Follow Your Heart #2

FollowYourHeartHeader

Als we niet naar het hart luisteren, dan luisteren we onwillekeurig naar het gekakel van de wereld. Dan eindigen we in een consumptiemaatschappij, een maatschappij van nemen, van angst en van zorg. Dan hebben we ons leven niet geleefd. We hebben een leven te leven. Het hart kent de antwoorden. – Michael Beckwith –

Vorige week schreef ik over de redenen waarom we vaak niet naar ons hart durven of kunnen luisteren. De twee hoofdredenen zijn veelal verantwoordelijkheden en financiële verplichtingen. Bij mij is er nog een hele grote reden om niet naar mijn hart te luisteren: angst voor het oordeel van anderen. Ik ben bang dat mensen me raar zullen vinden. Me uit zullen lachen of belachelijk zullen maken. Een beetje vergelijkbaar met vroeger waar ik door mijn uiterlijk uit de toon viel. Waar ik regelmatig belachelijk gemaakt werd om mijn lengte en mijn hazentanden. Om dat nu te voorkomen pas ik me liever aan. Loop ik mee met de massa. Zo onopvallend mogelijk. En dan? Dan is straks mijn leven voorbij en heb ik niets gedaan van de dingen die ik eigenlijk graag had willen doen. Heb ik niet de dingen gezegd die ik eigenlijk had willen zeggen. Uit angst voor het oordeel van een ander.

Neem bijvoorbeeld geloof en spiritualiteit. Een gevoelig onderwerp voor velen. Ook voor mij. Pas sinds kort durf ik er wat meer over te praten en te schrijven. Mijn fascinatie voor edelstenen. Mijn geloof in een ”higher self”. De orakelkaarten en engelenkaarten die ik gebruik om mijn intuïtie te ontwikkelen. Nee, ik geloof niet dat er wezens met vleugels om ons heen fladderen. Ik geloof niet in een God die alles van boven aanstuurt, maar ik heb wel respect voor iedereen die daar wel in gelooft. Zelf heb ik geen flauw idee waar ik in geloof. Als ik echter naar mijn hart luister, dan voel ik wel een heleboel. Ik voel liefde, kracht, zekerheid, dankbaarheid, vertrouwen, geluk, blijdschap en verbinding. Ik geloof dat je mensen ontmoet in je leven met een reden. Dat zij een boodschap voor je hebben. En hebben zij geen boodschap voor jou, dan ben jij in het leven van die ander om hem of haar een boodschap mee te geven. Sinds kort volg ik de blog Krachtig Mooi van Monique. Iedere keer als ik een artikel van haar lees, denk ik: “Ja! Dat is het! Dat is wat ik bedoel. Dat is wat ik voel.” Onlangs schreef zij een prachtig artikelen over engelen. Ook zij nam het woord taboe in de mond. Ze beschreef exact mijn gevoel en hoe ik het ervaar. Als je het interessant vindt om dat artikel eens te lezen, klik dan hier.

Maar om even terug te komen op het niet volgen van mijn hart, omdat ik bang ben voor het oordeel van anderen: Ik wil daar echt graag mee stoppen. Ik wil zó graag gewoon mezelf zijn zonder dat ik me daarvoor hoef te schamen. Zonder me zorgen te maken over wat anderen daarvan vinden. Zonder bang te zijn om beoordeeld of nog erger, veroordeeld te worden. Ik wil gewoon kunnen zeggen wat ik op mijn hart heb. Dat kan natuurlijk ook. Er is maar één iemand die me tegenhoudt: ik zelf.

Spiritualiteit vind ik het moeilijkste onderwerp om over te praten of te schrijven. Het is een gevoelig onderwerp, het is heel persoonlijk én het is ontzettend belangrijk voor me. Heb jij een onderwerp wat je nauw aan het hart ligt, maar waar je weinig over praat of schrijft uit angst voor het oordeel van een ander? ♥

42 reacties op ‘Follow Your Heart #2’

 1. dat is zo waar en zo herkenbaar, angst voor oordelen van anderen en daardoor je hart niet volgen..tot….het te laat is en je je hart niet meer ‘hoort”…Ik vind het knap dat je zo open bent en durft te zijn hier, respect, doe ik je niet na!
  Geloof en in bredere zin spiritualiteit dat zijn moeilijke onderwerpen, zelf ben ik gelovig maar er zijn en blijven altijd wel vragen (voor mij dan)…misschien ook in dat opzicht luisteren naar je hart?
  fijne dag en …follow your heart!

