Vluchtelingenopvang: Gezond verstand gebruiken

Eergisteren las ik in de krant de vreselijke verhalen over de misstanden in een opvangcentrum in Duitsland. Alleen reizende vrouwen zijn het slachtoffer van aanranding en verkrachting. Binnen 24 uur was de houding van vele Nederlanders ten opzichte van de opvang van vluchtelingen in ons eigen land drastisch veranderd. Want moeten we nu naast vermeende terroristen ook aanranders en verkrachters ons land binnenlaten?

Het is een dilemma voor velen. Aan de ene kant willen we de vluchtelingen helpen. Aan de andere kant, hoe weet je zo zeker dat je niet een terrorist of een verkrachter aan het helpen bent? Je hebt geen flauw idee. De comités die tegen de komst van opvangcentra zijn ondertussen niet meer op één hand te tellen. Nederland raakt steeds meer verdeeld. De politiek laat het aan onszelf en zegt dat we ons gezond verstand moeten gebruiken. Maar wat zegt ons gezond verstand?

Mijn gezond verstand zegt: Laat maar komen. Regel die opvang. Ja, ook als dat hier op de hoek van de straat is. Maar wat zeg ik vervolgens als mijn overbuurmeisje het slachtoffer wordt van seksueel misbruik? Wat zeg ik als hier een aanslag gepleegd wordt en er vallen doden? Als ik mijn gezond verstand gebruik zeg ik nog steeds: Laat maar komen. Mijn gezond verstand weet namelijk ook dat er hier in Nederland zo’n 25 vrouwen per week aangifte doen van verkrachting. Dat zijn 100 aangiftes per maand. Dat zijn 1200 aangiftes per jaar. We weten ook dat maar 1 op de 5 vrouwen aangifte doet. Dat betekent dat de cijfers veranderen naar 6000 verkrachtingen per jaar, 500 per maand, 125 per week, 18 per dag. Die cijfers mogen wat mij betreft ook in de krant. Vandaag nog als het kan.

Wat betreft het terrorisme is het een heel ander verhaal. Daar zijn geen duidelijke cijfers of statistieken over. Hoe kan meneer Rutte nou verwachten dat wij over zo’n extreem onderwerp ons gezond verstand gebruiken? Wat ik me kan voorstellen is dat hij bedoelt dat we ons niet gek moeten laten maken. Dat we ons niet moeten laten leiden door angst. Dat we moeten inzien dat de groep vluchtelingen die hulp nodig heeft nog steeds immens groot is en dat we die mensen moeten helpen. Dat we niet alleen maar dood en verderf moeten zien, maar ook de tranen van geluk bij de mensen die geholpen worden en blij zijn dat ze hier opgevangen worden. Dat zijn de beelden die maar sporadisch voorbij komen, maar ze zijn er wel.

Gisteren zag ik een vrouw op tv die zei: “Ik durf mijn kind ’s avonds laat niet meer alleen over straat te laten gaan met al die asielzoekers hier in de buurt.” Ze heeft het over haar 11-jarige dochtertje die ze angstvallig tegen zich aangeklemd houdt. Persoonlijk zou ik een 11-jarige meisje überhaupt niet alleen over straat laten gaan ’s avonds laat. Typisch iemand die zich laat leiden door haar angst. Begrijp me niet verkeerd, ik snap haar hoor! Je moet er niet aan denken dat jouw kind zoiets overkomt. Alleen door haar angst trekt ze de situatie door in het extreme en ik denk dat we daarvoor moeten waken. Als vrouw zijnde moet je altijd op je hoede zijn als je alleen over straat loopt. Niet alleen in het donker, ook overdag. Niet alleen als je langs een opvangcentrum loopt, ook als je langs een sportschool loopt. Voor we het weten laten we ons leiden door onze angsten, zijn alle vluchtelingen terroristen en alle buitenlandse mannen potentiële verkrachters. Nee, alsjeblieft. Laten we inderdaad ons gezond verstand gebruiken.

