Therapie: Wie A zegt moet ook B zeggen

dreamcatcher1

In het kader van bovenstaande titel zet ik mijn schaamte opzij en schrijf ik dit artikel. Dacht ik dat mijn vorige elf sessies therapie zwaar waren geweest, het is kattenpis in vergelijking met wat er nu gaat komen. Ik ben bang. Ik schaam me. Ik voel verdriet. Ik voel pijn. Ik wil dit niet en toch ga ik het doen. 

Om 11:45 uur had ik een afspraak bij mijn psycholoog. Ik heb al een traject bij hem doorlopen afgelopen jaar en nu starten we het tweede. Tijdens deze afspraak blikten we terug op het vorige traject en keken we vooruit naar de komende maanden. Wat hebben we bereikt en wat willen we nog bereiken? Wat we bereikt hebben is dat de paniekaanvallen, op een enkel incidentje na, volledig verdwenen zijn. De angst is nog wel aanwezig, maar veel minder heftig dan eerst. Eten is geen issue meer. Dat zijn behoorlijke resultaten en daar mag ik best trots op zijn.

Waar willen we de komende maanden aan werken? Daar had ik natuurlijk al over nagedacht en slimme ik had bedacht dat het wel fijn zou zijn om van dat ellendige schuldgevoel af te komen. Ik voel me te pas en te onpas schuldig, omdat ik dingen niet of minder kan dan mensen die niet ziek zijn. Denk aan werk, huishoudelijke taken, langsgaan bij vrienden of familie, een hele dag opblijven, etc. Dat was wel een goede volgens A. De angst wilde hij toch ook in het vizier houden. Prima, dacht ik, dat gaat toch supergoed. Toen kwam het lijstje van augustus 2014 erbij.

 • Paniek
 • Sociale contacten
 • Zelfbeeld
 • Verwachtingen

”Dat zelfbeeld is nog een drama, maar goed, dat heb ik altijd al gehad en dat zal ook altijd wel zo blijven.” Die weg ga ik dus echt niet bewandelen, dacht ik bij mezelf. No way. Daar wil ik niet over nadenken. Daar wil ik niets meer van voelen. ”Zou dat iets zijn waar je aan zou willen werken de komende tijd?” NEE NEE NEE NEE NEE! Het schreeuwde zo hard nee in mijn hoofd dat ik bijna gedesoriënteerd raakte. ”Ja….. Ja, dat zou wel verstandig zijn.” Met verbazing luisterde ik naar mijn eigen stem. Idioot! Dit wil je niet! Hier ga je spijt van krijgen! Het gevoel trok door mijn hele lichaam. Angst. Schaamte. Verdriet. Zoveel verdriet dat het zeer deed. Mijn ogen vulden zich met tranen en ik kon geen woord meer uitbrengen. Ik voelde me kleiner en kleiner worden en wou het liefst ter plekke van de aardbodem verdwijnen.

Welkom in de hel die werken aan je zelfbeeld heet. ♥

55 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Saar schreef:

  Oef Marion, ik zag je artikel online komen en ik kon het niet laten om het te lezen… En god, wat herken ik het echt. Ja, het is een hell. Ik ga niet liegen, je weet het zelf ook wel best dat er veel gehuild gaat worden, dat je soms niet meer weet wat onder of boven is, dat je je soms gaat afvragen wie je nu eigenlijk bent en dat er vragen komen waar je antwoord op geeft om dan te denken: “wat denk je wel? Dat is helemaal niet waar. Je verzint het.” Zoiets… En dan is het nog niet in woorden te vatten.

  Lieve Marion, ik wil je een hele dikke knuffel geven. Je moed inspreken en heel veel sterkte en tegelijk ook succes wensen. Je gaat iets doen wat verdomd moeilijk is, maar ook heel moedig. En ik hoop, neen, ik weet dat je er weer sterker uit zal komen.

  Want je bent het waard!

  1. Marion schreef:

   Dat is echt waar ik me aan vast hou: dat ik hier sterker uit ga komen, want ooh wat zie ik er tegenop. Thanks meid.

   1. Saar schreef:

    Ja, het is net als een moeilijke berg beklimmen. Je ziet er tegenop, maar de beloning achteraf is zo groot dat je er dankbaar voor zal zijn dat je het toch hebt gedaan!

