Verwachtingen van anderen

cropped-012header2.jpg

Voor een ander schrijven is inderdaad lastig, omdat je veel bezig bent met de verwachtingen van die ander. Mij gaat het nu juist om waar mensen zelf mee komen, ongeacht de verwachting van anderen. Dat dat lastig is, weet ik heel goed. Echter, het constant bezig zijn met verwachtingen van anderen staat jouw zelfontplooiing in de weg en het vermoeid ook. Dus hoe lastig het ook is, we moeten toch een keer leren om van onszelf uit te gaan i.p.v. van de verwachtingen van de ander.

Dit mailtje vond ik gisteravond in mijn mailbox. Ik kreeg een paar weken terug de vraag van Roos of ik een gastblog voor haar wilde schrijven. Dat wilde ik heel erg graag, maar oh wat vond ik het moeilijk. Waar ik voor mezelf in een minuut of 20 een volledig artikel uit de grond kan stampen, heb ik hier ruim twee weken over gedaan. En waarom? Precies wat Roos hier schrijft; ik ben op dat moment alleen maar bezig met haar verwachtingen.

Ik weet van mezelf dat ik dat doe. Dat ik veel te veel bezig ben met de verwachtingen en meningen van anderen. Ik ben altijd bang om een negatief oordeel te krijgen en niet goed genoeg te zijn. Dat weet ik. Daar ben ik me van bewust. Echter waar ik me niet van bewust was, is dat dat mijn zelfontplooiing in de weg staat. Daar raakt ze iets. Ik vind het namelijk helemaal niet erg om mezelf af en toe weg te cijferen voor een ander. Ik vind het helemaal niet erg om eerst aan een ander te denken en daarna pas aan mezelf. Dat zit in mijn karakter en dat zal altijd in een bepaalde mate zo blijven. Waar ik echter wél moeite mee heb is het feit dat het mijn zelfontplooiing in de weg staat. Daar schrok ik zelfs een beetje van. Zo heb ik het nooit bekeken. Ik denk echter wel dat ze gelijk heeft. Als ik mezelf wil blijven ontwikkelen, als ik wil blijven groeien, en dat wil ik, dan zal ik moeten gaan leven vanuit mijn eigen wensen en verlangens en niet vanuit de (vermeende) verwachtingen van anderen.

Waarom is het geluk van anderen voor mij belangrijker dan het geluk voor mijzelf? Waarom gaan anderen eerst en kom ik daarna pas? Geen idee. Dat heb ik altijd zo gedaan en het zou ook ongemakkelijk voelen om het andersom te doen. Ik heb ook nooit een reden gehad om het andersom te doen. Tot gisteravond. Dank je wel, Roos.

Dinsdag komt mijn gastblog online. Ik vind het spannend, maar kijk er vooral heel erg naar uit. ♥

56 reacties op ‘Verwachtingen van anderen’

 1. Je kunt pas echt goed voor anderen zorgen als je eerst voor jezelf zorgt. In het vliegtuig bv. heb je toch van die gasmaskertjes? Die moet je eerst bij jezelf opzetten en dan pas bij de kinderen, anders ga je beide ten onder. Die metafoor probeer ik mezelf altijd maar voor te houden als ik weer in de valkuil trap.
  Leuk dat er een gastblog van jouw hand komt. Ik ben heel benieuwd. En ik verwacht natuurlijk dat het super wordt 😛

  1. Het gasmaskerverhaal ja. Ik begrijp wat je bedoelt. Ik vind het een lastige vergelijking, omdat dat een handeling is en waar ik mee zit is een manier van denken, een manier van leven. Maar als reminder vind ik het een hele goede. Even weer opletten om niet in de valkuil te stappen.

   1. Een manier van denken, een manier van leven kun je alleen doorbreken door concreet gedrag in concrete momenten aan te pakken.
    De metafoor dient inderdaad als een soort van alarmbel.

 2. Ik denk dat jij een deel van jou geluk vindt in het geluk van anderen. Alleen zie je op dat moment alleen hún geluk en niet jouw eigen geluk. Misschien ook eens goed om stil te staan bij hoe jij je voelt wanneer je andere gelukkig hebt gemaakt.

