Uitdaging: € 500,- per maand minder

De snelle rekenaar heeft na mijn bladieblablog van gisteren al kunnen uitrekenen wat mijn netto maandinkomen is. Oh trouwens, even tussendoor: Waarom doen mensen altijd zo geheimzinnig over hun inkomsten? Moet je je schamen als je te veel of te weinig verdient? Net als met stemmen. Waarom zou je niet gewoon zeggen op welke partij je stemt? Het is toch gewoon je goed recht om te stemmen op wie je wilt? Ik stem Groen Links. Daarvoor stemde ik jarenlang SP en af en toe dwaalde ik af naar de PvdA. Ging ik strategisch stemmen. Zucht…

Sorry, ik dwaal af. Goed. Ik ga het niet tot in de centen uitrekenen, maar dit is waar het op neerkomt:

Overzicht inkomsten/uitgaven

Uitgaven
Huur: € 615,-
Gas/water/licht: € 180,-
TV/Internet/bellen: € 110,-
Auto (belasting+verzekering): € 90,-
GBLT: € 25,-
Uitvaartverzekering: € 5,-
Ziektekosten: € 100,-
Spotify: € 10,-
Mobiel: € 10,-
Zwemmen: € 35,-

Totaal: € 1.180,-

Inkomsten
Loon: € 1.500,-

Totaal: € 1.500,-

Dan heb ik af en toe wat inkomsten uit Roamler of Smartspotter, maar die tel ik nu even niet mee. Vaak gaat dat om een paar tientjes per maand. Dit zijn geen vaste inkomsten en als er geen opdrachten zijn óf als ik ziek ben, dan vervallen deze inkomsten. Dan krijg ik nog iedere maand € 50,- van mijn zus, maar ook die wil ik niet meenemen als vaste inkomsten. Ik vind toch dat ik daar niet vanuit mag gaan. Daarnaast wil ik ook proberen om het concept wat ik bedacht had (€ 25,- voor mezelf, € 25,- weggeven) in stand te houden. Peter krijgt zijn aanrechtsubsidie als huisman zijnde en daar betaald hij zijn zorg- en uitvaartverzekering van. Vandaar dat die twee maar één keer in het lijstje voorkomen.

Te besteden
Eenvoudige rekensom: 1500 – 1180 = € 320,-

Dat betekent dat we in plaats van € 820,- vrij te besteden nog maar € 320,- per maand vrij te besteden hebben. Als eerste gaan we daar natuurlijk eten, drinken, rookwaren en wc papier van kopen. Daarna… Uh nee, ik denk niet dat er een daarna is. € 80,- per week. That’s it.

Waar kunnen we op bezuinigen?
Roken
Peter rookt en bijna de helft van het weekgeld gaat op aan rookwaren. Stoppen hoeft voor mij niet, ik weet hoe moeilijk dat is, maar minderen is nu wel een must geworden. Mooie uitdaging voor hem en goed voor zijn gezondheid.

Spotify
Die zal er als tweede aan moeten geloven. Op naar de gratis versie.

Verzorgingsproducten
Nou, daar hoef ik voorlopig niet op te bezuinigen, want dat hoef ik gewoon niet te kopen. Ik heb zoveel op voorraad, dat is geen probleem. In de toekomst zal ik misschien wat vaker dingen van eigen merk Hema of Etos kopen, maar op zich zijn er zo vaak 1+1 acties. Als je goed op de aanbiedingen let en slim inkoopt, dan komt dat best in orde.

TV
Tja, als het moet dan moet het, maar dat is wel één van de dingen waar ik als laatste op ga bezuinigen. We gaan nooit uit eten. We gaan niet op vakantie. Uitjes doen we zelden. Sport en voetbal is mijn ding. Niet alleen van mij, ook van Peter. Ik heb Fox Sports met internationaal voetbal en Eredivisie Live. Dan heb ik zonet (Ja, echt?? Ja, echt!!) Sport 1 besteld. Ja, ik kan er niks aan doen. Ik MOET zondag de Indy 500 kijken. Sport 1 is maandelijks opzegbaar, dus ook dat kan ik mij heel makkelijk weer besparen.

Weet je wat het ook is? Nu kan het nog. Ik heb net mijn vakantiegeld binnen. Er staat nog wat op de spaarrekening. Nu is het allemaal nog te doen. Ik weet zeker dat we straks veel bewuster met ons geld om zullen moeten gaan. Ja hoor! Geloof het of niet, er valt as we speak een blauwe enveloppe door de brievenbus. Ik zie het geel van de acceptgiro er al doorheen. Laat de uitdaging maar beginnen!

