Follow Your Heart #5

FYHheader

Vorige week schreef ik over wat we nou precies verstaan onder het volgen van je hart. Uit de vele mailtjes en reacties die ik heb gehad blijkt heel duidelijk dat dit voor iedereen anders is. Voor de één is het spontaniteit, voor de ander is het doen wat je gelukkig maakt. Het is doen wat anderen gelukkig maakt, simpelweg doen wat goed voelt of het volgen van je intuïtie. Het is allemaal je hart volgen. Er is geen goed of fout. Uiteindelijk is het allemaal met elkaar verbonden door de intentie om goed te doen voor jezelf of voor een ander. Dat dit niet altijd goed uitpakt is een ander verhaal, dat kon je vorige week lezen, maar ook vaak genoeg levert het volgen van je hart hele mooie resultaten op.

Wat mij opviel in jullie mailtjes was spontaniteit. Velen van jullie leggen een connectie tussen je hart volgen en iets spontaan doen. Een greep uit de mailtjes die ik van jullie mocht ontvangen over de dingen die jullie deden met mijn Follow Your Heart oproep in het achterhoofd.

– Maandag kreeg ik een telefoontje van een kennis met de vraag of ik dinsdag kon helpen bij de verbouwing. Zonder aarzelen heb ik ja gezegd en spontaan mijn dinsdagprogramma omgegooid. Mijn kennis was achteraf dolblij en ik ook. Vervolgens liep ik daar een oude kennis tegen het lijf. Deze liep, door zijn recente scheiding, een beetje met de ‘ziel onder de arm’. Ik heb hem spontaan uitgenodigd om op Koningsdag mee te gaan naar een optreden van een goede cover-band.  Twee voorbeelden van domweg mijn hart volgen en met een prachtig resultaat. 

Mijn oog viel op een Tweet van ‘De voorlees expres’. Via hen heb ik me inmiddels aangemeld bij een organisatie die mensen zoekt om, als vrijwilliger, bij gezinnen thuis voor te lezen. Volgende week mag ik al op gesprek komen en beginnen.

– Op een terras van het zonnetje genieten, gewoon omdat het kan, en daar iets lekkers eten met een heel goede vriendin.

– Naar de boom in mijn tuin gaan en daar neerknielen om de godin te bedanken voor haar aanwezigheid in mijn leven.

– Ik ben momenteel reeds 1,5  jaar leerkracht. Afgelopen vrijdag viel een les weg  en had ik vrij tussen 14u.30 en 15u.20. Het was zo’n mooi weertje buiten en ik had geen zin om in een duffe leraarskamer te zitten. Ik had geen verbeterwerk meer en moest hierna nog lesgeven tot 16:10 uur en dan nog een uur in een overvolle trein naar huis. Ik kreeg het zot in mijn kop om me op een bankje op de speelplaats languit te leggen, mp3 oortjes in, ogen sluiten en zon op mijn gezicht laten schijnen. Het deed deugd. Leerlingen of collega’s die passeerden keken wel even op, maar het kon me niet schelen, ik lag daar goed…

– Dinsdag was het heerlijk weer en in plaats van in de keuken te gaan staan koken heb ik langer in de tuin gezeten met mijn kinderen en vervolgens een veel te dure pizza besteld. Langer in de tuin zitten met de kindjes en hun een keer zien genieten van de pizza is priceless!

Allemaal spontane acties die geleid hebben tot mooie momenten van tevredenheid en blijdschap.

De definitie van spontaan: onvoorbereid, impulsief, ongedwongen, uit eigen beweging, vanzelf, zonder invloed van buitenaf, iets meteen doen zonder er lang over na te denken.

Nou, dat lijkt inderdaad erg veel op wat wij verstaan onder het volgen van je hart. Hieruit zouden we dus kunnen concluderen dat als we vaker spontaan bezig zijn, we ook automatisch vaker ons hart volgen. Dat is slecht nieuws voor mij, want ik heb de pest aan spontaniteit. Ik wil als ik ’s ochtends opsta weten hoe de dag eruit ziet. Ik wil weten wat ik ga doen en als het even kan ook van hoe laat tot hoe laat. Ik heb een hekel aan spontaan bezoek. Ik voel mij ontredderd als geplande afspraken op het laatste moment gecanceld worden. Er is dus werk aan de winkel voor mij. 

Hoe zit het met jullie? Doen jullie vaak iets spontaan? En denken jullie ook dat spontane mensen makkelijker of sneller hun hart volgen?

