€ 500,- per maand minder: Update #2

IMG_20150821_112056

We moeten bezuinigen. Wie niet tegenwoordig? De reden waarom wij moeten bezuinigen lees je hier. In totaal gaan we er netto € 500,- op achteruit. Ondertussen heb we twee maanden van zuinig aan doen achter de rug. Hoe de eerste maand verliep lees je in Update 1. Vandaag vertel ik jullie hoe het ons de tweede maand verging.

Laat ik beginnen met te zeggen dat ik een buffertje achter de hand heb. Ik kan als ik wil een jaar lang € 100,- per maand extra uitgeven en dan blijft er zelfs nog een klein beetje op mijn spaarrekening over. Ik hoef dus niet heel erg te stressen. Gevolg is echter wel dat ik dat ook niet doe. Dat is dan weer de keerzijde van het verhaal. De afgelopen maand heb ik mijn best gedaan om geen kleding en doucheproducten te kopen. Dat ging me verbazingwekkend goed af. Voor zover ik weet heb ik niets in die categorie gekocht. Op de gewone boodschappen heb ik nog helemaal niet bezuinigt. Wel heb ik wat extra kosten gemaakt. Dit zijn in principe niet-noodzakelijke kosten. Laten we daar maar mee beginnen.

Extra kosten
– massage € 46,-
– inklaringskosten pakket buitenland € 32,-
– drinken film € 11,-
– telefoonhoesje € 15,-
– penvriendenactie € 7,50
– de ultieme terrastest € 11,-
– bloemen € 5,-
Totaal aan extra uitgaven: € 127,50

Wat ik al zei, deze kosten vallen eigenlijk onder de niet-noodzakelijke kosten. Aan de andere kant, als je nichtje voor jou de film betaald is het vrij aso om haar ook het drinken en de M&M’s te laten betalen. Een massage is dan wellicht niet noodzakelijk, maar het geeft me wel zoveel rust en ontspanning dat ik me zeker twee weken echt een stuk beter voel.

Dan de vaste lasten. Daar hebben zich wat wijzigingen voorgedaan. Zo zijn de huur en energiekosten wat gestegen, maar daar tegenover staat dat ik gestopt ben met zwemmen. Het pakket voor tv, bellen en internet is goedkoper geworden, maar doordat ik niet meer met de fiets naar therapie zijn mijn reiskosten weer wat gestegen.

Vaste lasten
Huur: € 632,-
Gas/water/licht: € 180,-
TV/Internet/bellen: € 100,-
Auto (belasting+verzekering): € 90,-
GBLT: € 25,-
Uitvaartverzekering: € 5,-
Ziektekosten: € 100,-
Spotify: € 10,-
Mobiel: € 10,-
Tanken: € 50,-

Totaal: € 1.202,-

Inkomsten
Loon: € 1.623,-

Een snelle rekensom leert dat er € 100,- per week overblijft voor boodschappen.

Deze maand kwamen we € 200,- tekort. Daarvan zit meer dan de helft in de extra uitgaven. Ik heb nog geen moment op de aanbiedingen in de supermarkt gelet. Ik koop nog steeds de merken die ik gewend ben om te kopen. Zo koop ik jam van Zonnatura, macaroni van Honig en pindakaas van Calvé. In al die gevallen kan ik natuurlijk een variant van het huismerk kiezen of gaan voor een merk wat op dat moment in de aanbieding is. Ik denk alleen niet dat ik daar die € 75,- die we nog tekort komen helemaal mee kan opvangen. Toiletpapier, koffie, wattenschijfjes, al dat soort dingen koop ik al bij de Aldi. Veel goedkoper gaat dat niet worden. Waar kan ik volgende maand dan wel op besparen?

 1. Aanbiedingen en  B-merken kopen. € 25,-
 2. Seizoensgroenten en -fruit kopen. € 10,-
 3. Geen extra dingen als snoep, ijsjes, kaastwisters of wat dan ook kopen. € 20,-
 4. Geen gekke thee meer kopen. € 5,

Dat zou in totaal een besparing van € 60,- opleveren. Dat komt dicht in de buurt van de € 75,- die ik moet halen.

Daarnaast zijn er nog drie dingen waar ik op zou kunnen bezuinigen.

 1. Spotify
 2. Eredivisie Live + Fox Sport
 3. Biologische eieren

Echter, dat vertik ik. In hele hoge nood zou Spotify eruit kunnen, maar sport en de biologische eieren eruit? No way. We gaan niet op vakantie, we gaan nooit stappen, we gaan zelden uit eten, etc. Het leven moet ook nog een beetje leuk blijven of niet dan?

Goed, komende maand ga ik als eerste op zoek naar goedkopere varianten. Zonnatura is biologische jam, maar Albert Heijn heeft vast ook wel biologische aardbeienjam van eigen merk. Ik noem maar een voorbeeld. Ook ga ik opletten wat er waar in de aanbieding is en dat ga ik dan lekker op mijn fietsje halen. Als laatste ga ik minder lekkere dingen kopen zoals ijsjes, snoep en kaasspelttwisters van de Appie. Die laatste kosten wel even € 1,50 per stuk en ik haal ze toch zeker twee keer in de week. Dat is op maandbasis al gauw € 12,-. Nou, ik ga mijn best doen. Tot de volgende update! ♥

86 reacties Voeg uw reactie toe

 1. loenaaraya schreef:

  Stoer dat je dit toch maar even open en bloot deelt. Het is niet leuk met weinig geld, als student kan ik daar over meespreken. Succes met besparen, en met veel creativiteit en goed rondkijken in de winkel kom je er wel!

