Alles heeft een ritme

100top

Alles heeft een ritme. Frizzle Sizzle wist dat al in 1986, toen zij op blote voeten deelnamen aan het Eurovisie Songfestival. Alles heeft een natuurlijk ritme, maar het natuurlijke aan ons ritme is tegenwoordig ver te zoeken. De wekker gaat. We springen onder de douche. Er wordt wat voedsel naar binnen geschoven. We stappen in de auto of op de fiets om naar school of naar het werk te gaan. We moeten studeren of geld verdienen en als het even kan doen we dat tussen 9:00 en 17:00 uur.

We staan in de winter op voordat het licht is. We schaffen verduisteringsgordijnen aan om in de zomer niet door de zon gewekt te worden. Voor we gaan werken nuttigen we een ontbijtje. Niet omdat we honger hebben, maar omdat we dat nu eenmaal zo geleerd hebben. We hebben drie maaltijden per dag nodig en deze dienen we te nuttigen buiten onze werk- of schooltijden om. Als we op school of op het werk komen is het eerste wat we doen naar de koffieautomaat lopen. Niet omdat we dorst hebben, maar omdat we een shot cafeïne nodig hebben om onszelf nog wat wakkerder te maken, zodat we productief aan de slag kunnen of ons goed kunnen concentreren op de leerstof.

Alles heeft een ritme en het ritme hier op aarde wordt aangestuurd door het samenspel van de zon, de maan en de aarde zelf. In een natuurlijk ritme wisselen dag en nacht elkaar af, volgen de vier seizoenen elkaar in de juiste volgorde op en herhaalt dit proces zich keer op keer op precies het juiste moment dankzij de loop van de aarde om de zon. De vrouw deint mee op het ritme van de maan. Planten en bloemen leven op het ritme van dag en nacht. De vacht van vele dieren past zich aan aan de temperatuurschommelingen van het gebied waarin zij leven. Alles werkt als vanzelf op deze natuurlijke manier om zo goed mogelijk te functioneren, voort te planten en te overleven. Ieder onderdeel van de natuur leeft mee op het natuurlijke ritme van Moeder Aarde. Behalve de mens.

Het is niet ons natuurlijke ritme waar wij naar luisteren. Het is het economische ritme waarop wij ons leven inrichten. Er zijn maar weinig mensen die de mogelijkheid hebben om hun eigen bioritme te ontdekken. Het ritme waar jij je het prettigst bij voelt. Het ritme waarop jij het beste functioneert. Peter en ik kunnen dat wel. Dat kan ten eerste omdat we allebei niet werken, maar ook omdat we er bewust voor kiezen. Ik vermoed dat veel mensen in onze situatie alsnog een redelijk algemeen ritme zouden aanhouden. Zo tussen 7:00 en 9:00 uur opstaan, eten op gezette tijden en ook weer redelijk op tijd naar bed. Wij doen dat absoluut niet en houden beide het ritme aan waar we ons het prettigst bij voelen. Ik sta meestal tussen 4:00 en 6:00 uur op, Peter komt vaak tussen 11:00 en 13:00 uur zijn bed uit. Ik ontbijt rond 7:00 uur, Peter heeft zijn lunch meestal net achter de kiezen als ik al aan mijn avondmaaltijd begin. Tegen de tijd dat ik al lang in dromenland lig gaat hij zijn avondmaaltijd bereiden. Veel mensen vinden dit raar. Wij niet. Wij kiezen hier bewust voor en voelen ons er goed bij. Niet onbelangrijk, het kán natuurlijk ook. We hebben geen verplichtingen en geen kinderen die orde en regelmaat nodig hebben.

De mens past zich tegenwoordig aan aan het ritme van de economie in plaats van mee te draaien op het natuurlijke ritme van Moeder Aarde. Ik vind dat jammer, want ik denk dat dit op de lange termijn ten koste zal gaan van de mensheid. Sterker nog, ik denk dat dat op dit moment al het geval is.