Mooi voorbeeld vind ik hoe het in Apeldoorn ging. We hoeven niet allemaal voorstanders te zijn van opvang, maar laten we een open visie houden. Samen komen we er echt wel uit. ♥

Exteme reacties zoals ik die op diverse facebookpagina’s, twitter en youtube gezien heb worden zonder pardon geweigerd of verwijderd. Respectvol blijven is alles wat ik vraag.

57 reacties op ‘Vluchtelingenopvang: Gezond verstand gebruiken’

 1. Ik begrijp je verhaal over de verkrachtingen niet helemaal. Waar wil je heen? Dat er toch al zoveel vrouwen verkracht worden, nee toch? 😉
  Er komen hier in Nijmegen 3000 mensen in een tent te zitten. En nee, ook ik met mijn 26 jaar ga dan dus niet meer over straat na 19.00u in mijn eentje. Iets wat ik nu wel doe. 3000 mensen op een kluitje. 3000 mensen waarvan 2% terrorist, reken maar even uit. 3000 mensen waarvan 20% geweldadig zal zijn, dat zijn ook de cijfers. We roepen dat ze van die trauma’s hebben en er zullen er best een paar tussen zitten…. Maar genoeg die gewoon vanuit een andere cultuur leven. Iets wat wij geweld noemen, is voor hun normaal. Vrouwen die minder waard zijn als de man, is voor hun normaal. Homohaat, afkeer andere religies, het is voor hun normaal, voor ruim 80%. Ik ben helemaal ervoor om ze te helpen. In hun eigen regio, niet hier. Mede door de cijfertjes hierboven en niet door een sensatie krantenkopje. Ik ben bang en met mij echt heel veel vrouwen hier. Dankzij 3000 vluchtelingen op een kluitje. Dat gaat hoe dan ook gezeik geven, maar nog extra dankzij de cultuur (verschillen).

  1. Dat er inderdaad vreselijk veel vrouwen iedere dag verkracht worden. Hier in Nederland. En dat daar geen haan naar kraait! Dan komt er een opvang voor vluchtelingen en dan wordt ineens het woord verkrachting wel in de mond genomen. Dat begrijp ik niet.
   Ik kan het heel goed begrijpen dat er mensen zijn die bang zijn. Echt, begrijp ik. Ik laat me alleen niet leiden door die angst en kies ervoor om naar de 98% die niet terrorist is te kijken en naar de 80% die niet gewelddadig is.
   Hun eigen regio is niet leefbaar. Daarom zijn ze hiernaartoe gekomen. We hadden ze al lang kunnen helpen als dat mogelijk was, maar dat is het niet. En als het wel mogelijk is om ze daar te helpen, dan hadden we dat moeten doen! Dat hebben we niet gedaan.
   Maar nogmaals, Elise, bang zijn mag. Dat bedoel ik ook: gebruik je gezond verstand en ga niet meer na 19:00 uur over straat als jij dat niet meer durft. Dat is ook onderdeel van je gezond verstand gebruiken.

   1. Ik ben er ook echt zeker voor om mensen te helpen, ze hebben de hulp hard nodig. Niet allemaal overigens, maar dat is weer een ander verhaal. Maar ik vind het niet kloppen dat we niet meer over straat kunnen omdat we mensen willen helpen. En dat de mensen die wij proberen te helpen, zulke misstanden aanrichten. Dat vind ik trouwens van iedereen, of je nou uit Syrië of Nederland komt. Ik kan sowieso niet tegen mensen die niet respectvol omgaan met hulp die ze wordt aangeboden.
    Daarbij kan ik het slecht verteren dat het vooral veel mannen zijn. Het argument ‘Ja want er kon maar 1 ticket betaald worden en zij willen hun gezin hierheen halen zodra zij een vergunning hebben’ werkt bij mij niet. Een echte vent beschermd zijn gezin daar en laat hen niet midden in een oorlog zitten. Als het daar zo gevaarlijk is, dan laat je toch niet je vrouw en kinderen daar achter? Gister las ik een verhaal over Koerdische vrouwen die nu vechten in de oorlog. Dat leger groeit met de dag. Vrouwen die oud genoeg zijn en achtergelaten zijn door hun vluchtende man, gaan nu vechten. Zullen uitzonderingen zijn hoor, maar het is toch weer typisch.
    Achja, ik heb denk ik gewoon niet zoveel met mensen uberhaupt. :p

    1. Snap ik. Zelf heb ik geen moeite om wat vrijheid in te leveren in dit geval, maar dat zit in mijn persoonlijkheid. Ik kan me heel goed voorstellen dat je daar niet toe bereid bent.

