Je bent niet je gedachten

mindfullicht

Een boek wat iedereen wel kent of waar je in ieder geval vast wel eens van gehoord hebt: De Kracht van het Nu van Eckhart Tolle. Ik begon er gisteren in en ik moest mijzelf dwingen het boek na één hoofdstuk neer te leggen. Ik was zo enthousiast. Hier was ik naar op zoek. Dit was mijn eigen ervaring, mijn eigen beleving, in woorden uitgedrukt door een wildvreemde. De hemel leek open te gaan. Ik ben niet gek. Ik ben niet gestoord. Het is echt zo. Dit is waar het leven om draait.

”Je bent niet je gedachten.” Een zin die op vele manieren geïnterpreteerd kan worden. Toen ik deze zin voor het eerst las dacht ik hem te begrijpen. Ik vond het maar een stomme zin. Nee, natuurlijk ben ik niet mijn gedachten. Dat weet ik ook wel. Ik denk alleen maar dat ik dom, dik, lelijk en mislukt ben. Ik weet ook wel dat dat niet echt zo is. Dat is gewoon een probleem in mijn hoofd. Een kronkel. Wat ik las was: ”Je bent niet de inhoud van je gedachten.” Dat is echter niet wat er staat.

Je zit aan de rand van het water. De lucht is blauw, de zon schijnt en je geniet. Het is warm, je trekt je schoenen uit en zet je blote voeten in het koele water. Je sluit je ogen en denkt: ”Wat een genot. Dit is waar het leven om draait. Dit is pas echt genieten.” Je bent niet je gedachten. Ook niet als die positief zijn. Je bent het moment wat daarna komt. Die stilte. Dat pure zijn. Als je dat nog nooit zo ervaren hebt is dat echt een bijzondere gewaarwording. Je bent niet je gedachten. Net als dat je niet je ademhaling of je spijsvertering bent. Dit is mooi. Laat het tot je doordringen.

In het boek De Kracht van het Nu schrijft Eckhart Tolle hier in het eerste hoofdstuk over. Het mooie van dit boek is, is dat hij het in de vraag-antwoord vorm heeft geschreven. Hij schrijft, er komt een vraag in je op en verrek, in het volgende kopje zie je de vraag staan die net in je opkwam. Hij beantwoordt de vraag, een nieuwe vraag komt in je op en daar gaan we weer; ook die vraag wordt besproken in de volgende alinea. Wat je je onder andere gaat afvragen is of denken überhaupt wel belangrijk is. Nou, in ieder geval niet zo belangrijk als wij het gemaakt hebben. Het is een soort op hol geslagen machine geworden. Je darmen rusten ook als er niets te verteren valt. Als je slaapt daalt je hartslag en je ademhaling. Denken is iets wat we nodig hebben veelal alleen in de praktische kant van ons leven. Wij zijn ons echter gaan identificeren met ons denken. Wij denken dat wij ons denken zijn. Ik ben wat ik denk, waar ik voor sta en dat in combinatie met het lichaam waar ik in zit. Dat ben ik. Daar zit de denkfout.

Daarnaast speelt tijd nog een grote crux. Ik heb het hier al eens eerder over gehad in het artikel Alles heeft een ritme. Daarin beschrijf ik mijn verbazing over hoe we leven volgens de klok en niet naar het ritme van onszelf en Moeder Natuur. Tijd is net als denken iets wat ons kan helpen in de praktische kant van ons leven. Wij hebben er echter de leidraad in ons leven van gemaakt en dat begint ons nu op te breken. Ik geloof niet in tijd. Het is leuk bedacht en nogmaals, het is handig in deze maatschappij, alleen is het nooit de bedoeling geweest om de maatschappij om tijd, geld en macht te laten draaien. Dit gaat dan ook ten koste van de mensheid en ik denk dat we daar nu achter beginnen te komen. Tijd en denken staan onze evolutie in de weg. Neem het denken weg en je gaat weer leven op instinct. Dat moet je echter niet willen, want het denken is juist een ingenieus instrument, mits je het op de juiste manier gebruikt. Dat doen wij niet en dat belemmert ons om de volgende fase van onze ontwikkeling te bereiken. Er zijn veel mensen die dit doorhebben, al beleven en ervaren, maar we hebben mensen als Tolle nodig die het ook onder woorden kunnen brengen en ons op die manier verder kunnen helpen in dit proces.