 2. Ik ging het niet vragen uit discretieredenen, maar gezien je zo open kaart speelt doe ik het toch… Dit inkomen, is dat van jullie beiden samen?
  Dan is het wel jammer dat het leeuwendeel van jullie inkomen verloren gaat aan huur en nutsvoorzieningen. Bij ons in België zou je kans krijgen op het huren van een sociale woning. Deze woningen zijn geen sigarenkistjes maar zijn vaak ruim en liggen niet meer (als vroeger) geïsoleerd. In onze ‘parochie’ staan heel wat van die huizen die gewoon geïntegreerd zijn met andere woningen.
  Je doet echt je best met je rekenwerk, in tegenstelling tot veel mensen die in het begin van de maand hun geld in het rond strooien, en in de tweede maandhelft hun riem moeten aanhalen.

  1. Marion schreef:

   Dit is mijn inkomen inderdaad. Peter heeft geen inkomen (zie antwoord op Beaunino). Waar wij wonen is een sociale huurwoning. Die gaan bij ons tot € 710,-. Het zal voor ons weer ietsje makkelijker worden als we straks wel recht hebben op toeslag.

   1. Ons ‘systeem’ werkt helemaal anders; In functie van het inkomen kan hier een sociale huurwoning worden bekomen. Wie weinig verdient krijgt een toelage, maar betaalt gewoon minder per maand.
    Eigenlijk, mag ik dit zeggen (?) valt dit inkomen nog mee als vervanginkomen. Hier val je na een jaar terug op een uitkering waarmee je echt niet rond komt (toch niet als je geen partner hebt met een inkomen uit arbeid). Jij doet het heel verstandig!

    1. Marion schreef:

     Dat mag je zeggen, want dat vind ik ook. Stel in het meest negatieve geval zou ik afgekeurd worden, dan gaat mijn inkomen nog meer omlaag, maar dan ontstaat er dus recht op toeslag. Omgerekend zouden we er max nog € 100,- op achteruitgaan en dus rond de € 1500,- uitkomen (incl. alle toeslagen). Geen vetpot, maar mij hoor je niet klagen. Het probleem ontstaat vaak pas bij extra grote uitgave zoals een koelkast die kapot gaat of wat dan ook. Interessant om te lezen hoe dat bij jullie gaat. Klinkt een stuk eenvoudiger.

     1. Is ook een stuk eenvoudiger.
      Waarmee ik niet bedoelde dat dit budget voor twee personen een mooi inkomen is, want ik kan me voorstellen dat het vaak puzzelen is om rond te komen.
      Wat die grote uitgaven betreft vind je soms mooie koopjes op Kapaza !

 3. debby schreef:

  Wat een respect dat je dit zo open en eerlijk deelt. Destijds ben ik er ook 500 euro op achter uit gegaan, behoorlijk zuur is dat.

  1. Marion schreef:

   Het is ook zuur, absoluut. Ik probeer het gewoon als een uitdaging te zien. Dat maakt het ietsje minder zuur.

  2. bentenge schreef:

   Ik sluit me er bij aan. Ik waardeer dergelijke openheid enorm. Dank je wel !

 4. Celine schreef:

  Dit soort artikelen vind ik altijd heel fijn om te lezen. Dapper dat je dit zo met ons deelt. Wat betreft het besparen op merken: dat werkt echt! Zelf heb ik nu een budget voor boodschappen van €50,- per week en daar moet ik het mee doen van mezelf. In Excel houd ik per dag bij hoeveel ik nog over heb en zodoende weet ik precies hoe het gaat. Een tip: gebruik de handscanner als ze die hebben. Zo weet je precies op hoeveel euro je zit, en dat kan vooral de laatste dagen erg handig zijn! Succes!

  1. Marion schreef:

   Slim van die handscanner! Ik gebruik ‘m al vaak, maar let dus nog steeds niet op de prijzen. Ga ik vanaf nu af aan wel doen!

 5. Rianne schreef:

  Ik zou om te beginnen de app van Appie op mijn telefoon zetten. Daar kan je oa een boodschappenbriefje in maken en dat lijstje koppelen aan echte producten. Krijg je meteen te lezen wanneer iets nu of volgende week in de aanbieding is. Kan je er in het laatste geval mooi voor kiezen de aanschaf een week uit te stellen. Als je er een beetje op let… (Mams had laatst op haar vaste producten een korting van 75,- euro en nu een jaarvoorraad ;-))

  Dan kijk ik naar de huur… Je gaat er 500,- netto op achteruit. Is het een idee dit via ‘Mijn toeslagen’ alvast door te geven aan de belastingdienst waardoor met een beetje geluk de zorgtoeslag en de huurtoeslag al dit jaar wat omhoog gaan? Je kan er ook voor kiezen het nu nog niet door te geven; dan heb je volgend jaar een aanvulling op je spaarrekening.

  Succes er mee…

  1. Marion schreef:

   Die app van Appie is een goeie! Op dit moment krijgen we nog geen huur- en zorgtoeslag. Sterker nog, ik ben nog aan het afbetalen omdat we een jaar onterecht hebben gehad. Als het goed is komen we voor een hele kleine toeslag in aanmerking. Ze kijken naar het jaarinkomen en dat ligt nog vrij hoog. Ik ga het inderdaad aan het einde van het jaar aanvragen. Ik heb al zo vaak moeten terugbetalen, dat risico ga ik niet meer nemen. Fijn dat je zo meedenkt! Tof. X

 6. Kijntje schreef:

  Respect!! Heel veel succes! Ik weet hoe het is om de eindjes aan elkaar te moeten knopen. Nog steeds is het goed opletten. Zo kunnen wij ook niet op vakantie (en niet alleen vanwege het feit dat ik niet meer fatsoenlijk kan lopen e.d.). Ook omdat er een tweede spruit aankomt. Gelukkig ben ik na deze maand af van de ruim €500,- aflossing van de restschuld als gevolg van de gedwongen verkoop van het huis van mijn ex en mij. Maar die 500 euries gaan vrijwel rechtstreeks naar de aflossing van de studieschuld en de kinderopvang. Hahaha… Oh en ken je voordeelmuis.nl? Die gebruik ik altijd als ik iets nodig heb. En wij gaan voor verschillende etenswaren naar verschillende winkels waar het nèt wat voordeliger is.