    2. Dit is zooo ongelooflijk ingewikkeld denk ik, misschien hebben die mensen wel gewoon overlegd wie er ging want in een rubberboot de oceaan oversteken en vervolgens in een kamp zitten is ook niet ‘veilig’. Plus misschien is de rolverdeling daar ook wel traditioneler maar het lijke me als moeder ook heel moeilijk om je kinderen achter te laten. Misschien zou ik er dan ook zelf wel voor kiezen om te blijven… Het is maar net van welke kant je het bekijkt en daarom is het probleem zo complex, iedereen heeft een andere kijk en mening op het probleem

 2. Ik kan mij volledig in jouw verhaal vinden. Ik vind het heel erg om te horen dat er vrouwen en kinderen verkracht worden, die mensen moeten ook bestraft worden vind ik. Maar ik vind de lading aan het woord vluchteling zo beladen. Het zijn mensen zoals jij en ik. Het zijn geen gelukzoekers in ieder geval het grote gedeelte ervan niet. Het zijn mensen die veiligheid zoeken omdat hun land dat niet meer kan bieden. Gelukkig zijn er veel mensen in Nederland die behulpzaam zijn. En wat als wij ooit hier niet meer veilig zijn, dan willen wij toch ook geholpen worden?

  1. Dat dacht ik vanochtend nog; het moet dan toch makkelijk zijn om die daders op te sporen als ze in die opvang zitten? Ik heb veel met vluchtelingen gewerkt, dus ik heb zelf wat minder moeite met dat woord. Door mijn werk is de lading er denk ik wat af. En gelukzoekers zijn we allemaal. Ik ben ook blij dat er veel opvang geregeld wordt. Ik besef heel goed dat het ten koste gaat van een stukje veiligheid en vrijheid, maar ik denk dat we met het oog op de toekomst bereid zullen moeten zijn om nu wat in te leveren.

 3. Oh. Dat is niet om je te overtuigen van een andere mening, want ik houdt van verschillende meningen! Maar ik vond je verhaal over de vrouw met haar dochter wat typisch. Alsof bang zijn komt door sensatiemedia, terwijl dat niet altijd zo is. Wel door de cijfertjes uit andere opvangcentra en die zijn om bang van te worden.

  1. Oh, en ik jou ook niet hè! Dat weet je. We mogen en kunnen hier gewoon anders over denken. Er zijn tenslotte ook zoveel dingen waar we hetzelfde over denken. Doe wat je hart je ingeeft. Dan is het altijd goed. ♥

   1. Ik denk dat we nu juist even niet met ons hart moeten denken….dat doe je als eerste,maar is niet altijd goed.Dus ik vind het moeilijk……

 4. Jeetje als ik zo de tegengestelde mening van jouw en Elise zie dan laat mijn gezond verstand mij in de steek hoor. Ik kan alle factoren niet overzien. Echter mijn gevoel zegt dat we deze mensen niet aan hun lot kunnen overlaten. Wat een angsten moeten deze mensen doorstaan. Dan zouden ze eerst afgestraft worden door IS en daarna over een kam geschoren worden met verkrachters en misdadigers. De angsten heb ik ook hoor. Die zijn alleen veel meer op macro niveau. Europa vangt al die mensen op, de oorlog is zo dichtbij. Ja ik ben bang voor een derde wereldoorlog. Misschien is dat overtrokken van mij, maar dat is mijn grootste angst.

