Eetstoornis, Persoonlijk

Eetstoornis~Herstel: Nu Of Nooit


Getagd: , , , .

ES-herstel1

Hoe gaat het nu eigenlijk met het eten nu ik al een poos hersteld ben? Nou, zoals ik gisteren al schreef; het komt weer een beetje boven drijven op het moment. Ik ben nu aangekomen op het punt waar ik in het verleden zo vaak weer omgekeerd ben en teruggegrepen heb naar mijn eetstoornis. Dat in combinatie met het feit dat ik gisteren weer ben gaan zwemmen maakt het allemaal nog een tikkeltje zwaarder.

Sinds de lagere school heb ik al problemen met eten. In de brugklas kom ik uiteindelijk voor het eerst echt in aanraking met het fenomeen eetstoornis. Een klasgenootje van mij heeft anorexia en onze vriendschap doet ons beide geen goed. Als ik vervolgens naar een andere klas ga kan ik de eetstoornis weer wat loslaten. Zo gaat het jaren door. Mijn gewicht schommelt van hoog naar laag en weer terug. Van ondergewicht naar overgewicht. Iedere keer als ik een gezond gewicht heb bereikt denk ik dat ik van mijn eetstoornis af ben. Nu achteraf kan ik zien dat dat nooit echt het geval is geweest. De onderliggende problemen, de oorzaak van de eetstoornis, zijn tenslotte nooit aangepakt.

Het gaat al jaren hetzelfde. De eetstoornis is een dekmantel. Iedere keer als ik de eetstoornis loslaat komen alle andere problemen aan de oppervlakte. Maar omdat ik iedere keer de stap naar hulp niet durf te maken, val ik uiteindelijk telkens weer terug in mijn eetstoornis. Op dat punt ben ik nu ook aanbeland. Gelukkig heb ik de stap naar hulp ondertussen al gezet. Ik ben nog wel bang om met mijn angsten geconfronteerd te worden, maar ij ga ze niet meer uit de weg. De welbekende zin van Paramore:

It’s not that I don’t feel the pain
It’s just I’m not afraid of hurting anymore

De stap om te gaan zwemmen gisteren was een goede, maar ook een hele moeilijke. Ik voel de drang om dagelijks te gaan sporten. Ik voel de drang om direct ook weer restricties op te leggen wat mijn eten betreft. Sporten is presteren. Sporten is verbeteren. Sporten is sterker worden. Die drie dingen gaan voor mij hand in hand met mijn eetstoornis. De uitdaging nu voor mij is om te blijven sporten. Om sporten te gaan zien als iets wat goed is voor mijn lichaam Γ©n mijn geest en dat allemaal zonder de link te leggen met sterk zijn, afvallen en dun worden.

Oooooh boy, dit gaat niet makkelijk worden kan ik jullie vertellen. Ik voel het werkelijk aan alles: dit is hΓ©t punt waar ik nog nooit voorbij ben gegaan. Als ik over deze streep stap, dan is het echt, echt, echt, echt he-le-maal gelukt. Dan ben ik echt voor eens en voor altijd helemaal van mijn eetstoornis af. β™₯

48 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s