Vluchtelingenopvang: Deel II

FYHreminder

Als eerste bedankt voor de eerlijke reacties op mijn artikel van gisteren. Fijn dat er op zo’n respectvolle manier over gepraat kan worden met zoveel mensen met zoveel verschillende meningen. Dat deed me echt goed. Ik heb nieuwe inzichten gekregen en ben de situatie ook van een andere kant gaan bekijken. Dat verandert mijn standpunt niet, maar het maakt wel dat ik meer begrip heb gekregen voor de meningen van anderen. Ik hoop dat het andersom ook zo heeft gewerkt.

Ik kreeg wel een aantal vragen over waarom ik de aantallen verkrachtingen in Nederland aanhaalde in mijn artikel zonder echt duidelijk te zijn waarom ik dat deed. Ik heb er bewust niet echt een sterke mening aangehangen, omdat dat nu juist onderwerpen zijn die hele felle reacties kunnen opleveren. Er is niets mis met felle reacties, maar ze beïnvloeden vaak de stemming op een blog en ik vind het woord fel niet bij mijn blog passen. Daarom heb ik er gisteren voor gekozen het vrij vaag te houden. Naar aanleiding van de vragen die ik kreeg wil ik het nu toch even kort toelichten.

Waar het mij om ging is dat er vrouwen in een opvangcentrum in Duitsland zijn aangerand en verkracht. We weten niet om wat voor aantallen het gaat. We weten wel wat de aantallen in 2014 in Nederland waren, namelijk 25 verkrachtingen per dag. Dat is veel. Vreselijk veel. Waarom, als die getallen al zo hoog zijn in Nederland, nu ineens bang worden? Waarom al niet bang zijn? Dat wil niet zeggen dat ik de toegenomen zorgen niet begrijp. Neem daarom ook je maatregelen. Ga bijvoorbeeld na 20:00 uur niet meer alleen over straat als je bang bent, maar ga met z’n tweetjes of stel het uit tot morgen. Denk niet in beperkingen, maar in mogelijkheden. Sabine schreef een mooie reactie gisteren:

Wat ik wel weet is dat ik al bijna 9 maanden zelf in een land woon als buitenlander die ook nog eens flink opvalt, waar verkrachting en criminaliteit orde van de dag is. Ik heb zeker vrijheid moeten inleveren. Maar ben ik daardoor minder gelukkig? Nee.

Hiermee wil ik niet zeggen dat we maar ongelimiteerd moeten inleveren, maar een beetje inleveren kan geen kwaad. Sterker nog, het zal je meer bewust maken van de enorme vrijheid die we hier hebben. Een vorm van vrijheid die sommige mensen in hun hele leven nooit zullen meemaken.

Begrijp me niet verkeerd. Als er iemand weet hoe het is om angstig te zijn dan ben ik het wel. Ik heb nota bene een sociale fobie! Ik ondermijn dan ook niemand zijn angst. Angst is een vreselijk gevoel. Het kan je belemmeren en zelfs verlammen. Je hoeft je angst ook niet weg te stoppen, maar probeer je er niet door te laten leiden. Ik weet namelijk heel goed wat er dan gebeurt en ik kan je vertellen, dat is geen pretje. Waar ik mij verder zorgen om maak is dat de angst bij mensen de overhand neemt, dat de angst groter wordt dan nodig en dat daardoor de hulpverlening stagneert.

Rutte zei gisteren: “Wie bezorgd is, is geen racist.” Dat zegt hij mooi. Het is heel belangrijk om te weten dat je achter je eigen gevoelens mag staan. Of dat nou gevoelens zijn van angst, twijfel of medeleven, dat maakt niet uit. Het zijn jouw gedachten, jouw gevoelens, jouw zorgen en die mogen er zijn. ♥

23 reacties op ‘Vluchtelingenopvang: Deel II’

 1. ‘Verkrachting’ vind ik iets verschrikkelijks. Wie dit niet vindt mag voor mijn part naar de maan geschoten worden. Er is echter een verschil tussen 25 verkachtingen per dag bij zestien miljoen mensen (Nederland), of een onbestemd aantal verkrachtingen en andere onmenselijke toestanden bij een groep van 6000 mensen (http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/2458666/2015/09/17/Vrouw-niet-veilig-bendes-en-verkrachting-in-grootste-opvangcentrum-Duitsland.dhtml).
  Dit probleem is eigen aan het per sé willen samenhokken van groepen mensen in afwachting van hun eventuele regularisatie of immigratiegoedkeuring. Over het vluchtelingenprobleem kan eindeloos worden gediscussieerd – hopen maar voor alle partijen dat er vlug regeling komt…