Ken jij het boek De Kracht van het Nu? Zo ja, wat vond je ervan? En als je het boek nog niet kent, zou je het graag willen lezen of er meer over willen weten?

Bedankt voor dit prachtige cadeau, Myriam. ♥

54 reacties op ‘Je bent niet je gedachten’

 1. Ik ken het boek en heb hem hier liggen, ik kom er alleen helaas niet door. Op een 1 of andere manier pakt het me nog niet, ondanks dat ik weet dat het een goed boek moet zijn. Misschien van het weekend weer een poging wagen

  1. Het is wel een boek waar je inderdaad aan toe moet zijn. Ik had het kleine praktijkboekje van hem al een jaar of zo hier liggen. Dat ligt hier nu al een jaar, want toen ik daar vorig jaar in begon kwam ik er ook niet doorheen. Wat je ook zou kunnen doen is de aflevering van Super Soul Sunday met hem bekijken. Dat is misschien een wat kleinere stap dan in het boek beginnen en dan voel je vanzelf of je eraan toe bent. Anders gewoon nog lekker een paar maanden of een jaar wachten. ♥

 2. Heb het boek al vele jaren geleden leren kennen. De eerste keer vond ik het maar niets. Een paar jaar later was het ook een eyeopener. Dan verzwakt de boodschap weer na een tijd. Toch is het wellicht blijven hangen en heeft het een basis gelegd voor mijn verdere ‘denken’. Begin januari schreef ik er ook over.
  Bij interesse: https://copysense.wordpress.com/2015/01/30/denken-en-zijn/
  Ik geloof trouwens ondertussen dat dysthemie niet voor altijd hoeft te zijn. Als we maar afstappen van dat gepieker. Doe stille voort 😉

  1. Dank je wel voor je link. Ga het artikel zo eens lezen. Piekeren doe ik al een poos niet meer. Toch blijven de sombere dalen komen. Wel zijn ze veel makkelijker te handelen, omdat ik er niet meer over pieker. Ik weet dat het weer overgaat. Wellicht dat het ooit helemaal verdwijnt, maar zelfs daar pieker ik maar niet meer over 😉

 3. Ik ken het boek niet, maar zo te lezen heb ik het boek ook niet nodig, want zo denk ik uit mezelf al. 🙂 Vooral dat laatste gedeelte over tijd, vooral nu ik ziek ben ben ik hier heel erg mee bezig. Misschien is het zo dat wanneer je er buiten staat je het wel beter ziet? Iedereen gaat maar door als zombies en niemand luistert meer naar z’n lichaam, alles moet maar door en door, maar niemand komt meer toe aan echt leven.

  1. Ik denk inderdaad dat er een vorm van … in het Engels hebben ze daar een mooi woord voor… solitude voor nodig is om deze manier van zijn te bevatten. Als je mee dendert in de malle molen heb je vaak de tijd (gaan we al 🙂 ) niet om dat bewustzijn te bereiken. Die tijd heb je wel als je erbuiten staat, want ik merk dat veel chronisch zieken hier wel mee bezig zijn. Vaak krijg ik te horen dat dat is omdat ik het moeilijk heb en daar steun uithaal, maar ik weet voor mezelf dat dat niet het geval is. Mooi om te lezen, Amber, dat jij het ook zo ervaart.

 4. Ik vind dit een mooie quote van Eckhart Tolle: “Je bent niet je gedachten. Je bent de waarnemer van je gedachten.” Gedachten komen onbewust in je op. Jij bent het bewustzijn, jij bent degene die de gedachten die in je opkomen waarneemt en er vervolgens bewust van leert/afstand van neemt etc.

 5. Heb het ook gelezen en ik was net zo enthousiast als jij, Marion. Het gevoel van herkenning was bij mij ook zeer sterk aanwezig. Ik heb er wel verschillende dagen over gedaan om het boek uit te lezen omdat het voor mij best wel een confrontatie was met mijn binnenste. En dat moest ik af en toe laten bezinken.
  Belangrijkste les voor mij: leef in het nu en drijf niet op het verlangen naar….of wees nu niet bang voor moeilijkheden die in de toekomst op je weg gaan komen. Die gevoelens weerhouden je ervan om het nu te genieten. En het nu komt niet meer terug… Dus geniet nu!