Waar zouden jullie als eerste op bezuinigen als je inkomsten zouden dalen? ♥

113 gedachten over “Uitdaging: € 500,- per maand minder

 1. Ik vind het heel erg knap en mooi om te zien hoe open je bent. Misschien “gek”, maar het lijkt inderdaad wel alsof je tegenwoordig helemaal niet mag zeggen hoeveel je verdient/krijgt/hebt/uitgeeft.
  Het lijkt me niet makkelijk om rond te komen zoals je het nu beschrijft, maar het lukt jullie toch maar mooi. 🙂 Het is inderdaad wel heel naar als er dan ineens iets onverwachts komt (of dingen als de belastingdienst)!
  Ik woon niet op mezelf en heb helemaal niks te klagen met mijn Wajong en halfwezenpensioen (al had ik ze allebei, maar vooral die laatste liever niet gehad. Maar nu ik ze “toch” krijg..). Ik zou als eerst gaan bezuinigen op ‘extra’ dingetjes die ik wel eens koop als ik zou moeten bezuinigen.
  Respect voor jou en Peter!
  Veel liefs, Kim

  1. Volgend jaar, als mijn inkomen zo blijft, dan krijgen we wel weer wat extra’s van de belasting, dus dat is wel fijn. Voor de onverwachte uitgaven heb ik dan het vakantiegeld achter de hand. Kan me voorstellen dat je jouw uitkering en zeker je pensioen liever niet gehad had. Het is wel fijn om financiele zekerheid te hebben, de reden waarom is minder fijn voor je. XX

 2. Ik vind het knap dat je hier zo open over bent en dat je zo een uitdaging aan gaat! Het is inderdaad dat mensen geheimzinnig doen over waar ze op stemmen en wat er binnenkomt.

 3. Zo dat is wel even heel wat anders zeg! Ik ben een student, maar ik heb het best ruim volgens mij. Ik zuip ook niet elke avond. Maar als ik ergens op moest besparen, dan zou ik geen verzorgingsproducten en kleding en andere rare aankopen meer doen. En beter op de aanbiedingen letten, al vallen die vies tegen in België.

   1. Op dit moment krijg ik elke maand rond de €300 en daar betaal ik de boodschappen, schoolboeken en extra dingen van. Voor de huur leen ik bij. Dat wordt straks wel een grote schuld..

 4. Ik mag er niet aan denken, rondkomen met 80euro per week,…maar er zijn ooit tijden geweest dat wij daar ook met moesten rondkomen,………mss overwegen om de auto weg te doen, want dat is een enorme kost als het kan natuurlijk,…en ik kocht vlees toen op het einde van de avond aan -50% of ging naar de markt voor goedkopere groenten,…dit wordt inderdaad een uitdaging en eerlijk wat wij ook deden was op einde van de maand bij mijn ouders gaan eten of zijn ouders :-),….succes!

  1. De auto wegdoen zal me niet veel opleveren. Als ik straks naar therapie moet dan zou ik meer kwijt zijn aan het openbaar vervoer. En als ik ziek ben, heb ik de auto eigenlijk ook nodig. Ja, naar de markt! Ga ik ook weer vaker doen en de dagafprijzingen. Ik maak er gewoon een sport van. Thanks!

 5. dit bedrag is ongeveer mijn inkomen als ik mezelf het al geef…
  Roken, ik rookte altijd sigaretten en was serieus 70,- in de week aan kwijt, daar moest verandering in komen.. Ik maak nu zelf mijn sigaretten en heb af en toe een pakje, besparing van 50,- in de week…
  Verder merk ik dat het echt langzaam vanzelf is gegaan,

  1. Peter rookt gelukkig shag, dat scheelt, maar hij rookt wel heel veel. Wij hebben een poos met nog minder dan dit rond moeten komen en inderdaad, het gaat als het ware vanzelf. In het begin even nadenken bij alles en dan lukt het wel.

 6. Ik raak binnenkort mijn baan kwijt dus het speelt ook bij mij. Ik heb momenteel gelukkig de luxe dat ik op veel dingen kán besparen. En dat het misschien niet eens allemaal nodig is.

  Ik ga nu behoorlijk vaak uit eten. Verre vakanties slokken ook een hoop op. Ik heb de afgelopen jaren kwalitatief goede kleren gekocht, ik kan die jurkjes best een seizoen langer dragen (bovendien, who cares, ik zit toch thuis op de bank 😥 ). Ik ruik nu helemaal naar Lush: met Dove is ook niets mis.

  TV hebben we zelfs al naar gekeken, of we die er misschien uit willen doen. Dat is langzamerhand zo’n loze uitgave. Maar bij mijn provider is tv gekoppeld aan internet en dan komen we dus op dingen waarop ik niet wil besparen. Internet met stip op één. En verder:

  Ik haal nu vlees bij een goede slager. Als ik supermarktvlees moet kopen eet ik net zo lief geen vlees.
  Groenten en fruit.
  Goede schoenen.
  De kapper.
  Onze auto.

  1. Ja, dan kan je inderdaad op heel veel besparen. Ik herken dat wel. Leuke is wel dat als je straks weer werk hebt, dat je dan ook extra geniet van die luxere aankopen of een bezoekje aan de kapper! Ik hoop dat je snel ander werk gevonden hebt!

 7. Vanaf volgend studiejaar zit ik in hetzelfde schuitje. Eigenlijk komt het erop neer dat ik alleen maar geld uit kan gaan geven aan het hoognodige. En zolang dat lukt, ben ik eigenlijk wel tevreden 🙂

 8. Toch vind ik het knap dat je hier zo open over wilt zijn, ook al vind je dat zelf gewoon. Daar. Een paar jaar geleden moest ik ook van weinig rond zien te komen, ook omdat ik veel te duur woonde. Tja, als je je baan kwijtraakt, wordt het kostenplaatje heel anders. Nu geniet ik van luxer, maar dat bouwt ook meteen een voorraadje op. Dus mocht het nodig zijn, eerste bezuiniging verzorgingsproducten en cosmetica, want met wat ik heb, overleef ik de zombie apocalyps wel.

