Hoe kom ik de sombere dagen door?

somber

Het is verleidelijk om tijdens deze sombere dagen je volledig terug te trekken. In bed te blijven liggen. Wachten tot het overgaat. Ik weet echter uit ervaring dat dat niet werkt. Dus stapte ik gisteren op de fiets en fietste een uurtje door de binnenvelden. Vanmiddag om 14:00 uur heb ik een afspraak voor een massage. 90 minuten ontspanning. Liggend op een ruime massagetafel, de geur van etherische oliën om mij heen en op de achtergrond rustgevende muziek. Wat wil een mens nog meer?

Als ik iets geleerd heb het afgelopen jaar is het wel om niet toe te geven aan de drang om je af te zonderen. Ik sta iedere dag op. Kleed me iedere dag aan. Drink iedere dag mijn eerste kop koffie buiten. Mits het niet regent natuurlijk, dan zit ik in de deuropening. Ik ga iedere dag even naar de deur uit, al is het maar om een brief te posten of iets kleins te halen bij de supermarkt.

Tijdens deze sombere dagen ben ik ook minder op het eetstoornisforum. Niet alleen kan ik me op dit soort dagen minder goed inleven in anderen, ik ben ook sneller negatief naar mezelf. Dit is koren op de molen van de eetstoornis en ook al weet ik dat ik nooit meer terug zal vallen, ik moet alert blijven en de zogenaamde kat niet op het spek binden. Dat geldt ook voor blogs die ik lees. De wat zwaardere onderwerpen sla ik over. Ik hou het op dit soort dagen liever luchtig.

Als die zwarte wolk boven me hangt heb ik alle energie nodig om overeind te blijven. Niet alleen vermijd ik negatieve berichten, ik negeer of ontloop ook bepaalde mensen. Dat klinkt niet zo aardig, maar ik moet gewoon in de eerste plaats aan mijzelf denken. Zo heeft Peter een vriend met ADHD. Hij praat hard, luistert amper naar wat de ander zegt en is héél erg, ik herhaal, héél erg aanwezig. Als ik vijf minuten met hem in één ruimte ben dan voel ik de energie al uit mijn lichaam wegglijden. Ook mensen die alles op zichzelf betrekken vermijd ik als de pest. Sorry, ik heb genoeg aan de shit van mezelf. Ik kan die van jou er even niet bij hebben. Sinds ik op deze manier de slechtere periodes benader, merk ik dat ik er makkelijker doorheen kom. Het blijft vechten, het blijft behelpen, maar het gaat.

Wat ook goed helpt is afleiding zoeken. Lezen lukt me niet, dus ik luister muziek en zoek dingen op die grappig of interessant zijn. Of nog beter, allebei!  Neem bijvoorbeeld het artikel Je Angsten Accepteren van Percy Tienhoven. Dat stuk is echt briljant. Het is een bloedserieus onderwerp, maar de manier waarop hij het verhaal brengt! Het is lachen en huilen tegelijkertijd. Feit is wel dat Percy, zoals hij het zelf zegt, nogal wat mankementen heeft. Dingen die voor jou en mij heel vanzelfsprekend zijn, zijn dat voor hem absoluut niet. Om dan toch op deze manier in het leven te staan, daar heb ik zeer veel respect voor. Dus applausje voor jou als je terugkomt uit het klooster, Percy. ♥

34 reacties Voeg uw reactie toe

 1. chucky1012 schreef:

  Wat prachtig geschreven.
  Het is moeilijk.
  Heerlijk dat je vandaag de massage hebt.
  Mijn angsten heb ik ook al lang overwonnen.
  Je hebt gelijk.

  Fijne dag en liefs Xoxo

 2. debby schreef:

  Lekker meid vanmiddag een massage. En weer heb je dit zo mooi verwoord.

 3. goed dat je jezelf toch je bed uitsleept en naar buiten gaat op dat soort dagen. geniet van je massage… x

 4. Genietse tijdens de massage. Nu maar hopen dat je er snel doorheen komt! Xoxo

 5. altijdangelique schreef:

  Good job! Geniet van je massage.

 6. Wat een feest der herkenning, vooral het leeggezogen worden door anderen. Slik jij hier medicatie voor? Fijne massage.

  1. Marion schreef:

   Ik slik Paroxetine. Beste beslissing ooit voor mij. Gaat lukken vanmiddag. Dank je wel.

 7. rachelkromdijk schreef:

  Goed artikel, ik ga bloggen, video’s bewerken, een heerlijk boek lezen van santa montefiore of heerlijk tekenen!