Vorige week daagde ik jullie uit om iedere dag één beslissing te nemen waar je niet te lang over na mocht denken. Deze week kunnen we mooi voortborduren op die uitdaging: Doe de komende week in ieder geval twee keer iets impulsief. Zomaar, zonder er bij na te denken, gewoon doen. Spontaan! Als je het leuk vind kan je je momenten weer mailen, maar je kan ze ook delen op Instagram als je dat hebt! Gebruik #followyourheartnow.

Om bij je hart te komen, moet je worden als een kind. – Paulo Coelho ♥

44 reacties op ‘Follow Your Heart #5’

 1. Door een drukke werkweek is het moeilijk om tijdens de week iets spontaan te doen, maar we maken dit dik goed in het weekend. Schijnt de zon, dan laten we alle huishoudwerk vallen en zijn we schampavie.

 2. Mooie quote van Paulo Coelho. Hij klopt. Ik zie de verbinding tussen je hart volgen en spontaniteit wel. Maar net als bij jou vind ik spontaniteit niet altijd even leuk. Ik raak de controle dan kwijt en dat is soms lastig voor me. Je hart volgen is voor mij trouwens ook uit je comfortzone stappen. Iets doen wat je altijd als hebt willen doen maar altijd niet hebt gedaan. Uit angst voor het onbekende, reacties van anderen of omdat je denkt dat je het toch niet kunt. Ik ga kijken of we deze week minimaal 2 x iets impulsief kunnen doen.

 3. Wat een ontzettend prachtig artikel en schaam mij nu een beetje omdat ik je dus ben vergeten te mailen haha (terwijl ik wel dit in mijn achterhoofd heb gehad 1,5 week geleden)… Ik ben dus een spontaan persoon en merk ook dat ik daar vaak het meeste plezier uit haal. Soms gaat het verkeerd en beland je daardoor in de raarste situaties, maar ook komen er daardoor heel veel mooie dingen op je pad. In ieder geval mooie manier om mensen aan te zetten om wat spontaner te zijn: ik hou er van 😉 X

  1. Ben je gek, nergens voor nodig. Het gekke is dat ik helemaal niet spontaan ben, maar ik merk ook dat ik aan de spontane dingen heel veel plezier beleef. Waarom doe ik het dan niet vaker? Hmmm….

 4. Oh Marion, zit ik dus heel serieus te lezen en laat mijn gedachten gaan of spontaniteit hetzelfde is als je hart volgen, en dan lees ik…. dat jij daar een hekel aan hebt, er niet tegen kunt en bla, hahaha sorry dat ik even moest lachen 😉

  Want? Ja en nee, spontaniteit wordt vaak gezien als je hart volgen, maar het is eerder en meer impulsief, totaal zonder nadenken iets doen, en dat kan natuurlijk ook verkeerd aflopen!

  Je hart volgen, zou als gevolg moeten hebben, tenminste als ik al die boeken en sites die ik erop nageslagen heb door mijn tijd van studeren heen…. en nog… altijd een goede uitkomst moeten hebben… dus dan klopt die spontaniteit/impulsiviteit weer niet welke je juist ook foute uitkomsten kan geven, waar je vaak ook wel om kunt lachen, maar het ook weer zorgt, dat je toch weer met je hoofd gaat denken?

  Dit is maar een gedachtegang nu hoor….. ik denk dat je juist met je hart volgt als je wel durft na te denken, durft te overdenken… zie het als brainstormen, je krijgt elke maand 50 euro zomaar van iemand, je wil er iets mee gaan doen maar hoe dan…

  brainstorm, er komen wel 20 ideetjes uit…. en dan ga je overdenken? Of je leest het terug en direct worden er concrete vormen in gegoten hoe je het dan kunt uitvoeren. Dan heb je erover nagedacht, en het beste haal je eruit met je hart… als je dan eenmaal de vorm gekozen hebt, voelt het ook goed…
  voor zover ik het nu in geschreven woord kan uitleggen hoor 😉 denk je niet?

  1. Vorige week heb ik daar ook over geschreven, dat je hart volgen helemaal niet altijd goed uitpakt of het te een er effect heeft. En dat hoeft ook niet, als de intentie er maar is. Er is geen goed of fout en je hart volgen zal ook voor iedereen anders zijn, afhankelijk van wat voor persoon je bent.

