Follow Your Heart #9

FYHheader

Vorige week schreef ik dat mijn hart volgen voor mij gelijk staat aan het volgen van mijn intuïtie. Ik wilde een maand lang mijn intuïtie gaan volgen om te kijken wat het met me zou doen. Word ik er gelukkiger van? Maakt het het maken van keuzes makkelijker of juist moeilijker? Ik beloofde jullie een update en daar is het nu ondertussen wel tijd voor.

Gedurende de afgelopen week heb ik de momenten waarop ik heel duidelijk mijn intuïtie volgde genoteerd. Een paar daarvan wil ik met jullie delen.

Vandaag had ik een afspraak bij de Sociaal Raadslieden om een aantal belangrijke papieren na te laten kijken. Echter had ik die papieren al even door iemand anders, die zelf dat soort formulieren invult en verwerkt, na laten kijken en die zei dat het op een paar punten na in orde was. Dit was afgelopen donderdag en ik kon de afspraak van vandaag dus afzeggen. Vrijdag heb ik hier echter geen moment meer aan gedacht. Dinsdagochtend maar zo vroeg mogelijk afbellen, dacht ik. Er bleef echter wat borrelen in me. Mijn gevoel zei dat ik tóch naar de afspraak moest gaan. And so I did. Om 10:00 uur vanochtend zat ik met twee mensen aan tafel om nogmaals alle papieren na te kijken. Er klopte nog minder van dan ik dacht. Ik ben zo blij dat ik naar mijn gevoel geluisterd heb en toch gegaan ben.

Vanochtend schreef ik hier over de beloften die ik mijzelf maakte. Ik schreef ook over de droom die ik heb om ooit een periode in stilte te leven. Stiekem heb ik nog een droom. Ik wil schrijven. Ik wil iets schrijven. Het hoeft geen boek te zijn. Het mag ook iets online zijn. Je hebt toch je blog? Ja ja, ik heb mijn blog wel, maar ik bedoel met iets iets waar een begin en een einde aan zit. Ik ben geen fictieschrijver. Ik ben geen romanschrijver. Ik weet niet wat ik ben, maar ik kan wel schrijven. Dus waarom niet? Vandaag, 26 mei 2015, begin ik met het schrijven van mijn ”iets”. Mijn Project Unknow in het kader van Follow Your Heart Now. Ik ga het gewoon doen.

Het is ondertussen woensdag. Ik kan het allemaal nog bijna niet bevatten. Ik heb gisteren mijn zorgen over mijn financiën, mijn werk en de vervolgbehandeling allemaal in een doos gedaan en in de kast gezet. Klaar. Ik heb er geen invloed op op dit moment. De sleutel zit aan mijn sleutelbos. Ik kan erbij wanneer ik wil, maar het heeft voor nu geen zin. Ik ga andere dingen doen. Hip hip hooray! 

Vrijdagochtend. Geen goede nacht gehad. Toch veel last van de ontsteking. Ik werd dan ook best moe wakker. In mijn achterhoofd zat: “Je moet zwemmen vandaag, want je bent nog maar één keer geweest en je hebt dat abonnement niet voor niets, jij druiloor.” Ja ja ja. Eerst koffie. Maar in mijn achterhoofd hoorde ik al: “Ik heb geen zin om te zwemmen. Ik wil wandelen. Naar het water. Of het bos in!” Follow your heart!!! Yes! Ik ging naar het bos en wat was het ontzettend lekker. Het zonnetje scheen een beetje. Heerlijke wandeltemperatuur. Perfect. Ik ben helemaal tot rust gekomen.