 2. xkusdenisee schreef:

  Wat ontzettend knap wat je allemaal al bereik hebt. Werken aan je zelfbeeld is ongelofelijk zwaar en confronterend, maar echt de moeite waard. Ik ben nog een stuk jonger dan jij, dus misschien denk je wel van ‘ ach wat weet jij er nou van’, maar ik spreek uit ervaring als ik zeg dat het echt een klein beetje kan helpen. En dat kleine beetje in dit geval is een hele grote stap. Succes!

  1. Marion schreef:

   Nee hoor, dat denk ik helemaal niet. Ik ben juist heel erg blij met je reactie, want de twijfel is volop aanwezig. Het feit dat jij en anderen met steunen door te vertellen dat het jullie ook geholpen heeft, helpt mij weer enorm. X

 3. Ik weet niet zo goed wat ik moet zeggen. Heel veel sterkte en een dikke knuffel!

 4. Falderie schreef:

  iedereen hier steunt je en leeft met je mee! zo te lezen heb je al een hele weg afgelegd, blijven gaan!!

 5. Petra schreef:

  Lieverd het zal een pad zijn met ongetwijfeld veel heuvels en bergen. De klim omhoog is moeilijk. Je zult vast regelmatig denken: laat me nu maar lekker makkelijk weer naar beneden gaan, daar is het ‘veilig’, omhoog is zo zwaar. Maar de eindbestemming is de reis waard Marion. Dat weet ik zeker. Ik ben een van je grote supporters en zal je vanaf de digitale zijnlijn sanmoedigen en steunen. Je kunt het meid. X

  1. Marion schreef:

   Het zal zeker zwaar worden, maar ik geloof ook dat het het waard zal zijn. Dank je wel voor je steun. Alleen was het een stuk moeilijker geweest.

 6. Harrij Smit schreef:

  Tsja, ik kan hier met geen mogelijkheid leuk onder liken, maar ik weet ook niks zinnigs als reactie. En dit lezen en dan verder gaan met de (wan)orde van de dag…
  Dus nu ik hier toch ben: Ik wens je veel inzicht en kracht. Volgens mij heb je van beide een aardig voorraadje in huis. ❤

 7. Sammie schreef:

  Wat heb je al een hoop bereikt! Vergeet dat niet, ook dit is weer iets wat je gaat bereiken! Heel veel sterkte met de lange zware weg, maarrrr je gaat hem halen!

 8. Joyce schreef:

  Ow meis……… Ik snap je gevoel heel erg goed en ik denk jij zelf ook en dat is de reden waarom je tot je eigen verbazing die woorden uitsprak. Een laag zelfbeeld is de oorzaak van je problemen, van je angsten en dus is dat waaraan gewerkt moet gaan worden. En ik zeg het je meis, die route is bij vlagen heftig want het gaat confronterend zijn te beseffen hoe je over jezelf denkt, hoe weinig je jezelf onbewust waard vind. Maar dat is het begin, want je zal merken dat het steeds beter gaat. Dat je uiteindelijk zelf zal voelen en geloven dat je een geweldige vrouw bent, die het wel waard is dat iedereen om haar geeft. Dat jezelf kan gaan zien zoals anderen je zien. Ik spreek uit ervaring wanneer ik zeg dat het zo een opluchting is.

  Tot die tijd, gedurende het traject: wanneer je er even doorheen zit. Wanneer je even wil spuien, weet dat ik er voor je ben lieve schat. De app staat altijd aan. Dikke knuffel en heel veel sterkte. Yes you can ❤

  1. Marion schreef:

   Thanks, Joyce. Ik heb nog over je gehad vandaag bij therapie. Dat dat gevoel van vertrouwen er vanaf het begin af aan was en dat dat ook IRL zo bleek te zijn. We gaan gauw weer een keer op herhaling. X

   1. Joyce schreef:

    Je laat me glimlachen, dank je wel meis. En dat gevoel was geheel wederzijds en dat weet je 🙂 En ja snel de agenda’s trekken voor een vervolg, ik stem helemaal voor Xxx

 9. anneleendebondt schreef:

  Therapie is helemaal niet makkelijk en erg confronterend. Soms heb ik het gevoel dat mensen denken dat het gewoon even een praatje slaan is of op de koffie gaan bij iemand, maar dat is het dus helemaal niét. Ik hoop dat je tijdens therapie onder woorden kan brengen dat je werken aan je zelfbeeld moeilijk vindt… Er is niets mis mee om dit uit te spreken. Knuffel en alvast succes bij je volgend gesprek!

