Eetstoornis~Herstel: Nu Of Nooit

ES-herstel1

Hoe gaat het nu eigenlijk met het eten nu ik al een poos hersteld ben? Nou, zoals ik gisteren al schreef; het komt weer een beetje boven drijven op het moment. Ik ben nu aangekomen op het punt waar ik in het verleden zo vaak weer omgekeerd ben en teruggegrepen heb naar mijn eetstoornis. Dat in combinatie met het feit dat ik gisteren weer ben gaan zwemmen maakt het allemaal nog een tikkeltje zwaarder.

Sinds de lagere school heb ik al problemen met eten. In de brugklas kom ik uiteindelijk voor het eerst echt in aanraking met het fenomeen eetstoornis. Een klasgenootje van mij heeft anorexia en onze vriendschap doet ons beide geen goed. Als ik vervolgens naar een andere klas ga kan ik de eetstoornis weer wat loslaten. Zo gaat het jaren door. Mijn gewicht schommelt van hoog naar laag en weer terug. Van ondergewicht naar overgewicht. Iedere keer als ik een gezond gewicht heb bereikt denk ik dat ik van mijn eetstoornis af ben. Nu achteraf kan ik zien dat dat nooit echt het geval is geweest. De onderliggende problemen, de oorzaak van de eetstoornis, zijn tenslotte nooit aangepakt.

Het gaat al jaren hetzelfde. De eetstoornis is een dekmantel. Iedere keer als ik de eetstoornis loslaat komen alle andere problemen aan de oppervlakte. Maar omdat ik iedere keer de stap naar hulp niet durf te maken, val ik uiteindelijk telkens weer terug in mijn eetstoornis. Op dat punt ben ik nu ook aanbeland. Gelukkig heb ik de stap naar hulp ondertussen al gezet. Ik ben nog wel bang om met mijn angsten geconfronteerd te worden, maar ij ga ze niet meer uit de weg. De welbekende zin van Paramore:

It’s not that I don’t feel the pain
It’s just I’m not afraid of hurting anymore

De stap om te gaan zwemmen gisteren was een goede, maar ook een hele moeilijke. Ik voel de drang om dagelijks te gaan sporten. Ik voel de drang om direct ook weer restricties op te leggen wat mijn eten betreft. Sporten is presteren. Sporten is verbeteren. Sporten is sterker worden. Die drie dingen gaan voor mij hand in hand met mijn eetstoornis. De uitdaging nu voor mij is om te blijven sporten. Om sporten te gaan zien als iets wat goed is voor mijn lichaam Γ©n mijn geest en dat allemaal zonder de link te leggen met sterk zijn, afvallen en dun worden.

Oooooh boy, dit gaat niet makkelijk worden kan ik jullie vertellen. Ik voel het werkelijk aan alles: dit is hΓ©t punt waar ik nog nooit voorbij ben gegaan. Als ik over deze streep stap, dan is het echt, echt, echt, echt he-le-maal gelukt. Dan ben ik echt voor eens en voor altijd helemaal van mijn eetstoornis af. β™₯

48 reacties Voeg uw reactie toe

 1. caroliendegraaf schreef:

  Heftig, maar wat goed dat je er over praat, en dat je er een stukje over geschreven hebt! Door het uit te spreken ben je ook al een stapje dichterbij! Ik wens je heel erg veel sterkt in het proces, en hoop dat je er bovenop komt. Ik weet hoe het is om met een eetstoornis te dealen en dat is zeker niet altijd even makkelijk.
  Maar je kunt het! Je komt er bovenop!
  xx

  1. Marion schreef:

   Dank je wel voor je reactie! Fijn! En ja, het uitspreken maakt het ook direct meteen een stuk… ja, ik weet het niet, echter en makkelijker mee te dealen of zo.

   1. caroliendegraaf schreef:

    Je kunt me altijd een berichtje doen! Geen probleem, ik weet zelf hoe moeilijk het is. xx

 2. Nicole schreef:

  Wat goed zeg… ik zeg stap eroverheen! Ben zo trots op je…

  1. Marion schreef:

   Dank je wel! πŸ˜€

 3. altijdangelique schreef:

  O wat zou dat fijn zijn. Het zij je gegund en hopelijk gun je het jezelf ook.