  1. Marion schreef:

   Hihihi, ik herinner je buik van de vorige keer nog. Net zo deze keer? Kinderopvang is ook belachelijk duur. Ze willen wel dat je werkt, maar maken het praktisch onbetaalbaar om je kind fatsoenlijk onder te brengen. Voordeelmuis. Nooit van gehoord. Ik ga eens piepen!

   1. Kijntje schreef:

    Haha ik denk dat de buik deze keer nóg groter wordt!! Ja ja, dat schijnt dus zomaar te kunnen ;-p

    1. Marion schreef:

     Neeeeeeeeeeeeee! OMG…. !

 7. Madeleine schreef:

  Goed bezig! Ik struin elke week de folders af. De papieren folders of op internet reclamefolder.nl. Verder kijk ik op voordeelmuis als ik iets zoek wat ik wil kopen of het ergens in de aanbieding is 🙂 you can do it!

 8. IngridMoorenBlogs schreef:

  Ik vind het knap.Bij de Aldi hebben ze ook goedkoop ijs….en echt lekker!

  1. Marion schreef:

   Thanks! Ga ik eens kijken volgende week!

 9. Godelieve schreef:

  Op de boodschappen valt heel wat te besparen als je wel op de prijzen gaat letten. Ook zou je eens kunnen kijken bij een andere supermarkt waar de prijzen over het algemeen lager zijn zoals de Aldi en de Lidl.
  Wij hebben op heel veel dingen bezuinigd en dat scheelt echt. We moesten ook wel.

  1. Marion schreef:

   Ik koop veel dingen al bij de Aldi. Ga daar één keer per week heen. Vooral de koffiepads, wc papier, vuilniszakken en al dat soort dingen zijn daar goed en goedkoop. Oh ja, en de krentenbollen daar zijn straffend 😀

   1. Jantine schreef:

    Als je koffiepads gebruikt, kijk dan eens bij de Hema. Die zijn nog een stuk goedkoper, en (voor pads dan … =P) lekker.

    1. Marion schreef:

     Nog goedkoper? Thanks voor de tip! Ik ga kijken!

     1. Jantine schreef:

      Ja, een euro voor 20 pads. Het scheelt niet heel veel, maar als je op die manier net wat meer bespaart en toch nog hetzelfde kan doen is het toch leuk.

 10. Nikita schreef:

  Respect dat je dit open en bloot deelt. Ik ben niet echt bezig met geld. Waarschijnlijk omdat ik niet mag/kan gaan werken en het dus niet kan uitgeven. Daarnaast woon ik -uiteraard- nog bij mijn ouders en moet tot nu toe nog geen kost en inwoon betalen. Hoe dan ook; veel succes met het meer besparen!

 11. Elise schreef:

  Je komt er wel! Misschien eens kijken naar het g/w/l verhaal? Ik heb daar destijds al snel 30euro per maand op kunnen besparen door goed op te letten dat ik alles uit deed, korter douchen etc. Je huur vind ik niet zo hoog trouwens, heb je nog veel servicekosten extra? Dan krijg je toch wel huurtoeslag enzo toch? (Of zit dit al in het inkomen) welja. Bezuinigen is stom, ik wens iedereen een rijk leven. Want geld mag dan niet gelukkig maken, het helpt wel 😉

  1. Marion schreef:

   G/w/l ben ik net overgestapt. Ik was eerst nog meer kwijt om dat ik alles bij verschillende maatschappijen had. Het kan inderdaad nog wel goedkoper, maar ik heb wel bewust voor groene stroom en windenergie gekozen. Daar betaal je dan wel iets meer voor, maar dat heb ik er dan wel voor over. Ik zit er tot het einde van het jaar, dus kan altijd toch weer overstappen indien nodig. Huurtoeslag komen wij niet voor in aanmerking. Volgend jaar wel als mijn inkomen op dit niveau blijft.

   1. Elise schreef:

    Oja, ze kijken natuurlijk naar het vorige jaar. Maar volgend jaar zal het dan wel wat schelen als het zoals nu blijft. Dat geeft wel weer ‘lucht’ voor in de toekomst. En al met al moet je ook een beetje blijven genieten 🙂

 12. Anita | Mindjoy schreef:

  Natuurlijk moet je leuke dingen blijven doen en bepaalde luxeproducten kopen. Idd je gaat al niet op vakantie en het moet wel leuk zijn! Kijken of je nog iets kan bezuinigingen in vaste lasten en natuurlijk de aanbiedingen in de gaten houden. Vaak scheelt dit best veel! Heel veel succes weer komende maand 🙂

 13. hetiszoalshetis schreef:

  Hoi, via het blog van Godelieve kom ik hier eens kijken.
  Vijfhonderd per maand minder is een flink bedrag!
  Knap zoals je er mee bezig bent, komt vast goed zo.
  En altijd fijn om iets achter de hand te hebben !
  Succes.

  Groet,Marga

  1. Marion schreef:

   Dat achter de hand scheelt enorm. Zou dat niet het geval zijn, dan zou ik echt wel anders piepen! Leuk dat je even langs kwam 🙂

 14. Rithika schreef:

  Leuk om je updates te lezen! Ook zo knap dat je er zo open over bent.

 15. Deisy schreef:

  Wat ben je toch een voorbeeld Marion: elke keer verbaas ik mij daar echt weer over ❤ Ik denk dat mensen die het ook krap hebben hier heel veel aan gaan hebben en heel veel inspiratie uit gaan putten. Ik vind trouwens ook echt dat je heel goed en bewust bezig bent. Zoals je zelf zegt: sommige dingen zou je niet op moeten besparen, je wilt het ook leuk voor jezelf houden. Hoe dan ook weet ik zeker dat jij een goede weg gaat vinden in dit alles en jezelf daarin niet vergeet. Nogmaals je bent een topper ❤

 16. eigenwijsje2014 schreef:

  vind dat je al erg goed bezig bent! En wat je zegt er moet nog wel wat leuks overblijven dus dat voetbal gewoon houden!

