Follow Your Heart #7

Rumi

Zoals velen van jullie wel weten ben ik het laatste jaar enorm bezig met mijn eigen ontwikkeling. Daar is eindelijk ruimte voor nu ik mijn eetstoornis volledig los heb kunnen laten. Voor het eerst in mijn leven is er de ruimte én de tijd om te worden wie ik wil en kan zijn. Voor het eerst in mijn leven ben ik in staat om naar mijzelf te luisteren in plaats van naar mijn twijfels en angsten. Mijn angsten zijn erg nog wel, maar heel langzaam aan groeit daar iets naast: zelfvertrouwen.

Dat vertrouwen komt ergens vandaan, maar ik kan niet precies plaatsen waar het vandaan komt. Ergens van binnenuit. Het is een gevoel en het helpt me verder. Het maakt me sterker. Ik ben boeken aan het lezen over intuïtie, spiritualiteit, enzovoorts. Ik wil mijn intuïtie verder ontwikkelen, maar hoe doe je dat? Ik lees, luister, ervaar en denk na. Vervolgens probeer ik voor mezelf een helder beeld te vormen.

 • Helderweten
 • Helderzien
 • Helderhoren
 • Heldervoelen

Helderweten: Direct nadat je je iets afvraagt komt het antwoord als een gedachte in je op.

Helderzien: Je krijgt de informatie die je nodig hebt door in beelden. Dat kan zijn alsof je een glimp van een film opvangt of heel snel een foto te zien krijgt. Het kan ook zijn dat je in korte tijd opvallend vaak met een bepaald woord of onderwerp geconfronteerd wordt.

Helderhoren: Je hoort letterlijk een stem die je informatie geeft. Ook horen helderhorende regelmatig iemand hun naam zeggen, terwijl er niemand in de buurt is.

Heldervoelen: Je voelt als het ware de dingen die je moet weten. Waar we het in de vorige Follow Your Heart artikelen al over hadden: Iets voelt direct goed of niet goed aan. Ook pikken heldervoelenden emoties van anderen heel snel op en zijn ze vaak hoog sensitief.

Ik ben een gevoelsmens en hooggevoelig, dus ik schaarde mijzelf direct onder de heldervoelenden. Toen ik echter verder ging lezen bleek al snel dat ik onder de helderwetenden val. Dit komt voornamelijk voor bij mannen. Wellicht verklaart dat mijn liefde voor voetbal, darten en formule 1, maar dat terzijde. Als ik mezelf iets afvraag hoor ik eigenlijk altijd direct het antwoord in mijn hoofd. Als een gedachte. En juist omdat het ”maar” een gedachte is, heb ik al die antwoorden nooit zo serieus genomen. Totdat ik onlangs met mijn Follow Your Heart artikelen aan de slag ging en meer wilde gaan luisteren naar die innerlijke stem. Dat antwoord wat ik iedere keer direct in mijn hoofd hoor, dat is mijn innerlijke stem.

Oké, dat is mooi om te weten, maar wat nu? Nou, nu wil ik als eerste naar mijn intuïtie gaan luisteren en er zo op leren vertrouwen. Een vervolgstap zou kunnen zijn om het heldervoelen te gaan ontwikkelen, maar dat is met mijn hooggevoeligheid nu nog even niet zo slim. Zeker niet met alles wat er nog speelt en de therapie die me nog te wachten staat. Het helderweten zou me echter wel eens heel erg goed kunnen gaan helpen bij mijn verdere ontwikkeling. Het luisteren naar die innerlijke stem, die kennis die schijnbaar al in mij aanwezig is, hoe gek dat ook klinkt, daar zouden wel eens heel veel antwoorden kunnen liggen. Ik ga er in ieder geval mee aan de slag de komende tijd.