  1. Marion schreef:

   Absoluut. Thanks meis. πŸ™‚

 4. Marieke schreef:

  Ik kan me alleen maar voorstellen hoe moeilijk dit moment niet voor je moet zijn. Maar wat is het ontzettend goed dat je je hier nu van bewust bent en dat je eigenlijk ook heel bewust kiest om dit keer je niet om te draaien en terug te vallen maar om door te zetten. Het -niet- teruggaan naar een plek die heel bekend voor je is, waarbinnen je controle hebt en waarin je jezelf pusht om te presteren maar die eigenlijk niet goed voor je is, en om in plaats daarvan eroverhéén te stappen, lijkt me heel moeilijk omdat dat ‘nieuw terrein’ is.

  Je klinkt me echt als een hele sterke vrouw in de oren, dus hoewel ik je nog niet heel goed ken, kan ik alleen maar zeggen dat ik geloof dat je over deze streep gaat kunnen stappen! Succes!

  1. Marion schreef:

   Ik geloof er ook voor de volle 100% in en dat maakt het een stuk makkelijker. Voor het eerst heb ik echt het volste vertrouwen in mezelf. Dank je wel, Marieke.

 5. Sofie schreef:

  Ik duim met al mijn vingers en tenen voor je. Zo goed dat je dit opschrijft en de wereld instuurt. Ik vind dat er over psychische moeilijkheden altijd veel te veel gezwegen wordt. En jij doet juist het tegenovergestelde, respect!
  x

  1. Marion schreef:

   Dank je wel! Fijne reactie! X

 6. marielle schreef:

  Wat super!! Ik geloof dat je deze laatste drempel kan nemen!! Het feit dat je het uitspreekt dat zegt eigenlijk al zoveel!!
  Ik gun het je Marion!
  xxx

 7. BySilke schreef:

  Ik ben zo blij dat je er zo positief tegenaan kijkt! Ik ben superdupertrots πŸ™‚ Heel veel liefs!

 8. Saar schreef:

  Dat gevoel, van op dat punt te zitten waar je voorheen altijd op een scherm botste en nooit vooruit raakte, maar terugkeerde, het is een opwindend en tegelijk angstaanjagend gevoel vind ik zelf. Ik supporter voor jou aan de zijlijn dat je er in slaagt om voorbij dat punt te gaan, voorbij de angsten en dat sporten voor jou een fijne vrijetijdsbesteding mag worden i.p.v. een drang naar presteren en afvallen.

  Je maakt vorderingen lieve Marion, en dat is iets om trots op te zijn!

  1. Marion schreef:

   Dank je wel. Ik ben blij met jouw support. X

 9. Volgens mij is het een goed begin dat je weet dat je in het verleden op dit punt gestruikeld bent. Ik heb er het volste vertrouwen in dat je het deze keer kan overwinnen. Wie zo openlijk kan praten over zijn problemen moet gewoon heel sterk in zijn schoenen staan. Yes, you can, just believe in yourself! x

 10. Petra schreef:

  Wat een mooi open stuk Marion. Makkelijk zal het niet zijn maar ik weet zeker dat jij over de streep stapt. Ik geloof in je. X

 11. Northflix schreef:

  Ik vind het zo dapper dat je dit allemaal deelt en hoe je ermee omgaat!
  Net wat Petra zegt: Jij stapt wel over die streep!

  1. Marion schreef:

   Dank je wel! Ik wil zo graag dat anderen die door hetzelfde heengaan zien/lezen dat het niet allemaal vanzelf gaat. Dat het vechten is. Vallen en opstaan. Maar dat als je volhoudt er uiteindelijk een moment komt dat je gaat winnen en dat het leven weer mooi is. Dat je weer kan genieten. Zo, dat moest er even uit. πŸ™‚

 12. Sammie schreef:

  Heel goed, stap er over heen! Op naar een nieuwe mijlpaal! πŸ™‚

 13. zomersproetje84 schreef:

  Anderen geloven in jou en jij gelukkig nu ook in jezelf! Dan gaat het helemaal lukken! Wow, wow wow en toi toi toi!!x

 14. Anita | Mindjoy schreef:

  Wat een stappen maak je en ja het is niet gemakkelijk maar als je ze niet meer hand in hand kan laten gaan ben je er gewoon! Je kan het!