 8. Myriam schreef:

  hou je sterk Marion, goed dat je weet wat werkt voor jou!!! XXX

 9. Deisy schreef:

  Wat heb je dat fijn geschreven zeg en ik herken het helemaal! Proberen, hoe moeilijk het ook is, om je niet bij het gevoel neer te leggen is het beste wat je kunt doen, ook al voelt het helemaal niet zo. Wat ben ik toch trots op jou zeg ❤ Geniet van je massage vanmiddag dame 🙂 X

 10. BySilke schreef:

  Ik vind het echt super van je dat je je elke dag dwingt om die dingen te doen. Ik merk zelf dat als ik een dagje nergens heen moet, dat ik automatisch ook minder moeite doe om me aan te kleden of dergelijke.. Trouwens, proficiat met je Lay-out! Het ziet er supermooi uit 🙂

  1. Marion schreef:

   Thanks. En die lay-out verandert nog met de minuut hoor. Nog steeds ruzie met de kleur 😉

 11. Saar schreef:

  De manier van omgaan met sombere dagen ken ik! Ik laat me ondertussen hoogstens verleiden tot een momentje televisie kijken of een boek lezen, omdat ik mezelf dat gewoon gun. Maar het is verboden om in bed te blijven liggen, er terug in te kruipen of doelloos voor me te zitten uitstaren (op moeilijke dagen toch).

  Ik moet ook zeggen dat het vermijden van sombere dagen veel eenvoudiger was toen ik nog werkte, omdat je nu eenmaal moet werken en dat leidt af. Nu ik werkzoekend ben, is dat een heel andere zaak. Er is namelijk maar weinig dat op je staat te wachten… Ik moet het zelf uitvinden.

 12. Sammie schreef:

  Je layout ziet er weer anders uit vandaag, ik zie iets van mintgroen 🙂 De header vind ik geweldig! Fijn om dat weer terug te zien.
  Bij mij kan je altijd langs komen, zware onderwerpen blog ik niet over 😉 Fijn dat je weet wie en wat je moet vermijden en dat het op die manier te doen is. Het gaat weer over deze sombere stemming. Geniet van je massage vandaag! 🙂

 13. dansenindestorm schreef:

  Heel erg mooi geschreven. 🙂 Ik vind het (nog steeds) heel erg knap hoe je toch bezig blijft, ondanks je angsten en somberheid. Heel erg knap.
  Ik heb trouwens een vraagje. Ik hoop dat je dat niet vervelend vindt.. Maar ik vroeg me af of je ooit moeite hebt gehad met een massage? Mij lijkt het heel fijn, maar ook heel eng omdat iemand zo ‘aan je zit’. Deels eetstoornisgerelateerd denk ik, deels ook gewoon omdat ik alles rondom naaktheid vreselijk vind, haha. Ik ben heel benieuwd of je hier ooit ‘last’ van hebt gehad en hoe je hiermee om bent gegaan.
  Liefs

  1. Marion schreef:

   De eerste keer heb ik tijdens een dagje wellness een massage genomen en dan ook alleen een rug-nek-schoudermassage. Ten eerste vond ik het bij een wellness makkelijker. Die mensen zien de hele dag blote mensen in een sauna en ik ging ook nog eens op badkledingdag. Ik hoefde alleen mijn bovenstuk uit te doen en kon direct op mijn buik liggen. Daarna was het eigenlijk heel makkelijk, want een massage is zo ontzettend lekker! Daar heb je die 10 seconden ongemak wel even voor over hoor! Als het je fijn lijkt begin dan ook eens met een schouder/nek/rug massage. Ik heb zelfs ooit een keer een indiase hoofdmassage gehad. Dan masseren ze je hoofd, schouders, armen en decolleté. Verder lig je lekker onder dikke handdoeken. Ik denk niet eens dat het eetstoornis gerelateerd is, al zijn wij allemaal wel heel erg bewust van ons lichaam. Beste is gewoon om in je achterhoofd te houden dat het hun werk is. Het heeft mij ook wel geholpen in het acceptatieproces van mijn lichaam. Het feit dat een vriendin mij nu complete lichaamsmassages geeft…. Dat had ik een jaar geleden nooit durven dromen!

 14. ilove2be schreef:

  Sterk geschreven, Marion, top dat je zo goed aangeeft waar het in veel gevallen mis gaat: grenzen bewaken. Neem die tijd voor jezelf, kies voor nummer 1 (= jezelf) en geniet van die tijd, en hou in het vizier dat de wereld om je heen hierdoor ook een stukje mooier wordt. 🙂

 15. Alice schreef:

  Echt respect voor hoe je hiermee omgaat Marion, juist als je je zo voelt is het zo moeilijk om dat allemaal op te brengen. Die massage klink echt heerlijk. Ik hoop dat het helpt om ook figuurlijk weer lekkerder in je vel te komen. Met gevoel aangeraakt worden doet iets met je heb ik in het verleden ervaren bij haptotherapie.