 17. beaunino schreef:

  Misschien heb je het ooit al eens verteld of misschien gaat het de lezers niet aan, maar mag ik vragen waarom Peter niet werkt? Excuseer me als je dit een vervelende vraag vind hoor.
  Ik moet ook nodig eens wat doen aan dat gat in mijn hand. X

  1. Marion schreef:

   Peter is ooit een jaar of 8 geleden zijn baan kwijt geraakt. Hij heeft geen diploma en kon geen ander werk vinden. Omdat die frustraties echt enorm hoog opliepen, mijn salaris steeds beter werd, maar ik ook steeds vaker ziek werd hebben we besloten dat hij thuis zou blijven. Zo hoefde ik naast het werk niets meer te doen dan de boodschappen (hij heeft een fobie in drukke ruimtes dus kan geen winkels in en dus bijvoorbeeld ook niet in een magazijn werken) en financieel hadden we het goed. Nu met een gat van 8 jaar op je CV, geen diploma’s en halverwege de 40 is werk vinden heel erg moeilijk. Daarnaast heeft hij gezondheidsklachten waardoor hij lang niet overal op kan reageren. Als we dit van tevoren hadden geweten dan hadden we die keus destijds nooit gemaakt.

   1. beaunino schreef:

    Pfff…heftig. Ik zou er niet aan moeten denken om mijn man de hele dag om me heen te hebben, hoe lief ik hem ook vind. Wat erg voor Peter. Zo jong nog. Hopelijk heeft hij een leuke hobby?

    1. Marion schreef:

     Mensen zeggen dat wel vaker, dat ze het zo erg vinden. Ik hoor dat nooit als een vrouw thuis zit en de man werkt. Zo erg is het niet hoor. Financieel hebben we het even krap, maar verder is het heerlijk om zoveel samen te zijn.

     1. beaunino schreef:

      Ik vind het net zo zonde als een (gezonde) vrouw thuis zit.
      Ik ben blij te horen dat jullie het fijn hebben samen. . Al hadden jullie natuurlijk liever in goede gezondheid een naam gehad.

 18. Lena schreef:

  Veel hoor, 500 euro per maand. Wij moeten vanaf volgende maand 400 euro per maand gedurende 10 maanden per jaar gaan betalen omdat onze kinderen nu allebei naar een voltijd-hoogbegaafdenklas zijn gegaan.
  Ik lig daar wakker van. De eerste stap was niet op vakantie gaan, maar dat doe je al niet. Nu zijn we onze vaste lasten grondig aan het doornemen. Ik kan je helaas geen tips geven op het moment, maar misschien de komende maanden wel. Ik blijf jouw updates nauwgezet volgen, dat snap je!
  Overigens begon een collega gisteren hard te lachen toen ze hoorde dat we niet meer op vakantie kunnen en waarom. Ik voelde mijzo gekwetst en ben weggelopen. Raar hoor.

  1. Marion schreef:

   Nou ja… die collega bedoel ik. Terecht dat je weg gelopen bent. Mij kan het ondertussen niets meer schelen, maar het is in het begin echt heel erg moeilijk hoor. Ook kunnen mensen zeg: Ach, luxeproblemen! Wacht maar tot het hen zelf treft. Je hoeft die gevoelens ook echt niet weg te stoppen, hoor. Financiële zorgen zijn één van de zwaarste. Ik heb er ook lang wakker van gelegen, maar probeer dat toch los te laten. Bedenk maar zo, midden in de nacht kan je niets veranderen aan die problemen. Leg ze denkbeeldig in een laatje en morgenochtend ga je weer verder denken. Dat heeft mij wel geholpen. Ik hou me aanbevolen mocht je tips hebben. Zo kunnen we elkaar helpen. X

 19. simplyme_tineke schreef:

  Goed van je dat je er zo bewust mee bezig bent. En ik denk dat veel mensen door jou een steuntje in de rug hebben wat betreft bezuinigen.

 20. tommie345 schreef:

  Haha Fox sports en Spotify zou ik ook als laatste weg doen :).

  Verder mooi, handig, eerlijk overzicht. :).

 21. zomersproetje84 schreef:

  Juist af en toe iets leuks doen moet je behouden! Hoeft natuurlijk niet duur te zijn…Maar weet je als je (net als ons) verschillende keren kleine aankoopjes doet zit je opgeteld ook echt wel aan dat extra uitgaven bedrag van jou (of zelfs iets meer) en dan heb ik het nog maar over het auto wassen van Ruud, mijn kringloop/action koopjes en drankjes bij het koor. En ooit komt daar mijn studieschuld bij die ik af moet gaan lossen (nu even gepauzeerd). Vind het een heel fijn artikel weer en hoewel ik hier niet het huishoudboekje bij houd is het goed me meer bewust te worden van ons uitgavenpatroon.

 22. Alice schreef:

  Jaren geleden stuitte ik in de bieb eens op de Vrekkenkrant. Ik had daar aanvankelijk het beeld bij van mensen die hun billen met krantenpapier afveegden 😉 Bleek achteraf niet zo te zijn. Dat was het begin van mijn consuminderavontuur. Nu is het overgegaan in het tijdschrift Genoeg. Erg inspirerend als je hiermee bezig bent en bij de veel bibliotheken wel aanwezig. Toen ik noodgedwongen moest gaan consuminderen heb ik hier veel aan gehad. Inmiddels ben ik vrij creatief geworden in het consuminderen. Maar het blijft lastig.

