zien.” Ik ga het ook niet proberen uit te leggen aan mensen die nooit een eetstoornis hebben gehad. Dat kan simpelweg niet. Dit kan je alleen begrijpen als je zelf hersteld bent. Ik zeg dit nu voor degene die nog in de eetstoornis zitten en ervan overtuigd zijn dat ik niet volledig hersteld kán zijn. Ik begrijp je. Echt waar. Hou je vast aan dat kleine, hele kleine stukje twijfel. Dat het misschien toch kan. Hou je vast aan dat kleine sprankje hoop. Hou je vast aan mijn verhaal en never, ever give up. Je bent nooit alleen. Echt niet.

2014 was ook het jaar van het vele ziek zijn. De depressie. De angst. Niemand meer willen zien. Geen telefoon meer durven opnemen. De voordeur niet meer open doen. Het werd zo erg dat Peter hierdoor ook in een isolement raakte. Er mocht niemand meer bij ons thuis komen. Als de deurbel of de telefoon ging kreeg ik een paniekaanval die soms uren duurde. Ik raakte uitgeput en het ging van kwaad tot erger. 16 juli 2014 kwam de ommekeer. Ik ging naar de huisarts, begon dezelfde dag nog met antidepressiva. Een paar dagen later zat ik bij een psycholoog aan het bureau. Het is vreselijk zwaar geweest, dat is het overigens nog steeds, maar de stap naar hulp zetten is de allerbeste beslissing die ik ooit in mijn leven heb gemaakt. Dat ene telefoontje naar de huisarts heeft de ommekeer in mijn leven in gang gezet.

2015. Ik verwacht een jaar met grote veranderingen. Ten eerste gaat mijn behandeling bij Pro Persona van start. Die zal heel zwaar worden, maar ik ben er niet meer bang voor. Ik geloof dat het nodig is. Ik heb er alle vertrouwen in dat ik er veel sterker uit ga komen en dat ik er alleen maar profijt van ga hebben. Ik verwacht ook grote veranderingen wat betreft mijn werk. Misschien niet eens dit jaar, wellicht pas in 2016, maar ik denk wel dat het dit jaar al in gang gezet gaat worden. Ja, ik verwacht een zwaar en pittig jaar, maar ik schreef het eerder al:

It’s not that I don’t feel the pain, it’s just I’m not afraid of hurting anymore. – Paramore – 

39 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Celine schreef:

  Wat is het fijn om te lezen dat een telefoontje zoveel kan veranderen! En wat is het fijn dat je na zoveel jaar eindelijk weer eetstoornisvrij bent, wat een heerlijk gevoel moet dat zijn! Ik wens je veel goeds voor in 2015 en blijf je met veel plezier volgen.

  Liefs,

 2. Sammie schreef:

  Als ik het zo lees word 2015 een positief jaar met vele sprongen vooruit! Ik hoop dat dit ook zo uitkomt! 🙂

 3. joorloveswriting schreef:

  zo dat is fijn dat door alle hulp die je kreeg dit jaar dat het veel beter met je gaat!! 🙂 … Dat is erg fijn!! En goed dat je in 2015 ook weer hulp krijgt! 🙂 hopelijk word 2015 voor jou een fijn jaar!

 4. Jenn schreef:

  Mooi om te lezen! Ik hoop dat 2015 een mooi jaar wordt voor je!

 5. Xaviera schreef:

  Ik ben ontzettend blij voor je dat je zo’n positieve ommekeer hebt gehad dit jaar en dat je hersteld bent van de eetstoornis, het is geweldig dat je echt voelt en weet dat je hersteld bent! Mooi om te lezen dat je niet bang bent voor de behandeling bij Pro Persona. Op naar een nieuw jaar waarin in nog sterker zult worden (kan dat? je bent al zo sterk!) en een jaar met prachtige nieuwe inzichten en groei! ♥

 6. Deborah Hamar schreef:

  Laat 2015 maar beginnen!! 🙂

 7. Anne schreef:

  Wat mooi! Goed dat je hulp hebt gezocht en gekregen. (dat laatste is helaas niet vanzelfsprekend, weet ik uit ervaring).

 8. Petra schreef:

  Wat een heerlijk stuk met een prachtige quote als afsluiter. Mooi en ook heel fijn om te lezen. Op een mooi nieuw jaar meid! Mag ik weer meereizen?

 9. Madeleine schreef:

  Wauw wat mooi!!!!!!! Wat er allemaal niet in een half jaar kan gebeuren. Echt goed van jezelf!!!! 😉 Op naar 2015 🙂 You can do it!

 10. Miss Sentinelli schreef:

  Echt geweldig om te lezen! Echt top :), op naar 2015!

 11. Yvonne schreef:

  Er kan zó veel gebeuren in een jaar. Fijn te lezen dat dit voor jou positief heeft uitgepakt!

 12. jackiedeklerk schreef:

  super om dit te kunnen zeggen toch, 2014 maakte een groot verschil voor jou
  dat heb ik met 2013, dat was een jaar waarin ik zoveel bereikte, veranderen en me gelukkig voelde…
  2014 is stiekem een beetje een teleurstelling 😉

 13. Anna Naomi schreef:

  Wat mooi dat je schrijft dat de stap naar hulp zo’n goede beslissing is geweest. Volgens mij is die stap voor veel mensen de moeilijkste. Heel fijn dat het dan achteraf ook de beste is geweest!
  Op een mooi nieuw jaar waar je weer veel kan ontdekken en leren! Cheers!

