Afscheid & Bedankt

IMG_20150610_091448

De titel van gisteren klopte natuurlijk niet. Het was helemaal niet mijn laatste keer therapie. Het was wel de laatste keer therapie bij deze psycholoog. Zoals de meeste van jullie wel weten sta ik op de wachtlijst voor een meer gespecialiseerde behandeling voor mijn angsten. Daarnaast zal er nog een stuk aan traumaverwerking gedaan moeten worden. Geen feestje, maar wel noodzakelijk.

Gisteren was een beetje raar. Ik was ergens wel blij dat ik dit gedeelte nu kon afsluiten, maar aan de andere kant voelde ik me ook een beetje onzeker. Die tweewekelijkse gesprekken waren mijn houvast. Iets waar ik tegenop zag én naar uitkeek. Ik had iemand die me onvoorwaardelijk steunde en de tijd voor me nam en nu in ene valt dat weg. Ja natuurlijk heb ik Peter, mijn ouders, mijn zus en noem maar op, maar dat is toch anders. Het is gek. Voor mijn psycholoog ben ik patiënt nummer zoveel die de deur uitloopt. Voor mij is mijn psycholoog degene die mijn leven een volledig andere koers heeft gegeven. In zeer positieve zin. Daar komt veel dankbaarheid bij kijken. Zoveel dat ik dat nooit in een simpel ”dank je wel” zal kunnen uitdrukken. Dat laat me achter met een vreemd en leeg gevoel.

Na therapie was ik dan ook helemaal kapot. Ik ben zelfs even in het park in slaap gevallen. Kapot. Moe van alle emoties. Blijdschap. Trots. Onzekerheid. Angst. Verdriet. Het was een high speed rollercoaster waar maar geen einde aan kwam. Vragen. Heel veel vragen. Kan ik het alleen? Hoe lang moet ik nog wachten op mijn vervolgbehandeling? Hoe gaat die eruit zien? Wordt het zwaar? Gaat er weer een klik zijn met mijn therapeut? Hoe lang gaat het duren? Lukt het binnen twee jaar? Kan ik weer gaan werken? Krijg ik een keuring? Die vragen moesten er allemaal even zijn. Soms is het goed om uit je gedachten te stappen, maar gisteren liet ik het er allemaal zijn. Aan de vragen en gedachten zaten namelijk een heleboel emoties gekoppeld en ik ben ervan overtuigd dat je emoties moet doorleven om er wat mee te kunnen. Ik liet het dus allemaal gaan. Ik heb gehuild. Ik heb gelachen. Ik ben boos geweest. Ik ben bang geweest. Daarna was het stil in mijn hoofd. Volià, de vakantie kan beginnen.

Bedankt voor jullie steun het afgelopen jaar. Echt, dat heeft me zo ontzettend geholpen. Zeker in het begin toen ik regelmatig heb gedacht dat ik er nooit doorheen zou komen. Ik vind het bijzonder dat er hier een groep mensen is die ik nog nooit in levende lijve ontmoet heb, maar die iedere dag weer de moeite nemen om hier te lezen en een reactie achter te laten. Jullie hebben echt geen idee hoeveel dat voor me betekent. Echt, enorm bedankt. ♥

32 reacties Voeg uw reactie toe

 1. altijdangelique schreef:

  Wat een mooi bericht! En wat heb je het goed gedaan het afgelopen jaar zeg. Elke dag kijk ik weer uit naar ren blogberichtje van je. Xx

 2. Morgaine schreef:

  We zijn er om elkaar te helpen, en daarvoor hoef je elkaar niet ‘live’ te kennen, ik snap helemaal wat je bedoeld met die steun van lezers en lezeressen, dat heb ik ook meerdere malen in het verleden mee mogen maken, dat is echt een super gevoel!

  Ik ben alleen maar blij en happy, dat jij zover bent gekomen, alleen, met de psycholoog, met jouw familie en ‘ons’ ❤

  Geniet van je vakantie!
  X

 3. Emily Lotus schreef:

  Ik kan me voorstellen dat dit echt onwijs veel emoties bij je op roept. Het is weer een stapje verder, misschien een enge stap. Het komt wel goed, daar heb ik vertrouwen in.
  Jij bedankt dat je dit allemaal wil delen; het blijft bijzonder om mensen op deze manier te leren kennen. Ik weet zeker dat je een hoop mensen veel herkenning geeft.