  1. Ja, ik wil het ook na ieder hoofdstuk wegleggen en er dan over gaan schrijven. Niet zozeer voor mijn blog, maar vooral voor mijzelf en dan stap voor stap het allemaal laten bezinken. Mooi dat het op jou ook zo’n indruk heeft gemaakt. ♥

 6. Dit is mijn moeders lievelingsboek en ze heeft het me al heel vaak aangeraden, maar ik heb het nog nooit uitgelezen. Ik kan me wel heel erg vinden in Tolles gedachtes en ideeën. Nu is het enige moment wat je hebt, dus geniet ervan!

 7. Ik ken dit boek niet. Ik denk ook niet dat ik mij ertoe zou kunnen aanzetten om het te lezen. Als ik lees wil ik liever niet te veel nadenken. Snap je? Ik denk niet dat ik ontspannen zou kunnen worden bij het lezen van dit boek… Maar goed voor jou dat je zo enthousiast bent!

 8. Ik heb van het boek gehoord maar aangezien ik moeite heb met het lezen van Eckhart Tolle trekt het mij niet.
  Wel fijn dat jij er wat aan hebt. Dat is het belangrijkste wat telt.

 9. Dit klinkt heel interessant. Misschien moet ik deze eens gaan lezen. Mijn psych zei ook altijd tegen mij dat ik meer in ‘het nu’ moest leven. En wat minder in wat er achter me ligt, en in de toekomst. Deze ga ik onthouden!

 10. Een boek waar je enthousiast van wordt na het lezen van een hoofdstuk neerleggen dat zou voor mij bijna onmogelijk zijn!
  Ik heb de naam van deze schrijver nog nooit gehoord maar nu wil ik het wel lezen! Ik ga eens kijken of de bibliotheek dit boek heeft.

  1. Is ook heel moeilijk inderdaad, maar ik zou mezelf tekort doen zou ik het boek niet wegleggen omdat ik er echt wat mee wil. Ik wil echt heel graag deze manier van leven verder gaan ontwikkelen en dat gaat me niet lukken als ik het in één ruk uitlees. Ik ben heel erg benieuwd of je het kan vinden en als je het gaat lezen wat je ervan vindt. Laat het me weten!

 11. Weet je….eigenlijk weten we alles zelf ook wel,maar de uitvoering is moeilijk in een maatschappij waar van alles van je verwacht word,dus denderen we maar gewoon door…..

    1. Wie gaat mij dwingen dan? Ze kunnen mij wel zeggen dat ik weer 40 uur moet werken, maar dat is niet haalbaar. Dat weet mijn bedrijfsarts ook. Dwingen ze me daartoe, dan hou ik dat een week vol en dan zit ik weer thuis. Daar schiet niemand wat mee op. Het werk wat ik deed kan ik ook niet meer doen, dus er gaat gekeken worden naar een andere functie. Ik ga absoluut weer werken in de toekomst, maar dan wel wat lichamelijk haalbaar is en in een functie waar ik in kan functioneren. Desnoods begin ik een rechtszaak. Echt, ik meen het. Ik laat me echt niet meer dwingen tot iets wat mijn leven een hel maakt. ♥

     1. Misschien werkt het zo wel….dat 9 van de 10 mensen die in zo’n situatie zitten niet zo ver durven te gaan,bang voor de financiële situatie enzo.Denk dat er heleboel van die mensen zijn….erg toch.We worden geleefd….

      1. Denk het ook, dat het zo werkt. Zeker als je kinderen hebt. Dan komen die toch op de eerste plaats en wil je voor hen financiële zekerheid bieden.

   1. Groot gelijk dat je je niet meer laat opjagen door niets of niemand. Ik deel je mening. Voor mij is het ook gedaan om mij in alle bochten te wringen om te voldoen aan een beeld dat de maatschappij schept. Ik krijg ook meer en meer vertrouwen dat het me wel op de een of andere manier zal lukken om mijn eigen weg te blijven volgen. Op 7/09 start ik met uitbreiding van vrijwilligerswerk om te kijken waar ik nu echt sta, daarna zien we wel weer verder. Maar ik doe nooit of te nimmer nog voort met iets als ik voel dat ik er aan kapot ga. Ben ook niet zinnens om alles teniet te doen wat ik nu al bereikt heb op persoonlijk vlak ondertussen. Ik doe dus stilletjes voort, op mijn eigen tempo en waar mijn hart is.