  1. Ik ook kan het ook niet overzien. Daarom ga ik maar op mijn gevoel af, wat ik in dit geval mijn gezond verstand noem. Doet Elise ook. Ik vind het ook eng hoor, maar ik probeer me er niet door te laten leiden. Daar heb ik mijn andere gekke angsten voor op het moment 😉

  2. Oh ik snap je zo goed, dat je het niet kan overzien. Ik heb dat zelf ook, maar nu het toch een stukje dichterbij is, zegt mijn gevoel dat mijn angst aanwezig is. Angst is het overlevingsgevoel nummer 1. De vraag is alleen waar de angst vandaan komt. Gebasseerd op één soort media, of overwegingen uit allerlei media. Mijn gezonde verstand zegt dat ik heel ver van die 3000mensen op een kluitje weg wil blijven.

 5. ik vind het in en in triest dat deze mensen hulp nodig hebben, en waar wij jaren geleden niet zouden twijfelen zijn wij nu helaas angstvallig. Natuurlijk denk ik ook, kom er maar in, laat ze die veilige haven geven die ze zo verdienen. Maar ja ergens toch weer die twijfel! Wat als, wat als. en dat is best erg dat wij door al die narigheden dit denken, wat natuurlijk ook niet gek is.

  1. Die twijfel vind ik juist heel logisch! Dat moet je jezelf niet kwalijk nemen. Wij zijn ook maar mensen. Het is echt een dilemma en ik dank het universum op mijn blote knietjes dat ik geen directe beslissingen hoef te nemen. Dit verhaal heeft echt twee kanten. Twee kanten die waar zijn. Die aandacht nodig hebben. Daarom is het ook zo belangrijk om niet twee kampen te vormen, een voor en tegen, maar te blijven samenwerken. Samen moet het gewoon lukken. Dat weet ik zeker. X

 6. Ik vind dat je het heel mooi verwoord hebt en ik snap dat het verhaal over de verkrachtingen.

  Wat ik ernstig vind is de media en mensen die zich daar door laten leiden en anderen opsteuken. Is er iemand verkracht? Of denken we dat vrouwen verkracht gaan worden. Ik snap het en zal mij ook niet veilig voelen tussen een grote groep mannen van welke afkomst dan ook.
  Als het een ver van mijn bed show is dan is het prima maar als het dichtbij komt knallen we langs elkaar heen.

  Marion er is geen directe oplossing maar als jij en ik in zo een situatie ergens anders op deze aardbol op zoek gaan naar veiligheid dan mag ik hopen dat er mensen zijn die ons een warm welkom geven.

  1. Ik vind het erg erg dat er hier in Nederland zoveel vrouwen verkracht worden en dat daar nooit of zelden aandacht voor is. Dat wil inderdaad niet zeggen dat ik het onbelangrijk vind wat er in dat kamp in Duitsland gebeurt. Dat is vreselijk ernstig. De melding komen van hulporganisaties die echt geen negatieve aandacht kunnen gebruiken. We moeten onze kop niet in het zand steken, maar ook niet laten leiden door onze angsten. Er is inderdaad geen directe oplossing en juist daarom moeten we zorgen dat we blijven samenwerken. Niet zoals Wilders zwart of wit of zoals links die roept: Niemand is illegaal. Met beide opties gaan we er niet komen. De gulden middenweg was altijd de beste optie toch? Thanks voor je mooie reactie. X

 7. Mooi verwoord. Hoe moeilijk het ook soms is, er lopen inderdaad ook gekken hier rond en die zullen ook daar lopen (en misschien nu ook weer hier!). Maar ik zie nog steeds veel meer mooie mensen om mijn heen lopen als gekken.

 8. Ik vind het heel lastig. Aan de ene kant snap ik dat we ons gezonde verstand moeten gebruiken, aan de andere kant vind ik het heel laag van de overheid dat wij het zelf maar moeten uitzoeken. Zij kunnen dit land toch zo goed regeren?! (vinden ze zelf) Dan moeten ze nu ook in actie komen.

