I Am Enough

960

Jarenlang reed ik over deze weg naar mijn werk. Er was altijd één huis wat er voor mij uitsprong. Vraag me niet waarom. Het was niet bijzonder groot of uitgesproken mooi. Toch bleef mijn blik altijd net iets langer op dit huis gericht dan op de andere gebouwen in deze straat. Vandaag stapte ik dat huis binnen.

Voor het huis staan een paar auto’s, maar vooral heel veel fietsen geparkeerd. Ik loop het grindpad over, duw aarzelend de voordeur open en stap de hal in. Links van mij is een grote ruimte waar mensen aan een tafel koffie zitten te drinken. Rechts van mij is een kamer waar een man staat te strijken en een vrouw stickers op een atlas plakt. Ik loop een paar stappen naar voren en zie een kantoorruimte waar niemand zit. Ik blijf wat afwachtend staan tot er een vrouw naar me toekomt. Ik geef aan dat ik voor een rondleiding kom. Ze verwacht mij duidelijk niet. Meestal bellen mensen van tevoren, geeft ze aan. Maar het is geen probleem. Ze gaat tijd voor mij maken. Ondertussen mag ik even een kop koffie pakken.

Met knikkende knieën loop ik de kamer aan de linkerkant binnen. “Kan ik gewoon zelf koffie pakken?” vraag ik. “Ja hoor!” roepen de mensen aan tafel met z’n allen in koor. Met trillende handen schenk ik koffie in voor mezelf en ga bij de vijf onbekenden aan tafel zitten. Dan volgt een vragenvuur waar je U tegen zegt. Waar kom ik vandaan? Wat heb ik precies? Waar ben ik in behandeling? Wat doe ik overdag? Het is een vorm van oprechte interesse die ik lang niet heb mogen ervaren. Ik krijg complimenten over mijn sociale vaardigheden, over het werk wat ik heb gedaan en over hoe goed ik eruit zie. De tranen prikken achter mijn ogen. Ik heb me zelden ergens zo op mijn gemak gevoeld. Wildvreemden die hun uiterste best doen om mijn zenuwen weg te nemen. Ik voel me welkom en zit nog maar twee minuten bij hen aan tafel.

Dan word ik opgehaald voor de rondleiding. Het huis wat ik jaren vanaf de buitenkant heb bewonderd zie ik nu van binnenuit. Er is een ruimte om te schilderen, een ruimte voor houtbewerking, een praatruimte en een keuken waar men aan het koken is. In iedere ruimte waar ik kom word ik begroet. Ik word begroet, maar niet beoordeeld. Ik ben welkom in iedere ruimte waar ik binnenstap.

Al snel worden alle prikkels en emoties me teveel en na een kwartier sta ik met de begeleidster buiten verder te praten. Ze legt uit wat de mogelijkheden zijn. Ik luister aandachtig. Waar mijn therapeute mij in eerste instantie wil aanmelden voor arbeidstraining, voel ik veel meer voor de dagbesteding. Zeker om mee te beginnen. Die mogelijkheid is er en het is zelfs mogelijk een programma op te stellen met een combinatie van beide. Zodra mijn therapeute terug is van vakantie kan ze contact opnemen en zullen ze na ontvangst van het aanmeldingsformulier binnen een week contact met mij opnemen om een intake te plannen.

Ik geef de begeleidster een hand, bedank haar voor de moeite en loop richting mijn auto. Nog voor ik instap stromen de tranen al over mijn wangen. Voor het eerst in lange tijd heb ik een plek gevonden waar ik me gelijkwaardig voel. Een plek waar ik mag doen wat ik kan en niet boven mijn kunnen hoef te presteren. Een plek waar ik mijn grenzen kan en mag bewaken. Voor het eerst in hele lange tijd heb ik mezelf weer eens goed genoeg gevoeld.

I am enough. ♥

53 reacties op ‘I Am Enough’

 1. Wauw. Wat een mooi artikel. Het is zelfs ontroerend. Lieve Marion, ik ken je nog niet zo goed, maar ik weet gewoon dat je altijd goed genoeg bent. Maar ik begrijp aan de andere kant wel dergelijk wat je bedoelt. Het is goed dat je zo’n plaats gevonden hebt waar je je gelijkwaardig voelt. Ik hoop ten zeerste dat dit je goed zal doen.

 2. Wat mooi geschreven, ik krijg er een brok van in mijn keel. Het is je gegund om een plek te hebben waar je helemaal jezelf mag zijn en waar je je genoeg voelt. Al is het natuurlijk wel weer verdrietig dat je dit nergens anders zo voelt. Ik hoop dat dat mag veranderen voor je.

 3. Wat fijn dat je dat gevoel daar kreeg. Ik voel het ook. De tranen prikken nu achter mijn ogen. Ik hoop zo dat dat gebouw waar je vaak naar keek echt wat voor je kant betekenen. En lieve Marion, you are enough. ❤

 4. Marion,
  ik reageer eigenlijk nooit, ben meer een stille volger…maar ik kan het nu niet laten om te reageren.
  Met ontroering je ervaring gelezen, en ben oprecht blij voor je!
  Ik hoop echt dat je dit gevoel van er mogen zijn zoals je bent…steeds meer gaat voelen ❤

 5. Wat ontzettend fijn voor je dat het zo positief uitgepakt heeft. Niets zo fijn en zo nodig als wat jij nu ervaren en gevoeld hebt. Ik kan me zo voorstellen dat dat veel los maakt.
  Super knap trouwens dat je gewoon op eigen initiatief bent gegaan zonder afspraak te maken, best eng toch. Dan moet je altijd maar afwachten hoe er gereageerd wordt. Dat doe je toch maar weer even.
  Groetjes,
  Alice

 6. Wauw Marion! Wat ontzettend mooi om te lezen, heel herkenbaar. Ik liep de eerste keer al zo op de groep. Er wordt begroet, maar beoordeeld. Heel mooi, kippenvel en een waterige ooghoek. Fijn dat jij hetzelfde fijne gevoel ervaart als ik

 7. Wat fijn. En vooral ook knap dat je er heen gegaan bent. En ook fijn dat het zo goed aanvoelde voor je. Dagbesteding hier voelde ik me niet zo op mn plek, komt ook omdat ik dus niet durfde aan te schuiven bij de koffietafel. Des te knapper vind ik het dat jij dat wel doet en dat je daar ook voor ‘beloont’ wordt. Ik hoop dat ze een mooi plan voor je kunnen maken waar jij je goed bij voelt.

  xx

 8. *pinkt even een traantje weg*. Wat super fijn Marion dat je iets hebt gevonden wat helemaal bij jou past! Ik hoop dat dit jou de steun geeft die je zo verdient. Liefst

 9. Vond het echt een mooi stukje, krijg er ook kippevel van. Wat fijn dat dit soort groepen er zijn. Misschien kom je er nu eindelijk achter dat jíj niet gek bent, maar dat de rest van de wereld gek is 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.