Nu ben ik benieuwd: Ben jij een ochtend- of een avondmens? Hou jij het natuurlijke ritme van lichaam en geest in de gaten of leef jij volledig volgens de klok? En als je de vrijheid zou hebben om naar je natuurlijke ritme te leven, zou je het dan ook doen? Laat het me weten in een reactie. ♥

53 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Ik ben een absolute ochtendmens. Meestal om 6 à 6u30 uit de veren (terwijl ook mijn schat nog wat doorsoest), ’s avonds graag op tijd naar bed. Misschien saai, maar daar trek ik mij geen bal van aan.

 2. Elise schreef:

  Ritme, mooi stukje! Ik werk doorgaans tussen 7 en 12, maar heb nooit een wekker dus ik slaap zolang ik nodig heb. (Eigen bedrijf, dus eigen keuzes qua werktijden) slapen die ik als ik moe ben, soms om 10u en soms om 12u. Hoe voller de maan, hoe minder slaap ik nodig heb. Maar ik leef sowieso met het maanritme en doe mijn dingen afgestemd op de maanstand.

  1. Marion schreef:

   Dank je! Mooi dat je je leven daar daadwerkelijk op afstemt. Misschien moet ik dat ook eens gaan doen. Ik heb geen maankalender nodig om te weten wat de stand van de maan is, dat voel ik wel aan mijn emoties en aan mijn lichaam, maar ik doe er vervolgens niets mee. Zonde eigenlijk! Ik ga er eens mee aan de gang.

 3. Els schreef:

  Wat fijn dat jullie elk je eigen ritme hebben en jullie je daarbij prettig voelen :-).
  Ik ben echt een ochtendmens. Meestal vind ik vroeg opstaan niet zo erg. Als ik geen werk zou hebben zou ik nog vroeg opstaan.

 4. chucky1012 schreef:

  Leuk liedje van toen 😉
  Ik ben een vroege vogel.
  Zonde van de tijd om in bed te blijven liggen.

  Xoxo

 5. debby schreef:

  Wat grappig om jullie verschillende bedtijden te zien en daar is eigenlijk toch niets raars aan. Ik probeer een ochtend mens te zijn en sta voor 8.00 op zo heb ik iets meer aan mijn dag. Uitslapen vind ik dat ook zonde en we doen het zelden.

 6. Wendy de Jong schreef:

  Ik ben absoluut een ochtendmens. Ik sta om 06.00 uur op en ben om 07.00 uur op het werk. En om 16.00 uur ben ik klaar. Ik begin bewust vroeg om zo dicht mogelijk bij mijn natuurlijke ritme te blijven. Maar het werk dwingt je toch in een keurslijf. Het liefst zou ik tussen de middag een pauze van anderhalf of twee uur nemen, om een lamge wandeling in de natuur te maken of te gaan sporten. Ik zou dan echt weer meer gemotiveerd/geconcentreerd/met meer creativiteit aan het werk kunnen beginnen. Helaas is zo’n lange pauze niet mogelijk…

  1. Marion schreef:

   Zo zonde eigenlijk. In deze bijna 24-uurs economie zou die mogelijkheid toch in te passen moeten zijn. Net als thuiswerken bijvoorbeeld. Vervelende is dat wij afhankelijk zijn van inkomsten en indirect dus van onze werkgevers. Ik zou het liefst zeggen: We kappen ermee met z’n allen en gaan het op een andere manier doen, maar de vraag is of dat haalbaar is. Dan kom je al snel uit bij volledig zelfvoorzienende situaties. Maar we geven niet op. Als het niet in onze tijd is, dan wel in de tijd van de volgende generaties. Dit gaat echt niet lang meer duren deze manier van leven. Daar ben ik echt van overtuigd.

 7. Ik ben niet echt een ochtend- of avondmens. Doordeweeks sta ik zonder problemen op om 5 uur op en ga ik om half elf naar bed, en in de weekeinden verschuift dat zonder problemen naar slapen om 1 uur ’s nachts en opstaan om een uur of 9. Ik denk dat als ik geen werk zou hebben dat het doordeweekse ritme meer zou gaan lijken op het weekeind ritme.

