Eetstoornis~Herstel: Nu Of Nooit

ES-herstel1

Hoe gaat het nu eigenlijk met het eten nu ik al een poos hersteld ben? Nou, zoals ik gisteren al schreef; het komt weer een beetje boven drijven op het moment. Ik ben nu aangekomen op het punt waar ik in het verleden zo vaak weer omgekeerd ben en teruggegrepen heb naar mijn eetstoornis. Dat in combinatie met het feit dat ik gisteren weer ben gaan zwemmen maakt het allemaal nog een tikkeltje zwaarder.

Sinds de lagere school heb ik al problemen met eten. In de brugklas kom ik uiteindelijk voor het eerst echt in aanraking met het fenomeen eetstoornis. Een klasgenootje van mij heeft anorexia en onze vriendschap doet ons beide geen goed. Als ik vervolgens naar een andere klas ga kan ik de eetstoornis weer wat loslaten. Zo gaat het jaren door. Mijn gewicht schommelt van hoog naar laag en weer terug. Van ondergewicht naar overgewicht. Iedere keer als ik een gezond gewicht heb bereikt denk ik dat ik van mijn eetstoornis af ben. Nu achteraf kan ik zien dat dat nooit echt het geval is geweest. De onderliggende problemen, de oorzaak van de eetstoornis, zijn tenslotte nooit aangepakt.

Het gaat al jaren hetzelfde. De eetstoornis is een dekmantel. Iedere keer als ik de eetstoornis loslaat komen alle andere problemen aan de oppervlakte. Maar omdat ik iedere keer de stap naar hulp niet durf te maken, val ik uiteindelijk telkens weer terug in mijn eetstoornis. Op dat punt ben ik nu ook aanbeland. Gelukkig heb ik de stap naar hulp ondertussen al gezet. Ik ben nog wel bang om met mijn angsten geconfronteerd te worden, maar ij ga ze niet meer uit de weg. De welbekende zin van Paramore:

It’s not that I don’t feel the pain
It’s just I’m not afraid of hurting anymore

De stap om te gaan zwemmen gisteren was een goede, maar ook een hele moeilijke. Ik voel de drang om dagelijks te gaan sporten. Ik voel de drang om direct ook weer restricties op te leggen wat mijn eten betreft. Sporten is presteren. Sporten is verbeteren. Sporten is sterker worden. Die drie dingen gaan voor mij hand in hand met mijn eetstoornis. De uitdaging nu voor mij is om te blijven sporten. Om sporten te gaan zien als iets wat goed is voor mijn lichaam én mijn geest en dat allemaal zonder de link te leggen met sterk zijn, afvallen en dun worden.

Oooooh boy, dit gaat niet makkelijk worden kan ik jullie vertellen. Ik voel het werkelijk aan alles: dit is hét punt waar ik nog nooit voorbij ben gegaan. Als ik over deze streep stap, dan is het echt, echt, echt, echt he-le-maal gelukt. Dan ben ik echt voor eens en voor altijd helemaal van mijn eetstoornis af. ♥

48 reacties op ‘Eetstoornis~Herstel: Nu Of Nooit’

 1. Heftig, maar wat goed dat je er over praat, en dat je er een stukje over geschreven hebt! Door het uit te spreken ben je ook al een stapje dichterbij! Ik wens je heel erg veel sterkt in het proces, en hoop dat je er bovenop komt. Ik weet hoe het is om met een eetstoornis te dealen en dat is zeker niet altijd even makkelijk.
  Maar je kunt het! Je komt er bovenop!
  xx

  1. Dank je wel voor je reactie! Fijn! En ja, het uitspreken maakt het ook direct meteen een stuk… ja, ik weet het niet, echter en makkelijker mee te dealen of zo.

 2. Ik kan me alleen maar voorstellen hoe moeilijk dit moment niet voor je moet zijn. Maar wat is het ontzettend goed dat je je hier nu van bewust bent en dat je eigenlijk ook heel bewust kiest om dit keer je niet om te draaien en terug te vallen maar om door te zetten. Het -niet- teruggaan naar een plek die heel bekend voor je is, waarbinnen je controle hebt en waarin je jezelf pusht om te presteren maar die eigenlijk niet goed voor je is, en om in plaats daarvan eroverhéén te stappen, lijkt me heel moeilijk omdat dat ‘nieuw terrein’ is.

