Kennismaken

Socialefobie

Gisteren heb ik kennisgemaakt met mijn therapeute Y. Zij gaat mij de komende 12 weken ondersteunen in het aanpakken van mijn sociale fobie en angstklachten. Ik heb wekelijks een afspraak met haar. Daarnaast heb ik volgende week een date met een psychiater om mijn medicatie te bespreken.

Y. is psychiatrisch verpleegkundige en cognitief gedragstherapeut. Ik schat haar rond de 50. Ze heeft twee kinderen die bijna volwassen zijn. Ik kwam binnen en zag direct een aantal edelstenen op een tafeltje liggen. Daarnaast zag ik een paar mooie beelden van klei op haar bureau staan. Mensen die elkaar omarmen, ondersteunen en vasthouden. Het sprak me allemaal direct aan. Natuurlijk ken je iemand na één gesprek nog niet, maar ik weet eigenlijk nu al zeker dat het wel goed zit. Ze is heel erg lief en begripvol. Ik voel geen oordeel van haar kant (wat voor mij natuurlijk héél erg belangrijk is) en ook voel ik geen druk. Ze is denk ik wel heel erg to the point. Ze zei ook direct: “Het kan zijn dat ik je een keer ga kwetsen, maar weet dat dat nooit opzettelijk is.” Ze wist gisteren al heel snel door een aantal dingen heen te prikken. Waar ik het bij mijn vorige psycholoog 22 weken droog wist te houden, stonden hier gisteren al tweemaal de tissues op het bureau. Ik huil nooit in het bijzijn van anderen. Nooit! Dat zegt dus ook al heel erg veel. Ik heb er in ieder geval een goed gevoel over en stap deze behandeling vol vertrouwen in.

Het was vooral kennismaken gisteren, maar ik heb ook al direct iets geleerd. Neem de schaal van 0 tot 10. 0 = geen angst. 10 = extreme angst. Van 0 leer je niets. Je hebt tenslotte geen angst, dus alles is goed, maar je schiet er weinig mee op. Nu dacht ik dat ik altijd zo goed bezig was geweest door op mijn werk altijd door mijn angst heen te gaan. Helaas pindakaas. Daar schiet je dus ook helemaal niets mee op. Je gaat dan richting de 10, extreme angst en dat betekent dat je in de overlevingsmodus zit. Ook dán leer je niets. Je moet dus zorgen dat je ergens in het gebied tussen 5 en 8 terecht komt. Waar je angst ervaart, maar waar je je nog bewust bent van wat je doet. Ik snap nu voor het eerst waarom het mij niet geholpen heeft om altijd maar door mijn angsten heen te gaan. Ik dacht oprecht dat ik daarmee juist heel sterk en moedig was. Moedig was het misschien wel, maar het heeft me in ieder geval niets geholpen. Dat laatste wist ik al wel, maar nu weet ik ook waarom: Je leert niets in de overlevingsmodus.

Mijn plan is om iedere dinsdag een verslag te schrijven van de therapiesessie die ik op maandag heb. In eerste instantie is dit voor mijzelf heel erg prettig. Ik kan het allemaal nog eens goed overdenken en verwerken. Verderop in de behandeling en na afloop is het een mooie manier om te zien welke vorderingen ik heb gemaakt. Daarnaast hoop ik dat jullie het wellicht ook interessant vinden om te lezen wat zo’n behandeling nou ongeveer inhoudt. Misschien dat het wel bepaalde inzichten geeft en wie weet zet het iemand met dezelfde klachten wel aan om ook de stap naar hulp te zetten.

Mochten jullie vragen hebben, schroom dan niet om ze te stellen. Dat kan hieronder in een reactie, maar mag ook via de mail. Mijn mailadres kan je vinden op de contactpagina. ♥

61 reacties op ‘Kennismaken’

 1. Wat ben ik blij dit te lezen. Als je geen klik hebt met je behandelaar of druk voelt wordt het alleen maar moeilijker. Wat een fijn bericht zeg! Het begin is er. 🙂 ik ben benieuwd naar je verslag aankomende weken! En het komt echt goed!!! ❤️

 2. Natuurlijk vind ik het interessant om te lezen. Hoe meer je weet over dit soort problemen hoe beter je andere kan begrijpen. Hoewel je het noot echt zal begrijpen wanneer je het nooit zelf heb mee gemaakt. Maar een beter inzicht is nooit verkeert. Ik vond de opmerking dat je van angst niveau 0 niets leert aan de ene kant voor de hand liggend, maar aan de andere kant het was ook wel een eye opener.

  1. Dat had ik ook! Ik dacht zo van, logisch toch! Om vervolgens lekker op die 0-lijn te blijven hangen. Bedankt voor je interesse. Vind ik fijn om te horen.

