Create Your Own Happiness

sugarlandtop

Zou het? Kun je je eigen geluk creëren? Kun je jezelf gelukkig maken? Ik heb dit echt nooit willen geloven. Zeker niet toen ik depressief was. Ik kan me nog herinneren dat mijn zus dit een keer tegen me zei. Ik had haar het liefst een flinke knal voor haar harses gegeven. Wie denk je wel dat je bent? Mij een beetje vertellen dat ik mijn depressie kan genezen door simpelweg aan leuke dingen te denken. Je bent niet goed bij je hoofd!

Ondertussen denk ik daar iets genuanceerder over. Ten eerste zei mijn zus niet dat je een depressie kon genezen door aan leuke dingen te denken. Ten tweede stond ik er op dat moment absoluut niet open voor. Logisch ook, ik was veel te ziek. Nee, om van een depressie af te komen is heel wat meer nodig en dan nog kan niemand je garanderen dat de depressie echt helemaal over gaat. Ik geloof zelf dat depressieve klachten deels genetisch bepaald zijn en dat is iets waar je simpelweg geen invloed op hebt. Echter, als je redelijk gezond bent, geen ernstige psychische klachten hebt en niet bijvoorbeeld net een dierbare verloren bent, dan kan je heel goed een eigen stukje geluk creëren. Het kost even wat tijd, maar oefening baart kunst.

In januari begon ik aan een nieuwe reeks therapiesessies bij mijn psycholoog. We maakten gebruik van de COMET-methode; een methode die gebruikt wordt om een positiever zelfbeeld te krijgen. COMET staat voor Competative Memory Training. De therapie wordt vaak in groepsverband gegeven, maar in mijn geval werd dit één op één gedaan. Misschien kunnen jullie je nog herinneren dat ik met muziek en schrijven in de weer was. Zo maakte ik een positive playlist op Spotify en schreef ik een uitgebreide situatiebeschrijving over mijn blogdate met Joyce. Na een poosje merkte ik dat zodra ik de positive playlist ging luisteren ik me beter voelde. Mijn stemming verbeterde en ik dacht positiever over mezelf. Hetzelfde gebeurde wanneer ik de situatiebeschrijving van de dag met Joyce nog een keer doorlas. Nu kreeg ik deze behandeling omdat ik depressieve klachten en een heel laag zelfbeeld heb, maar dit zou natuurlijk bij iedereen heel erg goed kunnen werken.

Muziek doet enorm veel met je, dat zal iedereen wel weten. Je zet een vrolijk en pittig nummer op, ondertussen gooi je de stofzuiger door de kamer en je voelt je direct een stuk beter. Ga foto’s terugkijken van een supertoffe vakantie. Je ziet de foto’s, sluit je ogen en beleeft de mooie momenten als het ware opnieuw. Als je er zo over nadenkt zou je geluk dus kunnen oefenen. Herbeleef de mooie momenten in je leven en neem het geluksgevoel met je mee. Kijk foto’s, luister muziek of beschrijf een mooie dag zo gedetailleerd mogelijk, zoals ik deed met de blogdate, en lees deze regelmatig terug. Ik garandeer je als je hier dagelijks een kwartiertje tijd aan besteed dat het je ten goede zal komen.

Moeten we dan alleen maar zogenaamd blij en gelukkig zijn? Nee, natuurlijk niet! Geen blijdschap zonder verdriet. Geen rijkdom zonder armoede. Verdriet en pijn horen net zo goed bij het leven als blijdschap en geluk. Loop je weg voor het één, dan loop je automatisch ook weg voor het ander. Dat wil niet zeggen dat we onszelf niet een plezier kunnen door de mooie momenten in ons leven uit te vergroten. Tijd nemen om mooie herinneringen eens wat vaker bewust op te roepen en deze nog eens te beleven met onze ogen dicht. Wedden dat er binnen no time een grote glimlach op je gezicht staat? ♥

46 reacties op ‘Create Your Own Happiness’

 1. Ook ik heb daar met geworsteld, laag zelfbeeld, ongelukkig thuis en op de job, maar toen ik besefte dat ik verantwoordelijk was voor mijn eigen gedachten en leven veranderde er iets en ondernam ik allerlei zaken om beter te denken en leven en nu een dikke 10jaar later staat hier een geweldig gelukkige madam die goed in haar vel zit. Nee het geneest geen depressie maar ik ben ervan overtuigd dat je gedachten veel bepalen. Succes het is een mooi proces

 2. Gaaf artikel, Marion! Straalt heel veel kracht uit! Ik denk altijd maar: als mijn hoofd zonodig het negatieve en mijn negatieve gedachten wil uitvergroten dan probeer ik in mijn handelen het positieve uit te vergroten.