  Ik schreef een tijdje terug een artikel over vluchtelingen. Toen wilde ik ze allemaal hier naartoe halen en desnoods zelf voor ze zorgen. Totdat ik hoorde over die facebookgroepen, geldzoekers en inderdaad de toestand in Duitsland. Nu ben ik eigenlijk tegen. Maar dan jaag je ze dus de dood in. Dat kan natuurlijk ook niet. Weet je, ik weet het gewoon echt niet meer. Ik laat alles maar gebeuren en probeer mezelf er zo weinig mogelijk mee te bemoeien.

  1. Ik kan me heel erg vinden in jouw reactie. Ik heb ook op dat punt gestaan om alles maar te laten gebeuren en me er zo min mogelijk mee te bemoeien. Sterker nog, ik sta nog steeds op dat punt.

 9. Ik blijf dit een heel erg moeilijk iets vinden, als ik denk met mijn hart zeg ik, kom maar, ooit zijn er namelijk ook velen van hier naar over de hele wereld weggevlucht toen Hitler bezig was, en zijn ‘wij’ opgenomen en ook na de oorlog nog, toen er niets was, kijk naar de film Brideflight of naar Love is in the Air alleen al, mensen die richting Canada zijn gegaan na de oorlog omdat…

  Is dat zo anders dan wat er nu gebeurt? Al is het wel zo dat het mij inderdaad ook opvalt dat het vaak alleen mannen zijn die hun gezin achterlaten, en dat is iets wat ‘wij’ dan weer niet deden, het was het hele gezin of niet… Daarom kan ik er geen mening over maken voor mijzelf, en cijfers kijk ik niet naar, ik hoor ze wel, maar de hele media vertrouw ik niet, en toch ook weer, in alles zit ene kern van waarheid?

  Er is dus wel degelijk hart en verstand die hierin botst bij mij. FB groepen of andere discussie groepen heb ik zelf nog niets van gezien, zo nu en dan zie ik wat voorbij komen via anderen, maar ik lees het niet, ik wil graag blanco blijven zoveel mogelijk om ergens te hopen, en dat is wat ik echt doe, dat ik hoop, dat elke vluchteling om goede redenen gevlucht is en dat zij een nieuw warm thuis mogen vinden waar dan ook op de wereld.

  Laat ik eerlijk zijn, als ik de mogelijkheid had en kreeg, zou ik zelf ook zo dit land verlaten om die betere omstandigheden te vinden, dus ben ook ik een gelukszoeker.

  1. Ik weet het ook niet hoor. Je vrouw en kinderen achterlaten… Al vraag ik me dan ook weer af: Hoe erg moet het dan wel niet zijn als je zelfs dat doet? Gelukszoekers zijn we allemaal. Wie niet op zoek is naar geluk in het leven is de weg kwijt. Ja toch? ♥

  2. Mooie vergelijking maak je. Ik blijf ook constant herhalen dat volksverhuizen heel normaal zijn. Ik hou mijn blad ook graag blanco. Als ik wat wil weten ga ik in het vluchtelingenkamp gaan praten met de vluchtelingen zelf. Dat voelt beter aan.

 10. Natuurlijk moeten die mensen geholpen worden maar wat als er ooit een aanslag gebeurt. Echt, ik heb er geen goed gevoel bij. Het ligt bij mij heel dubbel. Europa moet leefbaar blijven en volgens mij wordt dat heel moeilijk of quasi onmogelijk.

  1. Poeh, ik hoop dat je er naast zit met dat laatste. Ik hoop echt dat het toch goed gaat aflopen. We zullen het moeten gaan afwachten vrees ik en dan kunnen we alleen maar hopen dat dat soort dingen niet gebeuren. Bedankt voor je eerlijke reactie.

 11. Weet je wie eigenlijk de meeste hulp nodig hebben? De mensen die niet hiernaartoe kunnen komen omdat ze het geld er niet voor hebben. Zij zitten vast en kunnen geen kant op. Vreselijk. En ja, ik denk dan vooral aan de kindjes.. De kindjes zonder keus. Zo ook met de vluchtelingen die hier zijn, de kindjes…. Dat doet mijn moederhart pijn!