  1. Het is nooit te laat om weer contact te maken met je hart. Nooit. Vragen blijven er altijd, maar dat zit in de mens. Antwoorden zijn ook niet altijd nodig. Soms moeten we leren om verder te gaan zonder antwoorden en juist moeten we leren luisteren naar ons hart en vertrouwen op ons gevoel.

 2. Mooi artikel! Heel goed geschreven met veel herkenbare punten. Zelf noem ik het bang zijn om uit de boot te vallen het “doen wat sociaal wenselijk is”. Als je even iets anders doet voelt dat al snel heel onwennig.

  Zelf vind ik het altijd heel lastig om echt eerlijke persoonlijke updates te geven omdat ik vaak gewoon maar doe alsof alles goed is. Soms moet het even, maar vaak ook niet

  1. Doen wat sociaal wenselijk is, dat zeg je mooi. Het is soms ook prima om even te doen of alles goed is. Zeker als je daarmee jezelf overeind houdt. Dat is alleen vaak ook niet het geval. Soms heb je hulp nodig van anderen. Die willen we echter niet lastigvallen met onze problemen etc. Toch is het goed om uit te spreken wat je op je hart hebt. Anders raak je straks ondergesneeuwd en dat is ook geen pretje. X

 3. Lieve Marion, Wat een mooie blog weer en wat lief dat je me benoemd…je bent mooi zoals je bent en durft iedere keer wat meer van jezelf te laten zien, wellicht ben je ook nu spiritueel aan het ontwaken en maak je anderen deelgenoot zodat taboes worden doorbroken…Jij Krachtig Mooi mens! Dank je wel! X

 4. Een mooie gedachte dat mensen in elkaars leven komen omdat de één een boodschap heeft voor de ander. Ik zal je dus minimaal moeten blijven volgen totdat de boodschap die jij voor mij hebt overgekomen is.

  Dat engelen artikeltje kan ik op mijn werk niet helemaal lezen, we hebben hier een oude versie van Internet Explorer en die blijft hangen. Ik kan alleen het eerste stuk lezen. Thuis nog maar eens proberen, als ik er aan denk. En als ik het vergeet moet ik het misschien maar zien als een teken dat ik dit niet moet (mag) lezen.

 5. Prachtig geschreven weer! Ik heb net eens liggen denken, er is niet echt één onderwerp dat ik vermijd, buiten mezelf misschien, maar ik merk wel dat ik minder en minder ga doen uit angst voor wat een ander vindt. Tot op zekere hoogte kan ik dat best loslaten, maar hoe dichterbij iemands staat hou erger ik me daar druk om maak. Iets om over na te denken.

  Ik geloof trouwens ook in de boodschap die iemand voor je heeft. Of iets breder: iemand komt in mijn leven met een reden. Per toeval kwamen een vriendin en ik elkaar tegen voor onze opleiding ook maar begon. We hebben heel veel gemeen en slepen elkaar door moeilijke momenten. Ik heb van haar geleerd dat het niet erg is als je meer hulp nodig hebt

 6. Heel mooi geschreven Marion 🙂 . Voor mij is het erg herkenbaar m.b.t. Tot het geloof. Ik geloof niet ! Ik geloof wel in ’t spirituele en dat ik ergens een beschermengel heb? Ik geloof dat alles gebeurd in het leven met een reden. Ik geloof in ’t lot in ’t leven. Ik geloof in wie goed doet wie goed ontmoet. Hiervoor heb jk geen god nodig. Heb u naasten lief en respecteer een ieder. Verder wil ik mezelf daarin nog ontwikkelen maar ’t is m’n tijd nog niet. Als de tijd rijp is 😉 in ieder geval mooi geschreven! 🙂 Jij wilt t omdat je t wilt! Er zitten altijd wel een paar mensen die ’t niet begrijpen. Ik vind het hartstikke intressant om over te lezen 🙂

  1. Wat een mooi antwoord, Madeleine! 🙂 Wie goed doet goed ontmoet vind ik heel mooi. Heb uw naasten lief en respecteer een ieder. En wat ik ook mooi vind is dat je zegt dat het jouw tijd nog niet is. Dat betekent dat je hart op dit punt al volgt. Heel mooi. XXX

 7. Wow Marion dit heb je mooi geschreven.

  Ik heb er even over moeten nadenken en ik denk dat ik kritiek/oordeel van anderen over mijn gezin en familie niet goed zou kunnen handelen.