 4. Deisy schreef:

  O wauw, wat heb je hier een mooi artikel van weten te maken zeg: ik moest toch wel even slikken toen ik het zo zag staan. Ik begrijp je twijfels en je vragen enorm maar wat ik het mooiste van dit artikel vind is dat er ongelooflijk veel waardering en dankbaarheid uit blijkt. Niet alleen voor ons, maar ook voor jezelf dat je toch het gevecht aan gaat en elke dag aan jezelf werkt. Dat is heel mooi om te zien lieve dame! Ik weet dan ook zeker dat de toekomst iets moois voor je in petto heeft: of het nu de ene kant op is, of andere > de regenboog wacht ergens op jou. X

 5. Lena schreef:

  Zoals jij schrijft over je angsten, je emoties, de positieve en de negatieve dingen – ik denk dat jij daar heel veel mensen mee helpt.
  En wat betreft steun die jij krijgt- je krijgt terug wat je geeft. Zo zie ik het. Maar ik volg je nog niet zo lang 🙂

 6. Je bent zo enorm gegroeid!!! Dikke knuffel, jij gaat er zeker komen 🙂

 7. Carlijn schreef:

  Wat een mooi bericht! Al die vragen die door je hoofd schieten zijn zo herkenbaar, maar ze zijn er en dat is oké.

  Dan wil ik jou nu ook even bedanken, want jouw reacties en mailtjes slepen me ook regelmatig door een vreselijke bui. Zet hem op lieverd!

 8. wat een mooi bericht dit om te lezen<3 Jij gaat er zeker wel komen topper!

 9. marielle schreef:

  Lieve Marion
  Wat ben jij een vechter!!
  Je bedankt de lezers maar ik wil jou bedanken, voor je openheid en je wijsheid.
  Ik durf met zekerheid te zeggen dat jou blog ook anderen tot steun kan zijn!
  Persoonlijk kijk ik er elke keer weer naar uit!

  Sterkte en geniet van je welverdiende vakantie!

 10. Simplynspecial schreef:

  Kan me voorstellen dat het dubbel voelt.. Hopelijk krijg je snel duidelijk over wanneer je vervolgbehandeling start. Lijkt me toch prettig om te weten wanneer dat van start gaat. Hopelijk kun je je in tussentijd vasthouden aan de dingen die je hebt geleerd en deze toe gaan passen. En anders zijn wij er altijd nog. Ondanks dat wij niet veel meer kunnen doen dan naar je ‘luisteren’ en je een hart onder de riem steken. Maar soms. Dan is dat precies wat je nodig hebt om door te gaan. Komt goed (ff lekker clichématig mijn reactie afsluiten hihi) Heb ik je hopelijk ook nog even aan het lachen gemaakt. Liefs X

 11. Myriam schreef:

  Het plezier is helemaal wederzijds Marion, ik ben altijd blij als ik je blog zie verschijnen. Het is mooi om in die tijd dat ik je nu ken te zien hoe ontzettend je evolueert, wat een wijsheid je hebt vergaart, wat een mooi mens je bent, ook al geloof je dat zelf nog niet altijd. Toch is het zo!!!!

 12. joorloveswriting schreef:

  Wat fijn meid om te lezen!!! Je bent echt verandert en dat is een positief iets!!! You can do it girl!! Fijne vakantie!!!

 13. christine schreef:

  Ben zo blij voor je, genoten van je stukje wat je vandaag schreef!! je gaat goed!! liefs

 14. Dita schreef:

  Wat kan je het toch altijd mooi verwoorden! 🙂

 15. jackiedeklerk schreef:

  raar dat je eigenlijk zo uit kan kijken naar een gesprek met een vreemde en dat dat ook nog iets met je doet.. Natuurlijk is het dan niet leuk als het eindigt, je weet immers niet echt hoe het bij de volgende gaat zijn

 16. Hopelijk weet je snel meer maar probeer nu even gewoon te genieten. Het doet me ontzettend veel plezier te lezen dat je zoveel steun ondervindt. Keep up the good work!

 17. Kirsty schreef:

  Ik kan mij voorstellen dat er twee kanten aanzitten, maar ik hoop voor je dat de volgende net zo fijn zal zijn! Wat lief trouwens ook dat je zo dankbaar bent voor iedereen die je blog leest en reageert! Ik denk dat je iedereen hier ook veel teruggeeft! Niet alleen heb je een hele fijne schrijfstijl, maar je durft ook eerlijk te zijn waar de meesten dat niet zo hadden gekund!

 18. Saar schreef:

  Jij hebt het ook ontzettend goed gedaan lieve Marion. Je psycholoog heeft je op het pad geholpen, maar jij loopt het toch maar mooi! En dat lijk je best goed te doen.
  Ik hoop dat je vervolgsessies snel eraan komen, want dat zou best belangrijk kunnen zijn. Geniet ondertussen toch ook maar uitgebreid van je vakantie!

 19. Manonnie schreef:

  Een supermooi bericht Marion!

