Eetstoornis: Herstel is …

innerfire

Dit artikel schreef ik gisteren na een moeilijke dag.
Foto: There’s Beauty In Recovery.

Bijzondere gewaarwording dit. Ik voel me vandaag slecht. Echt slecht. Ik ben neerslachtig en angstig. Paniekerig ook. De reden daarvan laat ik even buiten beschouwing, maar het bijzondere is nu dat Madame Eetstoornis al de hele dag op het raam staat te bonken. Buiten. In de regen. Hahaha. En daar blijft ze ook staan. Geen twijfel over mogelijk. Maar het is gek om dit te voelen zo. Waar voorheen het gevoel de overhand had, en ik dus meeging in de eetstoornis, heeft nu het verstand de overhand.

Ik voel me dik.
Dik is geen gevoel.
Ik heb al veel te veel gegeten vandaag.
Wat dan?
Vanochtend een smoothie van banaan en sinaasappel en een speltbolletje met smeerkaas. Tussen de middag nog een speltbolletje, maar nu met kaas en komkommer. En nog twee crackers met aardbeienjam. 
Dat is dus niet veel.
Het voelt wel als veel. Mijn buik staat helemaal bol.
Onzin.
Ja, das onzin, hè? Dat kan helemaal niet. 
Nee.
Toch voel ik me dik.
Zucht…. Nou, doe dat gordijn maar dicht, want dat mens bij het raam begint me lichtelijk te irriteren.
Oké.
Goed zo, probleem opgelost. Wat eet ik vanavond?
😀

Is dit het dan? Zal ik ooit dichterbij herstel komen dan dit? Nee, dit is herstel. Je bent hersteld. De gedachten waar je nu niet meer naar luistert. Waarvan je nu weet dat ze geen waarheid bevatten. De angst die je overwint. Iedere keer weer. En die gedachten, die je 25 jaar lang gehad hebt, zullen steeds minder vaak terugkeren in je hoofd. Herstel is niet nooit meer over eten nadenken. Herstel is niet nooit meer onzeker zijn. Herstel is niet nooit meer een negatief zelfbeeld hebben. Herstel is op een andere manier omgaan met de zware momenten in je leven. Herstel is niet meer weglopen voor je angst. Herstel is geloven in en vertrouwen op jezelf. Dat is herstel. ♥

45 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Els schreef:

  Wat mooi verwoord die dialoog! Dit is zeker herstel!

 2. Waar je 25 jaar mee hebt moeten leven kun je niet zomaar uitvegen. Het is een stuk bagage die je hebt van je afgegooid, maar waaraan je wel eens vaker zult terugdenken, zeker in dagen als vandaag waar het ietsje moeilijker gaat. Neem je bezem en geef die aan Madame Eetstoornis, zodat die heks weer door het luchtruim kan vliegen en je vandaag gerust laat.

 3. Je hebt het heel mooi omschreven, je bent een topper! ❤

 4. Celine schreef:

  Wat mooi geschreven en wat ontzettend goed dat je er voor koos om haar buiten te laten staan! Wat een ongelooflijk sterkte vrouw ben je! Echt iemand om voorbeeld aan te nemen.

 5. Falderie schreef:

  Je bent sterk en goed bezig. Ik vind het echt bewonderenswaardig!

 6. Marielle schreef:

  Geloven in jezelf….wat fijn dat je dit nu kan zeggen! Marion…je bent hersteld!
  Trots op je

 7. Anita | Mindjoy schreef:

  Krachtig verwoord! Herstel is idd de stem niet toelaten en er weerstand tegen bieden! Laat haar maar lekker buiten staan! ❤

 8. beaunino schreef:

  Juist als je je dan zo zwak voelt is het zo moeilijk om weerstand te bieden. Het gaat je goed af. ***Respect***

 9. Lies schreef:

  Hele mooie en krachtige tekst! En dat mag ook wel, want je bent echt heel sterk!

