Persoonlijke Update: Meer Vertrouwen

IMG_3450

Vanochtend werd ik later wakker dan normaal. Het was al bijna 6:00 uur. Ik keek op mijn telefoon, wenste mijn familie een goede terugreis, draaide me om met het idee rustig wakker te gaan worden, maar toen ik vervolgens mijn ogen weer open deed was het al 9:00 uur geweest.

Ik weet wel hoe het komt. Afgelopen dinsdag was een topdag, maar het heeft toch zo zijn uitwerking op mijn lichaam. De dag daarna had ik verzuimd rustig aan te doen. Ik was nog redelijk hyper van de dag ervoor en gisteren kwam dat dan toch allemaal tot uiting. De pijn begon op te komen en de vermoeidheid liet van zich horen. Dan weet ik al hoe laat het is en dat bleek dan ook vanochtend toen ik ruim 13 uur slaap achter de rug had. Vandaag maar even heel kalm aan.

Maandag begin ik weer met therapie. Nog twee keer en dan is het tijd voor de eerste evaluatie. Kijken hoe het gaat, wat de behandeling me tot nu toe gebracht heeft en wat het vervolgtraject gaat worden. Als eerste wil ik de mogelijkheid voor dagbesteding bespreken. Dat wil ik maandag eigenlijk al doen. Ik hoop met heel mijn hart dat ze me daarvoor wil aanmelden. Ik weet dat ik wellicht iets ”te goed” ben voor die dagbesteding, maar dat is ook wel een stukje schijn. Dat is wat ik ook meteen tegen mijn lotgenootjes zei: “Ik draag een masker. Ik kom veel sterker over dan ik in werkelijkheid ben.” Het feit alleen al dat ik dat direct durfde te vertellen zegt al zo ontzettend veel. Duim voor me dat ik daar naartoe mag, oké?

Wat heeft de angstbehandeling me tot dusver gebracht? Veel meer dan ik had durven hopen. Het was eigenlijk heel eenvoudig: een stap terug doen. Uit de overlevingsstand stappen, niet terugvallen in vermijding, maar angsten aangaan op een niveau waar je ook daadwerkelijk wat kunt leren. Waar je aanwezig bent en je bewust bent van wat je doet en wat je voelt. Hierdoor je grenzen kunnen voelen en bepalen. Weten wanneer je er overheen gaat en wanneer niet. Voordat ik met therapie begon had ik twee levens: Een leven binnenshuis, waar ik veilig was, en een leven buitenshuis, waar enkel gevaar dreigde. Buitenshuis was een brandend huis waar ik keer op keer met de moed der wanhoop binnenstapte. Vaak ook nog eens met mijn ogen dicht. Dat is gelukkig voorbij en al weet ik niet wat de toekomst brengen gaat, dat dat deels afhankelijk is van wat anderen gaan beslissen, nooit meer zal ik toestaan dat iemand mij dwingt dat brandende huis binnen te gaan. Nooit meer.

Natuurlijk is er angst voor de toekomst. Ik ben ziek. Chronisch ziek. Deze ziekte gaat niet over, maar is, zoals ik het nu ervaar, goed onder controle te houden. Dat geeft hoop. Heel veel hoop. De hulp die ik afgelopen jaar gekregen heb van mijn vorige en huidige psycholoog hebben mij doen beseffen dat ik me niet meer groot en sterk hoef te houden. Ik hoef het niet meer alleen te doen. Mijn vertrouwen in mezelf én in anderen groeit stukje bij beetje. Ineens moet ik denken aan een tarotlegging die iemand een paar maanden geleden voor mij deed. Ze schreef:

Toekomst: Je gaat ervan uit dat er na regen altijd zonneschijn komt en je kunt je overgeven aan een kinderlijk vertrouwen dat alles uiteindelijk wel ergens goed voor is.

We gaan de goede kant op. ♥

36 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Nikita schreef:

  Ik zal alvast duimen voor je! En ik ben zo ontzettend trots op je, Marion. Echt waar, je bent gewoonweg erg sterk. Zoals altijd: heel inspirerend geschreven en dat geeft mij hoop.

  1. Marion schreef:

   Thanks, meis. ♥

 2. Mark Doornaert schreef:

  Veel succes, het lukt je zeker!!!

 3. Wat ben je al (van) ver gekomen. En als jij achter de dagbesteding staat, wat let je therapeut je niet aan te melden en dat je er te goed voor bent, ik geloof er niks van, een mooie plek om te leren je masker af te zetten.

  1. Marion schreef:

   Ja, dat denk ik dus ook; ik kan daar leren om mijn masker af te zetten.

 4. sandra schreef:

  Ik ga heel erg voor je duimen maandag!
  Zo trots op hoe jij het doet…..zou ik veel van kunnen leren, maar je blogjes helpen mij ook kleine stapjes zetten (ik reageer bijna nooit..maar lezen doe ik vaak meerdere keren om het goed binnen te laten komen)
  XXX

  1. Marion schreef:

   Zo fijn om te horen, Sandra. Dank je wel. Echt fijn dat het je helpt. Samen komen we een stuk verder. Ook op deze manier. X

 5. tommie345 schreef:

  Ik hoop heel erg voor je dat je dagbesteding krijgt :). Ik ben een beetje betrokken bij dagbesteding binnen Nijmegen en je lijkt me op basis van alles een erg geschikte kandidaat, die daar echt op haar plek is en progressie en ontwikkeling kan doormaken! Ik duim ook voor je dat je maandag dat hoort en al super goed dat je voorneemt om er maandag met therapeut over te hebben. Ga ik maandag bij mijn therapeut ook weer iets belangrijks bespreken :). Fijn om je blogs te lezen :).

