Therapie: Pijn en verdriet

path

Vanochtend werd ik wakker met een enorm rotgevoel. Zo’n gevoel alsof er iemand overleden is of dat je te horen hebt gekregen dat iemand waar je veel om geeft ernstig ziek is. Ik moest heel even graven. Oh ja, therapie….

Het gaat ontzettend goed. Ik werk hard, doe erg mijn best en dat werpt zijn vruchten af. Mijn zelfbeeld is een stuk positiever geworden en ik sta een stuk zekerder in het leven. Tenminste, in het hier en nu. Want dat is de shit. In het hier en nu leven is leuk en kan ook heel goed voor je zijn, maar in mijn geval is het ook weer een soort vlucht. Door in het nu te leven hoef ik niet aan morgen te denken. Nou goed, morgen gaat nog wel. Overmorgen ook nog net, maar verder dan dat moet ik niet kijken. Dan borrelt de angst op, draai ik me om en wil ik wegrennen. Ik focus me enorm op de kleine, eenvoudige en mooie dingen in het leven. Nogmaals, dat zou voor sommige mensen juist heel goed zijn om te doen, maar zelf moet ik nu ook weer af en toe mijn hoofd oprichten en om me heen gaan kijken. Dat deed ik gisteren en ja hoor, daar is de angst weer. Angst, verdriet en pijn. Heel veel pijn.

Het voelt een beetje alsof ik mezelf voor de gek gehouden heb het laatste half jaar. Werken aan mezelf, me beter en gelukkiger voelen, om er nu achter te komen dat alle pijn en al het verdriet er gewoon nog zit. Dat is natuurlijk niet zo, maar zo voelt het nu. Waar komt al dat verdriet vandaan? Wat doet er nou zoveel pijn? Al snel kwamen we uit in mijn kindertijd. Toch… Mijn leven was prima totdat ik naar de kleuterschool ging. Vanaf dat moment moest ik iedere dag door mijn allergrootste angsten heen. Wat was die angst dan? Voor wat? Voor wie? Ik weet het niet. Nog niet. Daar gaan we nu dus mee aan de slag. De ellende is echter dat ik alleen maar aan mezelf hoef te denken als kind van vier en mijn keel wordt al dichtgeknepen van angst. Ik kan niet meer praten. Mijn ogen vullen zich met tranen. Verder kom ik nog niet.

Over twee weken ga ik het doen. Dan ga ik hier voor het eerst over praten. Proberen in ieder geval. Ik zie er tegenop, maar ik weet dat het moet. Dit is het punt waar ik voorheen altijd uitkwam. Het punt waar ik me weer omdraaide en terugviel in de eetstoornis. Dat gaan we dus niet meer doen. Die weg heb ik nu vaak genoeg bewandeld. Deze keer weet ik zeker dat ik op de juiste weg ben.

You know you’re on the right path
When you keep walking
Even though the sun is blinding you. β™₯

28 reacties Voeg uw reactie toe

 1. christine schreef:

  gossie meis, wat naar toch voor je maar van de andere kant…wat kijk je er nu goed naar! Je gaat het doen, iets wat je eerder nooit durfde. Dat is zo positief Marion. Ik hoop ook werkelijk dat je het gaat doen, dat je het kunt opbrengen en het durft!
  heel veel liefs en voor vandaag een fijne dag!

 2. Joyce schreef:

  Ow meis het zit heel erg diep bij je, idd wat je zegt je moet er doorheen want dan kan je het gaan zien voor wat het is, verleden… Iets wat je nu nooit meer kan raken. Hele dikke knuffel van mij πŸ˜˜πŸ’•

 3. Lonneke schreef:

  Goed dat hoe moeilijk je het ook vind nu toch de wil en de kracht hebt om erdoor heen te gaan. Ik hoop dat als je er over hebt gepraat je opgelucht en stuk vrije voelt. Je kan het!

 4. Carlijn schreef:

  Hè wat naar. Het zit zo diep. Maar ik vind je onwijs dapper dat je gaat proberen er over te praten. Misschien kun je proberen vooraf iets op papier zetten. Dat ben ik aan het doen voor de volgende keer, als het dan niet lukt om er over te beginnen dan kan ik het laten lezen.

  Heel veel succes vandaag, niet te veel aan proberen te denken. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk

 5. Saar schreef:

  Mijn keel wordt dicht geknepen als ik dit blogje lees. De angst die je benoemt roept herkenning op en ik weet dat het ongelofelijk straf is wat je gaat doen. Terugkeren naar datgene wat bij jou zoveel pijn en verdriet oproept, het doorleven, opnieuw meemaken en vooral erover praten. Hoeveel tranen er ook zullen rollen, hoe klein je je ook zal voelen, ik vind het ongelofelijk sterk van je dat je het gaat doen!

  Een dikke knuffel en heel veel succes op je pad!

 6. Anita | Mindjoy schreef:

  Wat goed dar je het nu gaat aanpakken. Je moet door diepe dalen wil je weer naar de top gaan. Ga ervoor en je bent een sterke vrouw die nu voor zichzelf kiest! ❀ Ik heb ook altijd het idee dat ik door vroeger en de manier waarop ik opgevoed ben nu ben zoals ik ben. Het belemmerd mij echter wel en hoop dat de opstelling mij gaat helpen!

 7. Dina schreef:

  Wat rot dat je zo wakker wordt. Ik had dat ook heel vaak, maar met de tijd neemt dat af. Je werkt zo hard om je weer goed te voelen, ik weet zeker dat het je lukt!