 3. Mooi geschreven. Ben benieuwd naar je gastblog :). Je verhaal is trouwens erg herkenbaar…. Ik zet mezelf eigenlijk altijd op de 2e plaats en als ik mezelf op de 1e zet voelt dat vaak fout. Voor mij is het belangrijk dat de ander het goed heeft en dat ik kan helpen. 🙂

  1. ja, dat herken ik heel erg. Het lastige vind ik alleen om dan in te schatten wanneer dat helpen en wegcijferen ten koste van mezelf gaat. Dat vind ik moeilijk.

 4. Mooi stukje, en helemaal waar! Herkenbaar ook 😉 Is voor mij ook nog een leerpuntje. Ik denk dat als je wat meer van jezelf leert houden, je je eigen geluk ook wat meer voorop kan stellen.

 5. Poging nummertje zoveel ( Als ik via bloglovin een reactie wil geven dan accepteert hij hem niet. 😦 )

  Maar goed.Ik schreef dus dat ik het een moeilijk proces vind. Ik heb ook altijd het idee dat ik moet voldoen aan de verwachtingen van een ander en vind het ook heel lastig om dat niet te doen. Het voelt voor mij heel egoïstisch. Gisteren tijdens mijn therapie was het ook iets wat ter sprake kwam, dat je vooral voor jezelf op deze wereld bent en dat je goed voor jezelf moet zorgen omdat je anders ook niet goed voor een ander kunt zorgen. Het is moeilijk om gedrag wat er al 30 jaar inzit te veranderen.

  Leuk dat je een gastblog geschreven hebt! 🙂 Ben heel benieuwd!

  1. Het druist heel erg tegen onze natuur in. Ik denk dat jij dat ook hebt. Het voelt gewoon niet goed om eerst aan onszelf te denken. Toch zullen we het moeten leren willen we onszelf (en daarmee straks ook de ander) niet te kort doen. X

 6. Mooi dat je hier zo op gewezen bent. Hoe ik het zeg klinkt het heel negatief, maar zo bedoel ik het niet. Het is mooi dat je nu even dit inzicht heel duidelijk hebt gekregen. Dat je niet direct anders kunt of wilt is oké, maar het is wel goed om je ervan bewust te zijn. Dat is mooi.

  Ben benieuwd naar je gastblog!
  Fijne dag! Liefs

 7. Ik ben benieuwd naar je gastblog! En herkenbaar, ik denk dat dat ook wel de kern is van al mn problemen. Aan iedereens verwachtingen willen voldoen en mezelf wegcijferen. Bang zijn om andere mensen ongemakkelijk te laten voelen en daarom maar helemaal niet meer naar buiten gaan. Gelukkig is het al minder en kan ik nu redelijk makkelijk de deur uit. Maar soms voel ik nog steeds die spanning..

  1. Ik merk dat ik me ook maar al te graag terugtrek. Vervelende is dat de stap de volgende keer dan alleen maar groter is geworden. Goed om te horen dat je nu al redelijk makkelijk de deur uit kan. Bij mij helpt het soms ook om me af te vragen of die verwachtingen wel kloppen. Verwachten anderen dat echt van mij of vul ik het voor hen in en leg ik eigenlijk mezelf die verwachting op?

 8. Ik vind het ook moeilijk hoor! Net als jij maak ik het anderen graag naar de zin. Soms, als ik denk aan wie er allemaal lezen wat ik op mijn blog schrijf, heb ik hetzelfde. Dan moet ik echt mezelf toespreken als ik de neiging heb dingen te schrijven die eigenlijk niet van mezelf zijn. Snap je? Leuk Marion, een gastblog schrijven. Succes hoor!

