De Innerlijke Criticus

H1

Dat het geen makkelijk weekend zou worden, dat wist ik wel. De spanning is in mijn lichaam gekropen vanaf het moment dat ik hoorde dat ik maandag kon starten met de angstbehandeling. Ik stapte in een achtbaan van emoties. Omhoog, omlaag en over de kop. Nu vind ik dat nog niet zo heel erg. Ik ben ondertussen wel wat gewend. Nee, het ergste van alles is degene die naast me zit in de achtbaan….

Miss Criticus. Voorheen beter bekend als Madame Eetstoornis. Die laatste ligt gelukkig op de schroothoop. Dood. Miss Criticus is echter alive and kicking. Ze vermaakt zich kostelijk. Ik probeer haar duidelijk te maken dat het echt nergens op slaat wat ze zegt.

Loser! Je hebt gewoon therapie nodig. Je kan jezelf niet eens redden.
Ik had al therapie hoor. Er is niets veranderd.
Deze therapie is toch wel een stukje zwaarder hoor. Dat ga jij echt niet trekken.
Vast wel.
Dat klinkt al niet echt overtuigend.
Hou nou maar gewoon je mond.
Ook weer zo fijn voor Peter. Hij heeft het al zo zwaar gehad vorig jaar. Ga je nu weer iedere keer de sfeer verpesten? Voor therapie. Na therapie. Je kent jezelf toch? Je bent een hoopje ellende dan. 

En ze wint. Ik zit in de woonkamer op de rand van de salontafel. Mijn hoofd op Peter z’n knie. Huilend mijn excuses aan te bieden. Dat ik het zo vreselijk vind dat ik zo slap ben. Dat ik niet normaal kan doen. Dat ik niet sterker ben dat dit. Dat ik wéér therapie nodig heb. Of liever gezegd nog steeds. Peter is zoals altijd de nuchterheid zelve. Het is ook niet leuk, maar het moet. Het is maar tijdelijk. Het gaat weer beter worden. Dat schuldig voelen is nergens voor nodig. Dat zou ik ondertussen toch moeten weten.

Dat is ook zo. Alleen die shitstem in mijn hoofd is gewoon zo verneukeratief. Bah! Op deze kwetsbare momenten krijgt mijn innerlijke criticus alle ruimte. Mediteren lukt niet, want mevrouw tettert als een barende olifant overal doorheen. Muziek helpt wel. Goddank. Dan maar muziek luisteren vandaag en morgen. Het is simpelweg even uitzitten deze twee dagen. Zodra ik maandag de eerste afspraak heb gehad zal het ergste er wel vanaf zijn. Daar ga ik gewoon vanuit. Voor nu is het dit weekend muziek, Netflix en ijsjes eten. In willekeurige volgorde. ♥

50 thoughts on “De Innerlijke Criticus

 1. Als je dit kan erkennen, ben je al heeeeel ver!Ik vind het heel knap van je dat je zo het gevecht aangaat. Het is niet makkelijk, maar het gaat je zeker lukken 🙂 Heel veel succes.

  1. Juist het kwetsbaar opstellen lijkt me sterker te maken. Het opschrijven helpt me ook om er wat nuchterder naar te kijken. Om de hele erge emotie erover te voelen, te doorleven, maar daardoor kan ik het daarna wel loslaten. Het is dus niet alleen durven, maar ook helpend voor mezelf en als je dat weet, tsja, dan is de keuze om het te doen snel gemaakt. 🙂

 2. ❤️ komt goed Marion. Je bent sterker dan je denkt ook al lijkt het nu niet zo. Als je straks bezig bent met therapie ga je nog eens denken: is dit het? Komt goed,mrustig aan! ❤️

 3. Verneukeratief Marion!!! Wat een schitterend woord, ik neem het meteen op in mijn woordenboek. Zeg tegen mevrouw Criticus dat ze de pot op kan. Iemand die zulke woorden bedenkt, en zoooo kan schrijven over haar emoties, zelfs al voelen ze als shit, zo iemand doet het gewoon. Jij kan het, en dat weet je zelf het allerbeste. Fuck mevrouw de criticus!!!!

      1. Ikzelf eigenlijk ook niet maar het was stiekem wel precies wat ik dacht toen ik je blog las, Marion 😉

 4. Lieve Marion het komt goed, ik denk dat Peter dat ook heel goed ziet (en jij ook, als die stomme miss Criticus in je hoofd haar mond eens houdt).

  1. Ik zie het inderdaad ook al zo en dat maakt het ook verwarrend. Waarom gedraag ik me dan zo als ik weet dat het anders is? Dat zal denk ik nog het gevecht zijn tussen mijn positieve en negatieve zelfbeeld en die laatste heeft zo lang de boventoon mogen voeren. Die geeft niet zo makkelijk op. Maar we komen er wel Zeker weten. Djw, Dina.