 8. joorloveswriting schreef:

  Dat is niet zo leuk om zo wakker te worden.. maar toch goed om erover te praten.. door daarover te praten voel je misschien wat beter! πŸ™‚

 9. Marielle schreef:

  hey Marion
  Dank je voor je bericht…wat onwijs heftig…ik vind het echt dapper dat je dit onder ogen gaat zien en…lukt het niet volgende keer, dan is het jammer maar dan komt er weer een keer!
  Je bent zo sterk!
  Overigens…wat je zegt is zo waar over het “hier en nu”….ik vind dat ook bewonderenswaardig! (niet terugkijken met verdriet en niet vooruit kijken met veel angst)

  Sterkte Marion!
  Prachtige foto weer!

  1. Marion schreef:

   Alles op zijn tijd. En dat geldt ook voor jou, meis. X

   1. marielle schreef:

    Lief van je β™₯

 10. altijdangelique schreef:

  Zo veel herkenning. Ook ik ging als peuter, kleuter en de tijd daarna iedere dag door bijna onuitstaanbare angst. Ik kan er wel over praten, maar kan me ook veel niet meer herinneren. Waarschijnlijk onbewuste bescherming van mezelf?
  Ik vind het dapper dat je het gaat proberen. Je faalt pas als je stopt met proberen.
  Dat in het hier en nu leven daar mag je wel een beetje van aan mij geven πŸ˜‰
  Heel veel sterkte en kracht gewenst!

 11. Claudia schreef:

  Ik vind het leuk om te horen dat je steeds meer zelfvertrouwen krijgt. Misschien dat je daardoor ook de stap durft te zetten om dit keer niet de andere kant op te lopen, maar naar de verblindende zon. En ik heb onwijs veel respect voor je dat je die stap gaat maken.

  1. Marion schreef:

   Dank je wel. πŸ™‚

 12. Myriam schreef:

  Het is moeilijk maar een noodzakelijke stap. Je komt er sterker uit, felle madam dat je bent;)

  1. Marion schreef:

   Ik ben blij met je support, Myriam!

   1. Myriam schreef:

    Ik hoop dat ik op die petieterig kleine manier toch mijn steentje kan bijdragen hΓ© Marion πŸ™‚

 13. Jenn schreef:

  Heftig zeg, respect dat je dit gaat doen!

 14. Deborah Hamar schreef:

  Met kleine stapjes kom je er ook.
  Eerst heb je gewerkt aan het hier en nu. En over twee weken ga je werken en het nu en verder traject. Over een tijdje kun je terug en vooruit kijken zonder pijn en verdriet.
  XX

 15. Elaintje schreef:

  Heel herkenbaar. Ik ben een ontzettende vermijder, dus sta eigenlijk ook liever niet stil bij dingen die nog gaan komen. Lekker met mijn hoofd in het hier en nu! In mijn therapie ga ik dat juist aanpakken.
  Aan de ene kant wil ik gillend wegrennen, aan de andere kant weet ik dat het nodig is. Je moet hier inderdaad doorheen en aan het einde kan je dan lekker uitrusten in dat warme zonnetje. Sterkte!

 16. jackiedeklerk schreef:

  ik vind het knap dat het je lukt, in het hier en nu…
  ik ben nu echt te ver vooruit aan het denken, misschien niet zo gek gezien de omstandigheden maar het enige wat ik kan doen is scenario’s bedenken want hoe het echt gaat zijn ga ik nog niet weten…
  Ik wil ook in het hier en nu zijn πŸ˜‰

 17. Sammie schreef:

  Je bent zeker op de juiste weg en uiteindelijk kom je ook aan het goede eind van die weg! Je zet jezelf in ieder geval in en je doet je best, meer kan je niet vragen van jezelf.

 18. Xaviera schreef:

  Wat zit die angst diep als je keel al dichtgeknepen wordt bij het denken aan jezelf als kind van vier. Heftig dat je hier doorheen moet gaan, maar wel ontzettend goed dat je erover gaat praten! Je bent inderdaad op de juiste weg en door hier mee aan de slag te gaan kom je weer een stap verder. Knuffels! X

 19. Heel erg heftig! Ik vind het wel heel erg knap van je dat je inziet dat je hier wel over moet praten om op een goede manier verder te kunnen. Ik weet zeker dat je het kan! X

 20. Marieke schreef:

  Ik vind het heel erg bewonderingswaardig dat je besloten hebt dat, ondanks dat de pijn zΓ³ diep zit, je het deze wilt confronteren. Dat is een enorm grote stap en een stap die ook heel erg veel moed vergt. Het zal vast nog heel erg veel pijn gaan doen wanneer je erover ook daadwerkelijk over gaat praten, maar het is de juiste weg en ik weet zeker dat dit doorzetten uiteindelijk Γ©cht z’n vruchten af zal werpen en ervoor zal zorgen dat je in het algemeen een stuk minder last zal krijgen van angst wanneer je om je heen kijkt.

  Heel, heel veel succes, meis!! Xx

 21. Simplynspecial schreef:

  Super goed dat je er zo bewust mee bezig bent. Het zal vast niet makkelijk worden, maar het zal het uiteindelijk allemaal waard zijn.

 22. Estrella schreef:

  Mooi geschreven en een prachtige quote op het eind!

  1. Marion schreef:

   Dank je wel. πŸ™‚

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.