 8. Amber schreef:

  Ik ben geen ochtend of avondmens. Ik merk dat ik de ene keer om 7 uur wakker ben (als de zon schijnt) en de andere keer om 11 uur, de ene keer ben ik om 9 uur ’s avonds al doodmoe en de andere keer om 1 uur nog niet. Ik merk wel dat hoe meer ik ‘moet’ en niet mezelf kan zijn of wakker gemaakt wordt door buren die vroeg op moeten, ik er ontzettend veel last van heb. Ik zou soms best graag ergens in een hutje in het bos wonen, alleen, geen reden om op te hoeven staan, eten wanneer je honger hebt, slapen wanneer en hoe lang je wilt en kijken hoeveel dat voor m’n gezondheid zou doen.

  1. Marion schreef:

   Dat is één van mijn grootste dromen om ooit een keer te doen en hoe vaker ik het erover heb en hoe beter ik erop let, hoe vaker ik het anderen ook hoor zeggen. Dat verlangen naar meer rust wordt steeds groter. Als ik ooit zo’n hutje vind laat ik het je weten!

 9. Myriam schreef:

  Ik ben een ochtendmens, maar omwille van sociale contacten en zo vaak veel te laat op. Ik sta altijd rond half acht op, behalve als ik moet werken dan v roeger, of als ik echt uitgeweest ben, dan rond negen uur, niet later. Ik ben het helemaal eens met jou dat de mensheid zichzelf zo de das omdoet

  1. Marion schreef:

   Ik hang mijn das voor nu lekker aan de kapstok. Mij krijgen ze voorlopig nog niet klein.

 10. Bente schreef:

  Wat mooi dat jullie hier zo bewust mee bezig zijn. Ik zit vast aan mijn 9-5 kantoor baan maar zou mezelf toch meer een ochtend mens noemen (al moet ik er niet aan denken om al tussen 4 en 6 op te moeten staan ;)). Zo tussen 7 en 8 word ik vaak sowieso wakker, ook in het weekend. En dat vind ik een prima tijd. Nog een lange dag voor me!

 11. Morgaine schreef:

  Ik ben dan gelukkig, negen van de tien keer net zo vrij als jij, alleen mijn fysio therapie niet, en dan zet ik mijn wekker, hahaha Afgelopen nacht zag ik het ook weer over 3 uur worden en volgens mij heb ik half 4 ook nog gezien. So be it! En dat kan ook voor mij, en zo leef ik mijn natuurlijke ritme.

  Al verschuift dat ook met gemak, en deze zomer is het wel heel gek, dat ik ondanks bijna geen grote hitte, dat ik toch schijnbaar een nachtritme heb nu, verder ben ik zowel ochtendmens als dag mens als avond mens, hangt van mijn lichaam af en wanneer ik in slaap val en dut… lol

  X

 12. Dina schreef:

  Wat een mooi onderwerp om even over na te denken. Het is inderdaad zo dat veel dingen juist precies tegen ons ritme in zijn, maar we doen het op de een of andere manier toch. Sinds ik thuiszit merk ik eigenlijk pas dat het volgen van je natuurlijke ritme veel makkelijker gaat als je je afsluit van dingen die deze maatschappij juist staande houden; school en werk.

  1. Marion schreef:

   Je merkt echt dat mensen zich steeds vaker gaan afsluiten voor het systeem. En als het niet vrijwillig is, dan wel omdat ze met een burn out of depressie thuis komen te zitten. Het is voor veel mensen echt niet meer haalbaar om mee te draaien in deze maatschappij. Ik hoop echt er ergens een keer een ommekeer komt.

 13. My Little Happiness schreef:

  Wauw mooi geschreven weer Marion! Toen ik thuis zat merkte ik dat ik door naar het ritme van mijn lichaam te luisteren ik veel meer tot rust kwam. Nu nog als ik een paar dagen vrij heb kan ik veel meer genieten en tot rust komen door juist te leven naar mijn eigen lichaam 🙂 Over sommige dingen had ik nog niet eens nagedacht (het ritme van de maan en de vrouw bijv.)