  Ik ga op de blog van Monique kijken!

 8. De term zweverigheid komt vaak bovendrijven als je het over dit soort onderwerpen gaat hebben. Maar het zijn hele fijne hulpmiddelen die je bij kunnen staan en om je een richting te geven. Ik geloof zeker dat er meer is! En ja de oordelen van anderen, waarom hechten we daar ook altijd zoveel waarde aan? Leef en laat leven.

  1. Dat is DE vraag voor mij! Waarom is mijn mening ondergeschikt aan die van een ander? Waarom hecht ik meer waarde aan de mening van een ander dan aan die van mezelf?

    1. Snap ik. Leg ik de focus dan veel te veel op de vraag? Wellicht is het waarom helemaal niet zo belangrijk. Wil ik het teveel verklaren, omdat ik denk dat ik een reden nodig heb voordat ik het kan veranderen….

     1. Klopt! Jij hebt geen reden nodig, ‘jij’ bent de reden dat je mag zijn/denken/voelen wat jij wilt en de verantwoording die je aflegt is in de eerste plaats naar jezelf. Dan volg je je hart!

 9. Heel herkenbaar 🙂 Weet je wat bij mij aan de grond lag van die angst voor oordelen van anderen? Ze zullen me niet leuk vinden… En eigenlijk is die gedacht dan weer verbonden met het onbewuste idee dat ik het niet waard ben om van te houden.
  Hé, dacht ik toen, dat is crap. Waarom houden er dan zoveel mensen wel van me? Mensen die mijn gebreken heel goed kennen en mij ook wel eens gek vinden. Ze horen het niet te doen, ze doen het vrijwillig, mij leuk vinden.

  Niet iedereen moet mij leuk vinden. En ik ben evenveel waard als ieder ander. Ik ben gestopt met oordelen over anderen (correctie: ik doe een goede poging) en dat bevrijdde mij ook van mijn oordelen over mezelf.

  It’s a long long way, en ik ben nog niet eens op de helft! Maar ik weet wel dat jij helemaal goed bent zoals je bent! En ik ben de laatste om te oordelen over spiritualiteit en jouw ideeën daarrond. Wie danst er rond een keteltje 😉

 10. wat heb je dit mooi geschreven…
  die tekst bovenaan is ook prachtig..

  Ik had juist vroeger al heel sterk de drang om anders te zijn, juist niet het zelfde te willen als iedereen..Nog steeds ga ik rechts als de rest links gaat..
  Daar kan ik me dan niet druk om maken, en mag iedereen vinden wat ze vinden…
  Ik kan alleen klem lopen als mensen die ik ken oordelen over dingen die ik doe, daar kan ik echt van in de put raken

 11. Mooi artikel!
  Je hart volgen is het allerbelangrijkste ♥
  Naar spiritualiteit wordt inderdaad soms een beetje gek gekeken, terwijl het helemaal niet zo raar is. Als je je bedenkt dat iedereen zich wel eens bezig houdt met vragen als ‘waar kom ik vandaan’ en ‘waarom leef ik’. Alleen is lang niet iedereen dapper genoeg om het daar openlijk over te hebben. Gewoon lekker doen! Liefs,

 12. Heel mooi Marion. Weet je, je moet het gewoon doen, de eerste keer is het moeilijkste, en daarna blijf je gewoon gaan. ZIngen in de winkel als je er zin in hebt, dansen op straat, zeggen wat je wil zoals je dat nu toch ook al doet, op een respectvolle manier, zoals je dat nu ook al doet. Follow your heart, een groot liefdevol hart is dat, één waarvan ik blij ben dat ik het heb ontmoet

  1. Je hebt gelijk. Gewoon doen. Het is ook echt zo. Iedere keer weer een stapje en achteraf valt het altijd mee en ben ik iedere keer weer blij dat ik het gedaan heb. Oh Myriam, wat ontzettend lief die laatste zin. Dat maakt mijn hele dag nog mooier dan hij al was! XXX

 13. In het geval van angst voor het oordeel van anderen is denk ik de eerste stap het accepteren van deze angst. Dat deze angst er mag zijn en dat je er niet tegen hoeft te vechten. Hier als het ware langs drijven. Ik geloof dat dit een heel belangrijke stap is en je dan naar je hart luistert.

