€ 500,- per maand minder: Update #1

Onlangs schreef ik hier al over het feit dat wij op korte termijn flink moeten gaan bezuinigen. Omdat ik langdurig in de ziektewet zit word ik gekort op mijn inkomen. Eerst 10% en daarna nogmaals 15%. Ik ben kostwinner, dus we hebben daadwerkelijke met een inkomstendaling van 25% te maken. In totaal komt dat neer op € 500,- netto per maand. Afgelopen maand was het zover en moesten we voor het eerst rondkomen van dit lagere bedrag. Benieuwd hoe dat gegaan is? Lees dan verder.

Mijn salaris komt meestal rond de 21e van de maand binnen. De hoeveelste is het vandaag? De 17e. Dat betekent dat de maand nog niet voorbij is en toch kan ik jullie al vertellen hoe het gegaan is: Niet zo best. Als ik op dit moment mijn saldo check zie ik rode cijfertjes. Dat betekent dat we het niet gehaald hebben. Waar ging er mis?

Ja, ik steek de welbekende hand volledig in eigen boezem. Ik heb teveel geshopt. Er waren een aantal dingen die we echt nodig hadden. Een nieuwe telefoon, twee ventilatoren vanwege de hittegolf, een vloerwisser en een paar broeken voor Peter. Die Chinese theemok, wierook, een geurkaars, drie broeken, vier t-shirts, twee bloesjes en twee korte broeken waren echter absoluut niet noodzakelijk. Ja, ik schrik ook van de hoeveelheid. Het gaat zo snel! Even een shirtje hier. Oh, die broek is in de aanbieding. En kijk dat bloesje, die kan je toch niet laten hangen? Vanaf nu wel. Dit werkt niet. We moeten echt serieus aan de bak. Maar hoe? Hoe ga ik dat aanpakken?

Wat ik gemerkt heb is dat uitgaven noteren bij mij absoluut niet werkt. Het geeft me geen inzicht en het maakt me ook niet bewust van wat ik koop of hoeveel ik uitgeef. Het is heel simpel gezegd een kwestie van alleen kopen wat ik nodig hebt. Ik dacht erover om een soort van No Buy Challenge te gaan doen, maar dat idee was al snel van de baan. Het is namelijk niet een kwestie van één maand niets nieuws kopen. Nee, dit is en blijft voorlopig mijn inkomen, dus ik moet ons uitgavepatroon blijvend veranderen. Hoe? Ik denk dat het aankomt op discipline. Iets anders kan ik er niet van maken.

Zodra mijn salaris binnenkomt zal ik het bedrag dat we in de min staan aanvullen vanaf mijn spaarrekening. Daarna is het gewoon een kwestie van opletten en streng zijn. Geen onzin kopen. Niet voor prullaria naar de Action. Niet rondhobbelen in de Hema. Alleen kopen wat we nodig hebben en that’s it. Wish me luck. Uiteraard volgt volgende maand rond de 20e weer een update.

Hebben jullie nog tips om te bezuinigen? ♥

82 gedachten over “€ 500,- per maand minder: Update #1

 1. Jeetje dat is nogal een groot verschil.
  Wat erg.
  Ik zou zeggen noteer zondagavond wat je voor de hele week nodig hebt.
  Mocht er iets onverhoopt kapot gaan in huis en is het noodzaak dan vervang je het en koop je het nieuw.
  Buk in de supermarkt en koop merkloze producten.
  Er zijn geen 10 fabrieken die pasta’s maken.
  Ik wens je veel succes en hoop dat jullie het de komende maand gaan redden.

 2. Ai, minder leuk om te lezen.
  Bezuinigingstips? Ik denk dat je er geen ‘algemene’ kunt geven. Elk heeft zijn prioriteiten qua uitgaven, en dan is het beknabbelen op zaken die je het minst belangrijk vindt.

 3. Niet meer de stad in gaan voor ontspanning, dan kom je niet in de verleiding om iets te kopen. Werkt bij mij heel goed. Reclameblaadjes bij oud papier. Alleen shampoo e.d kopen als het bijna op is, bij de Action(!). Ondergoed, sokken e.d gewoon eens op gebruiken voor je nieuwe koopt!

 4. Wat bij mij altijd helpt als ik wat zuiniger aan moet doen is niet meer ‘even’ het centrum in gaan. Vaak koop ik dan altijd wel iets. Ik moet zeggen, sinds we niet meer in het centrum wonen scheelt het ook. Ik ga nu vaak 2x per week als ik echt wat nodig heb. Niet meer uit verveling. Succes er mee Marion!