 10. joorloveswriting schreef:

  wauw mooi geschreven zeg!! 🙂 en ik vind dat je het goed doet zeg!!! 🙂 petje af voor je!

 11. Petra schreef:

  Zo mooi, herstel is geloven in jezelf en vertrouwen op jezelf, wat goed dat je dit nu kunt zeggen. Kanjer! X

 12. Jenn schreef:

  Wat mooi om te lezen! Goed dat je haar buiten hebt laten staan 🙂

 13. jackiedeklerk schreef:

  ik vind die quote echt zo ontzettend mooi…
  En hoe geweldig is het om die madam lekker in de regen te laten staan, wie zou er nu echt een rot dag gehad hebben 😉

  xoxo

 14. Xaviera schreef:

  Prachtig geschreven! Mooi om die dialoog te lezen, het einde is top: laat haar maar lekker buiten staan! Die quote erbij is ook heel erg mooi. Wat ben je toch sterk Marion! ♥

 15. Wilma schreef:

  Marion ik kan het niet laten om even te reageren. Wat een krachtige vrouw ben je! Het is ontzettend moeilijk om in een slechte periode de heks buiten te laten staan. Jij doet dat en je luistert naar je verstand. Je weet donders goed, als je haar weer binnen laat heeft ze je te pakken en wordt het alleen maar erger. Wat ze zegt is niet waar, ze is door en door gemeen! Luister er niet naar, geef haar maar een rotschop, ze verdient het.
  VERTROUW op jezelf, je doet het fantastisch. Hou van jezelf😘

 16. Saar schreef:

  De laatste alinea, wat schrijf je dat goed neer. Negatieve gedachten zullen er misschien altijd zijn, maar jij kiest ervoor om er niet in mee te gaan. Laat ze maar kwebbelen die mevrouw eetstoornis. Ze heeft toch geen gelijk. Ze is niet jij en ze zal ook nooit macht krijgen over jou. Heel mooi heb je dat gedaan. Je zal er wel komen meid!

 17. Nicetobeout schreef:

  Wijs!!! Inspirerende woorden weer!

 18. Miss Sentinelli schreef:

  Echt zo mooi geschreven! Je bent goed bezig en een sterke vrouw!

  1. Marion schreef:

   Dank je wel, meid. X

 19. Je hebt het weten te verwoorden zoals het is. Heel erg mooi. Je bent sterk!

 20. heleen schreef:

  Prachtig geschreven en voor mij ook weer nieuwe inzichten! Dank je wel! xxx

 21. vintagirie schreef:

  Wauw respect! Ik vind het zo onwijs gaaf om te lezen hoe jij met je eetstoornis om gaat. Hoe je het uitlegt, het lijkt net of ik soms ook in je hoofd zit.

 22. enjoythegoodlife2014 schreef:

  Goed bezig, Marion! Laat Madame maar lekker buiten in de regen en wind staan.

 23. zomersproetje84 schreef:

  Heel mooi geschreven. Knap!

 24. nadineblogt schreef:

  moooi!
  sterkte en succes natuurlijk 😉

 25. Anne schreef:

  Wauw, goed zo. Het is vast zwaar om steeds de confrontatie aan te gaan, maar je weet nu dat jij het wint van de eetstoornis!

 26. altijdangelique schreef:

  Echt kick ass dat je zo je gedachten weet om te buigen. Ik heb geen eetstoornis, maar ga momenteel door een vrij obsessieve periode. Hierbij kan ik de gedachten niet weerstaan om maar voortdurend iets te checken. Terwijl dat checken mij lichamelijk ook nog veel pijn oplevert. Zo stom, maar toch kan ik de verleiding niet weerstaan. Ik denk dat dit ook zo werkt bij een eetstoornis?

  1. Marion schreef:

   Ik durf het niet met zekerheid te zeggen, maar ik denk dat het wel ongeveer hetzelfde werkt ja.

  2. Marion schreef:

   Ik was nog niet klaar…. :-p Mijn drijfveer was altijd wel angst. Weet niet of dat bij jou ook zo is?

