Eetstoornis: Herstel is …

innerfire

Dit artikel schreef ik gisteren na een moeilijke dag.
Foto: There’s Beauty In Recovery.

Bijzondere gewaarwording dit. Ik voel me vandaag slecht. Echt slecht. Ik ben neerslachtig en angstig. Paniekerig ook. De reden daarvan laat ik even buiten beschouwing, maar het bijzondere is nu dat Madame Eetstoornis al de hele dag op het raam staat te bonken. Buiten. In de regen. Hahaha. En daar blijft ze ook staan. Geen twijfel over mogelijk. Maar het is gek om dit te voelen zo. Waar voorheen het gevoel de overhand had, en ik dus meeging in de eetstoornis, heeft nu het verstand de overhand.

Ik voel me dik.
Dik is geen gevoel.
Ik heb al veel te veel gegeten vandaag.
Wat dan?
Vanochtend een smoothie van banaan en sinaasappel en een speltbolletje met smeerkaas. Tussen de middag nog een speltbolletje, maar nu met kaas en komkommer. En nog twee crackers met aardbeienjam. 
Dat is dus niet veel.
Het voelt wel als veel. Mijn buik staat helemaal bol.
Onzin.
Ja, das onzin, hè? Dat kan helemaal niet. 
Nee.
Toch voel ik me dik.
Zucht…. Nou, doe dat gordijn maar dicht, want dat mens bij het raam begint me lichtelijk te irriteren.
Oké.
Goed zo, probleem opgelost. Wat eet ik vanavond?
😀

Is dit het dan? Zal ik ooit dichterbij herstel komen dan dit? Nee, dit is herstel. Je bent hersteld. De gedachten waar je nu niet meer naar luistert. Waarvan je nu weet dat ze geen waarheid bevatten. De angst die je overwint. Iedere keer weer. En die gedachten, die je 25 jaar lang gehad hebt, zullen steeds minder vaak terugkeren in je hoofd. Herstel is niet nooit meer over eten nadenken. Herstel is niet nooit meer onzeker zijn. Herstel is niet nooit meer een negatief zelfbeeld hebben. Herstel is op een andere manier omgaan met de zware momenten in je leven. Herstel is niet meer weglopen voor je angst. Herstel is geloven in en vertrouwen op jezelf. Dat is herstel. ♥

45 gedachten over “Eetstoornis: Herstel is …

 1. Waar je 25 jaar mee hebt moeten leven kun je niet zomaar uitvegen. Het is een stuk bagage die je hebt van je afgegooid, maar waaraan je wel eens vaker zult terugdenken, zeker in dagen als vandaag waar het ietsje moeilijker gaat. Neem je bezem en geef die aan Madame Eetstoornis, zodat die heks weer door het luchtruim kan vliegen en je vandaag gerust laat.

 2. Wat mooi geschreven en wat ontzettend goed dat je er voor koos om haar buiten te laten staan! Wat een ongelooflijk sterkte vrouw ben je! Echt iemand om voorbeeld aan te nemen.

 3. Krachtig verwoord! Herstel is idd de stem niet toelaten en er weerstand tegen bieden! Laat haar maar lekker buiten staan! ❤

 4. Prachtig geschreven! Mooi om die dialoog te lezen, het einde is top: laat haar maar lekker buiten staan! Die quote erbij is ook heel erg mooi. Wat ben je toch sterk Marion! ♥

 5. Marion ik kan het niet laten om even te reageren. Wat een krachtige vrouw ben je! Het is ontzettend moeilijk om in een slechte periode de heks buiten te laten staan. Jij doet dat en je luistert naar je verstand. Je weet donders goed, als je haar weer binnen laat heeft ze je te pakken en wordt het alleen maar erger. Wat ze zegt is niet waar, ze is door en door gemeen! Luister er niet naar, geef haar maar een rotschop, ze verdient het.
  VERTROUW op jezelf, je doet het fantastisch. Hou van jezelf😘

 6. De laatste alinea, wat schrijf je dat goed neer. Negatieve gedachten zullen er misschien altijd zijn, maar jij kiest ervoor om er niet in mee te gaan. Laat ze maar kwebbelen die mevrouw eetstoornis. Ze heeft toch geen gelijk. Ze is niet jij en ze zal ook nooit macht krijgen over jou. Heel mooi heb je dat gedaan. Je zal er wel komen meid!

 7. Echt kick ass dat je zo je gedachten weet om te buigen. Ik heb geen eetstoornis, maar ga momenteel door een vrij obsessieve periode. Hierbij kan ik de gedachten niet weerstaan om maar voortdurend iets te checken. Terwijl dat checken mij lichamelijk ook nog veel pijn oplevert. Zo stom, maar toch kan ik de verleiding niet weerstaan. Ik denk dat dit ook zo werkt bij een eetstoornis?

 8. Die laatste alinea Marion, dat is hem echt helemaal: zo ervaar ik het zelf ook. Een blogje daarover gaat ook van mijn kant volgen want ik heb vandaag ook geen beste dag gehad met angsten en uitvluchten willen zoeken. Morgen eens leuk stukje over tikken….

 9. Lieve Marion, mag ik je bedanken voor dit stuk? Ik heb het gisteren mijn man laten lezen. Ik ben moeilijk in het verwoorden van dingen en zoals jij het hier neergeschreven hebt vind ik zo knap. Hetzelfde proces doorsta ik momenteel. Haar buiten laten staan. Haar kunnen negeren. Maar toch blijft ze het contstant proberen.

  Ik ben vanaf november bijna 4kg aangekomen. Groei mijn kleding uit en wat zowel mijn man als ik hadden verwacht gebeurt niet: een terugval en de overheersende angst om dik te worden. Ik ben zo sterk tegen die bitch. Ik heb haar onder controle en kan haar buiten houden. Net als jij.

  We zijn zo ontzettend sterk zonder dat we het soms beseffen. X

 10. Ik citeer je even:

  “Herstel is niet nooit meer over eten nadenken. Herstel is niet nooit meer onzeker zijn. Herstel is niet nooit meer een negatief zelfbeeld hebben”.

  Dit is zo waar! En zo ontzettend knap dat je dat opmerkt.
  Waarschijnlijk zal er namelijk altijd en klein stukje hiervan in je leven blijven.
  Een gezond, maar vervelend stukje.
  Ik heb dit namelijk ook, ik herken de gedachten die je beschrijft.
  Ik hoef alleen niet bang te zijn, omdat er bij mij geen geschiedenis van een eetstoornis
  aan vooraf is gegaan.
  (nou oke, nu moet ik wel eerlijk zijn en dat vind ik heel moeilijk, want dat heb ik wat dit
  onderwerp betreft nog nooit in het openbaar gedaan. Ik heb wel min of meer een eetstoornis
  gehad, Dit heeft wel een aantal jaar geduurd en ik was erg dun op een zeer ongezonde manier,
  maar het is niets in vergelijking met wat jij hebt moeten doorstaan en ook niet zo lang. Toch
  zal ik altijd moeite blijven hebben met mijn gewicht en zal mijn zelfbeeld wat dat betreft
  waarschijnlijk nooit helemaal goed worden).

  Maar jij bent nu zo ver, jij hoeft ook niet meer bang te zijn, want je bent herstelt en zult niet meer terugvallen. En je kent jezelf nu waarschijnlijk zoveel beter dan toen.

  Veel sterkte, want het roept vast wel wat nare herinneringen op.

  X

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.