Maandag. Ik krijg de stem niet stil. Ik ben een luilak. Een nietsnut. Een aansteller. En dus lig ik om 12:00 uur toch in het zwembad. Ik had mezelf beloofd rustig aan te doen. Niet fanatiek banen trekken, maar gewoon rustig aan zwemmen en daarna lekker in het bubbelbad. De stem hield echter voet bij stuk en ik heb zelden zo fanatiek doorgetrokken. Toen ik mijn badpak uittrok verging ik van de pijn. De plek waar de ontsteking zat zag er vreselijk uit. De vooruitgang die ik in de dagen ervoor had bewerkstelligt door rustig aan te doen, waren in één klap om zeep geholpen. Op de fiets naar huis bedwing ik de tranen en geef ik mezelf nog een schop na: “Had je maar naar je verstandig moeten zijn.”

Voelt het goed om je hart te volgen? Naar je intuïtie te luisteren? Aan de hand van mijn ervaringen van de afgelopen week kan ik hier alleen maar volmondig ja op zeggen! En waar ik ook achter gekomen ben is dat als ik mijn intuïtie volg op het moment dat ik een keuze moet maken, ik veel meer achter die keuze sta dan wanneer ik een keuze maak met mijn verstand. Als ik een keuze maak op basis van mijn gevoel dan is de gedachte al gauw: “Maakt niet uit wat het resultaat wordt. Je volgt je hart. Dat is altijd goed.” Als ik de keuze maak met mijn verstand, dan heb ik achteraf veel vaker spijt van een beslissing. Je hart volgen zorgt er dus niet alleen voor dat je gevoelsmatig betere keuzes maakt, maar ook nog eens dat je achteraf minder vaak spijt hebt van je beslissingen.

Herkennen jullie dat laatste? Dat je minder spijt hebt als je je hart volgt, zelfs als achteraf blijkt dat je beter naar je verstand had kunnen luisteren? ♥

38 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Saar schreef:

  Als ik keuzes maak vanuit de intenties waarmee ik wil leven dan heb ik zo goed als nooit spijt van wat ik gekozen heb, al bleek dat minder goed te zijn. Misschien is dat ook je hart volgen uiteindelijk, want het gaat om het grotere geheel dat belangrijk is voor mij.

  Dus ik kan wel ja antwoorden op je vraag. Je hart volgen is meestal een goed idee omdat je ook al bleek het een verkeerde keuze toch achter de keuze kan blijven staan.

 2. Myriam schreef:

  Ja, Marion, wel herkenbaar. Volgens mij kan jij prima een boek schrijven met een begin en een eind. Wat kan jij schrijven joh 🙂

  1. Marion schreef:

   Wat een compliment. Dank je wel zeg.

 3. chucky1012 schreef:

  Dit is zo goed geschreven.
  Fijn dat er een slot zit op de kast waar jij diverse dingen in op slot had gedaan.
  Ben zo benieuwd wat je gaat schrijven.
  Ik wens je dan ook erg veel succes…..

  Xoxo

  1. Marion schreef:

   Dat schrijven is nu al heel anders aan het uitpakken dan ik had verwacht. Maar ik hou de spanning er nog een jaartje 😉

 4. Lena schreef:

  Wat een goed stuk weer. Jij kan zeker schrijven, dus een boek schrijven lijkt mij een prima plan.
  Wat je hart volgen betreft: daar heb ik hele goede ervaringen mee. Vorig jaar, tijdens het ziekbed en uiteindelijk aan het sterfbed van mijn moeder heb ik bij alle beslissingen en alles wat moest mijn hart gevolgd. Nergens heb ik spijt van. Dit zal ik mij de rest van mijn leven herinneren als iets ongelooflijk positiefs in die zware, zwarte tijd.

 5. jackiedeklerk schreef:

  Super dat het de goede keuzes blijken te zijn, ik denk dat het zo hoort dat jezelf onbewust aangeeft wat er moet gebeuren….

 6. Ik denk inderdaad dat je hart volgen voor de minste spijt achteraf zorgt. Soms twijfelt mijn hart alleen ook enorm. Zo irritant!

  1. Marion schreef:

   Ik moet daar eens over nadenken. In eerste instantie denk ik: Mijn hart twijfelt nooit. Maar nogmaals, ik ga daarover nadenken.