 9. Ik heb echt zo een respect voor jou.. Dit ook weer, fijn dat je er zo open over bent! Ik kan geld erg waarderen en ben er ook heel zuinig op. Ik spaar ook echt elke maand wat en net als nu met het vakantiegeld dat gaat echt hup op mijn spaarrekening. Ik weet dat we het goed hebben maar ben er continu zo bang voor dat het zo maar over is. Het kan gebeuren ik heb het bij mijn ouders gezien.. Ze hebben bespaard op o.a. abonnementen van de krant en tijdschriften en echt alles goed door nemen waar je misschien wat op kunt besparen.

  1. Tja, ik weet echt niet waar dat vandaan komt, dat geheimzinnige gedoe. Je kan tegenwoordig op zo ontzettend veel besparen. Soms heb ik het idee dat bepaalde luxe al standaard is geworden. We hebben zoveel, zijn zoveel gewend. Sparen is overigens wel heel verstandig, dus je bent goed bezig!

 10. Ja zo vaag dat mensen zo moeilijk doen over het geld dat ze verdienen. Alsof het iets is om je voor te schamen….
  Mocht ik ooit moeten bezuinigen op iets dan is dat denk ik mijn mobiel. Daar betaal ik nu rond de 20€ voor, maar met simonly kan dat zeker 15€ goedkoper!! En natuurlijk mijn auto. Met een VW Beetle rij ik niet goedkoop…

 11. Zo lief van je dat je hier zo open over bent. Ik heb enorm veel bewondering en respect voor je en ik weet zeker dat je het gaat halen. Sowieso ga je op den duur wel tips & tricks ontdekken en misschien word je juist veel gelukkiger met kleine dingetjes nu! Niet dat ik wil zeggen dat je dat nu niet bent hoor, zeker niet, maar je snapt me hopelijk wel 🙂 Ik blijf je alleszins steunen en volgen, de moed niet opgeven hé!

  1. Gelukkig ken ik het creatief omgaan met geld al wel. We hebben eerder van nog minder moeten rondkomen en inderdaad, je gaat dan meer genieten van de kleine dingen. En je wordt hysterisch van de echte luxe dingen je nu als normaal beschouwt. Eigenlijk heeft het alleen maar voordelen 😉

 12. We zouden dan van 2 naar 1 auto kunnen gaan, abonnementen onder de loep kunnen nemen maar verder letten we al goed op. Tijdens mijn studies heb ik altijd al minimaal geleefd en nog doen we dat zoveel als mogelijk.

 13. respect voor je openheid hierover
  Wat een rekensom is dit he!
  Heel lastig als je alles moet natellen. Zelf kijk ik erg naar aanbiedingen, koop praktisch geen kleding of het moet echt niet anders kunnen, kijk in tweedehandsdingen etc.
  helaas heb ik veel dure voeding en suppletie nodig dus blijft het een som
  Sterkte!

  1. Dieetvoeding en zo, is dat niet deels terug te krijgen via de ziektekostenverzekering of via de belastingaangifte? Zal me niet verbazen als dat ook alweer afgeschaft is….

 14. Wij hebben via online bellen internet en tv voor 40€ dat is inclusief onbeperkt gratis bellen naar vaste nummers. En naar mobiele nummers van t mobile. Ik heb een sim only abo van sim yo voor 13€ dat is met 300 belminuten en 500 mb internet. Dat scheelt al veel geld.
  Roken zou ik zeker wat aan proberen te doen, dat scheelt zo veel.
  Verder grote maaltijden koken, macaroni, spaghetti, nasi en invriezen. 1x in de week boodschappen doen ipv elke dag.
  Maar voor 80€ per week is prima te leven. Wij geven ook zoiets uit. Daar zitten dan ook luiers en alle andere kinderbenodigdheden in.

 15. Super dat je hier zo open over bent! Blijkbaar is dit weer zo’n onderwerp waar een behoorlijke taboe op rust. Wij hebben het, nadat ik gestopt ben met werken en niet meer studeer, ook niet altijd even breed. Het was voor ons een behoorlijke aanpassing en soms best even wennen, maar er zijn echt zo veel dingen die erger zijn.
  Ik vind het zo stoer dat je dit gewoon als uitdaging ziet en ‘m gewoon durft aan te nemen. KOM MAAR OP!

 16. Tof dat je ook hier zo open over bent. Er zijn in NL een paar taboes waaronder geldzaken…. Waarom eigenlijk? Inderdaad met een klein rekensommetje zouden wij het ook kunnen uitrekenen mochten we willen, natuurlijk. Zo gedaan. Maar als jij het niet inzichtelijk zou hebben gemaakt was het ook prima, het is jouw keuze en jullie privé geld. Moet zeggen dat wij 200 euro meer kwijt zijn aan vaste lasten, maar goed wij hebben een duurdere ziektekostenverzekering en andere kosten vanwege Eline. Logisch dus. Al moeten wij nu ook meer gaan bezuinigingen helaas. Omdat mijn uitkering eind deze maand weg gaat vallen. Gelukkig hebben we nog vakantiegeld gekregen allebei en een mooie teruggave van die met die blauwe enveloppen dus daar kunnen we even mee vooruit (meeste even aan de kant zetten) en anders toch meer gaan besparen op boodschappen en eten bestellen buiten de deur. Sportabonnementen ofzo hebben we niet en kiezen eerder voor dagje kinderboerderij dan efteling ofzo. En kleding kopen we niet vaak en regelmatig tweedehands. Dus daar letten we goed op.