 3. Heel erg waar allemaal 🙂 Ik doe het zelf ook, zeker muziek heeft wat dat betreft een immense invloed op mij. En idd de mooie momenten terug lezen, of er enkel aan terug denken 🙂 Door jouw blogje denk ik weer aan die date en moet ik direct weer lachen door de herinnering aan die top dag en de wind moehahahahaha. ❤

 4. Het mooiste wat ik leerde bij Mindfulness is dat je niet verantwoordelijk bent voor je gedachten maar wel wat je ermee doet. Het is niet omdat je denkt dat je niets waard bent, dat je dat moet geloven. Ik geloof dat ik je zus volg. Quotes helpen trouwens ook, en met minionplaatjes moet het vast ook lukken 😉
  Aan leuke dingen denken helpt wel om een rotdag wat dragelijker te maken 🙂

 5. Mooie woorden Marion! Ik loop er ook nog geregeld tegenaan, dat ik me druk maak om werkelijk alles. Maar vooral of ik wel leuk genoeg ben, om mijn vrienden mij wel leuk vinden en niet vervelend. Van die dingen. En ik heb nog steeds niet echt dé manier gevonden om hiermee om te gaan helaas..

 6. En daarom is het ook goed om in het nu te leven. Te genieten van de (kleine) dingen die je op het moment aan het doen bent. Tuurlijk is het niet allemaal alleen maar leuk, maar denk dan dat je bijvoorbeeld vanavond weer je lekkere macaroni mag gaan eten. Aan iets waar je weer blij van wordt. Want aan die minder fijne omstandigheden komt vroeg of laat ook een einde… Wees dankbaar wat je hebt en geniet daarvan. Fijne dag,meis.x

 7. En zo is het precies! Ook de Yin en Yang, diegenen die zeggen dat er nooit iets raars gebeurt of zich even minder voelt, die geloof ik dan ook niet 😉 Wel is het zo natuurlijk, als je goed geoefend bent en er telkens beter in wordt, dat je het even naast je neer kunt leggen, als je maar kunt slapen met een glimlach, het piekeren eventueel kunt stoppen voor even, bla… en ja dat is een kunst, maar het is mogelijk, en dan ook bedenken, ‘alles wat niet lekker loopt nu, pak ik morgen verder aan, ik denk nu even aan alles wat wel mooi en goed is in mijn leven, nu en in het verleden.’ Dit heb ik met name gebruikt in de nachten toen ik nog zwaar depressief was en dat straaltje en klik ook ging zien en ging voelen. En dat doe ik nog steeds.

  Morgen weer een dag en dan… zie ik verder hoe, wat en waar.

  X

 8. Heel erg mooi beschreven. Wat je schrijft is voor mij best herkenbaar. Wanneer mensen mij een paar maanden/jaar geleden had gezegd dat je je eigen geluk maakte, zou ik ze vrij letterlijk voor hun kop hebben willen slaan. Precies om de reden die jij beschrijft: “Ik kan mijn depressie echt niet oplossen door even aan wat leuke dingen te denken”. Toch moet ook ik toegeven dat ik er in de loop van de tijd wat genuanceerder over ben gaan denken. Ik denk wel degelijk dat je manier van denken helpt in het verbeteren van je stemming en iets wat ik nooit had verwacht: ik geloof zelfs dat je zelf een behoorlijk grote rol speelt in hoe je je voelt. Dat was voor mij een behoorlijk confronterende gedachte, omdat ik bang werd dat ik alles gewoon ‘voor m’n lol’ deed, wat natuurlijk onzin is.
  De afgelopen maanden gaat het met mijn gedachten echt iets meer de goede kant op en daar ben ik heel blij om. Het is hard werken en echt niet makkelijk, maar het kán!

 9. Wat een kracht straalt er weer van je artikel af! Geluk en positiviteit, het leven is wat je er zelf van maakt en hoe je met de dingen die op je pad komen omgaat! Daarom ben ik zo blij dat ik een dankbaarheidslijst ben begonnen en elke dag positief afsluit. Je bent niet je gedachten! Fijne dag Marion! X

 10. Ik ben een enorm mens van herinneringen. Ik kijk regelmatig terug naar foto’s, en hou ook brieven en dergelijke bij als herinnering. Maak plakboeken van mooie vakanties…. En zet ook regelmatig lekker luide muziek op! Dus inderdaad, die dingen kunnen je echt blij maken.
  Wel waar dat je wel het geluk moet hebben (en niet kan maken) van (fysiek en psychisch) gezond zijn, geen traumatische dingen meemaken etc. Daar heb je geen controle over… Misschien wel in het ermee omgaan, maar dan nog, is dat niet altijd zo simpel, en zonder hulp soms misschien wel niet mogelijk.

 11. Heel interessant stuk dit! Ik ben dol op foto’s en heb er veel dus dat zit wel goed 🙂 Muziek doet me ook altijd goed, kies altijd iets wat bij m’n stemming past.