 7. Madeleine schreef:

  Mooi stuk! Hier leer ik enorm veel van. Je doet het goed! ❤️

 8. Inge schreef:

  Schrijven kun je zeker, dus gewoon doen!
  Als iets uit je hart doet, maar het lukt niet, dan voelt het voor mij minder als falen. Omdat ik iets heb geprobeerd dat ik echt graag wilde. Moeilijk uit te leggen, maar ik snap wat je bedoelt. Ik deel het.

  1. Marion schreef:

   Ik snap ook precies wat jij bedoelt 🙂

 9. dansenindestorm schreef:

  Ontzettend mooi!
  Ik geloof er heel erg in dat je zo veel gelukkiger kunt worden wanneer je naar je intuïtie luistert dan wanneer je maar keihard achter die strenge stem in je achterhoofd aanloopt. In eerste instantie is het misschien makkelijker, maar geluk zal het je niet brengen. Want dan ben je misschien bijvoorbeeld blij dat je toch bent gaan zwemmen ondanks dat je geen zin hebt, dat kan goed, maar tegelijkertijd blijft het ‘balen dat je niet hebt gedaan wat je eigenlijk wilde’ er nog wel en dat is zonde.
  Liefs

 10. BySilke schreef:

  Spijtig van je pijn 😦 Maar het volgen van je hart kan inderdaad veel goedmaken! Ik ben blij dat het je zo goed afgaat, blijf dit maar doen Marion, haha 😀

 11. Benieuwd wat je gaat schrijven dan! Wat verwoord je dat toch weer knap. Denk dat ik toch wel wat vaker mijn hart moet gaan volgen. Oké, niet te vaak want mijn hart zou graag de hele dag in bed blijven liggen… Xoxo

  1. Marion schreef:

   Ik doe een gok: Ik denk dat jij de hele dag in je bed wil blijven liggen, at je verstand dat niet verstandig vindt en dat je hart het daarmee eens is. 😀

   1. Misschien heb je gelijk ja 😛 Xoxo

    1. Marion schreef:

     Das om het ingewikkeld te maken! 😉

 12. livewithfear schreef:

  Goed dat je luistert naar je gevoel en hart! Dat dat toch weer zorgt voor andere keuzes, interessant en leuk dat je dat zo uittest zeg 🙂

 13. Morgaine schreef:

  En of ik dat herken, hahaha het is zoiets als een koffertje kiezen bij de miljoenenloterij, eerste getal wat slechts een fractie opkomt in je, en dan neeeeeeee denken, dat kan niet, en dan ga je bewust kiezen, schrijf beide getallen maar eens op, de eerste fractie getal, en dan wat je na de nee zult kiezen… ga dan de koffertjes bekijken van de miljoenenjacht, neem het op en kijk alleen de koffertjes desnoods 😉 hahahaha

  maar goed, er blijven zaken waar je inderdaad dan toch meer met je ratio naar gaat werken en volgens mij zijn dat van die lessen… om achteraf opnieuw te kunnen zeggen, volg je hart! 😉

  En dus, ga jij lekker schrijven, pakt gewoon je Word of desnoods zelfs een groot collegeblok en start gewoon…. verzin een thema, desnoods een personage en schrijf over je eigen leven, jouw dingen, ik denk dat er heel veel mensen zijn die nog dieper zouden willen weten wat je allemaal doormaakt en hoe je er nu uit aan klimmen bent dan je zelf weet. ❤

 14. Els schreef:

  Weer zo’n raak artikel. Mooi dat je al die voorbeelden hebt opgeschreven. Zo maakt het je verhaal nog duidelijker. Ik merk ook als ik op mijn gevoel vertrouw en dat is uiteindelijk, niet de beste keuze ik dit idd ook minder veroordeel.