   1. altijdangelique schreef:

    Angst 100%

 27. Carlijn schreef:

  ♥♥♥♥ super mooi om te lezen dat je zelfs op zo’n moeilijke dag merkt dat je eetstoornis het niet meer wint! Heel dikke respect en knuffel voor jou

 28. justfemz schreef:

  Wat een mooie omschrijving van wat herstel inhoud. Prachtig verwoord! 😊

 29. Madeleine schreef:

  ❤ Topper!!!!!! ❤ Je bent echt heel goed bezig.. 🙂 Ik heb echt enorm veel bewondering en respect voor je! ❤ Keep going girl…. ! X

 30. Joyce schreef:

  Die laatste alinea Marion, dat is hem echt helemaal: zo ervaar ik het zelf ook. Een blogje daarover gaat ook van mijn kant volgen want ik heb vandaag ook geen beste dag gehad met angsten en uitvluchten willen zoeken. Morgen eens leuk stukje over tikken….

 31. Emily Lotus schreef:

  Heel knap! Ik vond die eerste meteen erg raak trouwens.

 32. Janie schreef:

  Lieve Marion, mag ik je bedanken voor dit stuk? Ik heb het gisteren mijn man laten lezen. Ik ben moeilijk in het verwoorden van dingen en zoals jij het hier neergeschreven hebt vind ik zo knap. Hetzelfde proces doorsta ik momenteel. Haar buiten laten staan. Haar kunnen negeren. Maar toch blijft ze het contstant proberen.

  Ik ben vanaf november bijna 4kg aangekomen. Groei mijn kleding uit en wat zowel mijn man als ik hadden verwacht gebeurt niet: een terugval en de overheersende angst om dik te worden. Ik ben zo sterk tegen die bitch. Ik heb haar onder controle en kan haar buiten houden. Net als jij.

  We zijn zo ontzettend sterk zonder dat we het soms beseffen. X

 33. misssexandthecity schreef:

  Heb vertrouwen in jezelf,…..en je vindt de weg vanzelf,…

 34. Wat heb je dit weer mooi opgeschreven. Ik vind je een krachtig persoon en ik ben er van overtuigd dat het allemaal goedkomt<3

 35. Nina schreef:

  Wauw, ik ben héél erg onder de indruk!!

 36. Laleh schreef:

  Ik citeer je even:

  “Herstel is niet nooit meer over eten nadenken. Herstel is niet nooit meer onzeker zijn. Herstel is niet nooit meer een negatief zelfbeeld hebben”.

  Dit is zo waar! En zo ontzettend knap dat je dat opmerkt.
  Waarschijnlijk zal er namelijk altijd en klein stukje hiervan in je leven blijven.
  Een gezond, maar vervelend stukje.
  Ik heb dit namelijk ook, ik herken de gedachten die je beschrijft.
  Ik hoef alleen niet bang te zijn, omdat er bij mij geen geschiedenis van een eetstoornis
  aan vooraf is gegaan.
  (nou oke, nu moet ik wel eerlijk zijn en dat vind ik heel moeilijk, want dat heb ik wat dit
  onderwerp betreft nog nooit in het openbaar gedaan. Ik heb wel min of meer een eetstoornis
  gehad, Dit heeft wel een aantal jaar geduurd en ik was erg dun op een zeer ongezonde manier,
  maar het is niets in vergelijking met wat jij hebt moeten doorstaan en ook niet zo lang. Toch
  zal ik altijd moeite blijven hebben met mijn gewicht en zal mijn zelfbeeld wat dat betreft
  waarschijnlijk nooit helemaal goed worden).

  Maar jij bent nu zo ver, jij hoeft ook niet meer bang te zijn, want je bent herstelt en zult niet meer terugvallen. En je kent jezelf nu waarschijnlijk zoveel beter dan toen.

  Veel sterkte, want het roept vast wel wat nare herinneringen op.

  X

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.