 5. Geen idee of het iets is, maar mensen maken wel eens een soort ‘envelopjes’ zoals hier: https://ladylullabuy.files.wordpress.com/2011/05/cash-envelopes.jpg. Dan schijnt het makkelijker te zijn om je uitgaven een beetje onder controle te hebben, omdat je weet wat je hebt, per ‘categorie’ zeg maar. Anders is het toch makkelijk om te denken van “oh we hebben nog…” alleen even te vergeten dat er nog bepaalde kosten komen, zoals de boodschappen. Geen idee, het voelt een beetje gek om dit te schrijven, haha. Ik hoop dat het niet vervelend overkomt!

 6. Ja het is lastig hè? Een tip die ik kan geven is doe boodschappen voor de hele week. Het tikt zo aan om iedere dag of om de dag boodschappen te doen. En wat boodschappen betreft ben je tegenwoordig ook niet meer echt goedkoper uit bij de Lidl ofzo. Wij gaan gewoon naar de AH of Jumbo. Bij de Jumbo kopen we vaak groenten en fruit, omdat dat de laagste prijs garantie is (tenzij bij de AH id aanbieding). En bv. wasmiddel kopen we de ecologische poeder van AH merk. Erg fijn spul en niet duur, plus geen parfum ( daar kan ik niet tegen). Verder wc papier ed basic van de AH en ook andere zaken van basic merk. Het scheelt dat jij vegetarisch eet. Vlees is zo duur.
  Verder al je boodschappen geld alvast opnemen voor de hele maand en verdelen over weken.
  Ook kun je de mogelijkheid tot roodstaan stopzetten bij de bank. Dat heb ik na mijn studie gedaan en dat is eigenlijk heel fijn.

  Ik hoop dat je hier wat aan hebt.

  Xx

  1. Grappig! Ik doe juist altijd per dag boodschappen, omdat ik anders vaak dingen weg moet gooien of niet goed kan inschatten wat ik nodig heb. Ik koop in de supermarkt ook zelden iets extra’s. Echt alleen wat ik nodig heb. De ellende ligt bij mij in de stad. Geld opnemen en verdelen vind ik wel een goeie. Dat kan ik wel proberen.

 7. Ai wat balen dat het niet meteen zo makkelijk gaat! Ik zou er zelf ook wel veel moeite mee hebben (ik heb deze maand ook teveel uitgegeven, wat bij mij inhoud dat ik dan niet spaar). Het probleem is meestal dat ik soms de stad inga, aangezien ik dan toch wel weer in de verleiding kom om wat te kopen. Ik denk dat mijn beste tip dan ook is om zo ver mogelijk bij de winkels vandaan te blijven als je niet echt wat nodig hebt. En als je iets nodig hebt wat niet per se dezelfde dag gekocht hoeft te worden, kun je ook wachten totdat je meer nodig hebt, zodat je maar één keer door de verleiding hoeft om meer mee te nemen. Online shoppen is voor mij ook wel een verleiding, maar daarbij kan ik mijzelf nog wel in bedwang houden meestal, omdat ik dan vaak alles in mijn mandje gooi, besluit dat het teveel is en dat ik er nog maar een nachtje over moet slapen, Succes!

 8. Pfoeh. Misschien contant geld gaan gebruiken? Dus pinnen wat je hebt voor een extraatje en het daarmee doen? En dan daarvan dus het theemokje enzo moeten kopen. In één keer iets anders doen dan je gewend bent werkt nooit
  Dus hopelijk lukt het om to vh een extraatje (al is het maar 20euro) te hebben. En als t op is, is het op want dan is je portemonnee gewoon leeg. Ik vond dat destijds wel handig. Met pinnen geef je alles te snel uit.

 9. Jeetje. Lastig he? Mijn tips: 1. kijk in je kasten met wat je allemaal hebt aan voorraad. Als je nog vooruitkan, niks kopen en opmaken.

  2. Vermijd winkels waar je hebberig wordt.

  3. Maak een lijstje wat je nodig hebt.

  4. Koop wekelijks de boodschappen en speur de folders af. Koop 1x grote en dan nog een x op de helft vd week voor verse items die snel bederven.