Heb jij enig idee hoe jouw intuïtie werkt, jouw innerlijke stem? Zie, voel, hoor of weet jij? ♥

48 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Deisy schreef:

  Wat een heerlijk artikel zeg, hou er wel van! Als ik een categorie aan zou moeten wijzen zou ik bij helderwetende of heldervoelende horen. Ik voel meestal wel vaak of iets wel of niet lekker voelt en ik het wel of niet zou moeten doen. Maar aan de andere kant komen de antwoorden ook weleens gelijk en ga ik af om hetgeen ik denk. Tja dus ik weet het niet precies haha! Ben wel benieuwd hoe jij je intuïtie gaat ontwikkelen, vind dat altijd wel mooi om te zien. X

  1. Marion schreef:

   Het schijnt dat je alle vier altijd in je heb, maar dat er meestal twee zijn die overheersen, waarvan één meestal nog iets sterker is dan de ander. Het zou best kunnen dat jij het weten en voelen allebei heel sterk gebruikt. Ik ga zelf alles bijhouden in een soort dagboek. Ik heb mijn eerste bijzondere ervaring al op papier staan. 🙂

 2. Myriam schreef:

  Wat ben je toch een wijze vrouw Marion. Ik wou dat ik zo ver stond. Ik hoor van alles, en voel nog meer. Maar ik kan niet uitmaken welke stem ik nu moet volgen.

  1. Marion schreef:

   Het zal me niet verbazen als het allebei dezelfde stem is, maar dat jij (net als Deisy) twee kanalen gebruikt. Je kan ervoor kiezen om degene die jij het prettigst vind te volgen en die andere een beetje te negeren. Zo ontwikkelt de prettige stem zich sneller en zal die ook duidelijker worden. Denk ik hoor. Ik heb de wijsheid ook niet in pacht. 😉

   1. Myriam schreef:

    Zal ik eens proberen…

 3. Marleeeentje schreef:

  Leuk geschreven! Ik heb altijd moeite met in mezelf geloven en mezelf vertrouwen als het om iets belangrijks gaat. Ik weet het dan wel maar ik durf het niet te doen, haha.

 4. dansenindestorm schreef:

  Wat een mooi en bijzonder artikel weer. Ik vind het lastig in welke categorie ik mezelf zou “stoppen”. Aangezien ik heel erg snel emoties van anderen overneem ga ik in elk geval voor heldervoelend, maar zoals je in een andere reactie schrijft zijn er veelal twee die overheersen. Ik denk dat naast heldervoelen bij mij ook helderweten een belangrijke rol speelt. Ik heb hier nooit eerder zo over nagedacht, bedankt voor dit bijzondere artikel! 🙂
  Liefs!

 5. zomersproetje84 schreef:

  Jeetje Marion wat een interessant artikel! Ik ben er zelf (vaak onbewust) wel mee bezig en moet zeggen dat ik het regelmatig ook een beetje scary vind…aangezien ik mijn gevoelens ‘graag’ weg stop… Daarnaast ben ik een gevoelig persoon, hooggevoelig net niet denk ik, maar daarom is voor mij alles (deels) herkenbaar. Helderziend en helderhorend ben ik vooral in mijn slaap, krijg regelmatig te horen van Ruud dat ik praat in mijn dromen en ervaar deze ook heel levendig in plaatjes. Zo zag ik oma laatst en zij gaf aan dat het goed is zo en zij ik (blijkbaar) in mijn slaap dat er iets is met Eline… Daar schrok Ruud van en ik vraag me af wat dat betekent, vind dat wel een beetje vreemd/zorgwekkend. Hoop dat het niks raars is.x

  1. Marion schreef:

   Wat mooi dat je je oma zag. Dat lijkt me wel heel fijn.
   Op zich hoeft niet alles in je dromen iets te betekenen. Als moeder zijnde ben je natuurlijk altijd wel een beetje bezorgd om je kind en bang dat er iets met haar zou kunnen zijn. Je moet er in ieder geval niet je leven naar gaan leiden, maar je zou het wel mee kunnen nemen de komende tijd. Hou haar eten/drinken/slapen wat extra in de gaten. Blijven haar wangetjes hetzelfde van kleur, blijven haar oogjes stralen, de haartjes glanzen. Het kan een waarschuwing zijn, die neem je bij deze dan in acht, en anders zou ik er vanuit gaan dat het natuurlijke, moederlijke bezorgdheid is. Ik denk wel dat als het acuut zou zijn je duidelijker zou weten wat je moet doen. X

   1. zomersproetje84 schreef:

    Bedankt voor je uitgebreide lieve reactie. Dat ik mijn oma zag was zeker fijn! En ja denk dat het inderdaad moeder bezorgdheid is, je wil toch dat het goed gaat met je kindje. Zal er verder (nog) niks achter zoeken en op de dingen die je noemt letten.Als er echt iets zou zijn vertrouw ik op mijn moeder instinct die me vertellen zal wat te doen.x

 6. Sammie schreef:

  Ik zou het echt niet weten, heb hier nooit echt over nagedacht. Ik denk dat heldervoelen het sterkst voor mij is. Bij die uitleg denk ik als eerste, ja dat past wel bij mij.