 15. mynameisblonde schreef:

  Ik geloof in je Marion en ik duim gigantisch hard. πŸ™‚

 16. KImberly schreef:

  Wat een prachtig stukje heb je geschreven! Het zal inderdaad niet gemakkelijk zijn maar je kan het!! Het gaat je lukken meis ❀ Toppertje!!

 17. Jenn schreef:

  Mooi dat je dit deelt en er zo open over kunt schrijven. Ik heb er het volste vertrouwen in dat jij het gevecht gaat winnen!

 18. Myriam schreef:

  Ik duim met alle kracht die ik in mij heb, en ik geloof dat je het haalt!!! Zeker weten!!!

 19. visionarylifeee schreef:

  Prachtig geschreven meis! Ik vind het echt zo bijzonder om met jou mee te kijken en te zien hoe je groeit, door blijft gaan en die kracht erin blijft houden! Ik weet dan ook zeker dat jij er wel gaat komen; is het niet langsom, dan sla jij gewoon rechtsom! I believe in you ❀

 20. Xaviera schreef:

  Ik blijf mij elke keer verbazen over hoe mooi en open jij kunt schrijven, prachtig om te zien hoe jij je kunt openstellen op je blog. Dit is een hele moeilijke stap, maar ik weet zeker dat het je gaat lukken. Jij zult over die streep heen stappen. Net als Deisy hierboven zegt: ik geloof in je! Xx

  1. Marion schreef:

   Dank je wel, meis. Wat een mooi compliment.

 21. Kelly schreef:

  Ik weet dat je het kan Marion, zet hem op!

 22. Carlijn schreef:

  Ik ben echt super trots op je. Dat je de situatie herkent en je bewust bent van die valkuil. Het gaat zeker lukken, daar geloof ik heilig in. Dikke kus

 23. Inge schreef:

  Ik wens je heel veel succes, je kunt het! Er zijn hier veel lieve mensen die aan je denken en je aanmoedigen. Heel mooi hoe je hierover schrijft, respect.

 24. Anneke Schrijft schreef:

  Ik duim voor je dat het je lukt de stap te maken!

 25. Els schreef:

  Wat mooi gschreven. Ik hoop voor je dat het gaat lukken. Je kunt het!

 26. Madeleine schreef:

  Eigenlijk heeft iedereen het voor mij al gezegd. Ook ik geloof in je dat je het kan :). ❀ ps. Vind het zo knap en mooi dat je alles zo mooi kan vertellen in je blogpost. Je vertelt waarop t staat! En weet waar je valkuilen zitten. Hier kan menig mens van leren!

 27. Je gaat de goede richting op en je kan het, dat weet ik zeker! ❀

 28. jackiedeklerk schreef:

  Het op kunnen schrijven hier zegt iig iets over hoe bewust je er van bent, dat is toch al een hele belangrijke..

 29. Nesrin schreef:

  Marion als het zwemmen volhoudt dan beloof ik je dat ik met je mee ga en voor van de hoge duikplank af ga, dit durf ik niet, echt niet…Deal? πŸ˜‰

  Jij hebt de power in, ook al ken ik je niet, ik durf het hier wel in te tikken.

  1. Marion schreef:

   Hahahaha, dan moeten we wel even bad uitzoeken met een zwemplank, want die hebben we hier in Wageningen niet!

 30. Nesrin schreef:

  Marion als het zwemmen volhoudt dan beloof ik je dat ik met je mee ga en van de hoge duikplank af ga, dit durf ik niet, echt niet…Deal? πŸ˜‰ Als tegenprestatie.

  Jij hebt de power in, ook al ken ik je niet, ik durf het hier wel in te tikken.

 31. Joyce schreef:

  Zo onwijs mooi verwoord weer meis….. heel erg waar en tegelijk snap ik heel goed waarom dit zo moeilijk is….. Knuffel xxx

 32. tessaor schreef:

  mooi hoe eerlijk je bent… ik hoop dat je t redt… volhouden meissie!

 33. christine schreef:

  Wat fijn voor je zoveel positieve en lieve reacties!! Gun het je zo meis dat het je gaat lukken! Je bent sterk en ik duim voor je!! Zet ‘m op!! Je bent zooooo op de goeie weg!! liefs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.