 12. Ja,dat kan zeker helpen….of als je geen zin hebt in al die blije dingen,juist hele erge dingen lezen,waardoor je beseft dat het altijd nog erger kan 😉

 13. Heel mooi verwoord weer! Ik geloof heel erg in positief denken, werkt heel krachtig. Maar tegelijkertijd weet ik ook goed dat je als je in een depressie zit of heel neerslachtig bent het heel erg moeilijk is om je gedachten te veranderen. Mooie herinneringen oproepen en muziek werken inderdaad heel goed, in mijn dagdromen en mooie herinneringen voel ik mij gelukkig.

 14. Mooi geschreven!
  Ik herken mezelf zo erg in de woede/verontwaardiging die je omschrijft in de intro. Het heeft mij ook echt *jaren* gekost, het overgrote deel van mijn leven, om mijn depressie de baas te worden. Ik kon zo kwaad worden om mensen die maar een beetje positief zaten te doen en mij probeerde aan te steken ermee. Uitspraken als ‘je maakt je eigen geluk’ werd ik woest om. Alsof ze mijn depressie niet serieus namen.
  Inmiddels kan ik het gelukkig ook allemaal veel beter bekijken en zie ik dat er ontzettend veel waarheid in zit. Ben blij dat ik dat boze depressieve meisje niet meer ben. Blij om te zien hoe jij vooruit gaat. Echt heel mooi. 🙂
  En muziek, jaaaa! ❤

 15. Wat een heerlijke post weer. Weet je? Ik kan jouw blogjes echt over en over lezen, telkens ontdek ik dan weer iets nieuws wat ik eerder over het hoofd had gezien. Denk dat je gelijk hebt, je moet de blijdschap uitvergroten, alsof het lijkt dat het veel belangrijker is dan het verdriet. Bedankt weer, weer wat om eens goed bij stil te staan. Xoxo

 16. Het is inderdaad een soort geheugentraining. Je iets moois zo gedetailleerd mogelijk inprenten en regelmatig oproepen. Als ik depressief ben voel ik er niks bij wanneer ik terug ga naar mooie herinneringen, maar de wetenschap dat ze er zijn, dat helpt soms ietsie pietsie. Ik moet oppassen dat ik dan niet meteen verzand in “ja maar dat was toen, ik zal nooit meer iets leuks meemaken”.Je moet jezelf wel die kans geven om nieuwe dingen mee te maken, je kan niet eeuwig op het oude teren.

 17. Aah wat een heerlijk artikel! Ik weet zeker dat je geluk kan denken tot op een bepaald punt. Maar het kost inderdaad heel veel oefening. Zeker als je gewend bent om jezelf ongelukkig te denken..
  En ik maak een memory jar! Dan schrijf ik alle leuke dingen op die ik meemaak. Die steek ik in een pot en als ik me dan echt slecht of alleen voel, lees ik een paar briefjes over de leuke dingen die ik gedaan heb. Het werkt echt! 🙂

 18. Geen blijdschap zonder verdriet is een hele mooie. Geen high ups zonder low downs.

  Ik geloof zeker dat je (grotendeels) je eigen geluk kunt creëren. Maar ik geloof ook dat je tijdens de ‘low downs’ daar wel iemand bij nodig hebt.

 19. Dat is ook de reden dat ik het liefst zoveel mogelijk vastleg op beeld.. in foto’s of film. Zodat ik het kan terug zien en de momenten weer kan herbeleven…

 20. Heel mooi geschreven. Vooral je laatste alinea. Sluit ook wel aan bij mijn artikel van afgelopen dinsdag. 🙂
  Geluk komt van binnenuit. Als je innerlijk gelukkig bent, kun je elke tegenslag aan. Ik denk dat gelukkig zijn een beetje te maken heeft met dat basisgevoel waar jij laatst over schreef.
  Anyways, geluk is iets abstracts, lastig te definiëren maar heerlijk om te ervaren. 🙂

 21. Daar heb je wel gelijk in. Soms zet ik zelfs sad muziek op omdat ik ook echt even verdrietig wil zijn. En dat werkt ook heel goed, alleen de verkeerde kant op 😛

 22. De eerste keer dat ik je artikel las dacht ik: Ga toch weg met je positieve gedoe. Maar na een kwartier heb ik het nog een keer gelezen en weet ik dat je gelijk hebt. Ik kan niet blijven hangen in mijn negatieve gedoe. Het kaartje van mijn camera zit inmiddels in mijn laptop dus hou je email in de gaten 🙂

 23. Ik geloof echt dat het zo werkt. Muziek kan mij inderdaad beter laten voelen. Net als schrijven. Ik realiseer me ineens hoeveel bloggen eigenlijk voor me betekent. Het schrijven van de mooie momenten en vooral het teruglezen zorgt regelmatig voor een hele grote glimlach op mijn gezicht. Volgens mij blijft het niet lang meer stil op mijn blog. Thanks. X

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.