 12. Mijn gezond verstand zegt me dat de meeste uit een heel andere cultuur komen, met heel andere gewoontes en wetten. Mijn gezond verstand zegt dat dat de oorzaak van heel wat problemen is. Mijn gezond verstand zegt ook dat we hun aantal moeten beperken om ze te kunnen integreren in ons maatschappelijk/wettelijk/democratisch bestel. Mijn gezond verstand zegt, op basis van wat ik dagelijks lees, hoor en zie in Brussel we daar niet zullen in slagen. Een moslimstaat binnen ons maatschappelijk bestel hoort dus bij de toekomstbeelden als ik bvb denk aan de voorbeelden in het UK waar ze met een nog grotere problematiek. Mijn gezond verstand zegt dus nogal nee.

  1. Daar heb je een heel goed punt: we moeten hun aantal beperken om ze te kunnen integreren in ons maatschappelijk/wettelijk/democratisch bestel. Ja. Wat dat betreft ben ik best wel naïef soms. Ik kijk vaak en veel naar het nu en de korte termijn en te weinig naar de lange termijn.

 13. Wat een moeilijk onderwerp zeg!
  Ik weet niet waar we goed aan doen…. Ik zie alleen die enorme stroom mensen….
  Ze hebben vast niet allemaal alleen maar goeds in zin….. Het zijn er zo onwijs veel!

 14. Het blijft een dingetje.
  Natuurlijk moeten werken de oorlogsvluchtelingen helpen. Maar hoe scheid je het kaf van het koren.
  Er is geen controle op wie er nu Europa in gelaten word. En daarnaast waarom vluchten ze niet naar om en aangrenzende landen? Zijn niet allemaal arm en hebben ook ruimte genoeg. Zelfde cultuur dus dan zijn er ook minder problemen. Maar ze komen dus bijna allemaal naar Europa. En dan denk ik dat er toch een hoop gelukzoekers tussen zit.. Ze blijven bijna allemaal aan de onderkant van de maatschappij hangen er zullen er weinig zijn die een baan, een goed inkomen en een redelijk huis vinden.

  En die verkrachtingen die nu in de vluchtelingen kampen voor komen. Ook daar is dus geen controle ze kunnen hun gang gaan.. Ja ik weet dat er in Nederland ook best veel verkrachtingen voorkomen maar in hun cultuur zijn vrouwen minderwaardig.

  Dan heb ik het nog niet gehad over de ISmensen die ook tussen de vluchtelingen zitten. Er zijn al een aantal in Europa zij kunnen de vreselijkste dingen doen. Daar is absoluut geen controle op.

  Ik ben er meer voor dat we ze in eigen land moeten gaan helpen. Dan ze allemaal hier heen halen.

  1. Ik weet er ook niet alles van, maar dacht dat het probleem ook zat in dat de aangrenzende landen de toestroom niet meer alleen aan kunnen. Dat daarom Europa erbij betrokken is en ja, dan horen ze de verhalen over dat er hier gewerkt wordt aan opvang en als je dan toch al op de vlucht bent… Weet je wat het ook is? Die onderkant van de samenleving hier is voor hun alsnog honderd keer beter dan waar ze vandaan komen.

   Bedankt voor je uitgebreide reactie. Ik meen het serieus dat ik het echt waardeer dat er zoveel mensen reageren.