 6. Sabine schreef:

  Dat zou geweldig zijn! Jij komt er wel hoor!

 7. Myriam schreef:

  Mooi Marion. En sterk van je!!!Ik hoop dat maandag een goede dag wordt voor jou. Ik heb trouwens The Secret gehaald 😉

  1. Marion schreef:

   Oh ben benieuwd! Het wordt voor mij ook weer eens tijd om wat dingen in mijn brein te planten. 🙂

 8. dansenindestorm schreef:

  Wat fijn om te lezen Marion. Je bent zo goed en knap bezig. Ik ga heel hard voor je duimen dat de dagbesteding iets is dat je mag gaan doen. Een plek die zo goed voor je voelt moet niet worden afgenomen. Ik hoop dat je maandag goed nieuws te horen krijgt. 🙂
  Liefs

 9. Darling Doormat schreef:

  Ik hou mijn beide duimen omhoog dat het je mag lukken, Marion!

 10. livewithfear schreef:

  Fijn dat je al zoveel meer durft!

 11. joorloveswriting schreef:

  Wauw meid wat fijn !!!! 🙂 wat een topper ben je ook !!! Gaat je vast lukken en ik duim voor je !!!!

 12. Godelieve schreef:

  Ik hoop oprecht dat het voor elkaar komt met die dagbesteding. Ik gun jou echt het allerbeste 🙂

 13. Lena schreef:

  Wat een prachtige metafoor, met dat brandende huis. Heel mooi geschreven. En ik duim ook voor je. Zeg dat maar tegen je therapeut, dat heel veel bloggers aan het duimen zijn in plaats van aan het bloggen 🙂

 14. chucky1012 schreef:

  Hoop dat je goed uitrust en dat is belangrijk.
  Ik draai mijn duimen rondt voor na het weekend en wens je erg veel succes 😉

  Xoxo

 15. Miss Sentinelli schreef:

  Hey Marion,

  Wat mooi geschreven weer! Ik ga zeker duimen voor je en ik hoop ook echt dat je er naar toe mag 🙂 !

  Succes!

  Liefs :).

 16. Anita | Mindjoy schreef:

  Mijn duimen draaien hier overuren! Je bent zo’n sterke vrouw die goed naar zichzelf heeft leren luisteren! Ik denk ook echt dat alles een reden heeft en je inderdaad niet iets voor je kiezen krijgt als je het niet aan kunt! Geniet van het weekend! X

 17. Madeleine schreef:

  Ik heb de klavertjes vier in voorraad (als emoji op mijn apple apparaten:)) en zal heel veel duimen. Toi toi toi toi! You can do it 🙂

 18. Marielle schreef:

  “we gaan de goede kant op” dat klinkt vol vertrouwen en sterk!

  Je hebt veel bereikt en ik ga onwijs hard duimen voor je!!

  Lieve groetjes en een goed weekend!
  (fijn dat dinsdag zo’n topdag was!)

 19. Kim schreef:

  Ik hoop zo voor je dat je er naar toe mag. Krijg echt het gevoel als ik dit lees dat dit echt het steuntje in je rug is die je nodig hebt. Fijn weekend!

 20. Els schreef:

  Wat mooi om te lezen. Erg fijn :-).

 21. stephanievdrunen schreef:

  Succes maandag, hoop dat je aangemeld zult worden voor dagbesteding!

 22. Pirre schreef:

  Fijn om te lezen dit! Mooi dat het de goede kant op gaat, zet ‘em op!

 23. Saar schreef:

  Je hebt een mooie evolutie door gemaakt! En ook al zit je met de ziekte,volgens mij heb je andere problemen aangepakt (en daar ben je nog mee bezig) wat er voor zorgt dat de rest dragelijker wordt. Je bent heel goed bezig!

 24. Wat mooi dat je zelf ook echt merkt dat je veranderd, ten goede. Ik kan me zo voorstellen dat dat best bevrijdend voelt om ‘gewoon’ naar buiten te gaan. Zet ‘m op maandag!

 25. hetiszoalshetis schreef:

  Zou mooi zijn als je naar dagbesteding kan gaan Marion, ik duim met de anderen mee.
  Dat masker waar je over schrijft, je sterker voordoen dan je bent…het is zo herkenbaar .

  Wat fijn dat het al zoveel beter met je gaat., ga zo door!

 26. jammer dat zo’n bijzondere dag dan een paar mindere tot gevolg heeft. gelukkig vind je het dat zo af en toe waard.
  hoop dat de dagbesteding je iets moois gaat brengen… X

 27. Morgaine schreef:

  Ik ga natuurlijk duimen voor de dag besteding en die maskers ken ik ook maar al te goed, zo werd ik ook altijd gezien, oh zij red zich wel, wij kunnen ook nog wel op haar leunen want… Mooi en wat ook zo waar is, ‘wij’ kunnen ons chronisch ziek zijn onder controle krijgen, daar gaan we voor! Elk op ons eigen manier. ❤ ❤ ❤

 28. Myriam schreef:

  Vasthouden dat vertrouwen!!!xxx

 29. Sammie schreef:

  Jup, je gaat zeker de goede kant op! 🙂 Zal voor je duimen dat je naar de dagbesteding mag!

 30. Jenn schreef:

  Wat fijn dat het zo goed gaat!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s