Roken

Drie jaar geleden was een bijzondere dag. Op 24 augustus 2012 rond 22:00 uur maakte ik (voor de zoveelste keer) mijn laatste sigaret uit. Ik was er (voor de zoveelste keer) volledig van overtuigd dat ik nooit meer een peuk op zou steken. Het was voor nu en voor altijd klaar met dat idiote rookgedrag van me.

Want idioot rookgedrag was het. Ik rookte meer dan 30 sigaretten op een dag. Ik had niet genoeg aan één pakje. Dat ene moment vond ik altijd het ergste: een nieuw pakje openmaken. En dat terwijl je diezelfde ochtend ook al zo’n wikkel van een pakje afgehaald had. Dat besef dat je er al 28 in je mik had….

Weet je waar ik echt een schijthekel aan heb? Ex-rokers die anti-rokers worden. Er bestaat niets ergers dan dat. Ik heb er een keer één hier in huis gehad. Die ging zitten wapperen met zijn handen omdat ‘ie last had van de rook. Mieter effe heel snel een eind in je graf. 25 jaar een pakje zware shag per dag weg zitten dampen en nu als een wijf gaan zitten wapperen met je handje? Daar word ik echt giftig van. En dan nu weer roken…. Dat is helemaal hysterisch hilarisch.

Peter dampt hier ook nog lekker door. Hij rookt een pakje per dag. Binnen. Ja, binnen. 25 jaar hebben we hier met z’n tweetjes binnen zitten paffen en dan nu, omdat ik gestopt ben, zou hij buiten moeten gaan staan? No way. Buiten dat, ik vind het ongezellig en ik heb er geen last van. Oké, zoenen staat gelijk aan het leeglikken van een asbak, maar hey, wat was het ook alweer? In voor en tegenspoed. Juist ja. Die asbak neem ik dan maar voor lief.

Hoe dan ook, ik ben vandaag exact drie jaar rookvrij. Te gek, man! Ik ben er nog steeds iedere dag dankbaar voor dat ik dat kunstje geflikt heb. Het heeft me wel een laptop gekost (iets met afkickverschijnselen en dat als je zes keer keihard op je laptop slaat dat ‘ie het dan niet meer doet…. ), maar het was het allemaal meer dan waard. Waar ik vroeger hoestend en proestend en roggelend mijn bed uitkwam, spring ik nu iedere dag als een frisse hinde…. Laat maar.

De moraal van dit verhaal: Ik ben drie jaar gestopt. Ik heb een hekel aan ex-rokers die anti-rokers worden. Mijn laptop is bijna drie jaar oud. I am happy. ♥

75 reacties op ‘Roken’

 1. Ik moet (tot mijn schaamte?) toegeven dat ik ook een anti-roker ben, maar zelf heb ik nooit gerookt in mijn leven. Mijn schat ook niet. Het stinkt gewoon verschrikkelijk en het is zeer ongezond. Gasten die bij ons op visite komen zien geen asbakken staan, en gaan dan maar buiten ééntje gaan paffen.

  1. Niks schaamte! Ik heb het echt alleen over de ex-rokers die anti-rokers worden. Dat vind ik gewoon gek, beetje hypocriet misschien ook. Gelijk heb je dat je ze buiten laat roken. Zonde van je mooie witte plafond.

 2. Van harte gefeliciteerd! Bij mij lukt het nog niet, wel merk ik, als alles goed gaat met mijzelf en om mij heen dat ik veel minder rook, het is dus stress gerelateerd, hoe meer stress, hoe meer ik rook. Ooit komt de dag dat ik er als vanzelf mee zal stoppen, er zijn al dagen geweest dat ik mij zo goed voelde, dat ik 24 uur of zo niet heb gerookt en het er wel gewoon was en lag…

  En van die ex rokers, hahaha ja… Mee eens!

  X

  1. Ik heb meerdere pogingen ondernomen om te stoppen. Voor het geld, voor mijn gezondheid, noem maar op. Werkte allemaal niet. Je moet het echt gewoon zat zijn en dan nog is het moeilijk hoor, maar dan red je het wel. Dat gevoel herken je, dat komt vanzelf en dan zal het jou ook lukken. En zo niet, dan niet.