 10. misssexandthecity schreef:

  Ik weet hoe moeilijk het is, ben er jaren geleden ook doorgegaan, maar het mooiste geschenk dat je jezelf kan geven, echt waar, je wereld zal hierdoor helemaal veranderen,…

 11. jackiedeklerk schreef:

  pffffff pittig, maar waarschijnlijk idd verstandig.. Goed van die stem van jou dat die dat gewoon even zei….

 12. justfemz schreef:

  Het erkennen van dat je wilt werken aan jouw zelfbeeld is de eerste stap. Hartstikke stoer en goed dus dat je die hebt gezet! Echt dikke respect voor jou! Met dat erkennen ga je namelijk in het verweer tegen die kritische stem die je elke keer weer naar beneden trekt en die je zegt dat je niets waard ben, lelijk bent, etc. Ik heb de afgelopen drie jaar zelf ook een traject doorlopen waarbij het krijgen van een positief zelfbeeld één van de belangrijkste behandeldoelen was. Uit ervaring kan ik je vertellen dat het megazwaar is om ermee aan de slag te gaan, maar ook dat het werkt! Nu mijn zelfbeeld een stuk positiever is geworden lijkt alles veel makkelijker te gaan en voel ik mij (dat herkende ik ook al) niet meer overal schuldig om. Het leven is nu domweg leuk in plaats van dat het als overleven voelt. Al met al wil ik je alleen maar een hart onder de riem steken en zeggen dat ik t heel erg stoer vind dat je dit onderwerp oppakt. Ik hoop dat het jou op den duur net zoveel goeds gaat brengen als dat het mij heeft gebracht.

  1. Marion schreef:

   Echt heel erg bedankt voor je reactie. Ik zie er als een berg tegenop, maar ben ook vooral bang dat het helemaal niet gaat werken. Dat gaat het dus wel. Dat moest ik even horen. Het voelt nu vaak als overleven (gelukkig al veel minder dan een jaar geleden), maar dat jij nu zegt dat het leven weer leuk gaat worden…. Kan het nu nog niet geloven, maar ik hou me vast aan jouw (jullie) woorden.

   X

 13. Rianne schreef:

  Succes. Met het juiste zelfbeeld ben je ook gelijk van je schuldgevoel af.
  xxx

 14. Volgens mij is het heel normaal dat je die hele potpourri van gevoelens voelt dus niks voor je te schamen. Volgens mij ben je al heel ver geraakt en ben je sterker dan je denkt. Je komt er wel. Toitoitoi 🙂

 15. Estrella schreef:

  Goed wat je al bereikt hebt, blijf daar vooral oog voor houden!

 16. Het feit dat je stem ‘ja’ zegt terwijl dat bruine duiveltje in jezelf ‘neen’ zegt betekent toch dat je diep in jezelf voelt dat iets moet veranderen, dat je het wil, maar dat je bang bent eraan te beginnen. Een zeer terechte vrees, maar als je achteruit kijkt en ziet wat je allemaal al hebt bereikt, zou deze horde dan te hoog zijn voor je?

 17. lauracollin schreef:

  Je hebt al heel veel bereikt waar je supertrots op kunt zijn! Dit gaat je ook vast en zeker lukken! *knuffel*

 18. Els schreef:

  Wat een knap opgeschreven. Ik wens je heel veel succes, sterkte en geef je een dikke knuffel.

 19. BySilke schreef:

  Heel veel succes lieve Marion! Als iemand het kan, ben jij het wel. We geloven allemaal in je! Enorm sterk van je dat je dit wilde online plaatsen, blijven gaan hé! Niet opgeven 🙂

  1. Marion schreef:

   Is ook een beetje mijn stok achter de deur. Dank je wel hoor!

 20. christine schreef:

  ach lieverd…kus!

 21. Blijkbaar durven de meeste lezers dit blogje niet te liken. Ik heb je blogje wel geliked omdat ik de eindbestemming voor ogen had. Het zal een zwaar traject worden, maar ik denk dat je er vele malen sterker uit gaat komen. Sterker dan zonder deze therapie.
  Voor de vorm zal ik je ook nog succes wensen, maar met jouw doorzettingsvermogen moet het wel gaan lukken.

 22. Christel schreef:

  Mijn steun heb je!