  1. Marion schreef:

   Dat ritme van de maan en de vrouw is echt interessant. Ga maar eens googelen. Je komt hele interessante artikelen tegen. 🙂

 14. Mrs. Brubeck schreef:

  Zoals ik nu om 10.30u nog kan genieten van koffie op de bank ik badjas, dat zou ik doen als ik de keuze had. Maar dat is ook een heikel punt wat je aanhaalt, we hébben de keuze het grootste gedeelte van de tijd gewoon niet omdat de economie dat niet toestaat en en brood op de plank moet komen 😦 Daarom proberen wij om op de dagen dat de “ratrace” even stopt, dubbel te genieten van ons eigen ritme 🙂

  1. Marion schreef:

   En wij hobbelen maar door, omdat de economie het niet toestaat. Ik ben benieuwd hoe lang het nog duurt. Ik hoop dat wij het nog gaan meemaken dat de hele zooi als een kaartenhuis in elkaar zakt.

 15. Carlijn schreef:

  Interessant verhaal. Ik dacht altijd dat ik een ochtendmens was, omdat ik na een schooldag gewoon voor negen uur in coma lag. Nu heb ik in principe ook de mogelijkheid om op mijn eigen ritme te leven, maar word ik enigszins ingeperkt door mijn ouders die graag met me aan tafel zitten. Meestal ga ik zo rond een uur of 1 slapen (maar lig ik nog wakker) en word ik rond 8 uur wakker. Dan draai ik me nog een paar keer om en rond 11 uur kom ik er uit om te ontbijten. Dat ga ik dus zo doen.

  Ik vond het fijn om te lezen over dat ritme dat de maatschappij ons oplegt. Ik had daar nog nooit zo over nagedacht, maar ik geloof dat ik daar heel erg veel last van heb gehad toen ik nog naar school ging. Vooral eten was een crime

  1. Marion schreef:

   De maatschappij (zo ook mijn werk) wijst alleen maar met het vingertje naar ons. “Wat doe jij dan anders dat je het nu niet meer aankunt? Wat kan jij veranderen om beter me de situatie om te gaan? Wat kan jij doen om minder vaak ziek te worden?” Ja, de werkgever werkt ook wel mee om een oplossing te vinden, maar uiteindelijk ligt het probleem toch bij mij, want als ik niet binnen twee jaar beter ben dan vlieg ik eruit. Hetzelfde geldt voor als je nog met een opleiding doet. Er wordt tot op een bepaalde hoogte met je meegekeken, maar uiteindelijk trekken ze toch de handen van je af. Dát is wat er niet klopt. Ik las laatst ergens: “Mensen worden afgerekend op hun economisch nut. We zijn producten geworden.” En zo is het en dat is best ernstig!

   1. Carlijn schreef:

    Eens! De maatschappij staat voor je applaudisseren als je jezelf bent, want oh dat is zo geweldig en zoveel respect. Maar zodra je iets te veel buiten de lijntjes komt, of dat nou is omdat je jezelf bent of omdat je dat juist niet kunt zijn, word je met de vinger nagewezen en ben je niet van waarde. Zolang jij netjes met iedereen meeloopt en vooral je geld zelf verdient en niet je hand ophoudt bij de overheid is het goed. Anders val je er buiten en krijg je vaak een trap na. Wat een verrotte maatschappij!

    Alleen al als ik denk aan die blikken van mensen als ik zeg dat ik niet weet of ik in september weer ga studeren. Je ziet ze bijna denken dat ik een luie geldklopper ben. Ik kan je vertellen dat ik 0 van de overheid krijg. Ja, zorg, maar daar is ook niet over naar huis te schrijven! Ik kan me zo boos maken aan wat mensen als normaal zien. Bah

 16. zomersproetje84 schreef:

  Ik zit dus in het hokje wil wel maar kan niet qua eigen ritme opbouwen. Vanwege Eline. Maar als ze nachtje logeren is slaap ik graag uit, dus een ochtendmens ben ik van origine niet. Op andere dagen ben ik ook pas echt goed productief na 10 uur. Zou daarom best een baan willen waar ik pas later kan beginnen en dat ik dan ook langer door moet werken vind ik geen punt, slaap vaak toch pas rond 23 uur. Blijft mooi hoe het zo goed werkt tussen jou en Peter ondanks jullie totaal verschillende ritme.x

  1. Marion schreef:

   Dat zou toch ook moeten kunnen in deze maatschappij waar ”the sky the limit” is? Ze hebben het bij ons een poos geleden ingevoerd. Je mag werken tussen 7:00 en 22:00 uur. Alleen als je afspraken met klanten hebt of spreekuur draait is het lastig, maar als je geen klantencontacten hebt is het ideaal.