  5. Kijk of je nog wat in huis hebt dat je niet gebruikt zoals boeken, kleding of andere dingen. Geef het een kans op marktplaats of de weggeef groepen op Facebook :). Jij een klein zakcentje en iemand anders blij…

  O ja en ik heb een excel bestand waarin ik m’n inkomen bijhoud. 🙂

 10. hey Marion
  Succes ermee!!
  Er zijn al veel tips gegeven, aanbiedingen nalopen loont echt (als je er niet een extra autorit aan hoeft te besteden uiteraard ;-).
  Verder heb je een diepvries toch?? Soms kan je ook dingen kopen en invriezen of bereid invriezen scheelt ook.
  Kleine dingen kunnen ook zijn, apparaten niet om stand by, opladers niet langer laten laden dan nodig, aan het begin van elke maand een klein bedrag reserveren voor calamiteiten en als het aan het einde van de maand over is dit laten staan of naar de spaarrekening of een keer een extraatje kopen oid?

  Nou veel succes en sterkte

  1. Ja, precies. Die autorit, hè? Fietsen kan ik helaas niet altijd, maar als het even kan laat ik de auto staan. Dat invriezen is ook slim. Doen we veel te weinig! Goeie tip ook!

 11. Ik zorg ervoor dat er op de rekening voldoende geld staat om de vaste kosten van de maand te betalen, spaaropdrachten ingerekend ( die jij uiteraard even zal moeten cancelen, maar 30 euro is ook sparen, ik heb daarvoor effectenrekening, daar kan je niet aan of je moet echt naar de bank om het geld vrij te maken), dan haal ik per maand af wat we nodig hebben om boodschappen te doen en waar ook de uitstapjes en uitgaven van betaald worden. En daarmee verplicht ik onszelf om toe te komen,……en is er geld om iets te kopen prima, is dat er niet dan wordt er niks gekocht, natuurlijk heb ik makkelijk praten, wij hebben allebei een mooi inkomen, maar wel 2 kids die handenvol geld kosten :-),……..succes, het komt wel goed eens je het gewend bent!

 12. 500 is ook ontzettend veel als je dat per maand minder moet gaan besteden. Ik zou idd proberen om die plekken niet op te zoeken zodat je ook minder gemakkelijk in de verleiding kan komen. En even goed kijken waar je prioriteiten liggen. En tja onvoorziene uitgaven zijn altijd balen 😦

 13. Wat ik handig vind is om te kijken wat ik te besteden heb. En dit per week te pinnen. Zo zie je in een oogopslag wat je in je portemonnee hebt voor die week. Daar moet ik het dan mee doen. Werkt bij mij wel goed 🙂

 14. Ik heb zo een ouderwets boodschappen potje wie ik maandadelijks pin als mijn salaris binnen komt.. Ik besteed een wekelijks vast bedrag en mag daar niet overheen komen… Das best streng zijn, want eten is voor mij best belangrijk en iets waar ik juist niet op wil besparen.. elke dag boodschappen doen is gevaarlijk, vooral met het mooie weer, want dan heeft mijn systeem altijd behoefte in lekkere speciale dingetjes.. Maar al met al lukt het mij best, ik heb vanaf vorig jaar zomer zelfs nog wat overgehouden ( ik was wel gierig hoor ahahaha ) waardoor ik met de kerst zo een 300 euro had gepsaard! 🙂 Succes meis!

  1. Mijn vakantiegeld en dertiende maand gaat ook altijd volledig naar de spaarrekening. Dat zijn de enige twee spaarmomenten die ik heb en tot nu toe werkt dat prima. Thanks!

 15. 500 euro minder is inderdaad een groot verschil, maar ik ben zeker dat het je volgende maand gaat lukken. Ik denk dat ik het geld voor de maand contant zou afhalen zodat je je beter kan voorstellen hoeveel geld je nog over hebt!

 16. Noteren wat ik uitgeef is voor mij ook geen meerwaarde. Ik geef er niet minder door uit. Wat je zegt is waar: het is trainen in enkel kopen wat je nodig hebt. Ik ben tegewoordig echt kampioen in shoppen zonder kopen. Ik ben dol op kleren, maar ik kijk zonder te kopen. Niet altijd leuk. Dat niet… Er schijnen ook apps te zijn die je kunnen helpen, Kelly van Tales from the crib schreef er eens over. Maar die heb ik nog niet geprobeerd.