 7. Lena schreef:

  Net zoals Sammie (en nog veel meer mensen) heb ik hier nooit over nagedacht. Ik geloof wel erg in intuïtie, en dat je op je gevoel af moet gaan bij het nemen van beslissingen. Doen wat het beste voelt, en niet zo zeer luisteren naar anderen. Maar dat is weer een ander verhaal. Ik ben benieuwd hoe jij hiermee verder gaat.

  1. Marion schreef:

   Ik denk dat de kern van wat jij schrijft en wat ik schrijf hetzelfde is, alleen dat ik er wellicht op een andere (meer spirituele) manier naar kijk. Want in het kort bedoel ik precies wat jij zegt. Ik ben alleen niet zo kort van stof 😀 Bij mij is dat doen wat goed voelt dus minder een gevoel, maar echt een gedachte in mijn hoofd die ja of nee zegt.

 8. marielle schreef:

  wat een bijzonder artikel!
  Iemand die ik goed ken is ook bezig met het spirituele (Tolle, Wayne Dyer) en daar spelen dit soort dingen ook.
  wat me vooral opvalt marion, is dat er nu ruimte is, ruimte om dit soort dingen te ervaren/voelen en er mee aan de slag te kunnen!
  Ik ga er ook over nadenken, dank je voor de informatie

 9. joorloveswriting schreef:

  wauw mooi artikel!!! Nog niet over nagedacht eigenlijk! 🙂

 10. Miss Sentinelli schreef:

  Wat een mooi artikel weer. Zeker weer iets om over na te denken en ermee bezig te zijn :).

 11. misssexandthecity schreef:

  Ik ben hooggevoelig,…..dus heel gevoelig voor stemmingen die ik oppik en me ook zo ga voelen, geluiden, geuren, prikkels in het algemeen dus :-). Maar ik heb geleerd om me er ook wat voor af te sluiten wil het leefbaar blijven,…..en is ook mijn intuïtie sterk ontwikkelt en kan ik soms hebben dat mijn haren recht komen staan bij het ontmoeten van mensen en dan weet ik tout court, mijden :-). En sinds ik in 2006 een bijna-doodervaring had weet ik dat er meer is na dit aardse leven,….en volg ik mijn buikgevoel bijna altijd,……succes met het ontwikkelen van jouw spirituele kant,……is een mooie leidraad,….

  1. Marion schreef:

   Hooggevoelig en heldervoelend wordt (wat ik ervan gelezen heb tot nu toe) vaak door elkaar gehaald, maar het is dan wel weer zo dat een groot percentage van de heldervoelende ook hoog sensitief is. Ergens natuurlijk ook wel logisch. Ik benader het zelf vanuit de spirituele kant, maar ik schrijf er op zich niet expliciet zo over. Niet omdat ik teveel twijfel, maar omdat ik het ”open” wil houden voor beide kanten van benadering (intuïtief en bijvoorbeeld engelenboodschappen of zo). Ik kan me voorstellen dat als je een bijna-doodervaring hebt gehad dat het onderbuikgevoel wellicht ook veel krachtiger zal worden. Bijzonder dat je dat meegemaakt hebt. Heel bijzonder.

   1. misssexandthecity schreef:

    Heb me er heel lang schuldig over gevoeld, omdat ik niet wilde terugkeren en ik terugkeerde voor mijn papa en niet voor mijn zoon,….heb daar maanden met bezig geweest! Nu weet ik waarom mijn grootmoeder en mijn nichtje me stonden op te wachten en me lieten terugkeren met de boodschap dat mijn vader mij nodig had na wat er met mama gebeurde,……dus alles heeft zijn reden!

    1. Marion schreef:

     Het zal heel moeilijk geweest zijn, maar ik vind het een heel bijzonder en ook mooi verhaal om te lezen. Wat fijn dat je dat wilt delen hier. Dank je wel. X ♥

 12. Lonneke schreef:

  Heel mooie verwoord dit artikel en zet me wel even aan het denken.