  Succes met schrijven, ben benieuwd x

 15. Steek je wet, oetlul 🙂 ! (wat een raar woordje, hoe komt een domme Belg daaraan 🙂 🙂 ???). Jij kunt schrijven als een TGV en ik wed dat je een bestseller aankan die je in één klap miljonair maakt. Misschien eens een literiaire website proberen, heb ik ooit veel plezier aan beleefd.
  Ik zou zeer graag meer mijn hart volgen, maar helaas zijn er altijd omstandigheden die me verplichten ‘iemand ander’s hart’ te volgen… Dan gaat het vooral over mijn werk uiteraard!

  1. Marion schreef:

   Die oetlul begrijp ik nog wel, steek je wet? Wassdahdan?

   1. “Steek je wet” = ‘Steek je weg’ met een tikfout.

    1. Marion schreef:

     Ik denk dat dat bij ons ”Scheer je weg” is. Steek je weg ken ik ook niet. Oetlul. Dat kan ik wel. 😀

 16. Sabine schreef:

  Heel mooi om te lezen! En ook ik herken het. Nu ik er zo over nadenk, bedenk ik me dat ik eigenlijk al best vaak heb bedacht ‘had ik toch maar…’ nadat ik een beslissing had gemaakt op basis van mijn verstand of omdat iemand me zei dat dit écht de juiste is, terwijl ik er eigenlijk twijfels bij had. Follow your hart dus!

  1. Marion schreef:

   Ja, echt doen!!! 😊

 17. Marielle schreef:

  Met dat schrijven komt het goed, talent
  Mooie blog…ik kan me er in vinden al had ik in het verleden wel naar mijn verstand moeten luisteren omdat mijn gevoel “verstoord” was…en dan kan het fataal zijn.

  Hoe gaat het nu met je lies?
  Dank je wel!

  1. Marion schreef:

   Dat had ik met zwemmen dus laatst ook. Had ik naar mijn verstand moeten luisteren, want nu ben ik weer terug bij af. 9 van 10 is het volgen van je hart goed denk ik. Die ene keer kan je beter naar je verstand luisteren, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

 18. Heel mooi geschreven. En wat naar al die bestraffende gedachten :(. In therapie noemen wij ze de “bestraffende of veeleisende ouder gedachten”. Het enige wat je daartegen moet zeggen is: “Ga weg, aan jou heb ik niets”. En daarna inderdaad je hart volgen en goed voor jezelf zorgen :). Een quote die hier goed bij past: Volg je hart, want dat klopt :).

 19. pas zei eens iemand tegen me dat wanneer een eerder gemaakte keuze niet zo handig blijkt te zijn geweest. je die keuze moet inschatten op waarde van het moment dat je hem maakte. op dat moment was dat het beste… en dat besef dan goed in je kop knupp’n! of is dat twents? 😉

  1. Marion schreef:

   Who cares! Het klinkt goed!

 20. Sanne schreef:

  Moedig geschreven, daarnaast goed dat je de papieren laat nakijken.
  Volg altijd je hart want dat is de beste beslissing.

 21. joorloveswriting schreef:

  wauw goed bezig meid!! 🙂 Inderdaad ik heb deze week ook erg gemerkt dat ik naar mijn hart luisterde … Dankzij jou blogs doe ik het nu ook 🙂 en denk ik over na wat je allemaal hier in zet! 🙂 .

 22. Anita | Mindjoy schreef:

  Mijn verstand zit te vaak nog in de weg. Maar heel mooi dat je hart nu meer aan het spreken is. Ik blijf eraan werken en hoop snel het verstand wat meer op de achtergrond te krijgen en echt te voelen wat nodig is op momenten.

 23. Joyce schreef:

  Ik denk dat je nu vooral de zaagstem aan het toetsen bent en dat je nu ook merkt dat deze stem het zelden bij het rechte eind heeft 🙂

 24. Flavie schreef:

  Het is niet gemakkelijk om keuzes te maken, wat moet je volgen je hart… je verstand… die kunnen allebei zo tegenstrijdig zijn… ik heb geleerd om mijn hart te volgen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.