 5. die voorleesexpress spreekt me aan, wat een mooie ik volg mijn hart actie is dat…

  Iets impulsiefs, nou dat kan ik wel, ik doe niet anders, hahaha..
  Ik heb dat zelfs af moeten leren omdat de jongste niet zo goed mee om kunnen gaan, kwam ik weet mijn mijn totaal andere ideeën dan we hadden afgesproken…

 6. Wauw, prachtig om iedereens ervaringen te lezen! Bij mij werkt spontaniteit erg goed, omdat ik me dan niet dagen druk hoef te maken om bepaalde dingen. Een vriendin van me weet dat heel goed, dus appt soms of ik zin heb om die dag nog langs te komen. Als ik me 5 minuten voor dat appje goed voelde, weet ik dat het bij haar thuis ook goed moet komen!

  1. Ja, leuk hè? Dat vond ik ook. Zo bijzonder dat iedereen zijn eigen kijk erop heeft. Ik probeer van iedereen iets mee te pikken. Zoals wat jij zegt, dat je je dan niet druk hoeft te maken, zo heb ik er bijvoorbeeld nog nooit over nagedacht! 🙂

 7. Ik ben absoluut niet spontaan, dat vind ik soms wel jammer. Ik vind het moeilijk om mijn werk te laten liggen en een middagje iets leuks te doen, terwijl dit wel gewoon kan! Leuk geschreven!

  1. Ja, eerst alles af hebben, dan pas genieten. Dat herken ik. Anders blijft het maar door mijn hoofd spoken. Ik moet zeggen dat het me steeds beter afgaat. Oefening baart kunst. Morgen is er weer een dag.

 8. Mooi! Spontaniteit is mooi. Ik kan wel eens impulsief reageren of iet bedenken, maar de uitvoering wordt toch 9 van de 10 keer wel gepland. Bij echt spontane dingen voel ik me snel onvoorbereid en daardoor ongemakkelijk. Inderdaad een mooie uitdaging dus! 🙂

 9. Spontaniteit kan ik soms beter hebben dan een andere keer. Door jou heb ik de beslissing genomen om een offline weekend in te lassen, even met mijzelf & de hond bezig zijn en leuke dingen doen met mijn man zonder steeds online te willen zijn. Het voelde ontzettend goed. Hierin heb ik ook mijn hart gevolgd want ik zat er al langer over na te denken!

 10. Wat mooi zeg… Deze blogs maken me telkens weer vrolijk. Spontaniteit vind ik heel moeilijk, het geeft me een gevoel van controleverlies. Net dat stuk wat ik zo graag wil houden. Spontaniteit zorgt voor domme beslissingen, ten minste, dat is wat mijn gedachten nu direct roepen. Maar ik ga het tóch proberen. 🙂

 11. Mooi stuk heb je weer geschreven! Het heeft me weer aan het denken gezet. Ik denk dat je hart volgen en bepaalde mate van spontaniteit oproept, maar dat niet alle spontaniteit automatisch uit je hart komt. Ik moet zeggen dat ik normaal gesproken niet echt van spontaniteit hou. Ik vind het fijn om dingen te plannen en om de controle vast te houden. Alleen soms krijg ik sterk het gevoel dat ik iets ‘moet’ doen, alsof mijn hart dat toeroept. Dan vind ik het helemaal niet erg om even spontaan te zijn.

 12. Spontaniteit is fijn, maar helaas (voor mij) niet altijd haalbaar 🙂 Fijne dingen doen die energie geven, daar gaat het voor mij om. Spontaan of gepland, het kan allebei wat mij betreft. Mooi stukje!

 13. Aaah kijk een opdracht op mijn lijf geschreven want spontaan / impulsief is my middle name 😉 Ik ga mee doen met die hastag! echt leuk dit!

 14. Hey Marion
  mooi artikel weer.
  Spontaniteit, grappig dit woord is eigenlijk heel “breed’. Mensen worden ook “spontaan” genoemd qua karakter etc
  Het is hoe je het bekijkt, ik ben net als jij iemand die graag dingen van tevoren weet en vastlegt maar kan wel spontaan reageren, iemand spontaan aanspreken etc. Dus wel iets om eens bij stil te staan.
  zie jij ook verband met spontaan iets doen en je blog, ik bedoel, heb je ook wel eens dat je bijv. een artikel schrijft en dan “spontaan” ..snap je wat ik bedoel? je kan het woord zeg maar op diverse manieren zien.
  Jij gaat bijv. wel op stap met mensen die je via je blog kent, dat is wel via een afspraak maar zie je dit dan wel/niet als iets spontaans, (het traject ervoor, voor het plannen van een datum)
  Oeps..volgens mij is dit nogal vaag?

  Fijne dag

  1. Het is ook een heel breed begrip. Dat is je hart volgen volgens mij ook, want iedereen reageert weer anders. Dat maakt het ook interessant. Ik pik overal wat van mee.