 12. In het boek Mindfulness van Mark Williams en Danny Penman staat in de eerste hoofdstukken heel mooi en uitgebreid uiteengezet hoe die sombere stemmingen kunnen ontstaan zonder dat je er zelf de vinger op kunt leggen waar het door komt. Ook een aanrader.
  Ik heb Eckhart ook gelezen vele jaren geleden, maar toen sprak het me nog niet zo aan. Ik hoor hem nu wel graag praten, maar wat lezen betreft voel ik me meer aangetrokken tot andere boeken. Het blijft dezelfde boodschap, maar hoe het gebracht wordt kan net dat verschil maken waardoor het bij jou wel of niet resoneert.
  Wat een mooi cadeautje dat boek en wat fijn dat het je zo raakt. Kan me helemaal vinden in wat je schrijft. Je artikel over de stenen vond ik ook erg mooi om te lezen, heb hem gepind net als het engelenartikel;-)

  Warme groet,
  Alice

  1. Dank je wel voor de tip. Ga het meteen even opzoeken, want dat is iets waar ik nog heel veel vragen over heb. Wat fijn dat je die twee artikelen zo mooi vond en dat je ze gepind hebt. 🙂

 13. Erg mooi ja. Mijn moeder verslind dit soort boeken en praat er heel graag over met me, dus dit soort dingen zijn erg herkenbaar voor me, hihi. Ik zou ’t boek wel nogmaals weer willen lezen, het is zo lang geleden. En dit soort boeken zijn zo mooi om weer te lezen met een nieuwe blik/nieuwe kennis.

  1. Wat leuk dat je moeder hier ook zo enthousiast over is. Lijkt me best mooi inderdaad om het na een lange periode weer opnieuw te lezen. Denk dat je er iedere keer toch weer iets meer mee kunt doordat je ondertussen weer wijzer bent geworden. X

 14. Ik heb lange tijd in een negatief spiraal gezeten, was niet gelukkig met mezelf, de relatie waar ik in zat, het leven dat ik leidde,..ook heel negatieve gedachten, mezelf vaak in de slachtofferrol plaatsen,…..en het boek dat mijn ogen toen opende was “blijvend geluk vind je in jezelf” van ” Martine mingelinckx”, ondertussen is de negatieve periode al weer een tijdje voorbij en heb ik mezelf aangeleerd om een negatieve gedachte om te zetten ( niet makkelijk en lukt niet altijd) en dat houdt me gelukkig en in de juiste spiraal,…..jouw boek ken ik niet, maar ik begrijp dat je er veel aan hebt!

  1. Voor mijn gevoel ben ik die negatieve spiraal uit sinds ik eigenlijk toegegeven heb aan mijn depressie. Hoe gek dat wellicht ook klinkt. Inderdaad altijd in die slachtofferrol, bewust of onbewust. Dat boek waar jij het over hebt ken ik dan weer niet. Zal eens opzoeken. Omdenken is ook een hele effectieve manier voor veel mensen. De manier die Tolle beschrijft is vooral gericht op het observeren van de gedachten en vervolgens niets mee doen. Ik ga jouw boek eens googelen.

   1. Ik heb het boek jammer genoeg al uitgeleend weet zelfs niet meer aan wie, anders stuurde ik het je op,…en welke manier het ook is, ze moet werken 🙂

 15. Wow. Oké just wow. Ik heb daar eigenlijk nog nooit zo bij stil gestaan zoals dat hier staat. ‘Ik ben blij, ik ben gelukkig’ dat denk je, maar wie je echt bent is hoe je daar zit. Zo bijzonder. Ik ga dit boek zeker op mijn te lezen lijst zetten. Ga ook eens aan m’n vader vragen of hij dit heeft gelezen, want ik geloof het niet en dit is denk ik ook iets wat hij moet lezen :o!

