Follow Your Heart #8

top

Follow Your Heart. Ik begon deze serie artikelen met vooral veel vragen. Wat houdt het in om je hart te volgen? Levert het altijd een positief resultaat op? Word je gelukkiger als je je hart volgt? Ik kreeg ontzettend veel reacties en mailtjes en waar ik al snel achterkwam is dat je hart volgen voor iedereen iets anders betekent. Logisch, want we zijn allemaal uniek. Ik heb enorm veel gelezen, nagedacht en geleerd van jullie reacties en nu ben ik eruit. Ik weet wat Follow Your Heart voor mij betekent.

Nogmaals, je hart volgen betekent voor iedereen iets anders. Ik wil benadrukken dat er géén goed of fout is. Waar ik nu over ga schrijven is mijn manier. Zoals ik het voel en beleef. Jouw manier is jouw manier. Mijn manier is mijn manier. Er is geen goed of fout. Het is gewoon.

Het volgen van mijn hart is voor mij luisteren naar mijn intuïtie. Waar ik eerst altijd dacht dat in mijn hart enkel gevoel lag en in mijn hoofd enkel verstand, weet ik nu dat dat niet zo is. Mijn hart is de juiste raadgever, omdat zij een combinatie is van gevoel, verstand en ervaringen, zowel uit het heden, verleden en de toekomst. Via mijn intuïtie probeert mijn hart mij te vertellen wat ik het beste kan doen. De beslissing zal ik uiteindelijk zelf moeten nemen.

Wat is intuïtie? Voor mij is intuïtie de stem van het hart die mij zachtjes en vol liefde laat weten wat ik moet doen. Ze is niet opdringerig en laat mij altijd in mijn waarde. Ze zal ook niet tegen me schreeuwen, zoals mijn hoofd of emoties als angst en wanhoop dat wel regelmatig doen. Ze laat mij via mijn helderweten horen en voelen wat ik het beste kan doen. Ze is er altijd en ze is altijd helder en duidelijk.

Als het zo helder en duidelijk is, waarom luister ik dan niet altijd naar mijn intuïtie? Hoe moet ik het zeggen? Luisteren naar je intuïtie lijkt niet meer van deze tijd. We beredeneren liever alles. We moeten plannen, werken, kinderen naar school brengen, sporten, social media bijhouden. Ik denk dat we te druk zijn om naar onze intuïtie te luisteren. Intuïtie is niet een kant en klaar antwoord. Je zult er de tijd voor moeten nemen om haar duidelijk te horen en dat doen we vaak niet meer. Daarnaast is het maar wat makkelijk om volgens de regels en de logica te handelen. De vraag is alleen of we daar gelukkiger van worden, want dat is waar het mij uiteindelijk om gaat.

Met deze nieuwe ”kennis” ga ik de komende maand wéér mijn hart volgen. Ga ik luisteren naar mijn intuïtie en ga ik proberen deze verder te ontwikkelen. Ik ga voor mezelf dagelijks bijhouden hoe het gaat. Ga ik me beter voelen in de loop van de maand? Word het makkelijker om keuzes te maken? Wanneer slaat de twijfel toe? Wanneer overheersen de emoties en kan ik mijn intuïtie niet meer horen? Allemaal vragen waar ik de komende maand antwoord op hoop te krijgen.

Volgende week plaats ik een update over hoe het de eerste week gegaan is. Heb je zin om mee te doen? Graag! Schrijf je ervaringen, twijfels en vragen op en deel ze volgende week in een reactie op mijn artikel. Je mag ze natuurlijk ook altijd naar me mailen. Just follow your heart!  ♥

44 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Natasja schreef:

  Wat een mooi artikel, dankjewel hiervoor. Ik ga proberen de komende tijd mijn hart en intuïtie te volgen.

 2. ik ben benieuwd hoe het je de komende maand afgaat. Top geschreven heb je dit weer, zet me weer lekker aan het denken 😉 Xoxo

 3. Mooi stukje filosofie. Zoals je zelf stelt: je kunt het niet echt definiëren, elk doet het op zijn manier

 4. Bloem schreef:

  Wat knap dat je dat kunt. Ik zou graag met je meedoen…. een beetje op de achtergrond. Veel succes!