 17. Nou, om eerlijk te zijn trok ik grote ogen van wat je allemaal gekocht had op een maand. Dat is wat hier ongeveer op een jaar gekocht wordt! Ik denk dat we (niet zozoeer jij maar dus iedereen) het niet normaal moet vinden om maar dingen te kopen om het kopen, om de ontspanning. Dat is niet alleen slecht voor onze portomonnee, maar ook voor de wereld waarin we leven. Al die spullen moeten namelijk wel een keer geproduceerd worden en na gebruik komen ze ook nog ergens terecht.
  Envelopjes vind ik een goede tip. Bankkaart thuis laten. En ook echt: menu gaan plannen. Hier: één keer per MAAND boodschappen, verder aanvulling via het voedselteam voor de verse dingen (groenten en fruit). En vegetarisch eten.
  Misschien kan je ook een paar dingen die je leuk vindt bedenken die je kan doen als je de neiging hebt om de verveling op te lossen met winkelen?

  1. Ja, het was echt teveel. Er waren veel dingen echt nodig, maar de helft van mijn eigen kleren had ik kunnen laten liggen. Misschien moet ik een nieuwe hobby gaan zoeken voor die momenten. Iets als schilderen of tekenen of zo. Daar ben je zo een paar uur zoet mee. Vegetarisch eten wij gelukkig al meer dan 20 jaar.

   1. Super, van dat vegetarische!
    Misschien kan je een lijstje maken met dingen die je fijn vindt om te doen? Een boek lezen in een parkje, naar de bib gaan en daar dingen uitlenen in plaats van kopen (geeft mij altijd een leuk gevoel, een volle tas maar niets betaald), schilderen, tekenen inderdaad, …

 18. Rode cijfers zijn bekend, aan het eind van de maand…Het scheelt dat ik nu met Eline minder snel de stad in ga (meer gedoe) en dan ook alleen wanneer we echt iets nodig hebben. Tweedehands is ook een optie, doe ik al een tijdje. Of doe mee met mijn ruilactie ;-). Krijg je wel andere dingetjes maar kost niks. Meis, succes!x

  1. Het stomme is ook dat ik overal echt genoeg van heb. Die kleren voor Peter waren nodig, maar de helft van wat ik zelf heb gekocht had ik gewoon niet moeten kopen. Maar goed, het is nog maar het begin hè? Even wennen ook aan de nieuwe situatie. Dank je wel. Komt helemaal goed!

 19. Pff.. Dat is niet mis!

  Tips van en een studentje; zoek eens op leuke budget recepten, of probeer zelf nieuwe dingen uit met goedkopere producten/producten uit de aanbiedingen! Lekker kokkerellen kan zorgen voor ontspanning & voor besparing 🙂 Wij dronken eerst frisdrank, maar nu alleen nog water met citroen en munt / soms een flesje ranja. Qua vlees houd ik 150 gram pp aan, en dan eten we wat extra groeten. Groenten bij de Lidl zijn lekker en goedkoop! Ook een goed gevulde vooraadkast met essentials; blikjes groenten, tomatenblokjes, tonijn, pasta, uien, rijst, couscous etc. kan helpen! Van oud brood maak ik tosti’s of een broodschotelje..

  Daarnaast is het ook belangrijk om leuke dingen te blijven doen, die zijn soms minder duur dan je denkt; in vele plaatsen zit een ruilwinkel of een kledingruilcafe. Bij buurthuizen worden vaak knutselmiddagen georganiseerd. Maar ook picknicken in het park kost niet meer dan thuis aan tafel eten 😉

  Verder heb ik een cadeaukast; bij 1&1 gratis aanbiedingen of aanbiedingbakken koop ik vaak al cadeau’tjes op voorraad (wijn, douchespullen, thee, assesoires etc) dat scheelt een hoop!

  Hoe lastig het ook is, probeer er creatief mee om te springen en het als een uitdaging te zien! Succes!

  PS: 1x in de week bij (schoon)ouders eten is ook ideaal, haha

 20. Ik sluit me helemaal aan bij contant geld opnemen. Ik verlies met pinnen ook altijd het overzicht. Ook kun je misschien kijken naar lopende rekeningen en verzekeringen, vaak kan dat goedkoper of blijkt dat je dubbel bent verzekerd. Alle kleine beetjes helpen.

 21. Wow lijkt me even schrikken… Is een groot verschil! Maar ik duim voor jullie en weet zeker dat jullie dit gaat lukken! Ik zou inderdaad winkels gelijk action, hema, … proberen te vermijden want dan geef je snel geld uit aan dingen die je niet nodig hebt. Misschien is het ook handig om een soort van boekhouding bij te houden in een schriftje? Zodat je een goed overzicht krijgt van water/elektriciteits/boodschappenkosten?

