Eetstoornis: Appels met peren vergelijken

Ik pak een papieren zak, loop naar de appels toe en kijk. Elstars. Die waren lekker de vorige keer. Nou, ze zien er deze keer toch wat minder uit. Ik pak een appel. Nee, niet goed genoeg. Ik leg de appel weer terug. Ik pak nog een appel. Die lijkt al wat beter, maar nog steeds niet goed genoeg. Dit proces herhaalt zich met ongeveer 8 appels. OkΓ©, dit werkt dus niet. Andere appels dan maar. Jonagold. Die zien er beter uit. Een herhaling van wat er met de Elstars gebeurde. Verdomme. OkΓ©, andere kleur. Hetzelfde probleem. Nu is het klaar. Koop desnoods minder appels. Koop er twee. Twee moet lukken. Ik kies twee appels uit, stop ze in de papieren zak en plak het bonnetje erop. Nog voordat de appels in mijn mandje liggen haal ik de appels weer uit de zak, leg ze terug en gooi de zak weg.

Het lukt me niet. Het lukt me niet om appels te kopen. De appels zien er niet goed genoeg uit. De appels zien er natuurlijk prima uit, maar iets in mijn hoofd zegt van niet. Dan zie ik peren liggen en besluit te switchen van soort fruit. Ik ga peren kopen. Dat zat niet in de planning, maar ze zien er prima uit. Zonder moeite koop ik er drie.

Iedereen die een eetstoornis heeft of heeft gehad zal wat mij vandaag met de appels overkwam direct herkennen. Dit gebeurde mij vroeger dagelijks in de supermarkt. En niet alleen met appels. Dit kon met ieder product gebeuren. Zelfs met verpakte producten. Hoe vaak ik niet zonder boodschappen thuis ben gekomen….

Ik ben enorm verbaasd dat me dit vandaag gebeurde. Dat had ik absoluut niet verwacht. Ik ben blij met de manier waarop ik er vervolgens mee om ben gegaan. Eerst proberen te switchen naar een andere soort appel, vervolgens naar een andere kleur en toen dat niet hielp switchen van fruit. Dat klinkt heel simpel, maar dat is het niet. Het is een soort dwang of drang in je hoofd. Er zijn bepaalde regels die horen bij de eetstoornis en daar mag je niet van afwijken. Je moet appels kopen en als de appels niet voldoen aan alle eisen, dan koop je niets. Switchen is geen optie. Het feit dat ik dat nu wel gedaan heb is voor mij het zoveelste bewijs dat ik volledig hersteld ben. Ik hoef me niet meer aan de regels van de eetstoornis te houden. Het enige wat ik nu nog moet doen is dit soort kleine stuiptrekkingen herkennen om zodoende een terugval te voorkomen. Simpelweg alert blijven. That’s all there is to it. β™₯

31 reacties Voeg uw reactie toe

 1. christine schreef:

  Heel goed Marion!! Super!! Je groeit met de dag!!

 2. Anne schreef:

  Wat bijzonder, ik heb daar nooit zo bij nagedacht. Daar ben je goed mee omgegaan! πŸ™‚

 3. Lies schreef:

  Wat ontzettend goed van je!

 4. Anita | Mindjoy schreef:

  Simpelweg, nee het is niet simpel maar wel noodzakelijk om alert te blijven. En jij doet dat ‘gewoon’ even vandaag! Zo mooi om te zien hoe je gegroeid bent!!

 5. Christel schreef:

  Het is een vooruitgang. Mooi zo.

 6. missdoke schreef:

  Ik weet zelf niet hoe het is om een eetstoornis te hebben, maar ik weet wel dat ik vandaag stond te twijfelen bij de rode paprika’s en dat ik het waarschijnlijk gewoon opgegeven had als mijn hoofd die stuk voor stuk had afgekeurd, maar jij niet, je gaat voor een andere kleur en lukt dat ook niet, dan ga je voor een andere soort. Je bent echt een doorzetter πŸ™‚

  1. Marion schreef:

   Ja, dat durf ik nu ook wel te zeggen van mezelf: ik ben echt een doorzetter en ik geef ook echt niet meer op deze keer. Thanks, meis.

 7. Myriam schreef:

  Héél goed bezig zou ik zeggen. Het is voor mij een openbaring om dit te lezen, je legt haarfijn uit hoe zo een eetstoornis werkt, en daar weet ik niets van.

 8. Nice to be out schreef:

  Wat goed dat je je er zo bewust van bent!! En wat je zegt zo alert blijven en terugval voorkomen.

 9. Marielle schreef:

  Wat mooi opgelost en die bewustwording is zo belangrijk!!
  X

 10. altijdangelique schreef:

  Een vroegere vriendin van mij heeft/had een eetstoornis en ik herken dit precies. Zij had bv. ook als ze bij mij had gegeten dat ze dan vervolgens als ze thuis was precies hetzelfde ging eten. Dat moest dan ook allemaal op dezelfde manier als ons etentje was verlopen. Is dat voor jou herkenbaar?

  1. Marion schreef:

   Nee, dat herken ik absoluut niet. Dat lijkt me helemaal lastig!

 11. Simplynspecial schreef:

  Goed bezig Marion, knap! Ik ben totaal niet bekend met eetstoornissen dus probeer me voor te stellen hoe zoiets zou zijn (met de appels) maar heb werkelijk geen idee…

 12. Xaviera schreef:

  Wat fijn dat je nu van fruitsoort kon veranderen! Heel sterk van je en een mooie bevestiging van je herstel.

 13. beaunino schreef:

  Dat herken ik wel van Jess. En dan moest het eren ook precies zΓ³ bereid worden als zij het in haar hoofd had.

  1. Marion schreef:

   Ja, die regels zijn heel naar. Paniek als het niet verloopt zoals je het in gedachten hebt.

   1. beaunino schreef:

    Gelukkig kun jij die stomme regeltjes nu lekker aan je laars lappen. Respect hoor!

 14. Petra schreef:

  Wat super goed van je meid! X

 15. Nesrin schreef:

  Gelukkig houd jij je niet meer aan die regels! Ik wist dit niet en is nieuw voor mij. Good for you!!

 16. Els schreef:

  Daar kun je trots op zijn!

 17. Emily Lotus schreef:

  Heel knap van je. Wees trots! πŸ™‚

 18. Joyce schreef:

  Respect lady! Al kan ik me er echt geen voorstelling bij maken, wat zegt je hoofd dan? Dat je er ziek van wordt?

  1. Marion schreef:

   Nee, het is gewoon een heel sterk gevoel. Het is geen optie. Is ook niet uit te leggen vrees ik…

 19. Saar schreef:

  Mooi en sterk van je! Elke stap is er weer eentje in de goede richting!!

 20. jackiedeklerk schreef:

  dat heb ik ook met fruit, leg ze terug omdat ik ze er niet goed uit vind zien…
  om een totaal andere reden dan jou, maar waarom ik het doe echt geen idee

 21. Sofie schreef:

  Super dapper.. hopelijk kan ik dat ooit ook!

 22. Lies schreef:

  Klinkt heel simpel inderdaad, maar toch vind ik het top dat je uit je oude gewoonte bent gestapt en voor ander fruit bent gegaan. Super!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.