   1. Precies, ook ik heb al meerdere pogingen dus gedaan, om het geld en om mijn gezondheid, en zelfs om die van een ander, exact hetzelfde dus, en hoe meer mensen pushen van buitenaf, hoe meer ik er dus opsteek ook… X

 3. Ik moet zeggen dat ik zo blij ben dat ik nooit begonnen ben. Mijn beide ouders roken, vreselijk vind ik dat. Maar zij roken alleen in de bijkeuken, want ze vinden het zelf ook stinken. En willen niet dat hun kleinkind continu in de rook zit als ze bij hen is.

  Vind het knap als je stopt.. Dus chapeau Marion!

 4. Wat een respect! Ik ben zelf meerde malen gestopt geweest, en van mijn laatste poging 6 maanden werd ik zwaar depressief en veranderde ik in een vreselijke ik. Natuurlijk is het een fase, maar ik ben liever gelukkig met peuk dan ongelukkig zonder

  1. Een collega heeft een keer tegen mij gezegd: Ik ben zo blij dat je weer bent gaan roken! Ik was echt een heks die eerste paar weken. Dat laatste is precies wat wij ook altijd zeggen. Het lukt Peter gewoon niet om te stoppen en dan zij het maar zo. Liever gelukkig met een peuk dan ongelukkig zonder. Exactly.

 5. Knap dat je gestopt met roken en gefeliciteerd met de speciale dag die 3 jaar niet roken markeert! Maar rookvrij ben je natuurlijk niet, het is ook hartstikke schadelijk hoeveel jij nog passief meerookt nu. Ik merk dat ik steeds vaker huizen waar binnen gerookt wordt vermijd. Ik vind het zo vies dat je helemaal doorrookt buiten komt.
  Maar dat doet niks af aan jouw discipline en vasthoudendheid, knap!

 6. Ah wat super goed van je! Je hebt toch maar ewn verlaving overwonnen:)
  Mijn vader is nu alweer 1,5 jaar gestopt (na 55 jaar zware shag), hij vindt het nog steeds niet stinken, maar vanwege aderverkalking vond hij het wel.tijd om te stoppen. Zo van de ene op de andere dag!

 7. Dis je hebt een hekel aan mij? Nou fraai is dat;-)
  Ik ben vlak na jou gestopt, 6 september geloof ik. En nu vind ik het gewoon zo vies om in de rook te zitten. Ik word er nu vaak een beetje misselijk van. Dat schijnen meer mensen te hebben die gestopt zijn met roken. Mijn moeder mag evengoed wel bij mij binnen roken, maar ik vind het wel jammer dat ze bijna geen rekening houdt met mij en direct de hele hand pakt. Ze rookt er zo drie à vier weg in een uur.
  En toch Marion, heel soms heb ik dan ineens weer even zin in een sigaret. Zo’n vlaagje. Ook weer snel voorbij hoor.

 8. Beetje hypocriet natuurlijk, als je zelf zolang gerookt hebt om vervolgens te gaan oordelen over rokers! :’) Vind het heel erg knap van je, vooral omdat je vriend nog wel rookt! Ben inmiddels ook een tijdje gestopt, maar als mijn vriend weer zou gaan roken zou ik het enorm lastig vinden om ook niet weer te gaan roken.

 9. Wat goed van je! Ik heb er zelf ook een hekel aan maar nooit gerookt. Mijn moeder rookt ook, vind het zo vervelend mja stoppen zit er denk ik niet in. Wel lief dat je Peter nog binnen laat roken.

 10. Ik ken iemamd die is helemaal pro gezond leven. Zelf ook voedselkundige of hoejedatookalweernoemt, alleen maar bio en alle berichtjes op facebook delen als er weer iets ongezonds in voedsel is gevonden. En idd, een pakke shag per dag. Nou schiet mij dan maar lek. Ik haat het als mensen adviezen aan anderen geven maar zelf toch niet helemaal kloppen zegmaar. Stoppen met roken lijkt me lastig, maar waar een wil is, is altijd een weg. Dat laat jij wel zien. Kei goed man, zelfs met Peter die nog naast je zit te tuffen. Ik ben nooit verslaafd geraakt, maar wel op feestjes enzo gerookt. Menthol sigaretjes haha. Ik vond het lekker geloof ik en dan zoende je tenminste niet met een asbak, iedereen rookte zowat. Welja. Die goeie ouwe tijd 🙂