 5. Uitzitten is een van de rotste dingen die er is. Helaas soms wel nodig. Je kunt het, dat weet je gelukkig zelf ook. Je hebt voor hetere vuren gestaan. Jij kan zoveel aan. Ook deze therapie. Vertel mevrouw Criticus maar dat ze lekker op kan hoepelen. Weg, weg, weg! Jij bent zoveel beter en sterker dan die stomme stem jou probeert wijs te maken. X

 6. O meid ik kan je zo goed begrijpen. Ook ik zit zo met regelmaat bij mijn man en voel me zo schuldig. Dan vraag ik me ook af waarom kan ik nou gewoon niet normaal zijn/doen. Ook mijn man heeft een nimmer aflatend vertrouwen dat het tijdelijk is, ook al duurt het nu al 2,5 jaar. Wat kunnen we toch in onze handjes knijpen met zulke mannen.
  Goed plan hoor dat je even pas op de plaats neemt en gewoon je er aan over geeft.
  Dikke knuffel!

   1. Jawel, it does make sense. Zelfs als je weet dat je het goede doet (en dat doe je echt!) is je kwetsbaar voelen en de criticus op je schouder hebben heel normaal, hoe irritant dat ook is. Als je daar meer over wil weten, het beter wil snappen, dan zou ik je de TED-talk van Brene Brown over dit onderwerp willen aanraden. (http://www.ted.com/talks/brene_brown_on_vulnerability)
    Hopelijk helpt haar verhaal jou net zoveel als het mij geholpen heeft.

    En verder wens ik je heel veel sterkte, met je therapie en met het temmen van je criticus.

 7. Wachten op wat komen gaat is lastig. Zeker als je weet dat het zwaar gaat worden.
  Klinkt raar, maar ik ben blij te lezen dat je je hart lucht bij peter en dat hij de situatie voorje kan rerelativeren.
  Voor nu een hele dikke digitale knuffel! En tetter maar lekker met de muziek mee, kan die barende olifant misschien nog wat van leren. 😉

 8. Heftig zo’n sterkte innerlijke criticus. Maar ik twijfel er geen moment aan dat jij hier ook weer ijzersterk uit zal komen Marion! Je hebt zoveel overwonnen en zoveel goede stappen gemaakt. Over een tijdje kun je ook weer met trots terug denken aan dit moment en de komende therapie en weten dat je weer bent gegroeid! Heel veel sterke! ❤ (Verneukeratief is trouwens een geweldig woord haha!)

 9. Nu we toch in de buurt waren, hadden we beter eens langsgekomen. Ik kon die monster ‘criticus’ en ‘eetstoornis’ meenemen naar België. Konden we er frikadellen van maken of stoofvlees, een beetje afhankelijk van hun leeftijd.
  Ik duim voor je, Marion!

 10. wat dapper dat je jezelf zo kwetsbaar opstelt
  Marion, heel veel sterkte dit weekend maar ook in het traject.
  Ik hoop en wens dat je het rotsvaste vertrouwen dat Peter in jou heeft straks ook in jezelf gaat krijgen!
  Take care, denk aan je!

 11. Innerlijke criticusjes willen in mijn geval altijd een knuf, een kus een beetje liefde.. Ze zijn bang dat de muurtjes die zij om je heen hebben gebouwd afgebrokkeld worden.. Probeer, wie weet? 🙂 Met een ijsje gaat het ook vast lukken x

 12. Therapie is juist om je sterker te maken en dat wil echt niet zeggen dat je nu een loser bent. Gewoon een extra zetje in de juiste richting. Het komt goed en je kunt het echt! Dikke kus en knuffel!

 13. Innerlijke criticus… Op zich een mooie benaming. Goed om te bedenken, is dat er niets mis is met opbouwende (!) kritiek. Probeer jezelf als baas van die criticus te zien, niet andersom. Jij wil jezelf ontwikkelen en verbeteren, dus een kritische blik daarbij kan fijn zijn. Maar, dan wel ten dienste van jou, niet ten koste. Probeer je innerlijke criticus voor je te laten werken, i.p.v. tegen je. Misschien klinkt dit hele verhaal raar, maar ik denk dat je wel begrijpt wat ik bedoel. En ja, dat is even een lastige omschakeling, maar je kant het! Marion, je bent een powervrouw en het komt allemaal helemaal goed!

 14. super toch dat Peter juist zo nuchter is….
  En dat jij nu even zo tegen jezelf doet is ook niet gek vind ik…

  uiteindelijk komt het altijd goed, soms duurt het alleen wat lang 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s