 17. Knap dat je hier zo open over bent en idd mensen doen er soms zo geheimzinnig over. Ik.realiseer mij elke dag weer dat wij het erg goed hebben. Beide werken we er hard voor natuurlijk maar ons inkomen is ook meer dan voldoende en we wonen goedkoop omdat we in het oude huis van mn schoonouders wonen. We hebben nog wel een appartement dat te koop staat maar het is verhuurd dus voor nu ook prima. Ik doe vaam boodschappen bij de Lidl en op de markt en kijk wel naar aanbiedingen maar ik bezuinig niet echr op.uit eten enzo. We lunchen vaak 1x per week buiten de deur en ook halen we vaak 1x iets qua eten. Ik denk dat als we moeten bezuinigen, ik dit vooral moet doen op buiten de deur eten en aankopen voor ons interieur. Ik hou van shoppen voor ons huis 🙂

  1. Zo is het ook, hè! Je werkt er hard voor en je verdient het gewoon. Er wordt zo vaak ook smalend gekeken naar mensen die veel geld hebben, maar dát is het andere uiterste. Je werkt er beide hard voor, dan moet je heerlijk van kunnen genieten. Gezellig buiten de deur eten. Ja, ik zie regelmatig mooie aankoopjes bij jou voorbij komen! 🙂

 18. Goed van je om er zo open over te zijn. Ik zou denk ik bezuinigen op het kopen van al die nutteloze dingen. Denk aan alle prulletjes waar je de Action mee uitloopt maar die je niet echt nodig hebt.

 19. wow wat knap om dit met de rest te delen over je inkomsten etc! 🙂 goed zeg dat je een plan hebt om te bezuinigen met het geld!!! Ik heb zelf nu ook mijn pathe pasje opgezegd ( scheelt weer 20 euro per maand ) en ik zorg dat ik boodschappen doe bij de Liddl en de Aldi en soms bij de Albert hein. Ligt er nou net aan wat er in de bonus of in de reclame zit.

 20. Wat verfrissend dat je zo open bent over je inkomsten en kosten! Ik snap dat mysterieuze gedoe erom heen vaak ook niet echt. Zelf ben ik ontzettend slecht in bezuinigen. Het enige waar ik makkelijk op bespaar is minder uitgaan en vaker mensen thuis uitnodigen, maar stiekem haal ik dan vaak nog zoveel in huis dat ik de helft van wat ik op een avond uit uitgeef dan alsnog wel kwijt ben haha! Verder kan ik wel makkelijk besparen op snacks (of ik nu een dure snack eet of een simpele cracker interesseert mij niet zoveel, ik vind het belangrijker om lekker avondeten te hebben en dat kan gelukkig vrij goedkoop). Nadeel is wel dat Jeff heel veel snacks eet dus die zorgt er weer voor dat we daar weer meer aan kwijt zijn.
  Tot slot zou ik trouwens ook gewoon geen of minder producten voor mijn blog kunnen kopen, zeker omdat ik wel aardig wat opgestuurd heb gekregen de afgelopen tijd, maar juist die zelfgekochte dingen vind ik bij anderen zo leuk!

 21. Ik herken je situatie. Zweden is echt poepie duur en met mijn lening kwam ik echt maar net rond. Ik probeerde met eten zo lang mogelijk te doen. Niet teveel te bereiden, niets weggooien. Verder kocht ik vrijwel geen kleding, alleen wat echt noodzakelijk is. Voor andere producten geldt hetzelfde. Afwegen of het écht nodig is. Zo niet, dan komt het een andere keer nog wel.

  1. Nou, laatst zei iemand dat een biertje daar gewoon € 10,- kost! Ik zei, das gekkenwerk! Met eten ben ik ook altijd behoorlijk zuinig. Vaak voor twee dagen maken of invriezen. Zelden gaat hier iets de prullenbak in.

 22. Och ja, dat heb ik dus ook, waarom zo geheimzinnig over je inkomen doen, ik heb zo hier en daar al laten vallen dat ik al tien jaar bijna weer, van de bijstand moet rondkomen en als je kind 18 wordt, wordt je zo gekort, dat ik slechts 790 euro ongeveer krijg, is wel mijn zorgverzekering er al af, maar deze gegevens zijn online zo op te zoeken als iemand zegt in de bijstand te zitten. Natuurlijk krijg ik huur en zorgtoeslag, maar in feite, hou ik ongeveer 125 euro over pm op dit moment om van te leven, hier moet ik alles van doen dus, eten, drinken, kleding, huisje bijhouden, fiets onderhoud en alles wat je maar kunt verzinnen.

  Tsjah… eigenlijk heb ik niks extra’s nergens in, ik heb dus mijn vaste lasten en dit zo laag mogelijk, en ook al heb ik nog wel een vaste lijn van de KPN, mensen bellen mij, maar als er iets is, ben ik wel bereikbaar of kan ik anderen bereiken, dit is dan ook een grote reden waarom ik nog altijd geen nieuwerwetse mobiel heb bijv. ik heb een kleintje met ene pre paid, that’s it!