 15. Iets spontaans doen betekent hier de laatste tijd de dreumes mee naar Ballorig nemen of een eind gaan fietsen samen. Beide worden me vaak zeer in dank afgenomen door het kleine mannetje.

 16. Spontaan en je hart volgen? Ja, dat past wel samen volgens mij! Ik gaf zelf ook inderdaad heel spontane dingen op. Volgens mij is dat ook gewoon omdat je hart niet altijd de plannen volgt die je in je hoofd hebt. Zo kan je gerust gepland hebben om naar de winkel te gaan, maar roept je hart ‘ho, halt, tijd om even stil te staan’ en dan ga je inderdaad op een bankje in de zon liggen 😀

 17. Toch vind ik je hart volgen doen waar je behoefte aan hebt. Als dit zekerheid is dan is dat toch ook gewoon je hart volgen?

 18. Je hart volgen hoeft volgens mij niet altijd een spontane actie te zijn, zo hals over kop ergens voor gaan. Ik heb bijvoorbeeld jaren lopen denken over “iets” met visagie te gaan doen. Vorige jaar maandenlang opleidingen met elkaar vergeleken en me uiteindelijk ingeschreven. Voor de buitenwereld lijkt het dan spontaan, omdat ik maar weinig mensen (zegge en schrijve één, mijn vriend) bij zo’n proces betrek, maar er is dus eigenlijk niets spontaans aan. Maar wel mijn hart volgen, dat wel.

 19. Mooi die quote van Coelho en ook heel mooi om alle voorbeelden van iedereen te lezen! Ik ben qua spontaniteit precies hetzelfde, ook een hekel aan spontaan bezoek (ik schrik vaak zelfs als de deurbel gaat) en wil graag weten waar ik aan toe ben en hoe de dag zal lopen. Ik zou dat graag willen veranderen en iets spontaner willen zijn.

 20. Ooh wat heerlijk om dit te lezen! Wat een fijne en spontane dingen heb je meegemaakt.
  En wat een geweldig idee trouwens, dat voorlezen bij gezinnen thuis. Dat lijkt mij ook heel leuk.

 21. Eerlijk gezegd ik doe soms wel iets spontaan. Alleen tegenwoordig wat minder, want ik ben een planner. En ik plan liever alles op voor hand.
  Mooi artikel heb je geschreven.

 22. Ik volg mijn hart voornamelijk bij héél grote beslissingen die juist wel overdacht zijn. Als mijn verstand me op zo’n moment duizenden reden geeft waarom ik het niet moet doen en mijn hart weet me met enkel een goed gevoel te beargumenteren waarom ik het wel moet doen, dan wint mijn hart altijd.

 23. Geweldig dit allemaal!
  Zo fijn om de verhalen te lezen…
  Alhoewel ik een planner ben, kan ik evengoed genieten van iets spontaans.
  Wat een schitterende quote!

 24. Wat leuk om al die reacties te lezen :-). Ik neem de uitdaging aan :-). Hopelijk kan ik er ook een mooie foto bij maken :-). De laatste quote maakt het artikel af :-).

 25. De spontane acties die ik hier lees zijn leuk maar volgens mij geen typisch voorbeeld van je hart volgen. Je hart volgen heeft volgens mij veel meer te maken met willens en wetens iets aan een situatie waar je ontevreden over bent veranderen ondanks dat je niet weet waar die actie je gaat brengen. Een ongelukig maar gemakkelijk leven in luxe laten lopen en driehoog achter een nieuw en.gelukkig leven opbouwen,
  Zoiets dus.

 26. Oh meis, waarom heb ik deze serie niet vanaf het begin gevolgd.. Baal daar nu heel erg van.
  Iets spontaans de komende week. Zal erg moeilijk worden! Kan niet zo makkelijk spontaan iets doen met de kleine en mijn toestand.
  Maar ik ga proberen impulsief te zijn!

 27. Wauw meis je hebt weer mooi geschreven! 🙂 ik reageer wat later… helemaal niet aan gedacht aam spontane acties… alhoewel ik wel woensdag nadat ik slecht nieuws gehoord heb de trein ingesprongen naar mijn zus…

 28. Ik heb een erge vorm van spontaniteit. Ik kan je zomaar opbellen voor een bezoekje, of een uitje, maar ik kan ook elke week een andere studie willen doen of twijfelen of ik de juiste keus heb gemaakt, om het vervolgens helemaal om te gooien en dan achteraf spijt hebben. Dus ik ben eerder té impulsief, maar ook heel leuk spontaan. Denk ik. Ik doe graag ongeplande dingen, maar vind het ook leuk om een avondje te plannen en er dan weken naar uit kunnen kijken 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.