 13. IngridMoorenBlogs schreef:

  Heldervoelend zeker,denk ik.Op internet krijg ik ook bij foto’s gelijk een gevoel…en stemmingen van anderen voel ik.Of als er iets ergs gebeurd in de wereld,blijft dat nare gevoel heel lang bij mij…alsof ik het verdriet van de hele wereld voel.

  1. Marion schreef:

   Ik denk dat jij sowieso ook een hsp bent. X

 14. Sabine schreef:

  Mooi stuk weer! Heel interessant ook. Ik ben hier nooit mee bezig geweest en herken mezelf ook niet direct in de beschrijvingen. Ik ga wel vaak op mijn gevoelens af als ik een beslissing moet nemen, (of is dat sowieso iets vrouw-eigen?) Het zou goed zijn voor mij te ontdekken waar mijn sterke punten liggen. Er is vast meer uit te halen door me daar op te richten. Heel mooi dat jij daar zo bewust mee bezig bent!

  1. Marion schreef:

   De heldervoelende groep bestaat inderdaad voor 80% uit vrouwen, dus voelen is en blijft wel bij uitstek een vrouwendingetje. 😀

 15. Madeleine schreef:

  Mooi artikel! Ik ben nog aan het ontdekken 😉 ik heb weer wat om over na te denken…

  1. Marion schreef:

   Ontdekken is leuk! 🙂 Althans, dat vind ik…

 16. krachtigmooi schreef:

  Iedereen bezit de meeste van deze vermogens vanuit de geboorte! Omdat we beïnvloed worden door externe factoren worden deze onbewust geblokkeerd. We zijn ons nu bewuster van onszelf en trekken deze vermogens weer naar het oppervlak. Ik vind het een mooie ontwikkeling omdat het je heel dicht bij je zelf brengt. Je eigen “authentieke ik”!

  1. Marion schreef:

   Zo jammer is dat. Dat we de heleboel weer opnieuw moeten ontdekken, terwijl we ermee geboren zijn!

 17. jackie schreef:

  ik kan me het meest vinden in helderzien….
  Maar vind dit mooi en heel interessant om te lezen..
  Als ik ooit eens tijd over heb wil ik me hier best meer in verdiepen

  1. Marion schreef:

   Tof! Ik ben wel van plan om er vaker over te gaan schrijven in ieder geval.

 18. Deborah Hamar schreef:

  Wat mooi dat jij er zo mee bezig bent en mee bezig kunt zijn.
  Wat ik vaak ook heb is een helder weten. Gewoon weten dat het zo is. Het is niet uit te leggen aan een ander. Maar wat leuk om daarna te horen dat je goed zit met je “weten”. Daarop leren vertrouwen en het gaat steeds makkelijker.

  Zo ben ik vorig jaar begonnen met dierentolken. Waar je ook je `innerlijke stem´ hoort, voelt, weet, ervaart… Ook heel gaaf!!

  1. Marion schreef:

   Wauw, dierentolken. Dat lijkt me ontzettend mooi!

 19. Kirsty schreef:

  Wat een interessant artikel! Bij mij is mijn intuïtie sterk ontwikkelt, maar ik weet er nog niet altijd op de juiste manier mee om te gaan denk ik. Soms vind ik het namelijk wel wat eng, omdat ik het gevoel heb wel erg open staan om het maar zo te zeggen. Mijn persoonlijke voorkeur is dan ook om voelen en weten te combineren, omdat ik ondanks dat mijn gevoel altijd wel klopt, ik er niet 100% op wil vertrouwen. Als er een helder spreken zou zijn geweest zou ik dat ook gehad hebben; ik krijg vaak te horen als iemand ergens mee zit en diegene het niet kan verwoorden dat ik het precies kan verwoorden zoals het is.

  1. Marion schreef:

   Mooi om te lezen, Kirsty. Voelen en weten is een mooie combinatie. Deze heb ik zelf ook. Alleen wat ik lastig vind is om het heldervoelen te onderscheiden van mijn ”gewone” gevoel. Dat loopt vaak als een warboel door elkaar en dat maakt het soms dat ik twijfel. Dat zul jij misschien ook wel hebben. Mooi dat jouw intuïtie zo sterk is.

 20. Wat een mooi artikel weer! Hoop dat ik snel tijd heb om Follow your heart te lezen want jouw artikelen maken mij razend nieuwsgierig.