  Wat me bij jouw vaste lasten lijstje opvalt zijn de best wel hoge energiekosten. Ik weet niet of je dit al doet, maar ik stap elk jaar over via http://www.gaslicht.com naar een andere energieleverancier. Dan krijg je een bonus waardoor de kosten per maand lager uitkomen. Ik woon in een behoorlijk energie onzuinige woning waar het al snel koud en tochtig is bij lagere temperaturen. Ik noteer de meterstanden, heb radiatorfolie achter de radiotoren gedaan en dit jaar kom ik ongeveer uit op 600 kubieke meter gas. Dat is weer 100 minder dan vorig jaar. Terwijl ik heel veel thuis ben. Ben nu net overgestapt en als het goed is is een voorschot tussen de 70 en 75 euro voldoende.

  Verder let ik ook op aanbiedingen. Sommige produkten zijn zo regelmatig in de aanbieding dat je er nooit de volle prijs voor hoeft te betalen. Luxere verzorgingsprodukten koop ik als er bij de Tuinen of een Gezond en Wel winkel weer een actie is. Dat is vrij regelmatig. Tandpasta, tandenborstels, maandverband allemaal regelmatig in de aanbieding bij Kruidvat en Etos. Ik heb me via internet ingeschreven voor de folders van winkels waar ik regelmatig koop. Als je bonuskaart van AH registreert krijg je regelmatig persoonlijke aanbiedingen op basis van wat je in het verleden hebt gekocht.
  Op eten doe ik niet al teveel concessies, maar ik probeer zoveel mogelijk onbewerkte en biologische produkten te kopen en geen zakjes en pakjes. Ik merk ook dat vaak die kleine tussendoortjes erg oplopen. Dat is mijn valkuil.

  Ik probeer in tijden dat het mogelijk is een klein buffertje aan te leggen voor als er goede aanbiedingen zijn, dan kun je er meer van kopen zonder direct in de min uit te komen.
  Verder maak ik zelf mijn schoonmaakmiddelen, halveer ik de vaatwastabletten.
  Ik vergelijk supermarkten, bij Jumbo zijn dezelfde produkten als bij AH aanzienlijk goedkoper. Dus ik haal mijn spullen bij verschillende winkels en op de biologische markt.
  Van de airmiles die ik spaar kan ik met korting kopen bij V&D en heb ze vorig jaar ingewisseld tegen cadeaubonnen van de Etos. En heb zo weer mijn weleda dagcreme betaald.
  Dit zijn zomaar wat dingen die mij nu zo te binnen schieten. Mijn ervaring is dat het een proces is, je ontdekt steeds meer dingen en wordt steeds creatiever. Ik heb nogal een boekentik, maar boeken kopen zit er niet echt in. Als ik dan een bepaald informatief boek toch wil hebben haal ik het bij de bieb en kopieër ik het gewoon.
  Op internet, sites en blogs, is ook best veel info te vinden over consuminderen en waar je allemaal recht op hebt.

  Het valt me vaak op dat mensen zeggen ‘ach dat kost maar zo en zo veel’, maar ze realiseren zich niet dat met dit budget (houd ongeveer net zoveel over als jij) elke euro er een is. En soms hele stomme dingen al niet kunnen.
  Misschien vind je wat ik doe nu nog allemaal ver gaan, maar na zoveel jaar is het voor mij gewoon geworden. Misschien zit er iets tussen waar je wat aan hebt.
  Ik zag in jouw rijtje geen inboedel- en wa verzekering staan, hebben jullie die niet? Gewoon nieuwschierig. Hopelijk krijg je op termijn toch recht op toeslagen, dat geeft wat meer ruimte.
  Veel succes en een fijn weekend!

  Groetjes,
  Alice

  1. Marion schreef:

   Aan het begin van het jaar ben ik overgestapt naar Greenchoice. Dat scheelde me al een paar tientjes. Het kan nog een stuk goedkoper. Wellicht volgend jaar weer een overstap doen. Ik zal eens op die site kijken. Goeie tip. Nee, wij hebben geen inboedelverzekering. Ik heb een autoverzekering en daar houdt het mee op. We hebben weinig van waarde hier taan. Enkel een tv en een laptop. Zoveel zijn die niet waard. Nee hoor, niks stoms aan! Ik ben juist blij met al je tips! 🙂

   1. Alice schreef:

    Hier ook niets van waarde, maar ik dacht altijd dat als je huis bijvoorbeeld afbrand je toch iets uitgekeerd krijgt om de belangrijkste dingen opnieuw aan te schaffen. Ik ben er nooit uitgekomen of dat werkelijk zo is. Net even zitten googelen, maar dat levert ook geen duidelijkheid op. Ik heb de goedkoopste verzekering afgesloten die ik kon vinden, dus ik laat het nu maar zo.

    Greenchoice is inderdaad wel de meest verantwoorde maatschappij. Ik heb echter geleerd dat ik niet al mijn idealen en principes in de praktijk kan brengen en daarin soms keuzes moet maken. Zo bijvoorbeeld wel een spaarrekening bij de ASN bank ook al krijg je daar minder rente. Niet dat er iets op staat, maar toch 😉 Na bij een aantal consumentenprogramma’s gezien te hebben dat die energiemarkt nogal dubieus in elkaar zit ga ik voor de combinatie redelijk verantwoord en goedkoop. En probeer dan maar zoveel mogelijk op het gebruik te letten. Ik merk wel dat het noteren daarbij echt helpt. Dan zie je eerder dat je wat bij moet sturen en het maakt gemotiveerder.

    Ik zie het consuminderen niet als negatief, omdat het je wel veel bewuster maakt van wat je nu echt nodig hebt en belangrijk vindt. Het geeft in zekere zin ook rust. Uiteraard is het soms ook knap frustrerend.
    Nu was ik altijd al wel bezig met wat de impact is van bepaalde spullen op het milieu wat betreft materiaal en de herkomst. Maar vroeger kocht ik achteraf gezien toch veel overbodige dingen.