  Groetjes,
  Alice

 16. misssexandthecity schreef:

  Jij vindt de kracht om al uit je bed te komen, dat is al al mijn respect waardig,….en massage ik kan het nog niet goed verdragen als ik een topdag heb laat staan op een slechte dag, brr niks voor mij!

 17. Godelieve schreef:

  De manier waarop je schrijft over de problemen waar jij tegenaan loopt blijf ik bewonderen. En dat je dan toch elke dag de kracht weet te vinden om een blogpost te schrijven waar veel mensen iets aan kunnen hebben.
  Geniet van de massage en ik hoop dat het je helpt om weer iets beter in je vel te zitten!

  ps Je layout wordt elke keer een stukje mooier 🙂

 18. Bente schreef:

  Ik heb er natuurlijk geen ervaring mee, maar het lijkt me heel erg goed dat je je niet afzondert van de buiten wereld tijdens een sombere bui! En man, wat lekker die massage! Geniet ervan 🙂

 19. Nesrin - Daily Cup of Bla Bla Bla schreef:

  Sterk geschreven. Ik hoop dat je heel erg goed gaat genieten van je massage.

 20. Nesrin - Daily Cup of Bla Bla Bla schreef:

  PS. Ik vind het mooi geworden op je blog!!!

 21. Sam schreef:

  Wat ben jij een enorme doorzetter. Dat je bepaalde mensen vermijd en bepaalde blogs (waaronder de mijne denk ik ook 😉 ) snap ik heel goed. Ik merk dat ik het zelf ook slecht kan hebben als ik ergens onder in die put lijk te zitten. Ik denk dat het juist alleen maar goed is dat je voor jezelf kiest en je alleen met mensen omringt die je energie geven (ook al kost het contact ook wel energie). Geniet lekker van je massage!

 22. Sabine schreef:

  Mooi om je te richten alleen op jezelf! Geniet van de massage!

 23. Morgaine schreef:

  Jij ligt nu heerlijk te genieten van die massage, way to go! En alles wat jij schrijft over andere mensen en zelfs blogs, jaaaaaaaaaa hier dus exact dito 😉 En dan zijn er ook nog wat uitzonderingen zoals jij bijv. Maar heel vele mensen volgen die ergens mee zitten kan ik niet altijd, tenzij zij dus zelf ook zeer positief zijn en de kleine dingen blijven waarderen.

  X

 24. Anne schreef:

  Respect! Ik moet nu weer naar buiten om voor de konijnen te zorgen. Dat vind ik niet leuk, maar is wel goed voor me. Ik doe dat dan wel zo vroeg mogelijk, want ik kan het op slechte momenten echt niet hebben als mensen me op de vingers kijken.

  Ik hoop dat de massage fijn was!

 25. Sofie Katelijne schreef:

  Hou je sterk! (& geniet van de massage :))

 26. Het feit dat je de kracht hebt om dit neer te pennen is een zeer positief gegeven in je strijd om te vechten tegen het sombere gevoel. Petje af, Marion!

 27. Anita | Mindjoy schreef:

  Allereerst WOW wat een mooie veranderingen aan je blog! Zo te lezen weet je heel goed wat je wel en niet moet doen tijdens de sombere dagen. Fijn van de massage, voor mij ook weer te lang geleden!

 28. Marielle schreef:

  Hey Marion
  Compliment! Je blog ziet er echt heel mooi uit!! Daar ben je dus ook nog mee bezig nu!

  Was de massage fijn?

  Mooi te lezen hoe jij deze dagen invult, het zal vast heel zwaar zijn ook om de gewonde dingen (boodschapje, opstaan etc) te doen!

  Sterkte weer!!

 29. niienn schreef:

  Hopelijk heb je toch een heerlijk moment gehad tijdens de en of na de massage.

  Ik vind het knap dat je blijft bloggen. En dan ook nog zo goed en duidelijk schrijft wanneer je toch even in een donker dal zit. Hopelijk wordt het snel weer een stuk lichter

  X

 30. Marij schreef:

  Inderdaad je blog!!! Heel mooi, sierlijk en meer jou heb ik het idee. Het andere was (te) strak en ‘zakelijk’. Dit oogt benaderbaarder. Niet jezelf opsluiten, heeft geen nut. Vond je bericht op Ig van het spontane bezoek aan je buurvrouw van 95 onbeschrijfelijk stoer en mooi. Slaap lekker topper.x

 31. Chapeau hoe je er mee omgaat! Het is niet evident om jezelf naar buiten te krijgen wanneer je hoofd en lijf het liefst vanal binnen wil. En achteraf doet het dan toch zoveel deugd!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s