 23. Wendy de Jong schreef:

  Heel knap en dapper dat je toch ‘Ja’ zei, terwijl het zo veel makkelijker zou zijn geweest om ‘Nee’ te zeggen. Maar ik denk dat je aanvoelde dat ‘Nee’ zeggen geen optie meer was, omdat je verder wilt en je beter wilt voelen. Heel veel kracht toegewenst! Er zullen namelijk nog momenten komen dat je denkt: “Waar ben ik aan begonnen?”

 24. zomersproetje84 schreef:

  Dapper dat je ja hebt gezegd terwijl je hoofd nee schreeuwde! Het gaat je lukken.

 25. nadineblogt schreef:

  ook al ben ik veel jonger.. en denk je misschien dat ik hier niets vanaf weet, niets is minder waar. ook ik heb aan mijn zelfbeeld gewerkt en doe dat nog steeds. en wat is dat soms zwaar, maar ik ben er sterker uitgekomen! dus waarom zou dat bij jou niet gebeuren?
  het nare is dat de moeilijkste momenten het meest onverwachts komen.. maar als je ook daar mee leert dealen komt het echt goed 🙂
  sterkte ❤

 26. Madeleine schreef:

  ❤ ❤ ik heb niet zoveel worden! Hierboven is al veel gezegd. Ik vind je sterk en dapper, dat je dit zo allemaal op schrijft. Ik wou dat ik alles van je kon overnemen, en dat je 'gewoon' kon zijn zonder angsten/laag zelfbeeld! Of dat ik een wondermiddel voor je kon maken 🙂 Want dat verdien je zo! Weet dat ik in je geloof en je komt er wel, je bent een doorzetter. Je hebt al zoveel bereikt! 🙂 ❤ ❤ || Ik zend je wat liefde en energie 🙂 , xxx ❤

 27. Laleh schreef:

  Het is moeilijk om uit je veilige zone te komen en te werken aan dingen die je hebt
  weggestopt.
  Veel sterkte, het is super knap dat je dit doet.

  X

 28. Marielle schreef:

  Lieve Marion
  Dank voor dit bericht
  Als eerste wil ik je ook echt weer wijzen op wat je al hebt bereikt..dat is zo geweldig!
  Dan wat je nu aangaat, wat onwijs onwijs dapper! Ik gun het je zo enorm!
  Oke en ik ga zeker meelezen…want het is wel herkenbaar…
  Helaas zijn er nog geen pilletjes met als werking”versterk je zelfbeeld” maar ik hoop dat deze therapie het juiste medicijn zal zijn!
  heel veel sterkte en kracht!!!

 29. beaunino schreef:

  Neem het per keer. Probeer nog niet alles in 1 keer te bezien. Dag boor dag, keer voor keer. Je kan het!!! X

 30. Lonneke schreef:

  De eerste stap is genomen en je mag trots op jezelf zijn. Het zal allemaal echt niet even makkelijk zijn maar uiteindelijk zal je echt tegen jezelf anders aankijken. Vaak is jezelf beeld ook heel anders dan andere dat zien. Strong Woman!

 31. Lies schreef:

  Het zal zeker heel erg zwaar worden, maar ik vind het zo knap dat je het wel gaat doen ook al zei je innerlijke stem dat je het niet wou doen. Ik wens je ook heel veel succes toe en je kan het!

 32. Miss Sentinelli schreef:

  Oof, het zal zeker zwaar worden. Maar ik vind het zo knap dat je het wel doet! ❤ knuffel! Succes meid, je kan het!!

 33. Lies schreef:

  Oh bah, daar weet ik helaas alles van! Ik heb dan geen extreme psychische klachten zoals jij, maar ik heb vorig jaar in groepstherapie de therapie ‘verbeter uw zelfbeeld in 7 stappen’ moeten doen. Ik vond het echt verschrikkelijk! Maar ik kan wel met trots zeggen dat ik er beter uit ben gekomen, en ik weet zeker dat jij dat ook kunt! Het is lastig, en het wordt zeker zwaar, maar jij kan dit! Heel veel succes!