    Ik moet wel zeggen dat ik met de vierhonderd euro die ik ongeveer overhoud normaal gesproken goed uit zou kunnen komen in mijn eentje. Zo’n tweehonderd voor de boodschappen, 60 gemiddeld voor de kat, eet ook biologisch uiteraard;-), en de rest voor sparen en alle overige uitgaven. Helaas zit ik met een hele vervelende kostenpost wat betreft een alternatieve therapie. Dat is inmiddels een behoorlijke stressfactor. De prijs is zo bizar hoog dat dat bijna voor niemand op te brengen zou zijn. Dus op dit moment gaat alles en meer daar naar toe.
    Ik weet dat er manier moet zijn om uit die cirkel te komen, maar ik weet nog niet hoe. Wel voel ik een steeds grotere vastbeslotenheid om hieruit te komen en eindelijk gewoon vrij te zijn om te leven en mijn geld eens aan mezelf uit te geven. Alles gebeurt met een reden en ik zal hier wel iets van moeten leren. Ik heb ook wel een idee wat, maar het is wel echt de uitdaging van mijn leven. Ik praat er met niemand over, omdat ik in het verleden gemerkt heb dat er weinig begrip voor is. Het heeft ook echt tot afstand en afscheid geleid. Dat is wel pittig. Ik geloof echter dat er hulp is die niet direct zichtbaar is, dat geeft wel steun. Jouw openheid over dingen maakt het op de een of andere manier voor een ander ook makkelijker om eerlijk en open te zijn zonder schaamte. Je bent daarin wel een voorbeeld.

    Nog een laatste tip, misschien een leuk boek om eens te lezen en wat je tegenwoordig gratis kunt dowloaden is ‘Je geld of je leven’ van Hanneke van Veen. Je vindt het o.a. hier: http://www.vanspaarbankveranderen.nl/nieuwsbrief/sparen-nieuwsflash-waarschuwingen-aankondigingen/je-geld-je-leven-gratis-te-downloaden
    Zij is de oorspronkelijke oprichtster van de Vrekkenkrant. Zij en haar man verdienden een fors salaris, maar merkten dat ze met steeds meer geld niet gelukkiger werden. Zij hebben toen hun leven extreem omgegooid. Het is gewoon eens leuk om te lezen, omdat het je best een andere kijk op bepaalde zaken geeft en je er ook tips uit kunt halen.

    Jij gaat het zeker redden financieel gezien, de eerste stappen zijn gezet en zo zul je geleidelijk aan steeds meer gaan ontdekken waar nog wel wat van af kan. De C&A is in ieder geval niet meer voorbij gekomen de laatste tijd;-)

    Weer een heel verhaal, maar goed dat ik niet meer dagelijks reageer.

    Fijne zondag!

    Alice

 23. Myriam schreef:

  Toch niet makkelijk hé 😦

  1. Marion schreef:

   Er zijn echt ergere dingen hoor. Ziek zijn en zo… 🙂

   1. Myriam schreef:

    Weet ik hoor. Maar toch maakt dat het niet makkelijker, alleen kan je het dan wat beter relativeren wel. xxx

 24. dansenindestorm schreef:

  Ik vind het heel mooi dat je hier zo open over bent!

 25. Amber schreef:

  Interessant. Ik ben de laatste tijd er ook veel mee bezig, vooral omdat ik door het feit dat ik snel aankom heeeel veel kleding heb besteld bij Wehkamp en tja, dat liep op tot boven de 1000 euro ook al betaalde ik iedere maand een vast bedrag, 60% daarvan was rente dus het liep maar op en op en dan zit je opeens op zo’n hoog bedrag. Stom maar ja, niks meer aan tge doen. Daar kwam ik een aantal maanden geleden achter en dan moet je ineens zuinig gaan doen om z.s.m. dat bedrag weg te werken.
  Nu heb ik het geluk dat mijn vriend alle vaste lasten betaald, wel hebben wij eredivisie eruit gegooid, we zaten tegen de 100 euro aan of erboven (we hebben het grootste pakket van Ziggo) en nu we niet eens meer onbeperkt bellen hadden omdat alles omhoog is gegaan besloten wij dat gedeelte op te zeggen, hij keek toch amper meer dus het was onzin om zoveel per maand eraan uit te geven. Wij hebben geen abonnementen, mijn telefoon abo is 4 euro p/m en ik krijg een klein bedrag van mijn vader als hulpje per maand. Ik koop alles voor de dieren waar ik zo’n 60 euro p/m voor opzij zet, de ene maand ga ik daar 10 euro overheen, de andere maand is het maar heel weinig omdat ik het voer e.d. eens in de 3 maanden moet kopen, verder doe ik de boodschappen en koop ik cadeautjes voor verjaardagen of eens iets voor mezelf. Wel vraag ik mijn vriend steeds vaker om een klein bedrag of een cadeautje te betalen omdat hij nooit mee gaat en dat dan wel het minste is wat hij kan doen aangezien hij 500 euro over houdt en ik 20 euro als ik geluk heb. Ik krijg dan ook maar 400 euro in de maand van he UWV, 78 van de belasting en nog zo’n 60 van mijn vader. Ik zet zo’n 250 opzij voor eten, wat soms meer is, soms minder, 60 voor de dieren dan en ik stort automatisch 10 euro op mijn spaarrekening de eerste dag dat ik mijn geld krijg. Dat kan ik dan pakken als ik toch ineens meer uit moet geven dan gepland en je ziet het niet meer op je rekening staan dus meestal vergeet ik het, en het werkt goed. De rest probeer ik af te lossen en ik zit nu op de helft gelukkig. Dat scheelt al een heleboel rente. Vorige maand was een dure maand, veel weg geweest, kleding gehaald bij de kringloper, wat dingen die ik nodig had bij de Action, en naar de Aldi geweest waar ik nooit kom dus ik heb veel ingeslagen, dat scheelt dan ineens een hoop geld maar dit doe ik normaal niet, alleen als ik bij mijn ouders op bezoek ben en ik met mijn vader dingen kan doen waar ik normaal niet aan toe kom. 🙂 Het lukt aardig moet ik zeggen en ergens is het ook wel leuk om uit te rekenen hoeveel je uitgeeft, waar je op kunt besparen en dat je eens een week minder aan boodschappen hebt besteed waardoor je wat over houdt aan het einde van de maand. 🙂

 26. Sabine schreef:

  Mooi dat je dit weer deelt met ons! En ik ben het ook helemaal met je eens dat het leven wel leuk moet blijven! Bezuinigen op zich is al lastig genoeg..