 15. Een heel mooi stuk en ik krijg er helemaal de kriebels van. Ik weet wel ongeveer wat er allemaal gaande is bij jullie, maar dit soort dingen krijg ik niet mee. Ik vind sommige reacties echt te erg en het is altijd zo dat de media en mega grote invloed heeft. De media bepaald eigenlijk bijna alles en kan zomaar de gedachten van mensen totaal omkeren. Ik weet allemaal niet goed wat ik er van moet denken. Ik heb te weinig info en ik zit niet in de situatie. Wat ik wel weet is dat ik al bijna 9 maanden zelf in een land woon als buitenlander die ook nog eens flink opvalt, waar verkrachting en criminaliteit orde van de dag is. Ik heb zeker vrijheid moeten inleveren. Maar ben ik daardoor minder gelukkig? Nee. Het is een proces waar je je vanzelf aan gaat aanpassen. Iets wat gewoon zo is. Het zit in mijn systeem om op alles te letten. En echt toen ik in nl woonde durfde ik om 9 uur ook niet met alleen over straat in mijn dorp (ben wel een beetje een schijtluis hoor moet ik toegeven 😉 ). De wereld verandert en daar doen we niets aan. Ook Nederland verandert. Deze mensen hebben hulp nodig en zijn echt niet per definitie allemaal slecht. Het zou fijn zijn als er voldoende politie is om te controleren. Want ook ik zou me best een beetje zorgen maken. Maar dan nog, de meesten zijn gewoon eerlijke mensen die gevlucht zijn voor de oorlog. Onder Nederlanders zal zeker iets veranderen. Meer gevoel van onveiligheid en misschien minder gevoel van vrijheid. De angst overheerst nu. Vanzelf wordt dit onderdeel van het leven. De vluchtelingen komen sowieso.

  1. Mooie reactie, Sabine! Ik zei het vanmiddag nog tegen een vriendin: Ik ben wel bereid om wat vrijheid in te leveren, wat op te offeren. Daar wordt niemand slechter van. Ik ben zelfs van mening dat het tegendeel waar is. Mooi om te lezen hoe jij om bent gegaan met die veranderingen en hoe je je hebt moeten aanpassen. Ik herinner me jou verhaal nog over die vrouw die werd overvallen en niemand die ingreep. Dat kunnen wij ons hier in NL niet voorstellen en toch is dat jouw leven daar. Ik ben blij dat ik je blog gevonden heb destijds. X

 16. Ik vind dit zo’n moeilijk onderwerp, moedig dat je erover schrijft. Er zitten altijd slechte mensen bij, binnen Nederland net zo goed, maar dan houden we elkaar allemaal de hand boven het hoofd. Je hebt gelijk, leven vanuit liefde in plaats vanuit angst zou al zoveel problemen oplossen. Ik vraag me af wanneer de mensheid gaat leven met dat ‘gezonde’ verstand.

  1. Ik heb ook getwijfeld moet ik eerlijk zeggen. Wat ik vooral graag wil bereiken is dat we nog steeds allemaal door één deur kunnen. Of we nog voor of tegen zijn of het allemaal niet meer weten. We hebben onze meningen, onze verschillen, onze gelijkenissen. Ik denk dat er vandaag op dit artikel met respect naar elkaar is gereageerd. Ik heb dingen gelezen waar ik zelf nog niet op die manier naar gekeken had en dat neem ik mee. Het is een druppel op de hete plaat die morgenochtend al verdampt zal zijn, maar ik ben tevreden. Leven vanuit liefde in plaat vanuit angst. Let’s do so. ♥

 17. Het si een groot probleem met geen simpele oplossing. Ik denk dat de meeste vluchtelingen heel graag nog “thuis” gewoond hadden. De meeste hebben geen keuze. Dus moeten we er goed voor zorgen, maar ja, hoe moet je dat doen. Wat is het beste… moeilijk.

 18. Mijn gezond verstand zegt dat het voor geen enkele partij gezond is dat een natie leegloopt en verkast naar buurlanden of naar Europa ‘om een beter leven te leiden’. Ons systeem is er niet op voorzien, om in de rand er nog mee rekening te houden dat onze begroting het niet aankan. In een randgemeente van Brugge zijn enkele honderden vluchtelingen tijdelijk opgevangen in een legerkazerne. Het gevolg is dat de mensen die errond wonen zich zeer onveilig voelen. De vluchtelingen zelf kunnen er meestal ook niks aan doen. Ze hangen in groepjes rond op straat (logisch, niemand blijft de hele dag op de kamer), slenteren rond in winkels zonder iets te kopen, getuigen vertellen dat ze op de parkings van supermarkten de auto’s goed in de gaten houden,… De meesten hebben een andere godsdienst die ze niet zomaar zullen inruilen voor ons katoliek- of protestant zijn, hun houding tegenover ‘de vrouw’ is totaal anders dan de onze,… Ik heb heel veel medelijden met die mensen, maar toch moeten we hier op langere termijn denken wat de gevolgen zijn na hun integratie in onze maatschappij. Als ze al geïntegreerd raken, natuurlijk…