  X

  1. Ik ben bijstandsconsulent dus ik ken de bedragen zo’n beetje uit mijn hoofd. Ik vind het behoorlijk krap de bijstand. Eigenlijk vind ik het te weinig voor de manier waarop we op dit moment leven. TV, internet en mobiel is vooral voor de opgroeiende jeugd praktisch een must om mee te komen met de rest. Ik zag daar toch vaak veel ouders op stuk lopen. Die extra kosten van een laptop of zo voor school. En je zult er drie hebben op het middelbaar onderwijs. Nee, respect voor jou dat je het redt met dat bedrag.

   1. Laat ik zeggen, dat mijn Lies het nog goed heeft gehad met toen, en met 18, is zij niet de deur uit gegaan omdat ze het zo graag wilde, maar gedwongen, ik leef nu natuurlijk alleen, maar dan nog… ik heb idd ook bij de voedselbank al een paar keer gelopen ivm te hoge rekeningen van de NUON wat een jaar duurt voordat je je eigen fout eventueel vindt, of zij die van hen… bla… dank je wel, en echt, als je nog tips en trucs nodig hebt? hahahaha mail de expert 😛 Humor Marion.. en gelukkig ook een zeer fijne achterban! Als het er echt op aankomt…

 23. Het is inderdaad gek hoe we vaak niet open zijn over wat we verdienen. Ik, in mijn eentje, verdien net iets meer dan jij, maar aangezien mijn man ook zoiets verdiend zijn we gewoon rijk! We geven binnenkort zo’n twee derde van jouw inkomsten uit aan hypotheek (voorlopig is het nog iets minder, maar we betalen ook een derde van jouw inkomsten aan huur…)

  Wij zouden als eerste besparen op uit eten. De televisie hebben wij niet, enfin, enkel Netflix, de rest hebben we buiten geflikkerd. En dan kan er vast nog wel wat af van de uitgaven voor voeding, want ik koop nog al gauw eens biologisch, terwijl dat natuurlijk niet persé nodig is.

  Verder leven wij heel zuinig, waardoor we ongelofelijk veel hebben kunnen sparen en nu onze droom kunnen realiseren met ons eigen huisje!

  1. Toen Peet nog werkte en ik ook fulltime hadden we ook zo’n belachelijk inkomen. Iedere maand ging één heel salaris naar de spaarrekening. Dat tikte lekker aan. Het loont wel zuinig leven. Precies! Jullie kunnen nu je droom gaan verwezenlijken! XXX

 24. Er is inderdaad een taboe over wat je verdient.. Praat er zelf ook niet zo graag over maar dat is meer omdat wij nu gewoon asociaal veel geld verdienen (vind ik zelf) en het dan voor mijn gevoel overkomt alsof je anderen lekker jaloers wil maken met hoeveel geld je wel niet hebt. Wij hebben op het moment geen vaste lasten (behalve een opberg box in NL). Waar zou ik op besparen? Het extravagante brunchbuffet van vanmiddag in het Ritz Carlton à 100 euro per persoon… Oops.

     1. Nee wel allerlei lekker eten en een aantal alcoholvrije cocktails, maar 100,-… Mark denk ik wel want die houdt van kreeft en allerlei andere dure vis en schaaldieren maar die laat ik liggen haha.

  1. Dat is de ellende. Als je in de bijstand zit kijken mensen je met de nek aan omdat ze denken dat je een luilak of een nietsnut bent. Verdien je veel dan kijken mensen je met de nek aan omdat je loopt op te scheppen of zo. Wellicht een kwestie van misgunnen? Nou, genieten jullie daar maar lekker. XX

 25. Zeker een uitdaging. Ik heb een vreemde relatie met geld. Aan de ene kant kan het me geen hol schelen hoeveel geld ik heb, aan de andere kant vind ik besparen en dergelijke mega interessant. Ik heb ook stage gelopen bij een bewindvoerder (helaas vanwege omstandigheden maar heel kort). Ik leerde daar dat mensen met schulden bijna altijd 1) een grote televisie hebben, 2) huisdieren hebben, 3) roken. Ja, so what? dacht ik. Als mensen daar nou gelukkig van worden, dan zijn er vast andere dingen om op te besparen.

  Als ik zou moeten besparen dan zou ik geen ebooks meer kopen. Ik vind dat gemak heerlijk. Ik heb een bieb abonnement dat ik trouwens eens op moet zeggen. Als ik boeken wil lenen kan dit vast wel bij een van mijn ouders op de pas. Verder zou ik geen nieuwe kleding meer kopen. Maar ik leef sober. Ik ga niet uit, niet op vakantie, ik drink geen alcohol, ik rook niet, ik eet weinig vlees en kaas. Ik doe mijn boodschappen heel bewust, let op de aanbiedingen, enz.

  1. Dat vind ik zelf ook. De één kijkt graag tv, de ander koopt goede wandelschoenen om de natuur in te gaan. Als je dan al weinig hebt, moet je het wel mogen uitgeven aan wat je zelf wilt. Jij leeft ook best sober, denk ik. Ik heb dat lang gedaan, nu een poosje van alles genoten en ik moet zeggen dat ik het ook wel fijn vind om weer een poos wat te consuminderen. Heeft me in het verleden altijd goed gedaan.