 34. Xaviera schreef:

  Werken aan je zelfbeeld is inderdaad, op z’n zachts gezegd, niet makkelijk…Ik heb veel bewondering voor je dat je ondanks de NEE in je hoofd toch JA hebt gezegd! Je mag super trots zijn op wat je al hebt bereikt en ondanks dat dit een hele grote berg is om te beklimmen weet ik zeker dat je ook over een tijdje heel trots kunt gaan zijn op wat je zal bereiken voor je zelfbeeld! You can do this! Al is het zo via de digitale weg, weet dat ik je steun en 100% geloof in jouw kracht! Veel liefs Xx

 35. Carlijn schreef:

  Ik vind het zo dapper van je Marion! Gevoel en verstand zeggen vaak andere dingen en dat is lastig, verwarrend en confronterend. Maar bekijk het zo, datgene wat voor jou het moeilijkste is, daarin zijn ook de meeste stappen te behalen. Je somt zelf al op wat je bereikt hebt in een best korte tijd, dus ik weet zeker dat je hierin ook stappen gaat zetten. Het hoeven geen grote te zijn, je hoeft de eindstreep niet te halen. Elk stapje is er één, een waar je trots op mag zijn ♥

 36. Kirsty schreef:

  Wat lastig dat je nu aan je zelfbeeld moet gaan werken, als er iets is dat lastig is is dat het wel, omdat het zo diep in je zit. Ik hoop dat het je gaat lukken en eigenlijk heb ik er ook wel vertrouwen in; je hebt al veel bereikt en daar mag je trots op zijn!

 37. Anita | Mindjoy schreef:

  Wat goed dat je ja gezegd hebt ondanks dat je gedachten volmondig nee zeggen! Je hebt al zoveel bereikt en stap voor stap ga je de berg beklimmen. Werken aan je zelfbeeld gaat je ontzettend veel brengen want als je over een tijd terugkijkt dan ben je blij dat je ja tegen jezelf gezegd hebt en ja tegen herstel! Je kan het en op onze steun kan je rekenen!! Knuffel

 38. aspasiablog schreef:

  Veel sterkte. Goed dat je toch ja hebt gezegd!

 39. Angelique schreef:

  Lieve Marion,
  Dat het je zo veel doet geeft aan dat je ook daadwerkelijk met de therapie bezig bent. Dat het zwaar valt ook. Je kan een therapie nl ook fluitend met 2 vingers in je neus door. Dat heb ik zelf ook altijd gedaan hiervoor. Maar ja, dan verandert er ook niets. Dat lukte mij door een muur op te trekken en tsja dan krijg je uiteindelijk alsnog de rekening gepresenteerd.
  Ik doe met je mee meid! Ook mij valt het zwaar. Gedeelde smart is halve smart. En uiteindelijk komt het goed is het niet linksom dan rechtsom. Heel veel sterkte op je pad.
  Knuffel!

 40. Iris schreef:

  Goed dat je het toch aangaat terwijl je er zo tegenop ziet! Je hebt al flink vooruitgang geboekt, als je dat allemaal hebt overwonnen dan gaat dit je ook vast lukken!

 41. Goed dat je dit toch aangaat<333
  Gaat je vast helemaal lukken

 42. Jenn schreef:

  Je hebt al veel bereikt en ik ben er van overtuigd dat dit je ook gaat lukken. Het zal misschien niet makkelijk worden, maar het zal het waard zijn. Goed dat je dit aangaat! Sterkte en succes!

 43. Kimberly schreef:

  Ik vind het heel erg knap van je dat je het toch gaat doen!! Je hebt al onwijs veel bereikt en daar mag je al helemaal trots op zijn. Heel veel succes meis!! Dikke knuffel!

 44. mellanie schreef:

  Super dat je er zo open over schrijft. Het zal nu moeilijk zijn, maar later heb je er veel voordeel mee 🙂 sterkte

 45. Ik vind het zo knap dat je hier zo open en eerlijk over schrijft. Daarom lees ik je blog zo graag; ik reageer niet zo vaak en lees niet alles, maar je persoonlijke stukken blijven me naar je blog trekken. Ik wil je heel veel sterkte wensen! Zelf hoop ik met mijn 22 jaar nog een hoop levenservaring erbij te krijgen, maar gesprekken met mensen die iets verder van je afstaan – in mijn geval ook een psycholoog, maar slechts een aantal wat lichtere gesprekken – kunnen echt een beetje helpen. Je hebt een flinke dosis doorzettingsvermogen in huis volgens mij, ik vind je heel sterk en dapper!

  1. Marion schreef:

   Wat een lieve reactie, meis. Dank je wel. Dat doet me goed. X

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s