 3. O ik zou dat zo fijn vinden Marion. Ik als angst klant kan daar denk ik ook heel veel aan hebben.
  Ik ben zo blij voor je dat je een fijne therapeut hebt getroffen.
  Heb je volgende week je afspraak op een eerder tijdstip?
  Xx

  1. Volgende week om 12:00 uur, maar daarna weer iedere keer om 15:00 uur. Ik heb het expres zo gelaten omdat ik daarna altijd heel erg moe ben. Voordat ik thuis ben is het 16:30 uur. Kan ik nog even een uurtje met Peter praten en daarna eten en naar bed. Anders zit ik mezelf de rest van de dag in de weg. Fijn om te horen dat je er graag over wilt lezen. X

 4. Wat ontzettend fijn dat je de klik al voelde en ze zo snel tot de pijnlijke punten wist door te dringen! Je zal er echt een goede aan hebben meis! Goed dat je het steeds in een verslag gaat verwerken, natuurlijk is dat interessant!

  1. Je schakelt over op een soort instinct denk ik. Je handelt vanuit de wil om te overleven. En dat klopt wel, ik herinner me vaak amper iets van de momenten.

 5. Wat fijn dat je iemand treft waar je gelijk een goed gevoel bij hebt en dat het klikt, en dat ze to the point is is denk ik ook alleen maar heel goed. En wekelijks een afspraak? Dat klinkt ook erg goed! Ik ben benieuwd hoe de volgende afspraak gaat maar ik denk dat het helemaal goed gaat komen 🙂
  Trouwens.. ik heb je getagd 🙂

 6. Ik weet nog toen ik schreef over de eerste keer dat ik naar mijn poh was geweest en hoe positief ik daarover was. Jouw reactie was dat je hoopte dat je ook zo iemand zou treffen. Gefeliciteerd, je hebt haar gevonden!

  Niet er omheen draaien, maar zeggen waar het op staat zonder psychologen geneuzel. Daar houden we van!

  Ik wens je heel veel succes en kracht de komende weken, maar met die edelstenen geloof ik dat dat wel goed zit xxx

 7. Fijn dat het meteen zo klikt met jullie. Het lijkt me heel leuk als je je wekelijks een verslagje plaatst. Daar kan ik vast veel van leren! Zo wist ik ook niet van die angstschaal.

 8. Hey Marion
  Wat fijn te lezen dat je deze klik voelde!! Dat is echt zo belangrijk, dat je jezelf kwetsbaar kan opstellen en veilig/op je gemak voelt.
  Ik lees heel graag mee, bovenal om te weten hoe het met jou gaat, door je blog heb ik je toch een beetje leren kennen en je zit in mijn hart.
  Daarnaast is het altijd leerzaam en kan het zeker inzichten geven, dit stukje over de angsten gaf dit al. De “10” kan zelfs destructief zijn voor een mens, als ik het zo bekijk.
  Ten derde wil ik zelf heel graag (ooit) weer werken met mensen en dan zijn dit soort inzichten altijd goed om te weten!

  Sterkte met alles en onwijs dapper dat je dit aangaat!

  1. Ik voelde bij haar nog wel een rem, maar lang niet zo’n grote als bij mijn vorige psych. Dat de 10 destructief kan zijn, dat klopt ja. Dat heb ik helaas zelf vorig jaar bijna ondervonden. Gelukkig bijna. Fijn dat je meeleest, ik hoop dat je er wat aan zult hebben. X

 9. Oh wat fijn dat je meteen een goed gevoel erbij hebt, dat is erg belangrijk! Toen je zei dat je op 0 niks leert/beter wordt, zat ik ja te knikken. Toen je zei dat 10 ook niet goed is, moest ik even nadenken. Zo heb ik het nog nooit bekeken, maar het klinkt inderdaad wel logisch.
  Ik lees graag meer blogjes over je sessies 🙂

 10. Oké…in de overlevingsmodus leer je dus niks….vandaar.Ben benieuwd hoe je bij deze fobie geholpen gaat worden….en of je te helpen bent 😉 Ik ga het allemaal volgen Xxx

 11. Fijn om te lezen dat je er een goed gevoel bij hebt. Dat is heel belangrijk! En wat je zegt over angst en de schaal van 0 tot 10.. Nooit over nagedacht. En het klinkt zo logisch nu je dit zo zegt. Ik vind het wel fijn om te lezen hoe je behandeling gaat. Liefs

 12. Gelukkig ga hier met een goed gevoel aan beginnen. Ik hoop dat je ons meer gaat vertellen over de sessies want ik vind het heel leerzaam.

 13. Ik ben zeer benieuwd hoe jij de sessies van Y. zal doorlopen als de eerste sessie al zo’n dergelijke emotie losmaakt.
  Liefs, ik

 14. Wat fijn dat je een goede therapeut hebt gevonden met wie het lijkt te klikken! Ik ben heel erg benieuwd naar de behandeling en de resultaten! Heel veel succes ❤
  Dat van de overlevingsmodus wist ik ook niet! Wij maar dapper zijn altijd…
  Liefs xxxx

 15. Wat fijn dat ’t meteen zo prettig voelde. Ook dat ze je meteen weet te raken, iets weet te vertellen, inzicht geeft. Dat is best bijzonder denk ik.