 16. Ik heb van een heel dierbare vriendin al een jaar of 10 terug een mooi cadeautje gekregen. Ze zei: Onthoud dat je niet je gedachten bént, je hébt ze. En hoe meer ik ons gekke Nederlandse leventje probeer los te laten en mijn eigen gevoel toch achterna te gaan, hoe gelukkiger ik me voel. Dat keurslijf, buh!

 17. Ik moet hier even over nadenken, de klik wordt nog niet gemaakt ik mijn hersenen. Ik ken het boek dus ook niet, maar lijkt me wel heel interessant. Ik houd altijd wel van dit soort eye-openers, kunnen ontzettend helpen in de persoonlijke ontwikkeling. Is het boek toevallig ook op Internet te lezen? Want ik kan het niet kopen hier 🙂

 18. Ik heb zelf al veel gehoord over dit boek en het is me vaak aangeraden. Ik weet alleen zelf niet of ik dit boek ga lezen, ik vind het ergens te zweverig of ik ben er denk ik ook nog niet aan toe. Maar mooi hoe jij het beschrijft en geloof dat ik hem ooit wel moet gaan lezen.

 19. Het boek kende ik al, flarden van gelezen. Alleen nooit de moeite genomen om het hele boek te lezen. Binnenkort toch maar eens gaan doen, want het klinkt goed :-).

 20. hey Marion
  Echt een boek voor jou!! Ik heb de kleine variant maar nog niet gelezen. Ik ken mensen die veel Tolle lezen en het steeds weer erbij pakken in allerlei situaties.
  Het ‘zijn’ zoals jij omschrijft lijkt me heel bijzonder om waar te nemen.

  Je omschrijft het heel mooi het denken is een ingenieus instrument.

  De tijd, mijn ouders komen jaarlijks in Gambia en veel mensen leven daar nog veel minder zonder de tijd, zij hebben echt de tijd!!

  Tolle heeft ook veel DVD’s hoorde ik onlangs.

  Mooi dat je hierover schrijft, het leeft weer veel meer tegenwoordig.

 21. Hoor veel over dit boek maar heb hem zelf (nog) niet in mijn bezit. Fijn om aan het denken te worden gezet en eye-openers te ervaren! Wat lief dat je dit cadeau hebt gekregen!

 22. Wat een ontzettend mooi blogje met prachtige inzichten. Dit is zo waar mindfulness ook om draait. Ik heb het boek van Eckhart Tolle nog niet gelezen, wel heb ik eens nieuwe aarde gelezen. Toen vond ik dat een oninteressant boek en ik ben nooit meer aan iets anders van hem begonnen. Misschien is het nu eens tijd om dat toch te gaan doen!

 23. Dit boek was een van de eerste boeken die ik kocht toen ik mij ging inlezen over mindfulness. Ik vond het in het begin heel moeilijk om erin te komen, moest erg wennen aan zijn manier van schrijven. Maar toen ik er eenmaal aan gewend was heeft het boek gezorgd voor heel veel inzichten. Ik heb later ook nog het boekje ‘De kracht van het nu in de praktijk’ aangeschaft. Al moet ik eerlijk bekennen dat ik daar nog niet zoveel mee heb gedaan.

 24. Hoi Marion,

  “Als je dat nog nooit zo ervaren hebt is dat echt een bijzondere gewaarwording”. Deze zin heb ik uit jouw tekst gehaald. Zodra deze ervaring een herinnering wordt s het een gedachte. Je bent niet die gedachte, wel die ervaring.

  Groet Jan

 25. Natuurlijk ken ik de naam Eckhardt Tolle, of hoe schrijf je dat 😉 Van Oprah Winfrey, maar tot nu toe nog niet echt gelezen, af en toe zie ik een quote voorbij komen, maar! Ik kan naar de bieb gaan, en zien of het er staat en eens mee nemen, lekker makkelijk om te zien of ik er al aan toe ben, zo niet, dan komt dat vast later nog wel een keer. Ooit kreeg ik het boek de Alchemist als cadeau en het heeft maar liefst 2 jaar geduurd voor ik het aankon, het begreep ook 😉

  X

 26. Kende het boek niet maar de naam deed mij direct een belletje rinkelen door zijn quotes. Alleen de titel doet me al watertanden. De kracht van nu. Het is iets wat ik zeker en vast wil toepassen in de toekomst. Een wijze man!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.