 11. Wauw proficiat! Ik heb zelf nog nooit gerookt en ben van plan om het ook niet te doen. Of het lukt of niet, laat ik maar aan de toekomst over. Het blijkt erg moeilijk te zijn om te stoppen met roken, dus echt waar. Je mag trots op jezelf zijn! (;

  1. Het is ook echt moeilijk. Beginnen met roken is één van de weinige dingen waar ik echt spijt van heb in mijn leven. Alles wat ik heb meegemaakt heeft me wel iets gebracht, hoe negatief het ook was, maar roken, nee. Niets. Nooit mee beginnen! Thanks, meis.

 12. Ik heb ook gerookt. Niet met zo veel regelmaat als jou hoor en ook niet zo veel. Toen ik rookte vond ik oude sigarettenrook ook al meuren en daarna helemaal. Maar ik zou nooit iemand raar aankijken op het roken. Behalve zwangere vrouwen ( mijn moeder heeft de hele zwangerschap doorgerookt, echt verschrikkelijk) en mensen die met een peuk in hun smoel achter de kinderwagen lopen of hun baby vast hebben. Of mensen die de hele dag in hun huis paffen met kleine kinderen erin.
  Anyways echt super dat je al 3 jaar gestopt bent. Petje af! En dat met een man die wel rookt ( grote verleiding). Het lijkt me ook moeilijk als je een eetstoornis hebt om te stoppen. Een vriendin van mij durfde daarom niet te stoppen, omdat ze bang was aan te komen. Dat maakt je prestatie eigenlijk nog meer kick ass!!!

  1. Dat was ook het begin van mijn laatste terugval, maar die laatste terugval heeft er wel toe geleid dat ik uiteindelijk hulp gevraagd heb, dus op zich ook weer positief uitgepakt. Goed dat jij het roken ook achter je gelaten hebt.

   1. Ik ben helemaal gestopt vlak voor mijn zwangerschap. Af en toe denk heb ik nog weleens zoiets van eentje. Vooral als ik me echt k voel. Beetje zelfdestructief gedrag ofzo.
    Mijn moeder is trouwens ook al 25 jaar gestopt ofzo. Van de een op de andere dag. Je moet er gewoon klaar mee zijn. Volgens haar is dit ook de enige remedie. ‘Gewoon’ radicaal stoppen. Een andere vriendin van mij ook, zoveel stoppogingen gedaan en ineens was ze er klaar mee. En nu geeft ze letterlijk een feest dat ze gestopt is, haha. En op dat feest wordt door anderen gewoon gerookt, want zo is zij dan ook wel weer. Laat anderen lekker hun pleziertje hebben.

 13. High five! Goed man! Ik ben stiekem wel een beetje een anti-roker geworden. Hoewel.. het is meer dat ik er zo blij mee ben gestopt te zijn en dat gun ik anderen ook zo! En toch vind ik het nu een beetje vies als ik ergens sta/zit/loop en ik krijg een volle walm rook in mijn gezicht. Maar dat vond ik als roker ook al nooit zo fijn.

 14. Super hoor,gefeliciteerd!
  Mijn man is er nu bijna 1 jaar af, dat hadden we ook niet verwacht dat hij dat ooit zou redden.
  Maar het is hem gelukt, hij is bijna 60, dus er is nog hoop voor je man 🙂

 15. Gefeliciteerd! Super goed! 🙂 Volgens mij is het niet gemakkelijk om te stoppen én zo lang vol te houden. Heel knap. 🙂
  Ik ben zelf al sinds heel klein meisje anti-roker, haha – gelukkig niet al sinds klein meisje ex-roker. Dat zou niet zo mooi zijn. Ik heb nooit gerookt. Iedereen om mij heen (lees: moeder (en eerst ook vader) en opa en oma) roken allemaal best wel veel. Maar ja, zie ze maar eens te overtuigen van het feit dat ze moeten stoppen. Niet te doen. 😛

 16. Ik rook nog steeds maar niet zoveel als jij gedaan hebt, wauw, dat waren echt veel sigaretten per dag! Oh ja ex rokers die anti rokers worden, word ik zooooo moe van! Maare dikke respect voor jou!! Super knap om zo in 1 keer te stoppen!