 22. Klinkt raar, maar toen je van de week schreef over de nieuwe kleding die je bij de C&A had aangeschaft schoot heel even snel de gedachte door mijn hoofd: ‘Oh, kan ze dat nog betalen nu ze zo moet minderen?’
  Niet veroordelend. Totaal niet zelfs! Meer verwonderend omdat het minder tot geen kopen van kleding het eerste was wat ik uit mijn uitgaven patroon heb gegooid toen ik moest minderen met geld uitgeven. 😉

  Wat mij verder helpt is om aan het begin van de week een X-bedrag aan contact geld in mijn portemonnee te stoppen en daar zolang mogelijk mee te moeten doen. Ik mag daarnaast dan niet pinnen van mijzelf! Soms redt ik het een dikke 1,5e week met die cash en soms ben ik er na een halve week al doorheen. *Oeps*

  Deze manier van geld beheren houd t voor mij heel inzichtelijk 😊 Wie weet heb je er wat aan. 😉

 23. Wat klinkt dit al als een walhalla, een paar rode cijfers die je weer aan kunt vullen. Al jaren en jaren, wat jij nu allemaal opnoemt, dat haal ik vaak nog niet eens in een jaar, zeker kleding niet. Ik moet echt denken aan alleen voedsel en als er al een verjaardag aan komt, of ik wil eens op bezoek gaan, qua reizen, dan schiet ik al in de stress eigenlijk. Zelfs nu, moet ook tot 21 juli zeker en deze maand dus examen cadeau, crematie een roos met kaartje, mijn medicijnen halen die ik eigen bijdrage direct moest betalen, ik was praktisch meteen al blut.

  En ja.. creatief zijn is dan een must….

  X

 24. Oef, wat lijkt me dat lastig. Dat is inderdaad een behoorlijke smak geld minder. Ja discipline is waarschijnlijk heel belangrijk. Bij mij werkt het altijd om gewoon niet de stad in te gaan. Hoe veel zin ik er ook in heb: gewoon niet doen! Maar ja, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Al helemaal wanneer je voor essentiële dingen de stad wel in moet.

 25. Lieve Marion, heb je al eens gekeken naar je vaste lasten? Vaak kun je heel wat besparen door over te stappen. Denk hierbij aan verzekeringen, energiebedrijf en internetprovider. Verder kan kritisch kijken naar allerlei abonnementen ook heel wat verschil maken. Waar je weinig tot niets mee doet momenteel zou je op kunnen zeggen. Als je al die punten eens doorneemt zou het zomaar kunnen dat je elke maand meer overhoudt nadat je vaste lasten zijn afgeschreven.
  Natuurlijk kun je besparen op je boodschappen maar op een gegeven moment heb je daar de ondergrens bereikt. Je moet toch eten!
  Zoals je zelf al aangeeft geef je gemakkelijk teveel uit als je hier en daar iets koopt. Jezelf de vraag stellen op zo’n moment: Heb ik dit echt nodig?
  Je mag me altijd mailen als je wilt. Ik heb inmiddels veel ervaring in het omgaan met diverse dalingen van inkomen.
  Sterkte Marion!
  Liefs, Godelieve

  1. Ja, ik ben in januari overgestapt van energieleverancier. Daar besparen nu al een paar tientjes per maand op. Abonnementen zijn allemaal opgezegd. Ik koop enkel een losse krant op zaterdag. Verder ben ik niet lid van een sportschool. Ik had een zwemabonnement, maar dat is € 35,- per maand. Ik ga nu eerst een poosje thuis op de hometrainer kijken of dat gaat met mijn lies. Eigenlijk kan ik alleen nog besparen op verzorgingsproducten, kleding en de normale boodschappen. Als eerste nu maar een stop op de kleding en dan kijken hoe we uitkomen. Bedankt dat ik je altijd mag mailen!

 26. Het is een pittige uitdaging, maar je kunt het leren. Wij hebben besloten elke maand een flink bedrag opzij te zetten want als er iets stuk is (en dan gaat ineens alles stuk), kunnen we het meteen vervangen. Zonder wasmachine wil je namelijk niet. En omdat we nu zo leven, konden we ook meteen een nieuwe droger kopen toen die besloot met vakantie te gaan.

