Eetstoornisforum Ik Ook Van Mij: Voor lotgenoten én voor naasten!

Zoals de meesten van jullie wel weten ben ik vrijwilliger op het eetstoornisforum Ik Ook Van Mij van Human Concern. Ik vroeg me laatst af wat voor beeld mensen bij een eetstoornisforum hebben en ik vroeg dat eens aan mensen in mijn omgeving. De meesten hadden toch wel het idee dat zo’n forum vooral voor jonge meiden met anorexia bedoeld is. Vandaag wil ik jullie heel graag vertellen dat het veel meer is dan dat.

Ik heb weinig ervaringen met andere eetstoornisfora, dus wat ik hier beschrijf gaat echt over het eetstoornisforum Ik Ook Van Mij. Eerst even een introductiefilmpje. Bijzonder detail is dat Anna het in dit filmpje over het 1500e lid heeft en ja, dat was ik destijds. Gek om terug te horen.

Het forum is onderverdeeld in een aantal categorieën:

 • Algemeen
 • Ik heb geen behoefte aan hulp
 • Ik heb behoefte aan hulp
 • Direct contact met Human Concern
 • Hersteld? En wat nu?
 • Voor omgeving/naasten
 • Ff iets anders

Deze categorieën bestaan weer uit een aantal subcategorieën.

De categorie Algemeen wordt o.a. gebruikt om data van chatavonden en infodagen door te geven, maar hier bevindt zich bijvoorbeeld ook het voorsteltopic waar iedereen die voor het eerst op het forum komt zich even kort voorstelt.

Wat mij meteen opviel toen ik op het forum van Human Concern kwam was dat er een categorie ”Ik heb geen behoefte aan hulp” tussen stond. Hier was ik zo dankbaar voor. Ik was namelijk op dat moment nog helemaal niet toe aan herstel. Ik was er absoluut nog niet klaar voor. Waar andere fora soms dwingend kunnen zijn richting herstel of juist andersom (de zogenaamde pro-ana sites), was dit precies wat ik zocht. Ik voelde me gerespecteerd en in mijn waarde gelaten. Dat was uiteindelijk precies wat ik nodig had om zelf tot de conclusie te komen dat ik definitief wilde herstellen.

Ik heb behoefte aan hulp, ook dan kan je natuurlijk je vragen stellen of je verhaal kwijt. Je kan ervaringen uitwisselen met lotgenoten, maar ook kan je teamleden of ervaringsdeskundigen om hulp vragen. Ieder onderdeel van het forum heeft een eigen teamlid en ervaringsdeskundige. Zo weten we zeker dat alle berichten op het forum gelezen worden door één van ons en je dus altijd antwoord krijgt op je vragen.

Direct contact met Human Concern. Dit is een onderdeel van het forum waar ook wij als vrijwilligers niet kunnen reageren. De enige die daar antwoord geven op de vragen van de leden zijn de professionele hulpverleners van Human Concern.

En wat als je hersteld bent? Is dan de behoefte aan contact met lotgenoten meteen verdwenen? Absoluut niet. Als je hersteld bent heb je vaak nog jaren nodig om alles weer op orde te krijgen. Onzekerheid speelt een hele grote rol. Waarom voel ik dit nu? Is dat toch nog mijn eetstoornis of is dit mijn gezonde ik die haar stem laat horen? Maar ook als je het zwaar hebt of er dreigt een terugval, dan is contact met anderen die (net) hersteld zijn heel erg fijn.

Voor omgeving en naasten van eetstoornispatiënten is ook een apart stuk van het forum gereserveerd en dit is iets wat ik heel erg belangrijk vind om naar buiten te brengen. Het forum is er ook voor partners, ouders, broers, zussen, vrienden en vriendinnen van mensen met een eetstoornis. Toen ik een eetstoornis had vond ik het zo ontzettend moeilijk om te begrijpen waarom ik bepaalde dingen deed of waarom ik me op een bepaalde manier gedroeg. Moet je nagaan als je zelf geen eetstoornis hebt, hoe moeilijk moet het dan wel niet zijn om zoiets te begrijpen? Bij ons op het forum kan je in contact komen met anderen naasten. Je kan ervaringen uitwisselen en je kan steun vinden bij elkaar. Daarnaast kan je natuurlijk ook je vragen stellen aan teamleden, ervaringsdeskundigen en professionals.

Dan is er nog een stukje van het forum waar we het even niet over eetstoornissen hebben. Waar we spelletjes doen, muziek luisteren, foto’s delen van leuke aankoopjes die we hebben gedaan, recepten uitwisselen, enzovoorts. Een plekje waar je toch met lotgenoten bent, maar waar je het even niet over je eetstoornis hoeft te hebben.

Ik zou jullie willen vragen om deze informatie te delen. Ken je iemand in je omgeving met een eetstoornis? Verwijs naar dit forum. Je hoeft niet meteen beter te worden, je mag hier ook zijn mét je eetstoornis. Je hoeft het niet alleen te doen. Ken je een naaste, een partner, ouder, broer, zus, vriend of vriendin die zich zorgen maakt om iemand? Verwijs dan ook naar dit forum. Het kan zoveel helpen om je zorgen en verdriet te delen met iemand die dezelfde zorgen heeft.