 26. Ik zou bezuinigen op persoonlijke hebbedingetjes…
  Ik ben een spaarder… soms is het wel eens te en leg ik mezelf een vast bedrag op om uit te geven de hele maand en iedere keer sta ik er van versteld dat het mij lukt. De ene maand is de ander niet natuurlijk…
  Succes!

 27. Spannende uitdaging! Ik heb op het moment helemaal geen inkomsten (vriendlief gelukkig wel iets), dus ik geef gewoon zo mon mogelijk uit. Ik heb al bijna 6 maanden niets nieuws meer voor mezelf gekocht (geen kleding, geen schoenen etc.) en nu mijn ouders hier zijn betalen zij bijna alles (heel dankbaar ben ik daar voor). Ik ben niet een grote big spender, maar zodra mijn eerste salaris binnenkomt ga ik toch wel even nieuwe kleding kopen haha.

 28. Fijn dat je hier zo open over bent, ik hou ook nooit van geheimzinnig gedoe;) Van 1500 euro rondkomen met z’n tweeën lijkt me knap lastig. Gelukkig betalen jullie relatief weinig huur. Ik zou zelf bezuinigen op tv, alleen internet en Netflix is wat mij betreft prima. Ik heb ook een veel goedkopere zorgverzekering, maar dat kan alleen als je geen zorg gebruikt uit. Ik ben dan wel weer veel meer kwijt aan verzekeringen, rechtsbijstand, aansprakelijkheid, dat soort dingen. Maar het meest zou ik bezuinigen op vakantie. Ik vind het nu fijn om naar het buitenland te gaan als ik vakantie heb, maar dat hoeft natuurlijk niet.

  1. Gunst, ik vond juist de huur hoog! De meeste mensen die wij kennen betalen de helft. Wellicht hebben die huurtoeslag. Lekker van genieten van die vakanties! Zo lang het kan, doen!

   1. Wij betalen €950 aan huur. Om te huilen. Te veel salaris voor sociale huurwoning, te weinig om te kopen. En nu ik id wia zit redden we het net aan. Als ik dat niet meer heb volgend jaar komen we gewoon niet meer rond. Ook geen recht op huurtoeslag, want vrije sector woning. Dit niet om zielig te doen hoor.

    1. Dat rampenscenario hebben wij kunnen ontlopen. Ik heb zelfs op mijn werk gevraagd om géén loonsverhoging, zodat ik net een paar tientjes onder de grens bleef. Liever een paar tientjes per maand minder inkomsten dan een huur die € 250,- hoger ligt. Dus ik snap jullie situatie heel goed. XX

 29. Wat mooi dat je ook hier zo open over schrijft! Het zal even flink wennen zijn maar als ik het zo lees ben je goed en bewust bezig met je uitgaven. Ik heb nu ongeveer €50,- per week te besteden maar krijg zeer regelmatig hulp van mijn moeder als ik iets extra’s nodig heb of het net niet red gelukkig! 🙂

  1. Ik moet eerlijk bekennen dat ik ook hele gulle ouders en schoonouders heb. Dat maakt het wel wat makkelijker. Ik probeer echt alles zelf te regelen en dat lukt me ook, maar ik weet gewoon dat als de auto kapot gaat of de wasmachine, dan hoef ik me nooit zorgen te maken. Fijn dat jouw moeder ook af en toe bijspringt!

 30. Even slikken. Dit betekent (als ik het goed begrijp) dat er maar tien Euro per dag overblijft voor ‘eten’.
  Misschien de hoop om ooit weer in het arbeids-circuit terecht te komen niet helemaal laten varen. Voorlopig wordt het behelpen, maar ik merk dat je van aanpakken weet om die moeilijke periode te overbruggen…

 31. Ik zou de telefoon/internet/tv abonneer omlaag zetten. En Peter zou kunnen blijven roken. Misschien kan hij zo’n bus kopen met shag erin om sigaretten van te maken. Kost tussen de €12,00 en €15,00 mijn zus doet dat nu. Dus i.pv elke dag een pakje sigaretten van €6,00 is het nu €12,00 ofzo in de week 😉

 32. Wij geven nu 1500 uit aan vaste lasten zonder boodschappen en tanken enzo.. Binnenkort is dit ons inkomen ook dus vraag me echt af hoe we t gaan doen.. Hebben 2 auto’s maar ook nodig ivm werk etc. Denk dat de tv eruit gaat als eerste..
  Wat nog meer geen idee heb al een simonly abonnement en bereikbaar zijn is tegenwoordig een must.. Maar komt goed na onze vakantie kijken we daar gewoon naar

  1. Jij moet gaan kijken inderdaad op welke aanvullingen en toeslagen je recht hebt en zo. Maar het is net als bij ons, op het randje. Vaak is 1500 nog net te hoog en val je overal buiten. Dat zijn zorgen voor na je vakantie. Jij gaat eerst genieten en lekker meezingen met Guus. Ik ben stiekem jaloers! XXX

 33. Bij het lezen van dit stukje moest ik eerst even slikken, het zit je allemaal niet echt mee de laatste dagen. Toch herpakte ik me al snel toen ik zag hoe goed je hier mee omgaat. In plaats van bij de pakken neer te zitten zie je ook deze tegenslag als een nieuwe uitdaging, iets waar ik ontzettend veel respect voor heb. Iets waar ik op zou bezuinigen zou mijn abonnement van mijn mobiele telefoon zijn (€50,- per maand). Dan maar geen internet / onbeperkt bellen. Thuis heb ik wifi, dus dat zou goed komen. Ook zou ik iets vaker de algemene voorwaarden van de contracten die ik afsluit lezen en me niet weer per ongeluk een Netflix abonnement van €12,- p.m. afsluiten.