  Marion, Het is moeilijk, het is wennen, maar ik weet zeker dat het je gaat lukken! X

 27. Hoe suf het ook klinkt, kijk even op de website van het Nibud, daar staan veel bezuiningstips op. Verder is het misschien handig om je pinpas thuis te laten en alleen een bedrag aan contant geld bij je te hebben dat genoeg is voor de boodschappen. Geld dat je niet bij je hebt kun je niet uitgeven.

  Nu ik weer op mezelf woon moet ik ook weer opletten dat ik niet achteloos “even iets kleins” koop. In juni heb ik vrij veel uitgegeven, maar in juli gaat het tot nu toe heel goed. Alleen nog maar geld uitgegeven aan vaste lasten en boodschappen. Mijn boodschappenbudget moet wel omhoog, het is niet meer toereikend als ik me aan de voedingsadviezen van de diëtist wil houden.

  1. Wat dat betreft ben ik blij dat ik geen dieet meer hoef te volgen. Ik heb een poos glutenvrij moeten eten, dat was nu niet betaalbaar geweest. Begrijp dat dat voor jou ook heel lastig zal zijn.

 28. Ik herken je probleem, en juist in het begin is het echt ontzettend lastig. Zelf gaf ik ook echt altijd teveel uit aan allerlei onnodige uitgaven. Gevolg? Een groot probleem nu. Zelf heb ik het roodstaan geblokkeerd, en uiteindelijk kwam ik op een punt dat ik nog maar 30 euro op mijn rekening had. Toen móest ik wel gaan bezuinigen, want meer dan dat had ik niet. Op het moment dat je steeds weer geld kan ‘rood’ staan blijf je gewoon uitgeven.

  Mijn tip is dus om dit gewoon te laten blokkeren bij de bank. Het is misschien eng omdat je denkt niet uit te komen, maar het werkt wel goed.

  1. We hebben in het verleden ook een keer een inkomstendaling gehad. Toen hadden we nog minder dan we nu hebben en uiteindelijk hebben we het toen ook gered. Ik sta eigenlijk zelden rood. Het is meer voor noodgevallen, maar inderdaad, eigenlijk kan ik het net zo goed blokkeren en mijn spaarrekening aanspreken voor noodgevallen!

 29. Oei wat lastig. Ook wij leven van niet al teveel geld en houden daarom alles bij in een heel uitgebreid excel bestand. Elk bonnetje wordt bewaard en ingevoerd. In één oogopslag kunnen we zien hoeveel we hebben uitgegeven waaraan en hoeveel geld we nog over hebben. Maar als dat niet je ding is is het lastig om bij te houden. Nu moet ik zeggen dat wij allebei ook wel zuinig kunnen leven. Winkelen doe ik bijna nooit. Misschien helpt het ook om je pinpas niet mee te nemen. Gewoon een bedrag pinnen voor de week en elke dag alleen meenemen wat je echt nodig hebt. Veel succes in ieder geval!

 30. Ik kan de tips ook gebruiken.
  Ik hoor eind deze maand of ik wel of geen ww uitkering ga krijgen. Krijg ik hem wel dan gaan we er 30% op achteruit, krijg ik hem niet dan een heel salaris en dat wordt dus helemaal feest.
  Ik denk dat ik inderdaad ook mijn portemonnee op slot moet gooien en de winkels vermijden!

  1. Dat is ook een uitdaging! Ja, ik ga echt winkels vermijden. Ik zie geen andere optie. Alle abonnementen zijn al opgezegd, ik ga weer thuis sporten ipv zwemmen. Misschien eens per week zwemmen. Dan is het een extra feestje. 🙂 Ik wens jou hoe dan ook heel veel succes!

 31. Ik heb mijzelf aangeleerd om -als ik iets zie waarvan ik denk dat ik het wil hebben 😊- het in ieder geval nooit meteen te kopen. Eenmaal thuisgekomen blijkt de aandrang het te moeten hebben alweer een stuk minder. Dat voelt misschien wat minder streng en dat is het ook. Terwijl het effect hetzelfde is: ik koop stukken minder …

 32. het is eigenlijk mijn versie van Byron Katies vragen:
  1. Is het waar? (Ja of nee. Bij nee ga naar vraag 3)
  2. Kun je absoluut weten dat het waar is? (Ja of nee)
  3. Hoe reageer je, wat gebeurt er, wanneer je die gedachte gelooft?
  4. Wie zou je zijn zonder de gedachte?