 17. Wat goed, gefeliciteerd! Ik heb nog nooit gerookt, ben niet echt anti, maar bij mijn binnen roken gebeurt gewoon niet, en ik hoef ook geen dampen bij mijn eten. Maar in restaurants is het toch verboden 🙂

 18. Goed bezig! Alweer 3 jaar gestopt 🙂 Top! Ik moet zeggen, ik heb ook ooit 2 jaar gerookt. En ben nu ook geen fan van feestjes waar met 20/30 man vollegas wordt gerookt. Of in de auto, maar dat vond ik nooit prettig. Maar echt anti-roker noem ik mezelf niet.

 19. Hihihi… moest echt om je laatste alinea lachen 😉 Van harte gefeliciteerd trouwens met het mooie resultaat. Zelf rook ik niet, maar het zal mij altijd een worst wezen wat iedereen om mij heen doet. Behalve trouwens als ik aan het eten ben op een terras, want dat vind ik niet echt heel lekker. Maar dat gebeurt ook bijna nooit, dus ja waarom zou jij je dan druk om maken hea ;-)? Nogmaals in ieder geval van harte gefeliciteerd en wees trots op deze geweldige mijlpaal. X

 20. Gefeliciteerd, ontzettend goed van je! En ook dat je geen anti-roker bent geworden. Ik heb een ex-rokende vriendin die nu anti-rook trekjes begint te vertonen… ik zal haar er eens voorzichtig op wijzen!

 21. Wauw helemaal super! En ik vind het mooi hoe je het zegt van in voor en tegenspoed. Mijn vriend rookt ook en ik hou eigenlijk helemaal niet van die lucht en het idee van roken .. M’n moeder zegt wel eens: ‘ik zou nooit met een roker gaan’. Maar daar gaat het uiteindelijk niet om, het gaat om die persoon en niet om het wel of niet roken.

 22. Wat een fijn jubileum! 🙂 Ik ben altijd een anti-roker geweest. Ik kan er gewoon echt niet tegen. Het slaat op mijn luchtwegen en ik ben al zo allergisch als ik weet niet wat. Dus ja, ik ben ook zo’n wapperend persoon, maar geen ex-roker, haha.

 23. Gefeliciteerd super goed! Ik heb nog nooit van mijn leven één sigaret gerookt en daar ben ik dan weer trots op hihi. Maar fijn dat je kon stoppen want pfie een pakje per dag, das niet grappig.

 24. Super goed, gefeliciteerd! Ik heb ook al talloze pogingen ondernomen en mijn laatste poging gaat me goed af. Al heb ik er echt enorm veel spijt van dat ik ooit begonnen was, maar ja. Wel lief dat je Peter nog binnen laat roken.

 25. Ik moet eerlijk toegeven dat ik zelf wel geen fan ben van roken, maar dat maakt dan wel dat ik supertrots op je ben. Heel sterk dat je zomaar kon stoppen, terwijl je het wel nog steeds ziet bij Peter. Haha, en die laptop, die moest er eens aan geloven he 😉 Liefs!

 26. Ik ben ook geen fan van roken, maar ik heb dan ook nooit gerookt… En mijn man die is ermee gestopt. Dus als er bij ons gerookt moet worden is het wel buiten, want ik heb er wel last van. Ik vind rook van sigaretten vreselijk. Ik haat rokers echter niet, het zijn vaak gezellige mensen.

  Maar hé, gefeliciteerd met drie jaar rookvrij zijn!

 27. Wauw, wat een topprestatie! Een deel van mij wil natuurlijk ook dolgraag stoppen, maar een ander deel nog helemaal niet, dus ik onderneem niet eens een poging op dit moment. Al hoop ik natuurlijk ook voor ik het weet al 3 jaar ex-roker te zijn!

 28. Proficiat! 🙂 Zelf ben ‘k geen roker, maar weet goed genoeg wat ’t is. M’n vader heeft meer dan 30 jaar fijne sigaartjes gerookt. Dat stinkt als de pest! ‘k Kreeg er zelfs hoofdpijn van. Vorig jaar kreeg hij de kans om te stoppen met roken door een aanbieding van stop-pillen. Maar helaas, in ’t geheim is hij terug begonnen..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.