 14. Ik ben zelf spiritueel en heb dit vanuit huis mee gekregen van mijn moeder. Ik heb er geen enkele moeite mee om erover te praten of aan te geven dat ik daar mijn interesse licht. Ik denk omdat ik zo ben op gegroeid en niet anders weet. Ik probeer altijd naar mijn hart te luisteren maar soms lukt dat niet omdat ik een verantwoordelijke rol als moeder nu heb. Leuk dat jij ook engelenkaarten gebruikt, deze gebruik ik sinds mijn 12e. Elke ochtend deden mijn moeder en ik dit samen en ook inzichtkaarten deden wij regelmatig. Ik geloof er in en het kan je helpen. Liefs Lonneke

 15. Wat een goeie quote heb je daar!

  Ik ken dat ook..
  Waar m’n hart ligt, ligt m’n ware geluk.
  Onbereikbaar is het niet maar ik durf niet..

 16. Je raakt een gevoelige snaar bij me – Marion. Ik denk dat ik mijn hele leven al enorm gevoelig ben geweest voor het oordeel van de ander. Nu heeft me dat er nooit toe gezet níet mijn eigen pad te lopen. Maar – de eenzaamheid? Ik vraag me wel eens af of dat gevoel ooit nog eens helemaal weg zal gaan.

 17. Nee. Soms denk ik wel, ‘ze zullen wel denken daar heb je die vrouw met al die ellende ook weer’, maar hé, ik schrijf een persoonlijk blog. Geen pieken zonder de dalen.
  Take it, or leave it.
  Dat maakt jou toch juist uniek als mens? Ik vind het juist interessant om te lezen hoe anderen met problemen of spiritualiteit om gaan. Daar hoef ik het dan ook helemaal niet mee eens te zijn, daar gaat het helemaal niet om. Gewoon doen hoor Marion. De lezers die bij je passen blijven heus! X

 18. Ik wil je niet beledigen ;-), maar ik volg juist je blog omdat ik vind dat jij anders bent dan anderen. Die anderen daar zijn er al zoveel van! Ik zoek juist altijd het opvallende en bijzondere aan mensen, want dat zit er bij iedereen wel in, alleen sommige mensen kunnen het zo goed maskeren.

  Ik heb er overigens zelf ook last van dat ik me soms teveel bezig houd met wat anderen van me vinden. Ik heb het nu als soort ‘project’ aangepakt, door me er erg bewust van te zijn en er veel over te lezen en ik heb het idee dat dat werkt. Al denk ik niet dat je je ooit helemaal los kan schudden van anderen (en gelukkig maar).

 19. Mooie blog Marion, misschien wel 1 van je meest oprechte die ik gelezen heb 🙂 Ja ik herken dat gevoel heel erg, deels met spiritualiteit omdat ik stellig geloof dat alles met reden gebeurt. Tja en verder heb ik dat heel erg met mijn hooggevoeligheid, ik vervloek het bij vlagen echt dat ik zo anders als anderen reageer zeker in mijn sport. Ik denk dat ik een redelijke nachtmerrie ben om te coachen zeg maar…. En last but not least… tja mijn zwakte voor vrouwen dat is en blijft een moeilijke voor mij. Zelfs in deze reactie wilde ik hem eigenlijk weghouden en versneld mijn hartslag onherroepelijk nu ik dit intik, bizar!

 20. Heel veel ♥♥♥♥♥ voor deze blogpost Marion! Het is heel erg herkenbaar waar je over schrijft, ik voel eigenlijk precies hetzelfde als het gaat over het onderwerp spiritualiteit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.