  1. Marion schreef:

   Gewoon lekker doen voor jezelf. Dan lees je lekker mee, de artikelen en de reacties van anderen en voor jezelf eruit halen waar je wat mee kan. Leuk dat je meedoet. X

 5. dansenindestorm schreef:

  Ik ben heel erg benieuwd wat je zult merken in de loop van de maand!
  Veel liefs en succes!

 6. Bente schreef:

  Wat heb je dit perfect verwoord. Voor mij is mijn hart volgen ook naar mijn intuïtie luisteren (die heeft het namelijk zo vaak bij het juiste eind!). Natuurlijk worden er ook wel eens rationele beslissingen gemaakt, maar over het algemeen.. Als ik ergens een onderbuikgevoel over hebt, heeft dat onderbuikgevoel vaak gelijk! Ben benieuwd hoe de komende week je afgaat!

  1. Marion schreef:

   Dat onderbuikgevoel klopt inderdaad echt altijd. Hoe bijzonder is dat toch… Thanks!

 7. Morgaine schreef:

  ik ben heel erg benieuwd hoe het iedereen die mee gaat doen vergaat, volg je hart en intuïtie 😀 En alles wat erbij hoort, ik ben dat al een tijdje aan het doen, soms doe ik er nog te lang over om een knoop door te hakken terwijl je eigenlijk al weet dat het het beste is voor jezelf.

  Op andere fronten, ben ik juist te lui geworden, in het kader van genezing, tijd nemen, rusten, bla… ik ben dus juist andersom bezig, ja wel luisteren, maar ook weer doelen of projecten afmaken. Is eigenlijk ook wel een ingeving.

  X

 8. Manon schreef:

  Wat een mooi & vooral diep artikel! Ben heel benieuwd wat dit je allemaal voor goeds gaat brengen

 9. Els schreef:

  Ik ben benieuwd! Ik lees je artikelen met veel plezier en ik probeer ook eens meer naar mijn hart te luisteren! Al blijft mijn verstand hardnekkig aanwezig.

  1. Marion schreef:

   Je hart heeft volgens mij de goede balans tussen gevoel en verstand. Het is niet het één of het ander. Je verstand blijf altijd meewerken. Zo heb ik morgen een afspraak die ik gevoelsmatig wil afzeggen, maar dat gevoel komt voort uit angst. Dat komt dus niet uit mijn hart. Mijn hart zegt: “Marion, het is goed als je morgen gaat. Je gaat veel informatie uit die afspraak halen. Zet je gevoel maar even aan de kant.” Het is even zoeken naar die stem. Ze praat nogal zachtjes 😉

   1. Els schreef:

    Wat mooi omschreven. Ga ik proberen :-). X

 10. Myriam schreef:

  Heerlijk Marion. Jij bent echt wel goed bezig zeg. Weer neem ik me voor om mee te doen, en wat meer mijn hart te volgen in plaats van mijn verstand. Wat ik me nu afvraag, is je hart volgen soms niet egoistisch? Dwaze vraag waarschijnlijk. Maar je voelt bijvoorbeeld aan met je intuitie dat iets goed is voor jou, maar voor de mensen rondom jou niet. Hoe los jij dit dan op? Of volg ik op dat moment mijn hart niet op de goede manier misschien? xxx

  1. Marion schreef:

   Soms is het egoïstisch. Dat is niet zo’n tof woord, maar het is nu eenmaal zo dat je de ene keer de ander boven jezelf verkiest en de andere keer jezelf boven je omgeving. Je hart zal weten wat je moet doen, maar de keuze zul je zelf moeten maken. In principe zul je gelukkig en tevreden zijn als je jezelf wegcijfert en dit doet voor de mensen van wie je houdt. Voel dit echter niet zo, dan zul je (denk ik) voor jezelf moeten kiezen. Je hart volgen en kiezen voor jezelf is niet altijd een feestje. Soms is het vreselijk pijnlijk en verdrietig. Misschien moet je onderstaand artikel eens lezen en het liefst het hele filmpje bekijken. XXX

   https://bijvoorbaatdank.wordpress.com/2015/05/23/super-soul-saturday-10/

   1. Myriam schreef:

    Doe ik van zodra ik thuis ben 🙂

 11. Lauriëtte schreef:

  Mooi Marion. Zet me aan het denken of ik mijn hart eigenlijk wel volg. In het afgelopen jaar heb ik al wel meer geleerd om mijn eigen mening te laten gelden en meer voor mezelf te kiezen, maar betekent dat, dat ik mijn hart volg? Ben heel erg benieuwd naar je volgende update hierover. Je bent goed bezig! x