Ik Ook Van Mij 

19 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Kelly schreef:

  Heb hier ook even op rondgekeken. Toch werkt het voor mij nooit echt, op deze forums vragen stellen ..enzo. Maar haal heel af en toe toch weer kracht uit tips en antwoorden van anderen. Ook vind ik het soms fijn om te weten, dat ik niet de enige bent met deze nare enge gedachtes. Natuurlijk wel heel fijn dat het er is voor degenen die het wel als erg prettig ervaren!

  1. Marion schreef:

   Het is al heel fijn dat je er af en toe kracht uit kan halen. Voor mij was het vooral heel erg fijn, omdat ik de stap naar professionele hulp destijds niet durfde te maken. Zo had ik toch steun en hoefde ik het niet helemaal in mijn eentje te doen. Ik heb je volgens mij wel een keer voorbij zien komen ja 🙂 Hoop dat het goed met je gaat. X

 2. Marielle schreef:

  Mooie en informatieve blog en..super dat je daar zo’n bijdrage levert, heel fijn!!!
  Echt super!

 3. Jenn schreef:

  Mooi dat zoiets bestaat. Ik ken gelukkig niemand (meer) in mijn omgeving die te maken heeft met een eetstoornis. Een goede vriendin heeft anorexia gehad, maar is gelukkig al een paar jaar hersteld.

 4. jackiedeklerk schreef:

  ik moet eerlijk zeggen dat ik er helemaal geen idee bij heb..
  wel dat er mensen met eet problemen zullen zijn, maar niet qua leeftijd of bepaald soort mensen..
  Mooi dat je dit doet..
  Forums zijn soms zulke fijne mediums

 5. Sammie schreef:

  Mooi dat je dit op het web hebt gezet! Heel fijn om te lezen dat er forums zijn waar mensen terecht kunnen.

 6. Anita | Mindjoy schreef:

  Goed dat je hier aandacht aan besteed Marion!

 7. Xaviera schreef:

  Fijn dat je hier een uitgebreid artikel over hebt geschreven, dit kan voor veel mensen behulpzaam zijn denk ik en misschien net die overtuiging geven om zich aan te melden op het forum. Goed om te lezen dat dit forum openstaat voor zowel mensen met een eetstoornis als hun naasten en dat jij je zo gerespecteerd en in je waarde gelaten voelde.

 8. visionarylifeee schreef:

  Heel mooi dat je hier aandacht aan schenkt om op die manier mensen probeer te bereiken die misschien wel met problemen zitten maar niet precies weten waar ze nu naartoe kunnen c.q. lotgenoten zoeken. Ik vind het trouwens ook prachtig om te horen dat jij zo’n mooie bijdrage levert in het leven van andere mensen. Je kan namelijk op die manier zoveel mensen raken en ik denk toch voor sommige (ook al is het maar misschien 1) net dat verschil maken of die steun bieden. Prachtig Marion. X

 9. Zoals een stroper tot beste boswachter kan groeien, ben jij erin geslaagd een steun te betekenen voor mensen met een eetstoornis. Weeral knap van je!

 10. Lonneke schreef:

  Wat goed dat je dit toelicht wat ik dacht ook voordat ik dit artikel las dat het vooral voor jonger was met anorexia. En wat goed zeg van je dat je hiervoor vrijwilliger bent.

 11. Saar schreef:

  Dat klinkt als een heel fijn forum! Ik ga je artikel opslaan en delen, want dit is een mooie uitleg!

 12. Joyce schreef:

  Het is super dat er dit soort platforms bestaan want ik denk dat er een hoop mensen baat bij hebben!

 13. annapastor schreef:

  En door mensen zoals jij is het zo’n fijn forum Marion. Dank voor jouw hulp en steun op het forum!

  1. Marion schreef:

   Lief, Anna. Dank je wel. Ik ben zo blij dat ik het kan en mag doen. X

 14. Eric schreef:

  Ik heb heb deze site gedeeld op Eetstoornisvrij.nl
  Groet Eric.

  1. Marion schreef:

   Ontzettend fijn, Eric. Dank je wel daarvoor.

 15. minoesjka2 schreef:

  Ik volg jou blog al een tijdje, maar reageer eigenlijk nooit en nu voel ik daar wel behoefte toe.

  Het is zo belangrijk om via zo’n forum erkenning te kunnen vinden voor je problemen. Veel mensen denken inderdaad alleen aan anorexia, maar ik als (ex-) BED-er weet wel beter. Goed dat je hier aandacht aan besteed en ga binnenkort eens rond kijken op het forum.

  1. Marion schreef:

   Wat fijn dat je reageert! Ik was er een paar dagen terug aan het zoeken naar cijfers over BED. Op het forum komen we die eetstoornis heel weinig tegen. Toch is het een grote groep die BED heeft. Dat zou betekenen dat die groep zelden hulp vraagt. Ik wil gaan onderzoeken hoe we die groep eetstoornispatiënten beter kunnen bereiken. Ik kan me namelijk zo voorstellen dat wanneer je op een forum komt en er is geen enkel topic over BED dat je ook weer snel vertrokken bent.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.