 9. Ik heb geleerd, en dit heb ik echt moeten leren, eerst aan jezelf denken, nee dat is niet ego, het is zoals ik in de eerste reactie ook al lees, de metafoor van de gasmasker. Eerst voor jezelf zorgen, pas als jij 100% goed in jezelf zit, kun je voor een ander zorgen…

  De ander pijn, jij pijn, ik bedoel, help je elkaar dan niet juist de vernieling in? Dus zal er een persoon kunnen komen die 100% is en gewoon jullie beiden kan helpen, weg pijn… zo ongeveer. Soms wil ik zoveel zeggen maar komt het er verkeerd uit of anders, hahaha

  Wat gastbloggen betreft, iemand vraagt je, geloof het of niet, het is mij ook gevraagd, maar dan in andere oorden dan een normaal blog, is het dan niet juist de bedoeling dat het anders wordt dan men verwacht? Anders hoe je geen gastblog te doen toch? 😉

  1. Ik zal dit, net als jij, ook echt moeten leren. Dat zal niet makkelijk zijn, maar al doende leert men.
   Ja, precies! Anders had ze zelf wel een artikel geschreven. Kan een mens het ingewikkeld maken voor zichzelf, hè? 😉

   1. Geloof me Marion, als er 1 iemand bestaat die heel goed was in bomen op de weg leggen nog voordat ze ergens aan begon, dan was ik dat wel, hahaha Je komt er wel, kleine stapjes…

    En hij zei tegen mij: Stop eens met die bomen op de weg te leggen, BEGIN GEWOON en als je ergens komt waar een boom ligt, dan zaag je hem gewoon door of vind een andere weg, dan wandel je een klein stukje om.

    Wie weet, heb jij ook iets aan die woorden 😉

 10. Een supermooi inzicht heb je gekregen! Ik herken het wel dat ik meer met de verwachtingen van anderen bezig ben dan met wat ik zelf belangrijk vind. Op mijn blogs niet eens zo zeer (hoewel ik me wel altijd rot voel als ik hoor over hoe een blogpost “moet” worden gemaakt omdat ik daar vaak niet aan kan voldoen). IN het dagelijks leven heb ik het veel meer.

 11. Heel herkenbaar wat je schrijft en goed dat je dit deelt met ons. Zo had ik het namelijk ook nog niet bekeken, dat het je zelfontplooiing in de weg staat… Iets om over na te denken en mee aan de slag te gaan! Ik ben heel benieuwd naar het artikel wat je hebt geschreven. 🙂

 12. Spannend een gastblog, ben benieuwd 🙂 Je kunt andere alleen maar gelukkig maken, helpen als je dat zelf bent, als je goed voor jezelf zorgt en happy bent met jezelf denk ik. Alleen maar nadenken wat de ander van je verwacht en dat proberen uit te voeren is toch ook helemaal niet leuk? Jezelf zijn, oprecht zijn is toch veel leuker? Er is maar 1 Marion, hoe jij iets doet en schrijft.. Leuker en origineler kan niet 😉

 13. Stom hè…dat we dat doen.En mensen die zichzelf wel op de eerste plaats zetten vind ik vaak geen leuke mensen……

 14. Moeilijk onderwerp! Het verhaal van het vliegtuig is treffend!
  dit is echt een moeilijk onderwerp! Ben heel benieuwd naar je blog, geef je tzt de link?

  Succe!

 15. Mooi verwoord en dat is nou precies waar ik ook aan moet en wil werken (schreef ik je gisteren nog in mijn mail). Makkelijk zal dat niet worden maar wel erg belangrijk wil je verder komen! Gaat ons uiteindelijk vast lukken, daar heb ik vertrouwen in.x

  1. Ik moest ook meteen aan je mail denken toen ik de mail van Roos las gisteravond. Ik ben wel echt blij met de manier waarop zij het schreef. Tot nu had ik gewoon geen handvat. Geen reden om mezelf op plek 1 te zetten. Nu wel! Want ik wil mezelf echt blijven door ontwikkelen en daar heb ik deze stap zeker voor over. Het zal niet over één nacht ijs gaan, maar dat hoeft ook niet. En of, meis, dat gaat ons zeker lukken. Liefs.

 16. Leuk dat je daar weer wat van hebt geleerd! Het is ook heel herkenbaar. Ik laat me ook tegenhouden in mijn zelfontplooiing, tot grote frustratie van mijn re-integratiebegeleiders. “Ga eens wat doen met je ambities!” Eh ja, wil ik wel. Doe ik niet.