  1. Marion schreef:

   Ja, dat denk ik wel. Uitkomen voor je eigen mening, opkomen voor jezelf. Wellicht niet iets wat je direct schaart onder het volgen van je hart, maar het is enorm belangrijk voor je ontwikkeling, dus hoe dan ook juist om te doen. 🙂 Dank je wel. X

 12. Lesley schreef:

  Mooi omschreven weer! Intuïtie is mooi en leid je vaak de weg heen waar je naar toe moet. Ik luister steeds vaker naar mijn hart. Iets wat mijn huidige vriend ooit tegen me zei en waar ik tot nu toe zo veel aan gehad heb. Ik ben benieuwd hoe je het beleefd en ik zal mee denken voor volgende week 🙂

  1. Marion schreef:

   Wauw, wat mooi dat je vriend dat ook tegen je zei!

 13. Marielle schreef:

  Wat een mooi stuk en wat mooi dat je dit nu op deze manier kan verwoorden
  Ik ben heel benieuwd naar je blog van vorige week.
  “te druk” dat is denk ik zeker waar en ik denk ook (voor mezelf sprekend) te druk doen, maw…doorgaan en niet stilstaan, niet stilstaan bij evt gevoel/intuïtie, waar is dat stemmetje, en soms is er een vaag iets aanwezig maar hoe maak je het concreet.
  En..als ik terugkijk was het misschien ook wel het niet durven kiezen voor mijn gevoel/mezelf.

  Dank je wel voor dit artikel

  Fijne dag

  1. Marion schreef:

   Misschien niet alleen als je terugkijkt, maar ook in het nu. Ook nu ga je door en sta je niet stil. Luister je niet naar dat stemmetje. Ik maak het ook niet concreet. Ik heb geen idee hoe. Ik ga maar wat doen deze week en zie wel waar het schip strand. Maar je zult inderdaad ergens moeten beginnen en om dat beginpunt te vinden zul je moeten stoppen, stilstaan en bepalen waar je nu bent. Succes.

   1. Marielle schreef:

    snap ik, ik probeer het wel hoor, maar misschien maak ik het te groot of…ga ik er toch over nadenken en dat is nu juist niet de bedoeling..ik ga hier niet door over mezelf maar er komen wel veel punten in me op die ik meeneem naar mijn therapie, komt wel overheen!
    Bedankt hoor!

    1. Marion schreef:

     Nee, je maakt het niet te groot denk ik. Het is allemaal heel angstig en heeft veel tijd nodig. Ik vind het fijn om te lezen dat je punten hieruit mee kan nemen naar therapie. X

     1. Marielle schreef:

      Dank je wel voor je lieve woorden.
      Even nog een toelichting op “te groot”, ik bedoel meer dan heb ik een gevoel en dan denk ik gelijk in grote acties zeg maar..
      Maar bewustwording is er al 1.
      Bedankt voor je inspirerende blogs elke keer

 14. Lonneke schreef:

  Heel goed om dit te doen en ben erg benieuwd naar je nieuwe ontwikkelingen. Ik luister niet altijd goed naar mezelf of naar me hart….

  1. Marion schreef:

   Misschien toch vaker doen, Lonneke, want je bent het zo enorm waard. X

 15. Kathleen schreef:

  Waw. Zo mooi geschreven zeg. Je intuïtie volgen kan alleen maar ten goede komen, lijkt me. Ik volg mee en ben heel benieuwd naar de inzichten die de komende weken je zullen brengen.

 16. Mooi artikel alweer. Sowieso heb ik uit ervaring geleerd dat mijn intuïtie bijna altijd juist is, alleen dan neemt mijn hoofd over en neem ik toch nog een andere beslissing, meestal dus de verkeerde. Toch blijf ik dezelfde fout maken.

  1. Marion schreef:

   Het feit dat je je daarvan bewust bent is al een mooi begin. Misschien kan je bij twijfel dat soort kaartjes gebruiken als op de foto bovenaan mijn blog.