 27. BySilke schreef:

  Heel veel respect hoor Marion! Ik lees je updates wel graag, ook omdat ik merk dat je het echt wel gaat redden. Er kwamen hier ook al superveel goeie tips voorbij, en ik vind ook dat je zeker niet hoeft te besparen op een massage ofzo. Af en toe heb je zo’n dingen gewoon nodig 🙂

 28. Els schreef:

  Wat knap dat je dit weer met ons wilt delen. Ik ben erg onder de indruk van je besparen en eerlijkheid qua dit onderwerp! Ik hoop dat je volgende maand met je eigen idee nog een heel eind kunt komen!

 29. Lilian schreef:

  Wat leuk om te lezen waar andere mensen hun geld aan uitgeven. Ik geef ongeveer net zoveel uit, alleen is onze huur wat hoger…. Volgens mij doe je het heel goed hoor!

 30. Jessica schreef:

  Als ik het zo lees gaat het al steeds beter met besparen. Het is ook wennen, maar dat mag ook. Je leert steeds meer nieuwe dingen bij.
  Nog een tip: Ik krijg mijn reiskosten die ik voor therapie maak terug. Ik moest een aanvraagformulier die op de site staat (ik zit bij Univé) invullen en door mijn behandelaar laten ondertekenen. Nu kan ik elke keer een declaratieformulier invullen en bij het secretariaat laten ondertekenen. Ik weet niet of jouw verzekering het vergoed, maar het is het proberen waard.

  1. Marion schreef:

   Ik ga ernaar kijken! Dank je wel!

 31. Desi schreef:

  Volgens mij ben je al heel erg goed bezig! Ik zag dat er in de comments al een heleboel goede tips werden gegeven, maar misschien zou je ook eens kunnen proberen om zelf kaastwisters (of iets anders vergelijkbaars) te maken. Zelf maken is bijna altijd veeeeeel goedkoper en het vaak ook nog lekkerder.

  1. Marion schreef:

   Lieve schat, ik kan zelfs snelkookrijst laten mislukken! Een kaastwister is echt veel te hoog gegrepen voor mij. Ik zou kunnen beginnen met eenvoudige zandkoekjes 😀

   1. Desi schreef:

    Snelkookrijst is ook erg makkelijk fout te doen hoor haha. Ik denk dat de moeilijkheid van perfecte snelkookrijst erg onderschat wordt 😛 Maar goed, misschien zijn eenvoudige zandkoekjes dan een beter idee.

 32. Kirsty schreef:

  Wat knap dat je dit zo deelt! Ik vind dat je het al een stuk beter hebt gedaan tot nu toe dan de vorige keer. Mij lijkt het ook erg moeilijk om te besparen. Vooral de boodschappen zijn soms echt te duur; wij houden van lekker eten en drinken en daarbij letten we niet op de prijs. Als we het dan netjes bij onze één keer in de week boodschappen doen houden, is het nog wel te doen, maar zodra ik buiten de deur kom is de verleiding heel groot om even langs de AH te lopen (is misschien net 5 minuten van ons af). Ik probeer dat de laatste tijd meer te weerstaan, zodat ik niet ongemerkt heel veel geld extra uitgeef. In één keer alles halen vind ik ook overzichtelijker. Heel veel succes!

 33. chucky1012 schreef:

  Erg goed bezig.
  Ik vraag me alleen af kan het pakket van tv, internet en bellen niet goedkoper?
  Hier is nl. een 3-in-1 pakket en voor een vast bedrag per maand kan je met de huistel. ook naar mob.tel. bellen.
  Dat scheelt een heleboel ipv. met de mob.tel. te bellen 😉

  Ga zo door Xoxo

  1. Marion schreef:

   Sport 1 en Eredivisie live maken dat vrij duur. Verder zou ik moeten kijken of dat goedkoper kan. Ik wil in ieder geval wel draadloos internet omdat ik ook veel op bed lig en dan vaak boven internet gebruik.

   1. chucky1012 schreef:

    Volgens mij zijn er geen kosten aan draadloos internet.
    Als jullie beneden vast internet hebben en je wilt boven internetten via wifi op een laptop en/of tablet dan ga je naar instellingen en vul je een speciale code in waardoor je altijd boven op de wifi thuis kan.

 34. stoer dat je dit weer met ons deelt! heb helaas geen goede tips. ben na mijn studententijd nooit meer in de positie geweest dat het er heel strak langs moest. knap hoe jullie het doen hoor!

 35. Nina schreef:

  Wauw, krijg jij zoveel terwijl je in de ziektewet zit? Ik had 900 euro op het laatst. Begin dit jaar liet ik me van ziektewet omzetten naar werkloosheid om mijn kans op werk te verhogen, en sindsdien krijg ik maar 650 euro per maand, nog een derde van wat ik ooit verdiende…

  1. Marion schreef:

   Wij krijgen twee jaar doorbetaald. Eerste 6 maanden volledig, daarna -10%, na 6 maanden nogmaals -10% en dan nog -5%. Dan blijft dit over. Als ik twee jaar ziek ben mag mijn werkgever ontslag aanvragen en dan wordt het andere koek.

