Persoonlijke Update: Meer Vertrouwen

IMG_3450

Vanochtend werd ik later wakker dan normaal. Het was al bijna 6:00 uur. Ik keek op mijn telefoon, wenste mijn familie een goede terugreis, draaide me om met het idee rustig wakker te gaan worden, maar toen ik vervolgens mijn ogen weer open deed was het al 9:00 uur geweest.

Ik weet wel hoe het komt. Afgelopen dinsdag was een topdag, maar het heeft toch zo zijn uitwerking op mijn lichaam. De dag daarna had ik verzuimd rustig aan te doen. Ik was nog redelijk hyper van de dag ervoor en gisteren kwam dat dan toch allemaal tot uiting. De pijn begon op te komen en de vermoeidheid liet van zich horen. Dan weet ik al hoe laat het is en dat bleek dan ook vanochtend toen ik ruim 13 uur slaap achter de rug had. Vandaag maar even heel kalm aan.

Maandag begin ik weer met therapie. Nog twee keer en dan is het tijd voor de eerste evaluatie. Kijken hoe het gaat, wat de behandeling me tot nu toe gebracht heeft en wat het vervolgtraject gaat worden. Als eerste wil ik de mogelijkheid voor dagbesteding bespreken. Dat wil ik maandag eigenlijk al doen. Ik hoop met heel mijn hart dat ze me daarvoor wil aanmelden. Ik weet dat ik wellicht iets ”te goed” ben voor die dagbesteding, maar dat is ook wel een stukje schijn. Dat is wat ik ook meteen tegen mijn lotgenootjes zei: “Ik draag een masker. Ik kom veel sterker over dan ik in werkelijkheid ben.” Het feit alleen al dat ik dat direct durfde te vertellen zegt al zo ontzettend veel. Duim voor me dat ik daar naartoe mag, oké?

Wat heeft de angstbehandeling me tot dusver gebracht? Veel meer dan ik had durven hopen. Het was eigenlijk heel eenvoudig: een stap terug doen. Uit de overlevingsstand stappen, niet terugvallen in vermijding, maar angsten aangaan op een niveau waar je ook daadwerkelijk wat kunt leren. Waar je aanwezig bent en je bewust bent van wat je doet en wat je voelt. Hierdoor je grenzen kunnen voelen en bepalen. Weten wanneer je er overheen gaat en wanneer niet. Voordat ik met therapie begon had ik twee levens: Een leven binnenshuis, waar ik veilig was, en een leven buitenshuis, waar enkel gevaar dreigde. Buitenshuis was een brandend huis waar ik keer op keer met de moed der wanhoop binnenstapte. Vaak ook nog eens met mijn ogen dicht. Dat is gelukkig voorbij en al weet ik niet wat de toekomst brengen gaat, dat dat deels afhankelijk is van wat anderen gaan beslissen, nooit meer zal ik toestaan dat iemand mij dwingt dat brandende huis binnen te gaan. Nooit meer.

Natuurlijk is er angst voor de toekomst. Ik ben ziek. Chronisch ziek. Deze ziekte gaat niet over, maar is, zoals ik het nu ervaar, goed onder controle te houden. Dat geeft hoop. Heel veel hoop. De hulp die ik afgelopen jaar gekregen heb van mijn vorige en huidige psycholoog hebben mij doen beseffen dat ik me niet meer groot en sterk hoef te houden. Ik hoef het niet meer alleen te doen. Mijn vertrouwen in mezelf én in anderen groeit stukje bij beetje. Ineens moet ik denken aan een tarotlegging die iemand een paar maanden geleden voor mij deed. Ze schreef:

Toekomst: Je gaat ervan uit dat er na regen altijd zonneschijn komt en je kunt je overgeven aan een kinderlijk vertrouwen dat alles uiteindelijk wel ergens goed voor is.

We gaan de goede kant op. ♥

36 reacties op ‘Persoonlijke Update: Meer Vertrouwen’

 1. Ik zal alvast duimen voor je! En ik ben zo ontzettend trots op je, Marion. Echt waar, je bent gewoonweg erg sterk. Zoals altijd: heel inspirerend geschreven en dat geeft mij hoop.

 2. Ik ga heel erg voor je duimen maandag!
  Zo trots op hoe jij het doet…..zou ik veel van kunnen leren, maar je blogjes helpen mij ook kleine stapjes zetten (ik reageer bijna nooit..maar lezen doe ik vaak meerdere keren om het goed binnen te laten komen)
  XXX

 3. Ik hoop heel erg voor je dat je dagbesteding krijgt :). Ik ben een beetje betrokken bij dagbesteding binnen Nijmegen en je lijkt me op basis van alles een erg geschikte kandidaat, die daar echt op haar plek is en progressie en ontwikkeling kan doormaken! Ik duim ook voor je dat je maandag dat hoort en al super goed dat je voorneemt om er maandag met therapeut over te hebben. Ga ik maandag bij mijn therapeut ook weer iets belangrijks bespreken :). Fijn om je blogs te lezen :).

 4. Wat fijn om te lezen Marion. Je bent zo goed en knap bezig. Ik ga heel hard voor je duimen dat de dagbesteding iets is dat je mag gaan doen. Een plek die zo goed voor je voelt moet niet worden afgenomen. Ik hoop dat je maandag goed nieuws te horen krijgt. 🙂
  Liefs

 5. Wat een prachtige metafoor, met dat brandende huis. Heel mooi geschreven. En ik duim ook voor je. Zeg dat maar tegen je therapeut, dat heel veel bloggers aan het duimen zijn in plaats van aan het bloggen 🙂

 6. Mijn duimen draaien hier overuren! Je bent zo’n sterke vrouw die goed naar zichzelf heeft leren luisteren! Ik denk ook echt dat alles een reden heeft en je inderdaad niet iets voor je kiezen krijgt als je het niet aan kunt! Geniet van het weekend! X

 7. “we gaan de goede kant op” dat klinkt vol vertrouwen en sterk!

  Je hebt veel bereikt en ik ga onwijs hard duimen voor je!!

  Lieve groetjes en een goed weekend!
  (fijn dat dinsdag zo’n topdag was!)

 8. Je hebt een mooie evolutie door gemaakt! En ook al zit je met de ziekte,volgens mij heb je andere problemen aangepakt (en daar ben je nog mee bezig) wat er voor zorgt dat de rest dragelijker wordt. Je bent heel goed bezig!

 9. Zou mooi zijn als je naar dagbesteding kan gaan Marion, ik duim met de anderen mee.
  Dat masker waar je over schrijft, je sterker voordoen dan je bent…het is zo herkenbaar .

  Wat fijn dat het al zoveel beter met je gaat., ga zo door!

 10. Ik ga natuurlijk duimen voor de dag besteding en die maskers ken ik ook maar al te goed, zo werd ik ook altijd gezien, oh zij red zich wel, wij kunnen ook nog wel op haar leunen want… Mooi en wat ook zo waar is, ‘wij’ kunnen ons chronisch ziek zijn onder controle krijgen, daar gaan we voor! Elk op ons eigen manier. ❤ ❤ ❤

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.