  Je klinkt me echt als een hele sterke vrouw in de oren, dus hoewel ik je nog niet heel goed ken, kan ik alleen maar zeggen dat ik geloof dat je over deze streep gaat kunnen stappen! Succes!

  1. Ik geloof er ook voor de volle 100% in en dat maakt het een stuk makkelijker. Voor het eerst heb ik echt het volste vertrouwen in mezelf. Dank je wel, Marieke.

 3. Ik duim met al mijn vingers en tenen voor je. Zo goed dat je dit opschrijft en de wereld instuurt. Ik vind dat er over psychische moeilijkheden altijd veel te veel gezwegen wordt. En jij doet juist het tegenovergestelde, respect!
  x

 4. Wat super!! Ik geloof dat je deze laatste drempel kan nemen!! Het feit dat je het uitspreekt dat zegt eigenlijk al zoveel!!
  Ik gun het je Marion!
  xxx

 5. Dat gevoel, van op dat punt te zitten waar je voorheen altijd op een scherm botste en nooit vooruit raakte, maar terugkeerde, het is een opwindend en tegelijk angstaanjagend gevoel vind ik zelf. Ik supporter voor jou aan de zijlijn dat je er in slaagt om voorbij dat punt te gaan, voorbij de angsten en dat sporten voor jou een fijne vrijetijdsbesteding mag worden i.p.v. een drang naar presteren en afvallen.

  Je maakt vorderingen lieve Marion, en dat is iets om trots op te zijn!

 6. Volgens mij is het een goed begin dat je weet dat je in het verleden op dit punt gestruikeld bent. Ik heb er het volste vertrouwen in dat je het deze keer kan overwinnen. Wie zo openlijk kan praten over zijn problemen moet gewoon heel sterk in zijn schoenen staan. Yes, you can, just believe in yourself! x

  1. Dank je wel! Ik wil zo graag dat anderen die door hetzelfde heengaan zien/lezen dat het niet allemaal vanzelf gaat. Dat het vechten is. Vallen en opstaan. Maar dat als je volhoudt er uiteindelijk een moment komt dat je gaat winnen en dat het leven weer mooi is. Dat je weer kan genieten. Zo, dat moest er even uit. 🙂

 7. Wat een stappen maak je en ja het is niet gemakkelijk maar als je ze niet meer hand in hand kan laten gaan ben je er gewoon! Je kan het!

 8. Prachtig geschreven meis! Ik vind het echt zo bijzonder om met jou mee te kijken en te zien hoe je groeit, door blijft gaan en die kracht erin blijft houden! Ik weet dan ook zeker dat jij er wel gaat komen; is het niet langsom, dan sla jij gewoon rechtsom! I believe in you ❤

 9. Ik blijf mij elke keer verbazen over hoe mooi en open jij kunt schrijven, prachtig om te zien hoe jij je kunt openstellen op je blog. Dit is een hele moeilijke stap, maar ik weet zeker dat het je gaat lukken. Jij zult over die streep heen stappen. Net als Deisy hierboven zegt: ik geloof in je! Xx

 10. Ik wens je heel veel succes, je kunt het! Er zijn hier veel lieve mensen die aan je denken en je aanmoedigen. Heel mooi hoe je hierover schrijft, respect.

 11. Eigenlijk heeft iedereen het voor mij al gezegd. Ook ik geloof in je dat je het kan :). ❤ ps. Vind het zo knap en mooi dat je alles zo mooi kan vertellen in je blogpost. Je vertelt waarop t staat! En weet waar je valkuilen zitten. Hier kan menig mens van leren!

 12. Marion als het zwemmen volhoudt dan beloof ik je dat ik met je mee ga en voor van de hoge duikplank af ga, dit durf ik niet, echt niet…Deal? 😉

  Jij hebt de power in, ook al ken ik je niet, ik durf het hier wel in te tikken.

 13. Marion als het zwemmen volhoudt dan beloof ik je dat ik met je mee ga en van de hoge duikplank af ga, dit durf ik niet, echt niet…Deal? 😉 Als tegenprestatie.

  Jij hebt de power in, ook al ken ik je niet, ik durf het hier wel in te tikken.

 14. Wat fijn voor je zoveel positieve en lieve reacties!! Gun het je zo meis dat het je gaat lukken! Je bent sterk en ik duim voor je!! Zet ‘m op!! Je bent zooooo op de goeie weg!! liefs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.