 36. marielle schreef:

  hey Marion
  Dank voor het delen hiervan
  Je zegt ergens: ziek zijn is zwaarder dat vind ik ook maar jij hebt met beide te maken en ik vind het goed dat je hier zo open over bent!!

  Heb je een vriezer? Ik ben alleen en dan vind ik dat wel eens handig.
  Soms is er op de markt ook voordeliger aan dingen te komen (groentes en fruit) en soms bij boeren.

  Oh….ik zou je graag een doosje eitjes van eigen kippen geven maar dat zet ook geen zoden aan de dijk natuurlijk.

  Sterkte met deze puzzel!!!

  Lieve groetjes

 37. Elaintje schreef:

  Zo ontzettend goed dat je hier zo bewust mee bezig bent! Alle kleine beetjes helpen. Ik weet nooit of het echt goedkoper is (vaak wel echt lekkerder), maar zelf dingen maken? Zoals je jam,kaasstengels maar ook stoffen wattenschijfjes. Er schijnen ook allemaal gekke stoffen verwerkt te zijn in wattenschijfjes. Maar fijn dat je een buffer hebt, want dan kan je ook een beetje uitzoeken wat het beste werkt.

 38. Nesrin - Daily Cup of Bla Bla Bla schreef:

  Ontzettend knap dat je dit open en bloot in een artikel zet en er zo eerlijk over bent.

  Is er geen boerderij in de buurt waar je 30 bio eieren kunt halen? Dit doen mijn ouders (boerderij bij de grens Renkum/Doorwerth) weet niet zeker of het ook veel goedkoper is dan in de supermarkt hoor.

  1. Marion schreef:

   Oh, dat is wel een goeie. Heb ik meteen een lekker stukje om te fietsen. Hier in het binnenveld zit er ook één. Kwartiertje fietsen! Top!

 39. Knap dat je dat zo op je blog zet! Ook knap dat je er zo goed op weet te letten. Gelukkig hoef ik me hier nog niet druk over te maken, dat doen mijn ouders wel 😉 Succes deze maand! Xoxo

 40. Florentine schreef:

  Wat goed en leuk dat je dit zo deelt! ❁

 41. chrissebie schreef:

  Ik moet ook heel goed op de centjes letten. Ik koop altijd kipfilet als ze in de aanbieding staat en sla die op in onze diepvries. Ook uit eten en zo is moeilijk geworden. Verleden week eens uit eten geweest en ik verschoot mega hoe rap het allemaal oploopt. Bijna 80 euro, was toch even slikken. Ik hou me weer gedeisd nu!

 42. minoesjka2 schreef:

  Weet natuurlijk niet of er bij jou in de buurt een markt is, maar ik ga meestal aan het eind van de marktdag er naar toe. Dan word groeten en fruit heel erg afgeprijsd. Bv. 2 dozen aardbeien voor een euro, en daar kun je dan weer je eigen jam mee maken (tenminste dat heb ik gedaan)
  Nogmaals neem je tijd, want ook jou gaat het lukken, en inderdaad : kijk naar de aanbiedingen, de laatste tijd zijn er weer leuke aanbiedingen die mijn voorraadkast en vriezer weer lekker aanvullen.

 43. Vind het mooi dat je dit zo deelt op je blog. Eigenlijk ook best fijn om te lezen hoe een ander met zn geld omgaat. Daar heb ik echt geen idee van eigenlijk. Wel fijn dus. De reden is natuurlijk wat minder. Winkelen bij de AH vind ik zelf echt naar, ik doe namelijk tegenwoordig eerst boodschappen bij de liddl en dan bij AH, bij beide ben ik altijd even duur uit, alleen koop ik bij AH dan veel minder. Vooral zo na elkaar valt dat zo op. Zelf ben ik groot fan geworden van de Liddl, ook steeds meer kleine porties en bio etc. Dus als ze die bij jullie ook hebben raad ik je aan om daar eens te gaan kijken. Ik denk dat je verbaast bent over hun best ‘hippe’ producten.

  En die andere uitgaven, tjah, die massage is niet goedkoop. Maar ik moet wel zeggen dat ik het onwijs knap van je vind dat je het jezelf gunt. Dus dat kan ik eigenlijk alleen maar aanmoedigen. Ik snap best dat je jezelf af en toe wat gunt, het moet uiteindelijk ook leefbaar blijven.

 44. Ik heb weer een heleboel geleerd van alle tips. Ik zelf heb de tv en vaste telefoon eruit gedaan. Alleen nog internet. Bellen via wifi jet mijn mobiel en tv kijken via internet. Ik kijk alleen 1 2 of 3. Scheelt veel.
  En verder alles kopen via de kringloop en zelf spullen die je toch niet gebruikt verkopen via marktplaats. En dan de folders van de super uitpluizen. Niet in een winkel kopen.

 45. Morgaine schreef:

  Grappig toch weer, dat hier dus ook weer uit blijkt, hoe er nog zo’n taboe rust als je open bent over je geldzaken 😉 En ik ben het met je eens, wat betreft genieten, als het kan, moet dat ook zeker gebeuren! Ik hoef jou niet te vertellen wat ik al een walhalla zou vinden ooit, hahaha maar dat komt goed, ooit 😀 Just trust in that! note to self 😉

  En ik moest wel even lachen om de dingen die je gaat proberen te laten: geen gekke thee soorten meer halen, hahaha

  X

 46. Pirre schreef:

  Ik weet wat het is om van weinig geld rond te moeten komen, maar het kan! Ik werd er heel creatief van ;p Succes met de volgende maand, kick some ass!

 47. Saar schreef:

  Succes ermee! Bezuinigingen is nooit leuk, maar het lukt jullie wel!

 48. Flavie schreef:

  Het leven is duur… heel duur! Maar volgens mij ben je op de goede weg…het lukt jullie zeker!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.