 19. Ik heb er ook reeds een paar blogs aan gewijd. Ik ben zelf gaan helpen in het vluchtelingenkamp in Brussel. De verscheidenheid is inderdaad enorm, maar dat is binnen onze maatschappij ook zo.
  Ik heb vooral medelijden met die mensen. Ze komen naar hier, denken dat ze het gaan redden, maar inwerkelijkheid zijn ze afhankelijk van onze goodwill en het is pas de volgende generatie die werkelijk een nieuwe start zal krijgen, mits we hen goed opvangen natuurlijk.

 20. Verstand versus gevoel. Waar laat je je door leiden. Duizenden mensen op de vlucht, mensen uit een andere cultuur, andere normen, met een ander geloof. Getraumatiseerd. Hoe in hemelsnaam vang je die op? Niet voor een weekje, maar voor lang. Hoe? Wat wordt er deze mensen aangeboden? Een huis? Een
  baan? Waar dan, en hoe? Drieduizend mensen in een kamp. Wat doe je dan de hele dag, wat heb je dan te doen? Waarom zijn en blijven de grenzen in de oliestaten potdicht? Nu staan ‘we’ met open armen maar is dat over een half jaar nog zo? Ik heb honderden vragen, een bal in mijn buik en kramp in mijn hart.

 21. Ik moet eerst even duidelijk maken dat ik niks tegen vluchtelingen heb, en dat ik vind dat zij, net als elk ander recht hebben op veiligheid en geborgenheid.

  Wat ik alleen zo jammer vind is dat er zoveel geld naar deze vluchtelingen gaat, er wordt wel opvang voor hen verzorgd, maar op de zorg van onze ouderen wordt ernstig gekort.

  Dus zit ik in tweestrijd. Moeten we de vluchtelingen voor laten gaan, ze hebben zeker recht op veiligheid, en als wij dat kunnen bieden, dan is iedereen welkom. Alleen als het de Nederlanders zelf uiteindelijk benadeeld, Denk ik dat er ook vanuit de overheid gekeken moet worden waar de prioriteiten moeten liggen. Ik bedoel, wij zijn natuurlijk niet het enige land dat veilig is voor deze mensen.

  Wel begin ik echt moe te worden van die soms racistische discussies die er op internet gaande zijn hierover. We zijn wèl allemaal mensen, en de wereld is van iedereen, zelfs ons land moet voor opvang kunnen zorgen, alleen vind ik niet dat dit uiteindelihk ten koste moet gaan van het Nederlandse volk zelf.

  Of zie ik dat verkeerd?

  1. Het geld wat nu naar de vluchtelingen gaat is een lastenpost die op dit moment (!!) niet ten koste gaat van het geld voor de zorg en de ouderen. Die plannen waren er al door en worden hierdoor niet beïnvloed. De vraag is inderdaad, hoe gaat dat volgend jaar zijn? Dat zie je ook niet verkeerd. Wat mij betreft is er ook geen verkeerd. Dit is zoals jij het ziet en dat is helemaal oké. Ik weet dat mijn gedachtegang erg ver gaat, want ik zie geen verschil tussen een vluchteling of mijn oma die in het verpleeghuis zit. Ik ben daar de uitzondering in, dat besef ik heel goed. Bedankt voor je uitgebreide reactie. X

   1. Oh dan zag ik het anders. Ik ben van mening zolang het Nederlandse volk er zelf niet onder lijdt iedereen welkom is, het is alleen niet de bedoeling dat om het even krom te zeggen ‘vreemd volk’ eerst komt. Zoals ik al aangaf zijn wij niet het enige vrije land, maar volgens mij wel de land die op dit moment de meeste vluchtelingen toelaat, en stiekem zijn wij maar klein natuurlijk! Maar ik heb ook zeker respect voor jouw mening hierin. Geeft je toch weer een andere kijk op hetzelfde probleem. Xx

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.