Button Poetry

button

Bron

Als je snel aan iemand zou moeten uitleggen wat Button Poetry is, dan kan je het beste zeggen: “Stand up comedy, maar dan met poëzie.” Ik vind het werkelijk fenomenaal. Het allereerste optreden dat ik ooit zag was Explaining My Depression To My Mother van Sabrina Benaim. Zo indrukwekkend dat ik die drie en een halve minuut zeker zes keer bekeken heb. Gisteravond kwam ik weer een mooi optreden tegen. Ik wil deze graag met jullie delen.

Shrinking Women

Across from me at the kitchen table, my mother smiles over red wine that she drinks out of a measuring glass.
She says she doesn’t deprive herself,
but I’ve learned to find nuance in every movement of her fork.
In every crinkle in her brow as she offers me the uneaten pieces on her plate.
I’ve realized she only eats dinner when I suggest it.
I wonder what she does when I’m not there to do so.

Maybe this is why my house feels bigger each time I return; it’s proportional.
As she shrinks the space around her seems increasingly vast.
She wanes while my father waxes. His stomach has grown round with wine, late nights, oysters, poetry. A new girlfriend who was overweight as a teenager, but my dad reports that now she’s “crazy about fruit.”

It was the same with his parents;
as my grandmother became frail and angular her husband swelled to red round cheeks, round stomach
and I wonder if my lineage is one of women shrinking
making space for the entrance of men into their lives
not knowing how to fill it back up once they leave.

I have been taught accommodation.
My brother never thinks before he speaks.
I have been taught to filter.
“How can anyone have a relationship to food?” He asks, laughing, as I eat the black bean soup I chose for its lack of carbs.
I want to tell say: we come from difference, Jonas,
you have been taught to grow out,
I have been taught to grow in.
You learned from our father how to emit, how to produce, to roll each thought off your tongue with confidence, you used to lose your voice every other week from shouting so much.
I learned to absorb.
I took lessons from our mother in creating space around myself.
I learned to read the knots in her forehead while the guys went out for oysters
and I never meant to replicate her, but
spend enough time sitting across from someone and you pick up their habits

that’s why women in my family have been shrinking for decades.
We all learned it from each other, the way each generation taught the next how to knit
weaving silence in between the threads
which I can still feel as I walk through this ever-growing house,
skin itching,
picking up all the habits my mother has unwittingly dropped like bits of crumpled paper from her pocket on her countless trips from bedroom to kitchen to bedroom again.
Nights I hear her creep down to eat plain yogurt in the dark, a fugitive stealing calories to which she does not feel entitled.
Deciding how many bites is too many.
How much space she deserves to occupy.

Watching the struggle I either mimic or hate her
and I don’t want to do either anymore
but the burden of this house has followed me across the country.
I asked five questions in genetics class today and all of them started with the word “sorry”.
I don’t know the requirements for the sociology major because I spent the entire meeting deciding whether or not I could have another piece of pizza.
A circular obsession I never wanted but

inheritance is accidental
still staring at me with wine-stained lips from across the kitchen table.

Lily Myers ♥

35 reacties op ‘Button Poetry’

   1. Moraal: neem na een slapeloze nacht nooit alleen maar het begin van een filmpje mee (dat een grappige ondertoon heeft), maar kijk het helemaal uit en lees ook nog eens de tekst. Zul je verhinderen om een foute reactie te geven… Mijn excuus!

     1. Ik herken het break-nood-gevoel. Nog een weekje werken en dan mag in eindelijk mijn das aan de kapstok hangen. De batterij is leeg, en dan begin ik zaken te doen als bomen omhakken :(. Voor jou duim ik hard dat de zon er weer door komt, letterlijk en figuurlijk.

 1. Heel mooi! Ik heb alleen de tekst gelezen, omdat ik mijn oortjes niet kan vinden. Maar met Sabrina in mijn achterhoofd wordt het met geluid vast nog mooier. Die ken ik inmiddels al uit mijn hoofd

 2. Woooww, waanzinnig mooi… Ik denk dat dit dezelfde vrouw is als waarvan ik laatst op de blog van (ik denk) Carlijn, een filmpje zag…? Daar was ik zo van onder de indruk, haar manier van praten grijpt me echt naar de keel. Ik ga d’r binnenkort even googelen… En m’n Engels bijspijkeren :-/

     1. Je maakt me niet wijs dat je kroket niet kent hoor. Een broodje kroket is toch typisch Ollands? En hallo kroket is een uitroep van oneindige verbazing 😉
      En dilettant is beginner 😉

      1. Hahaha, ja de kroket ken ik wel, echter de uitdrukking Hallo Kroket niet. Ik zal echter mijn uiterste best gaan doen om dit hier in NL een trending uitspraak te gaan maken. En dilettant is dus echt een woord. Ik had eigenlijk gedacht dat de autocorrect met je aan de haal was gegaan. Maar ik heb weer wat geleerd vandaag! X

 3. Hier moet ik echt even voor gaan zitten. Een keer. Tussen alle drukte in mijn hoofd door. Hoe is het met jouw break? Die van mij laat allerlei steken vallen hihi. Maar ik vind het heel mooi om te zien dat jij doet wat jij wilt. Heerlijke poetry. Ik ga er snel even voor zitten om het te lezen en te kijken. Liefs ♡

  1. ps. Ik had nog niet gereageerd op je andere blog, dus laat ik het hier even zeggen. Neem je break op de manier zoals jij dat wilt. Zelf het delen van dit soort dingen kan heel waardevol zijn. Het is niet een script wat je moet uitvoeren, je moet doen wat jij wilt en jij je op dit moment goed bij voelt. Een stuk van wat jij bent, dat maakt je blog uiteindelijk ook bijzonder. 😉 Sterkte, blijf geloven in betere dagen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.