  Mijn vragen zijn dan:
  1. Heb ik het vandaag nodig? (Ja of nee. Bij nee, ga naar vraag 3)
  2. Zo nee, naar huis en er een nachtje over slapen. Dan nog eens de vraag stellen: heb ik het écht nodig? (Ja of nee)
  3. Hoe reageer ik, wat gebeurt er, wanneer ik die gedachte geloof?
  4. Wie ben ik zonder de aankoop?

  😄

 33. Zelf maak ik elke week een lijstje met wat voor diensten vriend en ik werken (horeca, dus erg wisselend altijd). Voor de dagen dat we samen eten, bedenk ik wat we gaan eten. Eet een van ons alleen thuis haal ik iets uit de vriezer.
  Aan de hand hiervan maak ik een boodschappenlijstje. De dagen die we samen eten kook ik gewoon voor 4 personen (daar gaan de meeste recepten van uit) en dan kan ik dus weer invriezen voor de keren dat we alleen eten.
  Boodschappenlijstjes hebben mijn wekelijkse boodschappen van 70-80 euro naar 30-40 euro gebracht, dus dat heeft mij heel goed geholpen.

  Verder heb ik een nee-nee sticker op de brievenbus, dus raak niet meer verleid door de reclame van een winkel waar ik nooit kom. Kijk elke week op de website van albert heyn voor de bonus en van de lidl om het blaadje te bekijken.
  Als ik andere dingen nodig heb (vaak bijvoorbeeld met shampoo of deodorant ofzo), dan kijk ik op voordeelmuis.nl waar er op dat moment een aanbieding is voor mijn product.

 34. Het lijkt me erg lastig als je gewend bent om meer geld om handen te hebben. 500 euro is ook een best bedrag! Zelf heb ik een vast bedrag per maand voor variabele uitgaven en dat bedrag deel ik in het begin van de maand in per dag! Erachter zet ik dan hoeveel we in de plus of in de min staan om mezelf inzicht te geven!

 35. wow dat is even wat anders…. Ik zou inderdaad gewoon proberen niet de ‘ extra ‘ dingetjes te kopen en eventueel winkels te vermijden waar je graag komt en leuke dingen scoort 🙂 . Succes meid! 🙂

 36. Toen ik van minder rond moest komen, ben ik gaan budgetteren. Ik betaal veel contant, want met een bankpas in je zak gaat het zo makkelijk, maar ook het overzicht verliezen gaat daar erg makkelijk mee.
  Verder is het niet gek hoor, dat het de eerste maanden niet lukt, je moet er nl. ingroeien is mijn ervaring.
  Wat mij heel erg geholpen heeft is continue tegen mijzelf blijven zeggen dat het een uitdaging is om van zo min mogelijk, leuk te leven en dat ik gek ben op uitdagingen.
  Ik ging opzoek naar goedkopere alternatieve e.d., naar gratis dingen (geld terug acties bijv.) en naar dingen met korting. Verder vroeg ik me bij elke uitgave af of ik het echt nodig had. Erg vermoeiend, maar als het je een week/maand lukt om van je geld over te houden, dan word het leuk geloof mij, en ben je trots op jezelf.
  Maar gun het vooral de tijd!

 37. Toen ik vijf jaar geleden ineens een extra uitgave van bijna 500,- per maand had vanwege de reiskosten van kindlief had ik twee maanden nodig om te wennen aan het feit dat ik minder te besteden had. Daarna ging het goed. Wat ik deed was stoppen met pinnen in de winkels. In plaats daarvan haalde ik aan het begin van elke week het ‘weekgeld’ en daar moest ik het mee doen. Werkte prima.

 38. Wat moeilijk om ineens zo te moeten bezuinigen. Ik snap dat het lastig is. Ik hou ook van shoppen en zeker shoppen in de sale. Misschien is het een idee om niet naar de winkels te gaan? Wat je niet ziet kun je niet kopen? Ook contactgeld en je pinpas thuis leggen, geef je niet meer geld uit dan je wilt :-). Heel veel succes X

 39. Wat vervelend van het bezuinigen, toch vind ik dat je hier ongelooflijk goed mee op gaat zeg 🙂 Volgens mij zijn de meeste bespaartips wel voorbij gekomen haha, maar als ik wil besparen kijk ik altijd naar mijn vaste lasten. Wat heb ik niet meer nodig, wat zou ik kunnen verminderen en hoe kan ik ergens een alternatief voor vinden? Daarnaast inderdaad (zoals veel mensen al zeggen) minder de stad in en even snel rondkijken. Ik ben in ieder geval benieuwd of je met de tips wat kunt dame ❤