  1. Bij mij momenten bekruipt het me ook wel even hoor. Toen ik vanochtend wakker werd en ook nog eens pijn had, toen was ik er echt wel even klaar mee en dan stromen de tranen wel even. Maar inderdaad, het heeft geen nut om erin te blijven hangen. Beter de uitdaging aan gaan en ontspannen op zijn tijd. Oh ja, die verrekte kleine lettertjes! Ben ik heel kien op tegenwoordig!

 34. Wauw wat een verschil zeg! Mooi om te zien dat je er open over bent. Je lijkt net iemand van de Nibud die uitleg geeft 😉 misschien help je er echt iemand mee! Gelukkig zie je zelf ook in dat er wat veranderd moet worden. Sommige mensen steken de kop in t zand! Eigenlijk leven m’n ouders, zusje en ik ook minimaal. Moeder en vader hebben niet genoeg inkomen waardoor wij vaak een steentje bijdragen. Zo geven bij boodschappengeld en betalen we vaak ook wat rekeningen. We hebben al op heel wat bespaard en nog is t elke keer weer rekenen of komen er onverwachtse dingen. Later wil ik gewoon een baan dat ik zulke struggles niet heb. Ik wil gewoon uitkomen voor de basis en niet elke keer moeten hoeven nadenken. Het is erg vermoeiend en niet altijd leuk. In ieder geval je hebt het op een rij 🙂 je kan het!

 35. Kon je maar op de huur bezuinigen. Dat bedrag hakt er behoorlijk in. Ik zou op mijn smartphone bezuinigen. Misschien zou ik ‘m wel verkopen, we hebben toch nog een landlijn. Je houdt wel heel erg weinig over om eten van te kopen. Ik heb respect voor je!
  Fijne pinksterdagen,

 36. Mooi en eerlijk artikel.
  Ik ben heel erg slecht in sparen en bezuinigen, maar zou het op 101 dingen kunnen. Minder etentjes, niet altijd perse een cocktail willen drinken, minder kleren kopen, geen honderdste paar schoenen, de auto wat meer aan de kant laten staan.
  Ik ben een luxebeest, en emt dat hier neer te typen besef ik het nog meer!

  1. Daar is niets mis mee toch? Ik schreef het bij Els ook al. Als je jezelf en anderen niet in de problemen brengt en je kan het missen, why not? Geniet! Je leeft maar één keer!

 37. Mijn grootste zondes zitten in geschenkjes en uitstapjes, dus daarop moet ik als eerste besparen. Vreselijk moeilijk voor me.

  1. Geschenkjes en uitstapjes zie ik niet echt als zondes 😀 Ik blijf het zeggen: je leeft maar één keer en je kan niet de wereld redden. Geniet ervan als het kan en in mindere tijden doen we wat rustiger aan!

 38. Ja, eerlijk zijn om je inkomen blijft toch moeilijk. Bij mij is het dan meer dat ik me schaam, als ik dit zo lees denk ik altijd wat knap dat je van zo’n inkomen zoveel kan doen. Ik werk zelf fulltime en denk dat ik niet veel verdien, maar als je dan die lijstje ziet… Knap dat je het zo open durft te bespreken! Als ik echt zo moeten besparen zou ik dat denk ik oprecht kunnen, dan maar geen nieuwe kleding (al koop ik die al niet veel) of uit eten. Ook zou ik dan vaker gaan shoppen bij goedkopere winkels en letten op aanbiedingen. Nu ga ik graag naar de Lidl een keer in de week en de rest halen we bij de Jumbo. Maar dat kan natuurlijk goedkoper.

  1. Ik begrijp alleen die schaamte niet. Waar schaam je je dan voor? Dat jij meer geld uitgeeft dan ik? Maar toen Peter en ik allebei fulltime werkte gingen we iedere dag de kroeg in, soms drie keer in de week eten bestellen. Heerlijk. Geld genoeg hebben is gewoon fijn. Je werkt, je verdient het zelf, geef het uit waaraan je wil. Waarom krom liggen als het niet nodig is?

   1. Goede vraag idd, waar schaam ik me voor… Dat ik het beter heb dan een ander? Eigenlijk niks om over te schamen. Misschien is het meer het niet willen “opscheppen”. Ik denk dat dat het is. Als ik soms mensen ons nieuwe huis laat zien, voel ik me soms ook wat opgelaten. Het is allemaal zo fijn (en ik vind het heel mooi) dat we het hebben kunnen kopen terwijl andere vrienden van mij het gewoon niet kunnen.