 17. dat is best herkenbaar….
  Ik ben van mezelf nogal makkelijk, dus als het voor mezelf is vind ik het vaak snel goed..
  Maar als ik iets voor een ander moet doen, dan vind ik het nooit echt goed genoeg…

  En toch geloof ik wel dat het goed komt met dat blogje van jou

 18. Ik ben heel benieuwd naar jouw gastblog. Nee zeggen is moeilijk. Ik vind het knap dat je het geschreven hebt, ik kijk ernaar uit.

 19. Ik ben nu even sprakeloos….. Marion trust me het begint eng te worden die parallellen tussen ons…… Gisteren werd ik tijdens een massage op exact hetzelfde geattendeerd……… Ga er zo over bloggen, bizar echt bizar. Maar goed wat je in het laatste stukje zegt is helemaal waar natuurlijk.

 20. Hey Marion,
  Wat een mooi stuk. Ik had toen ik het je mailde niet beseft hoeveel het zou kunnen losmaken, omdat het voor mij ondertussen bekend is. Ik heb je daarstraks, voor ik deze blog las, gemaild. Je hebt altijd te maken met verwachtingen, maar het is aan jou wat anderen van jou mógen verwachten.
  Je bedankt me, maar geen dank! Net zoals jij help ik ook graag een ander, en ik ben blij dat ik, al dan niet bewust, iets voor jouw denkbeelden heb kunnen betekenen. 🙂

  Voor alle mensen die nieuwsgierig zijn; Marion’s gastblog is prachtig, you’ll see it tuesday. 🙂

  1. Dat mógen verwachten… Ik las het in de mail. Ik moest het echt even lezen. Mogen verwachten? Maar inderdaad. Je zet me echt aan het denken. Ik kan hier heel veel mee. X

 21. Waarom, tja, omdat we zo in elkaar zitten? Het is gewoon een kwestie van onszelf graag te leren zien en dan voor onszelf te leren zorgen. Je komt er wel. Ik ben benieuwd naar je gastblog. Heerlijk dat je dat mocht doen!

 22. Ik kan me heel goed voorstellen wat er met het schrijven door je hoofd gaat. Ik heb laatst ook een gastblog geschreven en dat stelde ik elke keer maar uit, omdat ik het niet goed vond. Uiteindelijk heb ik het opgestuurd, maar het staat nog steeds niet online. Dan ga ik ook weer twijfelen.

  Zo’n besef is moeilijk, maar daar kun je wel weer verder mee

 23. Het geluk voor andere is misschien wel belangrijker omdat je meer om die andere geeft dan om jezelf en omdat je beslist niet egoïstisch over wilt komen.
  Maar ik heb geleerd dat door mezelf weg te cijferen, ik juist egoïstisch over kom, ik ontneem nl. dat ander de kans mij ook eens gelukkig te maken.
  Weet je, ik kan het mooi schrijven, maar o, het is zo moeilijk op zijn tijd, al voelt een nee zeggen tegen een ander en ja tegen jezelf wel heel erg fijn , gewoon omdat je dan je hart volgt.

 24. Je maakt me ontzettend benieuwd naar het gastartikel. Want ik zit ook met die verwachtingen van anderen die ik volgens mij niet waar kan maken en dan voel ik me schuldig en schuld is wel de slechte vorm van energieverspilling..

 25. Als ik deze blog lees denk ik: wauw hoeveel persoonlijkheid en gevoel zit er in dit artikel.
  Twijfel dus ook niet te veel aan jezelf. Zoals je nu schrijft is echt heel goed. Ik zou zelfs willen dat ik het zou kunnen zoals jij dat doet!
  En ik ga je gastblog zeker lezen!

 26. Ik ben zo ook lange tijd geweest, ik stelde het geluk van anderen altijd voor mezelf. Het resultaat was dat ik mezelef nog verder wegcijferde en dat andere mensen dat ook gingen doen. Ze gingen mij zien zoals ik mezelf zag: Nietig, niet belangrijk. Uiteindelijk heb ik daar wel van geleerd. Ik ben misschien harder geworden, maar ook sterker. Ik kom voor mezelf op, maar ik heb nog altijd wat voor een ander over, tot op zekere hoogte. Dat dan weer wel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.