  1. Ik hou jullie op de hoogte hoor! Ben vanmiddag al in de stad geweest. Moest een kadootje kopen. Overal sale, maar niets voor mijzelf gekocht. Wel ongeveer 8 dingen in mijn handen gehad (van die aanbiedingen die je toch eigenlijk ECHT niet kan laten liggen….), maar ze toch maar teruggezet. Ik leer het wel. 😀

 40. Ik zag het al voorbij komen in de reacties, maar ik dacht ook aan het werken met contant geld. Voor jezelf bepalen wat je echt nodig hebt aan geld (en natuurlijk rekening houdend met het maximale wat je kunt uitgeven) en dat pinnen, in je portemonnee stoppen en verder je pinpas proberen niet meer gebruiken. Bij mij helpt het echt om het geld letterlijk te zien en te zien dat het steeds leger word in mijn portemonnee. En verder hebben wij de regel dat we in de supermarkt eerst het goedkoopste merk proberen en als we dat echt niks vinden, dan het merk pakken met de één na laagste prijs.

 41. Wat een mooie tips hier! Ik ga deze pagina zo ontzettend bewaren 🙂
  Mijn bezuinigingsding dat werkt is niet 1 keer per dag boodschappen doen, maar 2 keer per week. Met vast budget.
  Dus ook niet denken; ‘ik kan nu niet weten wat ik overmorgen wil eten’ dat was altijd mijn verhaal.
  Dat zei ik altijd, jaaa maar ik weet nu toch niet of ik daar dan wel zin in heb donderdag.Wat een flauwekul! De helft van de wereld gaat dood van de honger en ik moet iedere dag precies dat eten waar ik die dag zin in heb? De onzin en decadentie daarvan vind ik nu schaamtevol. Als ik voor morgen dus paksoi heb liggen eet ik dus morgen paksoi. Scheelt ook heel erg veel gedenk en gewinkel en GELD 🙂
  En zijn dan de koekjes op? Dan zijn ze op. Drinken op? Dan maar water.
  En de koelkast komt tenminste echt eens leeg, geen half zakje sla meer weggooien wat ik ook wel weer een heel fijn gevoel vind richting het milieu.

 42. Jeetje dat is behoorlijk lastig.. Qua bezuinigingen weet ik natuurlijk niet wat je al doet, maar je kunt bijv alleen eten kopen dat in de aanbieding is, jezelf niet te hard verbieden dat je iets niet mag maar een bepaald budget hebben voor prullaria (ook al is het maar een tientje) en eens kijken in huis wat je nooit gebruikt en kunt verkopen. Ruimt ook nog lekker op 🙂

 43. Herkenbaar, je geeft zo snel teveel uit. Ik ben nu nog bezig met terugbetalen want tja, Wehkamp heeft altijd van die leuke ‘bestel nu en betaal over .. maanden’ acties en dan heb je totaal geen overzicht meer. Ik heb vooral veel aan kleding uitgegeven ivm gewichtstoename, nodig? Ja, maar achteraf had ik ook naar de kringloper kunnen gaan en was in de helft of minder kwijt geweest. Ik zit er op dit moment midden in. De postbode kwam eerst iedere dag en nu zie ik hem soms 2 weken niet, en als ik hem zie is het voor m’n huisdieren niet omdat ik iets leuks heb besteld. Het is heel erg moeilijk, Ik heb van te voren opgeschreven wat ik per week/maand nodig heb voor eten, wat ik maximaal voor m’n huisdieren nodig heb en andere kleine uitgaven (mijn vriend doet de vaste lasten). Wat ik daarvan over houd gaat naar m’n afbetaling min een paar tientjes, die stort ik iedere maand automatisch op mijn spaarrekening de dag dat het geld binnenkomt. Heb ik die paar tientjes over? Nee, maar als het niet op mijn rekening staat zie ik het niet en kan ik het ook niet uitgeven. Mocht het dan echt nodig zijn haal ik het van m’n spaarrekening af maar dat vind ik nooit leuk, dus dit is wel iets wat voor mij goed werkt.

 44. 500 euro minder… een serieus bedrag!
  Ik probeer mij te houden aan een vast bedrag in de week om uit te geven en meestal lukt mij dit wel… niet meer betalen met de kaart maar met cash geld en enkel uitgeven wat je bij je hebt… succes!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.