 17. Nesrin - Daily Cup of Bla Bla Bla schreef:

  Mooi project Marion. Ik ben heel benieuwd hoe dit gaat. Mijn intuïtie heb ik altijd gehad maar deze heb ik enkele jaren geleden pas erkend. Nu achteraf denk ik ‘zie nou wel’ jij (ik dus) wist het al die tijd wel;-)

 18. beaunino schreef:

  Mooie wijze woorden weer Marion. Soms voel je intuïtief aan dat het het beste is om je verstand te volgen. En een andere keer weer je hart;-)

 19. Weer heel erg mooi geschreven soms twijfel ik een beetje aan mij intuïtie, maar vaak is het wel het beste als ik deze gewoon volg (mijn intuïtie heeft bijna altijd gelijk haha) x

 20. Heel erg mooi om te lezen! Goed ook dat je hier mee aan de slag gaat. 🙂

 21. Sabine schreef:

  Wat een mooi stuk zeg! Ik ben het er ook helemaal mee eens dat luisteren naar je intuïtie zorgt dat je je hart volgt. Ik probeer ook zoveel mogelijk naar mijn intuïtie te luisteren, maar soms is dat best moeilijk. Als ik het vast herkenbare onderbuikgevoel heb weet ik al dat ik iets beter niet kan doen. Maar soms twijfel ik zoveel over iets dat intuïtie en verstand een beetje met elkaar in gevecht gaan. Op die momenten krijg ik bijna altijd hoofdpijn. Mooi doel om de intuïtie vaker te laten spreken!

 22. Xaviera schreef:

  Ik zit hier met een hele grote glimlach rechtstreeks vanuit mijn hart jouw mooie artikel te lezen. ♥ Prachtig! Ik doe zeker, in stilte, met je mee. Je intuïtie volgen vind ik heel erg belangrijk, vroeger ging dat heel natuurlijk zonder er eigenlijk bij stil te staan. Tegenwoordig merk ik dat ik over aan twijfel en mijn intuïtie niet 100% meer vertrouw. Bang om te falen, bang om mijn hart achterna te gaan… Heel mooi dat je hiermee aan de slag gaat!

 23. krachtigmooi schreef:

  Je ego en je intuïtie zijn heel nauw met elkaar verbonden. Je ego vormt de ruis waardoor je niet naar je intuïtie kunt/wilt luisteren. Je intuïtie die zoveel meer weet, overzicht heeft, vooruit kan kijken in de tijd, je kan waarschuwen voor gevaar en het beste met je voor heeft. Je intuïtie laat je luisteren naar je hart, je vertrouwen op jezelf, je creativiteit laat bloeien en je échte antwoorden laat vinden op je vragen. Probeer het onderscheid te maken tussen de taal van je ego en die van je innerlijke stem. Maar daar ben je al mee bezig 😉 Liefs, Monique

 24. Sammie schreef:

  Ik ben benieuwd naar de update, hoe het zal gaan aankomende week 🙂

 25. Saar schreef:

  Heel mooi, lieve Marion. Ik wens je veel succes en ben benieuwd naar je vaststellingen!

 26. eigenwijsje2014 schreef:

  Een mooie reis heb je al gemaakt zo met deze artikelen..
  Ik ga denk ik vanaf artikel 1 beginnen binnenkort…

 27. Divine Vitalityy schreef:

  Prachtig artikel! Heel erg herkenbaar, de laatste tijd ben ik steeds meer mijn gevoel / hart / intuïtie gaan volgen en wat minder alleen alles met mijn verstand beredeneren, dit bevalt echt super goed! Maar soms is het wel eens moeilijk want iedereen heeft wel een mening (ook al is dat natuurlijk altijd zo, of je het nou ‘goed’ of ‘fout’ doet) en soms zie ik het ook wel een beetje als een ‘test’ als iemand commentaar heeft op mijn keuzes in mijn leven, sta ik wel sterk genoeg in mijn schoenen om echt voor mezelf te kiezen en mijn hart te volgen. En daar wil ik natuurlijk JA op kunnen zeggen, ik wil mijn eigen weg volgen en niet proberen te veel aan te trekken van anderen!

 28. Nina schreef:

  Oh wat een geweldig ideetje!! ❤

 29. joorloveswriting schreef:

  Wauw wat goed!!!! Succes!!! En ik ga het proberen ook te doen!

 30. Petra schreef:

  Je intuitie is zo een mooie raadgever. Jammer dat we er soms niet de tijd voor nemen om er goed naar te luisteren en er op te vertrouwen, ik mag het in ieder geval nog meer doen. Mooi artikel meid. Ben heel benieuwd naar je ervaringen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.