 14. Kimberley schreef:

  Mooi om te lezen! En 2015 wordt een geweldig jaar vergeleken met 2014. Ik weet het zeker!

 15. Sterk geschreven blog Marion! Laat 2015 maar komen, zou ik zeggen 😉

 16. Emily Lotus schreef:

  Sterk stuk, weer. Heel mooi! Ik vind je ontzettend dapper en lees graag in het nieuwe jaar ook weer al je verhalen.

 17. Manon schreef:

  Je bent zoveel sterker geworden! 2015 wordt JOUW jaar 🙂

 18. Deisy schreef:

  Wat een prachtig artikel en vrij herkenbaar. Ik wens je natuurlijk het allerbeste voor komend jaar: uiteindelijk kom je er inderdaad altijd sterker uit.

 19. Anita schreef:

  Prachtig dat je 2014 zo mooi hebt af kunnen sluiten. Stap 1 is genomen en nu idd verder werken aan je herstel! Je kunt het en we zijn er voor je als je het nodig hebt. ♥

 20. misssexandthecity schreef:

  Hier was 2014 ook het jaar van de verandering, weliswaar minder intensief en van een totaal ander niveau, maar het bracht verandering,…..trek de lijn door naar 2015 en gooi alles wat jou ziek maakt buiten ook al gaan dat mss mensen of zaken zijn die jou en anderen pijn doen, maar ga er toch voor om voor jezelf te kiezen, je zit al te lang in een negatief spiraal,…..take care!

 21. Carlijn schreef:

  Je wilt niet weten hoe trots ik op je ben! Ik heb zo veel respect voor je, we hebben allemaal kunnen lezen uit wat voor dal je komt en hoe je dat doet. Je bent zo goed op weg, je bent er nog niet, maar de belangrijkste stappen zijn gezet.

  Jij laat aan iedereen, inclusief mezelf, zien dat het allemaal goed komt. Want ik heb dan misschien geen eetstoornis zoals jij, maar ook ik ben zo iemand die denkt dat het nooit 100% goed komt. Voor mij ben je een voorbeeld, dat het wel degelijk goed gaat komen

  1. Carlijn schreef:

   Ik vergat de dikke kus als afsluiter, dus bij deze!

 22. altijdangelique schreef:

  Ik weet niet wat ik moet en hoe ik t moet schrijven, maar ik volg zo’n beetje dezelfde lijn met andere diagnoses. Je bent een bikkel! Weer hard aan t werk in 2015. Ik doe met je mee. Knuffel.

 23. De hevigste ommekeer gebeurde de laatste twee maanden, tot ieders trots en tevredenheid :)! Volhouden, zo…

 24. Janie schreef:

  Proud of You!!! ♥

 25. Jelmer schreef:

  Ooo, dat Paramorenummer is zoo mooi! Verder ook natuurlijk top! Alles. Wat er staat. En zo.

 26. MamaBianca schreef:

  Laat 2015 maar komen! ❤

 27. Marielle schreef:

  Het zal een zwaar jaar worden maar kijk eens wat je al bereikt hebt! Wat ben ik trots op je en dank voor alle ondersteunende en opbeurende blogs!

 28. Els schreef:

  Mooi geschreven! Op naar 2015, succes! Een jaar met nog meer moois! Laten we het hopen!

 29. Laleh schreef:

  Inderdaad een zeer bewogen jaar!
  Voor 2015 wens ik je alleen maar positieve dingen
  en de jaren daarna natuurlijk ook.

  X

 30. Sara schreef:

  Wat een krachtig artikel. Het is zeker een bijzonder jaar voor je geweest. Ik hoop dat 2015 veel positiviteit voor je mag brengen. X

 31. curvyandgorgeous schreef:

  Wat knap dat je hier zo open over durft te praten. Ik begrijp je helemaal, ik heb Zelf ook dit jaar een eetstoornis overwonnen.(Binge eating disorder) Ikzelf worstel er nog iedere dag mee, maar ik kan het wel een plekje geven. Ik hoop dat ik net als jij de moed vind om er een artikel over te schrijven. Ik denk dat we daar veel mensen mee kunnen helpen.

  liefs

  Gineke

 32. Wat een mooi blog! Voor jou dat je dit nu luidkeels durft te zeggen en te geloven. En voor anderen als voorbeeld. Je bent een kanjer.

 33. Joyce schreef:

  Ik vind het ergens heel erg mooi dat ik zo getuige heb mogen zijn van dit jaar van jou. Het was boeiend maar tegelijk confronterend het te lezen. Weet zeker dat 2015 jou nog veel verder gaat brengen. Dus wens je echt een super spetterend, geweldig, liefdevol 2015 toe xxx

 34. anneleendebondt schreef:

  Ik vind het heel knap van je dat je dit jaar de stap naar hulp hebt gezet. Ik weet dat dat heel veel moed vraagt…Ik wens je een heel mooi nieuw jaar toe met heel positieve energie! En ik hoop voor je dat de behandeling bij Pro Persona je gaat helpen. Liefs!

 35. Saar schreef:

  Het is nooit een eenvoudige stap, maar wel een noodzakelijke en heel straffe stap! Dus 2014 is het jaar van overwinningen. Misschien maar een paar veldslagen en nog niet de hele oorlog, maar hé, je moet ergens beginnen!
  Ik wens je voor 2015 nog meer overwinningen en alle kracht die je ook dit jaar hebt getoond!

 36. Lies schreef:

  Fijn om te lezen dat dat ene telefoontje zoveel positief heeft veranderd!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.