 17. Nesrin - Daily Cup of Bla Bla Bla schreef:

  Heel mooi artikel en mooi verwoord het is de economische ritme ik noem het ook wel ‘Het Systeem’ waar we met z’n allen in zitten. De deur staat hier altijd open voor iedereen en als we aan tafel gaan zitten dan stuur ik niemand weg, ik zou graag een ochtendmens willen zijn maar op dit moment voel ik mij ’s avonds top.

  Ik mis het 24 uurs leven wel in Nederland het mag wat mij betreft iets minder streng allemaal.

  1. Marion schreef:

   Thank you. Nederland is volgens mij in vergelijking met andere landen ook wel heel erg van de regeltjes. Alles moet maar strak en je mag vooral niet afwijken van het gemiddelde. Blegh!

 18. dansenindestorm schreef:

  Wat een bijzonder artikel! Zoals ik ook al op je IG foto reageerde.. eerlijk gezegd heb ik geen idee wat mijn ‘persoonlijke ritme’ is en hoe ik daar achterkom. Ik denk dat ik het ook wel heel prettig vind om volgens een soort schemaatje te leven, zoals ik dat nu doe met de klok. Natuurlijk kan dat ook wanneer je je ‘eigen schema’ volgt. De overgang lijkt me alleen heel lastig.
  Vind je het niet moeilijk of soms vervelend dat jij en Peter dan af en toe wat langs elkaar heen leven? Of is dat echt typisch iets wat iemand die niet volgens ‘eigen ritme’ leeft zou vragen, haha.
  (Grappig feitje: mijn moeder zong eergisteravond ineens dat Alles heeft een ritme haha! Toevallig! Het ging overigens wel over mijn hart nadat ik enorm schrok van… iets? Ik weet niet eens meer waarvan)
  Liefs!

  1. Marion schreef:

   Vragen veel mensen hoor, maar we zien elkaar desondanks best veel. Als hij rond het middaguur opstaat en ik om 19:00 uur naar boven ga hebben we elkaar toch al 7 uur gezien. Toen we allebei nog werkte zagen we elkaar meestal alleen tussen 18:00 en 22:00 en daarna was het slapen en vroeg weer op en de deur uit. Verder hebben we nooit aan tafel gegeten of zo, altijd op de bank. Dus of we nou tegelijkertijd eten of niet, dat maakt mij niets uit. Beter nog, want zo kan ik iedere dag eten waar ik zelf zin in heb 😀 Hahahah, wat toevallig zeg dat je moeder dat liedje zong! X

   1. dansenindestorm schreef:

    Daar heb je inderdaad wel gelijk in, zo had ik er nooit naar gekeken! 🙂

 19. Marielle schreef:

  Mooi stuk weer en ja…ik denk ook dat het klopt wat je zegt, het zal ten koste gaan van de mensheid.

  Zelf ben ik een ochtendmens…toen alles nog goed was 😦 was ik altijd al vroeg wakker en ging heel vroeg het bos in, genieten!!! In mijn werk moest ik ook altijd vroeg op dus dat sloot goed aan.

  Ik vind het altijd heel bijzonder om te lezen hoe jij en Peter dit doen elkaar hierin vrijlaten en elkaars ritme en leefstijl respecteren, niet in de gebaande paden lopen, knap!

  Nou fijne dag vandaag!

  1. Marion schreef:

   Het is echt heel moeilijk voor je om zoveel achter je te moeten laten. Ik kan me voorstellen dat het bijna niet te doen is om te kijken naar de dingen die je nog wel kan, maar stiekem hoop ik toch dat dat met de tijd heel langzaam aan iets makkelijker voor je zal gaan worden. Het bos is zo prachtig. Misschien kan je nu in plaats van lopen in het bos een kleedje meenemen en lekker gaan zitten en alsnog genieten van wat je ziet, hoort en ruikt in het bos. Doe ik ook vaak omdat ik niet ver kan lopen. XX

 20. Anita | Mindjoy schreef:

  Ik ben een avondmens en ben dan ook productiever. Fijn dat ik werk heb wat afwisselend is en niet van 9-17 uur, alhoewel ik dat soms ook wel fijn zou vinden. Nu door de hond is er wel wat meer structuur in de dag gekomen maar aanpassen kan altijd. Striktheid, nee daar ben ik ook niet fijn. Helaas is het, zoals je zegt, hier in NL echt een economisch ritme. Goed dat er al wat meer van afgeweken wordt maar het mag nog meer!