 21. Wat een mooi artikel weer! Zelfvertrouwen las ik goed toch? Knap van je! Xoxo

 22. Ik denk dat ik bij de heldervoelende groep hoor want weet idd vrij snel of iets goed of slecht aanvoelt, alhoewel ik soms nog wel eens de bal serieus durf misslagen. Waarschijnlijk door het feit dat ik mijn gevoel al eens durf te onderdrukken.

 23. Petra schreef:

  Wat mooi Marion om hier bij stil te staan. Ik ben me er nooit zo bewust van geweest en mee bezig geweest. Als ik het zo lees dan ben ik direct geneigd om te kiezen voor heldervoelend. Je zegt dat er twee overheersen. Dan wordt het moeilijk. Helderweten of helderzien. Ga er eens op letten /proberen bewuster mee bezig te zijn.

 24. Xaviera schreef:

  Wat een mooi artikel, dit soort dingen vind ik heel erg interessant! Bij mij is heldervoelen sterk aanwezig en in mindere mate helderweten. Het voelen vind ik heel erg fijn maar kan soms ook overweldigend zijn door het oppikken van emoties van anderen. Mooi dat jij nu eerst naar je intuïtie gaat luisteren, ik ben heel benieuwd hoe jouw reis hierin zal verlopen!

 25. Joyce schreef:

  Gaaf dit, misschien zou ik dat boek ook eens moeten lezen want dit boeit me ontzettend erg. Zoals jij idd, hooggevoelig en idd iets voelt wel of niet goed. Wanneer er iets niet klopt voel ik dat direct, wanneer iets goed voelt weet ik dat het ook goed is. Heb jij aanbevelingen qua boeken?

  1. Marion schreef:

   Het stukje over het helderweten en voelen en zo komt uit een al wat ouder boek over communiceren met engelen. Ik ging daarna even nadenken over welke boeken ik je kan aanbevelen en toen bleef het eigenlijk stil. Ik lees eigenlijk geen boeken over dit onderwerp. Ik volg hierin puur mijn eigen gevoel en daar schrijf ik hier dan weer over.

 26. Morgaine schreef:

  Ik heb ‘last’ van allemaal, de ene keer is het 1 meer aanwezig dan het andere, maar dat helderweten en horen is er eigenlijk altijd, vaak niet zo leuk, op den duur, omdat je dan in gesprekken met anderen ook vaak de vragen hoort van anderen en het antwoord in jou opkomt. Lijkt handig, maar de meeste mensen zitten er niet op te wachten, en dus hou ik juist vaker mijn mond, ook al zie ik het helder, hoor ik het helder, voel ik het helder.

  En geloof me, die mensen die dit van mij weten en ze komen dan wel met de intentie dat ik ‘alles’ zal horen, weten, zien of voelen met hun vraag…. dan is het stil in mij…

  Wat moet je daar dan weer mee!

  X

  1. krachtigmooi schreef:

   sorry dat ik me even inmeng, maar Morgaine alles wat je binnenkrijgt daarbij luisteren naar die innerlijke stem van je. Die verteld je of je iets hardop kan uitspreken of dat dat niet bedoeld is..vergt wat oefening, maar zeker mogelijk!

   1. Morgaine schreef:

    ja, maar als ik niets mag zeggen, waarom hoor ik het dan… schiet mij maar lek, en ik zeg niks hoor… vaker niet dan wel. Alleen als men erom vraagt.

    1. krachtigmooi schreef:

     Je hoort het omdat je (onbewust)openstaat om te fungeren als doorgeefluik. Het gaat over het privé-leven van een ander waarbij je de energie overneemt van de ander. Als je er last van hebt kun je via visualisatie jezelf afschermen.

 27. Anita | Mindjoy schreef:

  Ik voel en hoor. Net hoorde ik iemand mij nog roepen terwijl ik alleen op zolder was. Ik twijfel nog steeds of ik hooggevoelig ben maar ik heb er wel veel kenmerken van. Niet dat dat iets uitmaakt want gevoelig ben ik zeker. Intuïtief weet ik vaak wel wat ik wil doen maar om dan daadwerkelijk de stappen te nemen is soms nog erg moeilijk. Interessant artikel Marion, ik ga mij er eens meer in verdiepen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.