 20. dansenindestorm schreef:

  Het is hierboven al geschreven, maar ook ik denk dat je met de manier die je hebt om je emoties, gedachten en gevoelens te beschrijven een heleboel mensen helpt. Mij in ieder geval. Ik kijk uit naar blogjes van je. Ze lezen fijn, ik vind het fijn om te lezen hoe het met je gaat en het geeft me inzichten. Daar ben ik je dankbaar voor.

  Ik hoop dat je vervolgtherapie niet te lang op zich laat wachten, dat zou heel naar zijn. Je zit nu toch een een soort ‘flow’ die misschien weer opnieuw moet worden opgebouwd wanneer je lang moet wachten. Maar ook als je nog een tijd moet wachten geloof ik er in dat jij er komt. Je bent een enorm krachtig persoon. Dat lees ik hier, dat las ik in je mails, dat merk je overal.
  Je beloven dat je er wel komt wil en kan ik niet, want zo werkt het leven niet. Wat ik wel met veel zekerheid durf te zeggen is dat je heel goed op weg bent. Dat je voor van alles open lijkt te staan en dat is misschien wel het belangrijkste. Nu nog open staan voor jezelf. Jij mag er zijn.

  Liefs Kim

 21. Joyce schreef:

  ❤ Je krijgt wat je geeft meis xxx

 22. Ik hoop echt zo dat je heel snel aan de beurt bent en dat je nieuwe therapeut ook heel erg fijn is zodat je nog meer vorderingen gaat maken. Je hebt echt al veel bereikt afgelopen jaar. Zo knap!! Je mag echt trots op jezelf zijn!!

 23. Petra schreef:

  Wat een mooi en open blogje meid. kom graag bij je langs. Juist vanwege je openheid. Fijn om te lezen dat een reactie achterlaten jou helpt. Doe dat met alle liefde, plezier en bewondering. Ik bewonder je kracht en doorzettingsvermogen en de manier waarop je je pad bewandelt. Ik blijf je volgen en vanaf de zijlijn steunen.

 24. LiefsvanLieke schreef:

  Misschien hebben vele van ons je nog nooit in levende lijven gezien, je schrijft zo open en eerlijk dat je jou op die manier leert ‘kennen’.
  Ik hoop dat de vragen in je hoofd een plekje hebben gevonden en je er snel antwoord op krijgt. En wat gun ik je een snelle vervolg behandeling! Ik vind je een kanjer!

 25. Ik schrok al bij je titel, en dacht dat je ons plots zou verlaten :(. Gelukkig niet, dus. Je sluit gewoon een episode af en wacht op de volgende.
  Blij dat het bloggen je ook een steuntje heeft gegeven tijdens je herstel!

 26. kim schreef:

  Gek is dat hè? Om dan een soort van afscheid te nemen. Ik vraag me af hoe psychologen zich daarbij voelen, maar zij zullen het wel gewend zijn.

  Mijn psycholoog heb ik bijna drie jaar gezien en ondertussen hoef ik er al een jaartje niet naartoe. Ik wist bij het ‘doei zeggen’ niet zo goed of ik moest lachen of huilen.

 27. Nesrin schreef:

  Verandering en een nieuw hoofdstuk. Het nieuwe onbekende kan nu eng voelen want zo begon je vorig jaar ook zoals je zelf zegt. Ik hoop dat je dadelijk met een glimlach terug kijkt naar de afgelopen periode want je staat nog steeds rechtop en dit vind ik héél knap Marion!!

 28. My Little Happiness schreef:

  Prachtig omschreven weer Marion! Ik ben heel benieuwd hoe het je verder vergaat straks. Ik was toen ik het laatste gesprek had met mijn psycholoog laatst ook erg bang dat ik het niet alleen kon. Heb vertrouwen in je zelf net zoals wij dat allemaal hier in jou hebben! Hopelijk komt het volg traject net op het moment dat je het nodig hebt!

 29. chucky1012 schreef:

  Geweldig!
  Mooi geschreven!
  Ik wens je verder erg veel succes!

  Xoxo

 30. Mooi geschreven weer. En ben benieuwd naar je vervolgbehandeling(en)! Ik start maandag met de afbouw van mijn deeltijdbehandeling (3dgn) en heb in de 2e week van juli mijn afscheid. Zo moeilijk na 9 maanden 😦

 31. simplyme_tineke schreef:

  Ik denk dat er voor bijna iedereen die jouw stukjes leest wel iets herkenbaars zit. Heel veel sterkte toegewenst…als je nu op de goede weg zit, kan het alleen nog maar beter gaan.

 32. Sammie schreef:

  Jij komt er wel! Echt wel! 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.