  1. Marion schreef:

   Veel meer als je het mij vraagt! Ik denk dat het ook wel steeds meer gaat komen. Bij ons mag je nu werken tussen 7:00 en 22:00 uur. Mits je geen klantencontacten hebt is dat natuurlijk ideaal!

 21. simplyme_tineke schreef:

  Ik ben een ochtendmens. ’s Ochtends vaak vroeg wakker en dan ook meteen gaan om te knallen. Al moet ik wel eerlijk bekennen dat ik dat wel alleen moet doen. Als ik meteen iemand om me heen heb die mij de oren van mijn hoofd praat, kan ik een heftige ochtendhumeur ontwikkelen :-P. Het leven met de klok zit er heel erg in bij mij, zeker in mijn werk. Maar ik zou heel graag zonder klokken, horloges e.d. willen leven. Opstaan wanneer het licht wort, slapen als het donker wordt, eten wanneer je het echt nodig hebt…de boel de boel laten. Dat lijkt me heerlijk. 🙂

 22. Kirsty schreef:

  Mooi geschreven! Ik ben geen ochtendmens, maar je kunt mij eigenlijk alleen maar tot een avondmens rekenen als je ook een nachtmens hebt, want ik blijf liever niet tot na 3 uur op; daar word ik dan weer moe van de volgende dag, terwijl een uur of 1/2 juist weer een fijne bedtijd voor mij is. Mijn vriend is wel echt een nachtmens, die blijf zo tot 5 uur op als die er de volgende ochtend niet vroeg uit moet. Ik vind het ook wel zielig voor hem als hij ochtenddienst heeft, want dat past totaal niet bij zijn ritme. Best gek ook dat we in deze maatschappij geen rekening houden met natuurlijke tijden. Waar het kan proberen wij altijd wel te luisteren naar ons lichaam, zo eten we als wij honger krijgen en gaan we pas naar bed als we moe zijn als het kan, maar jammer genoeg is dat lang niet altijd mogelijk door werk, school en andere verplichtingen.

 23. Sabine schreef:

  Heel mooi! Mensen uit Nederland moeten ook altijd onwijs wennen aan het andere ritme hier haha. Hier is veel minder ritme als in NL. Ook mijn vriend en ik hebben heel andere ritmes, wegens zijn werk. Vind ik ook niet erg. We hebben totaal geen vaste tijden voor niets, behalve voor het ontbijt omdat we ook hier zoals je schrijft ons aan onze werktijden moeten houden. Ik ben zelf trouwens echt een ochtendmens, mijn vriend meer een nachtmens. Ik lig het liefst lekker vroeg in bed. Ik werd altijd zo moe van al die verplichtingen en alles. Ik merk dat nu ik die structuur los heb gelaten ik veel relaxter ben. Alleen mijn werk is structuur, maar dat vind ik juist wel fijn.

 24. Irma schreef:

  “De mens past zich tegenwoordig aan aan het ritme van de economie in plaats van mee te draaien op het natuurlijke ritme van Moeder Aarde.” Nadenkertje!

 25. Anne schreef:

  Het circadiaan ritme en de biologische klok worden sterk beïnvloed door hormonen. En dat is bij mij behoorlijk van slag, heb ik het idee (binnenkort hopelijk bevestiging daarvan). Ik ben een ochtendmens, maar kan ook prima naar de klok leven normaal gesproken.

 26. MichielZiet schreef:

  Mooi stuk. Ik denk dat ik van avondmens naar ochtendmens ben verschoven in de loop der jaren. Heb ik een ritme? Oh ja zeker, maar die varieert van klassiek naar hardrock. Michieliaans zeg maar, 🙂
  Ik ben niet zo goed in meedraaien met de economie, dus draai ik maar waar de aarde me achterlaat.