    1. Als wij vrienden zouden zijn en je zou mij je huis laten zien en vervolgens zeggen dat je je een beetje opgelaten voelt omdat jouw huis zo groot en mooi is, dan zou ik je een dikke knuffel geven en zeggen dat je héél erg moet genieten van jouw mooie grote en vooral fijne huis. Ik weet zeker dat al jouw vrienden jou je mooie huis gunnen. Mensen die dat jou niet gunnen, die moeten eens bij zichzelf te rade gaan. ♥

 39. Ik heb me even helemaal laten gaan en naast je blog ook alle 101 reacties gelezen. Wat ben je toch een geweldig goed mens. Niet gek dat de tranen soms rollen, maar goed hoe je je weer herpakt! En dan ondanks alles toch nog ook mensen (mij!) blijmaken met cadeautjes. Hier kunnen zoveel mensen (waaronder ikzelf) van leren. XX

 40. Een aantal jaren geleden moest ik het een tijdje met 400,- per maand minder doen. (Nou ja, ik kreeg het nog wel maar ik heb anderhalf jaar lang Yep’s reiskosten naar en van school zelf moeten betalen a raison van 400,- per maand). Na twee maanden was ik er aan gewend. Waar ik op ging minderen: Kleiding, boeken, eten (goedkopere merken, vaker zelf maken, iets dunnere saus bij de macaroni, dat soort dingen), uitjes (scheelde op en benzine en uitgave eten, drinken) … Het bleek makkelijker dan gedacht al snap ik nog steeds niet hoe een vriendin van mij het gedraaid krijgt om met 50,- per week haar twee kinderen en haarzelf te voeden en te kleden. Maar ze doet het en doordat zij zo goed kan budgetteren kan zij ook elke maand sparen zodat ze toch op vakantie kunnen. Dapper mens is dat.

  Het gaat jullie ook lukken. Zeker weten. Jij bent ondernemend genoeg.

 41. Doordat we jarenlang hebben moeten afbetalen voor een stomme fout, leven we nog steeds erg zuinig. Is prettig om af en toe iets op de spaarrekening te kunnen storten, en je leert het kleine waarderen. Ik ben nergens gelukkiger dan in mijn tuintje. In m’n kast hangen vooral afdankers van m’n zus en moeder, dat geldt ook voor handdoeken etc. Zelf wasmiddel maken, boeken van de bibliotheek lezen, geen auto hebben, geen droogkast, geen behoefte aan reizen, expres geen tv-aansluiting omdat we zelf willen kiezen wat we met onze tijd doen, veel te voet of met de fiets doen: het scheelt allemaal. En dan blijft er vanzelf wat over voor iets echt leuks: een dagje weg, uit eten gaan, iets gaan drinken met een vriendin, …

  Dat van het inkomen geheim houden snap ik ook niet goed. Volgens mij zijn het de veelverdieners die het zo angstvallig verzwijgen, omdat de € 1500-ers als wij anders wel eens zouden kunnen beginnen revolteren?

  1. Oh ja, herkenbaar! Dat genieten in de tuin! Hier ook heel veel beddengoed en handdoeken van mijn ouders. Ideaal. Al moet ik zeggen dat jullie nog wel een stuk zuiniger zijn dan ons als ik het zo lees. Knap hoor!

 42. Ik heb als ik er in inkomen op achteruit ging het ook altijd als een uitdaging gezien. Daardoor word het haast leuk om te bezuinigen. Tja, het draait allemaal om keuzes maken, dat wel/dat niet.
  Mijn leus : zolang ik geen honger heb, en het niet koud hoef te hebben en een dak heb is het goed. Dat je leuke dingen moet laten, is niet leuk, maar, mijn ervaring is dat je daardoor weer (gratis) andere dingen ontdekt. Je word als je het als een uitdaging ziet ook veel creatiever in het vinden van oplossingen en dat geeft dan weer een trots gevoel.

  Het is niet leuk, maar ik weet zeker het het jullie met zo’n houding gaat lukken. Succes.

 43. vind het heel bijzonder hoe open je hierover bent! Wij moeten ook rustiger aan gaan doen, ik heb het er niet over op mijn blog omdat ik dat niet nodig vind maar Tommy is zonder baan komen te zitten en deze maand is de eerste keer uitkering.. we schrokken nogal wat je dan krijgt, in Tommy zijn geval is dat 700euro minder.. Dat word ook even puzzelen en hopen dat hij snel weer een baan heeft.

 44. Interessant om te lezen. Ik woon nog thuis en mijn inkomen is het kleedgeld en zakgeld dat ik van mijn ouders krijg. Dat is goed voor 100 euro per maand. Daarnaast heb ik sinds kort een folderbaantje waar ik ongeveer 50 euro per maand mee ga verdienen. Ik probeer best op mijn uitgaven te letten, omdat ik wil sparen zodat ik op mezelf kan. De laatste tijd heb ik gemerkt dat ik helemaal niet zoveel kleding koop als ik dacht, maar dat het meeste geld opgaat aan prulspul en eten (eigenlijk is dat schandalig want we hebben thuis genoeg in de kast liggen). Knutselspullen, opbergdoosjes en vermaak. Ik zit nu al best lang thuis en mijn laptop gaat vervelen, dan moet ik me toch op een andere manier vermaken.

  Mocht ik moeten bezuinigen dan gaat mijn netflixabonnement er als eerste uit. Het is maar 8 euro per maand, maar als ik die ergens anders voor nodig heb vind ik dat belangrijker.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.