 16. Tof dat je het deelt en er zo open over duurt te praten! Ben benieuwd naar je ervaringen en resultaten die goed of negatief zijn zijn nog steeds resultaten!

 17. Ik ben heel blij voor je dat je een therapeute hebt getroffen waar je gelijk een goed gevoel bij hebt! Die edelstenen en beelden zouden mij ook direct aanspreken. 🙂 Mooi dat stuk over de overlevingsmodus, dat is een goede les inderdaad! X

 18. Fijn dat het klopte toen je binnen stapte, dit is al het super begin…
  ik vind dat van die cijfers wel logisch klinken, voor mijn gevoel zit ik in de overlevingmodus, maar een cijfer aan geven, dat vind ik dan wel weer een lastige…

 19. Wat een goede eerste indruk! Heel fijn ook dat er geen oordeel van haar kant uit komt. Als ik een beetje tussen de regels door lees, schrijf je eigenlijk dat je gewoon jezelf kan zijn zonder bang te zijn voor haar oordeel. Fijn! Heb ik de laatste tijd ook steeds vaker, minder angst voor de ander omdat ik minder invul wat die ander zou kunnen denken. Anyways, succes! Ben benieuwd naar het vervolg en wat het je gaat opleveren. Oh en niet vergeten: je bent al ontzettend ver gekomen! 😉 X

 20. Erg blij te lezen dat er een goede klik lijkt te zijn! 🙂 Op een schaal van 0 tot 10, op hoeveel zat je gisteren vooraf? Hoef je niet te beantwoorden hoor. Maar ik kan me voorstellen dat het 9 of 10 was. Dan moet je nu wel even de tijd nemen om te herstellen. Tof dat je ons meeneemt op je reis, ik volg het graag.

 21. Wat fijn dat je een fijne therapeut hebt! Ik huil overigens ook nooit bij het bijzijn van een ander. Ik lees graag over wat zo’n behandeling inhoudt, lijkt me interessant!

 22. Wat fijn voor je dat je bij een goede therapeut terecht bent gekomen. Dit scheelt al de helft. Heel veel succes met je therapie en blijf geloven in wat je kunt en heb vertrouwen in jezelf.

 23. goed om te lezen dat je vertrouwen hebt in de behandeling. Ik vind het zo moedig dat je hier over schrijft. Daarnaast ben ik benieuwd naar je volgende verslag. Veel succes met je nieuwe behandeling.

 24. Nou, die edelstenen waren volgens mij direct een teken dat het goed zat. Dat kan toch geen toeval zijn. Ben blij dat je iemand gevonden hebt met wie het echt klikt. Lijkt me heel belangrijk. Ik kijk al uit naar je volgende verslag.

 25. Heel leuk om je te volgen in dit zo belangrijke proces voor jou! En nog interessant voor de lezer ook: ik heb zojuist weet iets geleerd over angst, iets wat veel kan helpen om angst soms te accepteren en er van te leren in plaats van het diep onder de grond te stoppen en er niets meer mee te doen…

 26. Wauw ongeloofelijk fijn dat die klik er meteen lijkt te zijn! Hopelijk zet dat door, het klinkt in ieder geval goed 🙂
  Dat van die schaal van angst ga ik meteen opschrijven.. als ik dat zo lees heb ik daar ook op het verkeerde pad gezeten! Ik volg je de komende weken! Liefs, Sofie ❤

 27. Dapper dat je dit traject ingegaan bent, en ook heel bijzonder dat je er zo open over schrijft. Er rust nog zo’n taboe op psychologische hulp, terwijl dat nergens voor nodig is. Knap dat je je daar niks van aantrekt!

  1. Dat is inderdaad absoluut niet nodig. Precies de reden waarom ik er wel over schrijf en ik ben blij dat ik dat kan doen en dat er zoveel mensen meelezen. Wie weet doet het die taboes ooit nog eens de das om.

 28. Oh, wat fijn om te lezen Marion! Als er al een eerste klik is, dat is geweldig. En toen je over edelstenen en mooie beelden sprak, zag ik het ook al zitten tussen jou en je therapeut. Veel succes de komende weken. Ik kijk al uit naar jouw verslagjes!

 29. Ik vind het zo fijn dat je die klik weer hebt weten te vinden, misschien nog beter dan met de vorige. Dat is wat ik weleens een keer zou willen misschien, iemand waarmee het klikt waar ik mee kan praten, want wat dat betreft in de zorgsector tot heden heb ik ze niet kunnen vinden die goede, go for it!

  En natuurlijk lees ik heel graag je vooruitgang, tegenslagen en hoe het verder gaat, zeker weten dat niet alleen jij maar ook ik er iets van op kan steken

  X

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.