 27. Leuk onderwerp! Ik ben zelf geen ochtendmens, maar ook geen avondmens. Daarnaast heb ik ook totaal geen ritme. De dagen dat ik werk sta ik 6 uur à 6.15 uur op. Op dagen dat ik vrij ben meestal pas rond 10 uur. Eigenlijk helemaal niet goed, maar heb toch ook mijn slaap nodig.

 28. Saar schreef:

  Momenteel leef ik heel erg naar de klok maar op mijn laatste werk was dat meer een eigen ritme. Natuurlijk moest ik op tijd op werk zijn maar we hadden flexibele werktijden dus ik kon het een beetje aanpassen. En eten deden we als we honger hadden. Ook door werktijd heen. Ik ben meer iemand die het wat kan regelen. Slaap ik vroeg dan ben ik vroeg wakker, ga ik later slapen dan sta ik ook later op. Maar ik voel me het best wanneer ik tussen zes en zeven opsta in de week. In het weekend kan het wel eens een uurtje later worden 🙂

 29. LiefsvanLieke schreef:

  Wat mooi geschreven Marion. Echt een onderwerp dat me aan het denken heeft gezet.
  Als ik ga kijken naar mijn eigen ritme dan kan ik deze meestal alleen in de vakanties aanhouden. Ik ben een echt avondmens en slaap het liefst uit. Als ik moet werken kan dit natuurlijk niet. Stiekem wel blij ook dat het nu vakantie is! Mijn energielevel is nu veel hoger, terwijl ik net zoveel slaap, maar wel in mn eigen ritme.

 30. beaunino schreef:

  Goed geschreven Marion. Planten worden net als ons ook beïnvloed door de maan. Ik heb een maantuinboek, ja heus het bestaat!
  Zoals je weet werk ik ook nachtdiensten. Ik vind mijn werk leuk, maar deze nachten zijn wel een reden om uit te gaan zien naar een andere afdeling binnen het ziekenhuis waar ik geen nachtdienst hoef te werken. Hoe spijtig ook, het sloopt me. Ik kan er niet tegen.
  Mijn ritme is behoorlijk verstoord op het moment. Lig al weer sinds half twee wakker:-(

 31. Xaviera schreef:

  Wauw wat mooi geschreven! Ik vind het prachtig dat jij en Peter zo jullie eigen ritme aanhouden. Ik voel mij het beste als de wereld stil is, heel vroeg in de ochtend of ’s nachts. Mijn natuurlijke ritme was altijd die van een nachtmens maar ik sta de laatste maanden juist steeds vaker heel vroeg op en daar geniet ik ook erg van. Dus ik weet het nu eigenlijk niet zo goed. Gelukkig heb ik alle vrijheid om te doen wat goed voelt zonder aan maatschappelijk gewenst gedrag te moeten voldoen. Daar ben ik erg dankbaar voor!

 32. Emily Lotus schreef:

  Ik vind dit altijd zo lastig. Ik weet namelijk echt niet wat mijn natuurlijke ritme is. Ochtenden vind ik heerlijk, zo mooi, maar ik ben niet uit bed te krijgen. ’s avonds knap ik vaak op: hoe meer het ‘bed tijd’ is, hoe minder moe ik ben. Dus ik kom ook heel moeilijk in slaap waardoor ik altijd heb geroepen dat ik een nachtmens ben.
  Maar om eerlijk te zijn, denk ik dat mijn lichaam me gewoon voor de gek houd. Ik vraag me af wat mijn ritme zou zijn als ik gewoon ergens op een hutje in ’t bos zou zitten zonder technologie en gordijnen.

 33. Jenn schreef:

  Mooi dat jullie dat kunnen! Ik ben in de winter meer een avondmens, in de zomer ben ik allebei haha

 34. misssexandthecity schreef:

  Ik ben een ochtendmens,…maar ook gedreven door het ritme van de maatschappij en mijn gezin,….maar ik ga het testen tijdens mijn vakantie, omdat het echt kan dan,…..hoewel met de kids wordt het niet makkelijk, maar het lijkt me echt een leuk experiment! En eerlijk, ik heb echt honger als ik wakker word, ik eet dus omdat ik honger heb en niet omdat het me aangeleerd is, of zou het zijn dat de gewoonte de honger opwekt?? Boeiende materie!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s