  1. Precies, het is ook niet een probleem van nu. Het feit dat er vrouwen bevallen op dit moment zegt voldoende. Er is geen oplossing voor, dat besef ik me maar al te goed. Het was echter niet mijn insteek om de aantallen in Nederland te vergelijken met de aantallen in de betreffende opvang in Duitsland. Het was mijn insteek om aan te geven dat het hier nu ook al niet veilig is, dat het wel onveiliger kan worden, dat je dat niet moet ontkennen maar dat we ons niet moeten laten leiden door de angst. Heel cru gezegd: Wij hebben tenslotte een huis met een voordeur en een slot erop en zitten (goddank) niet in zo’n opvangcentrum. Maar nogmaals, die vergelijking heb ik niet zo bedoeld. Als het zo is overgekomen, dan zet ik dat bij deze recht.

 2. Het lijkt ook wel of het alleen nog maar zwart of wit kan zijn. Je zit óf in ‘kamp voor’ óf in ‘kamp tegen’. Ik ga dan wel naar Lesbos straks, maar ik deel écht wel een deel van de zorgen die er zijn. Het is nu eigenlijk alleen maar manoeuvreren tussen allemaal keuzes die niet alleen maar ideaal zijn… Maar ze moeten wel gemaakt worden. En ik ben heel blij dat ik ze niet hoef te maken…

  1. Me too. En dat bedoel ik! Het kan toch allemaal? We hebben allemaal onze zorgen, maar daarvoor hoeven we toch niet in het ene of het andere kamp te gaan zitten? Daarom kunnen we toch gewoon nu samen proberen de beste oplossingen te zoeken? De ideale oplossing is er inderdaad niet. Ik ben zo trots op jou trouwens. ♥

   1. Ja, heel lastig… Vooral die economische vluchtelingen. Daarover heb ik ook mijn hele sterke twijfels. Tegelijkertijd voelt dat zo enorm egoïstisch… Waarom heb ik meer recht op onze welvaart? Omdat ik toevallig hier geboren ben en zij daar? Ik kom er voor mezelf al niet eens uit… Ik vind het altijd zo mooi en sterk hoe jij jezelf kunt verwoorden.

 3. Mooi Marion. Ik ben het nog steeds niet echt ‘eens’ met het verkrachtingen stuk dat je aanhaalt, zoals Thomas ook aanhaalt. Procentueel gezien is het appels met peren vergelijken.
  Ik vind het kampen verhaal logisch, daar zijn we mensen voor. Maar die constante overtuigingsdrang dat wat pietje denkt, ik ook moet denken word ik he le maal kriebelig van. We mogen het wel of niet eens met elkaar zijn en dat vind ik dat je dat heel fijn neer zet. Ook in je reacties. Heel fijn!

  1. Ik reageerde net bij Thomas. Ik schrijf met een bepaald gevoel in mijn hoofd en in dit geval komt dat duidelijk anders over. Dat merk ik aan de vele reacties. Geen goede manier om mijn standpunt duidelijk te maken.

   Waar die overtuigingsdrang vandaan komt weet ik niet. Ik voel ‘m zelf ook regelmatig en ik vind het ronduit irritant! Menselijk trekje vrees ik. 😉

 4. Wat goed dat jij laat zien waar je staat, wat het allemaal met je doet maar ook hoe eerlijk en kwetsbaar jij je opstelt in deze moeilijke discussie. Het is verdomd moeilijk want we willen enerzijds helpen maar weten ook dat dit gewoon enorme problemen gaat opleveren. Wat Wilders roept en tiert is schandalig maar de heren en dames politici weten natuurlijk ook dat er soms kleine waarheden in zijn tirade zitten. En het allerergste is dat hij hier wel bij vaart want “wij Nederlanders” zijn heel erg solidair tot dat het erg dichtbij komt. Ik kan alleen maar hopen dat er geen problemen komen en vooral geen aanslag want ik ben bang dat de PVV dan zo groot wordt dat ze geen partij nodig hebben om te regeren. Daar moet je toch niet aan denken, dan heb ik liever 150.000 asielzoekers. Inderdaad, Rutte zei: wie bezorgt is, is nog geen racist. Na een jaar of vijf zegt hij eindelijk iets zinnigs!

  1. Ja, ik leer het nog wel om open en eerlijk te zijn en ik moet zeggen: het voelt verdomd lekker. Soort van opluchting. Ik merk gewoon dat ik bereid ben meer op te offeren dan sommige anderen. Maakt dat die ander een egoïst? Nee. Maakt dat mij naïef? Ook niet. Dat is wel prettig om helder te hebben naar elkaar. Klopt wat je zegt over het te dichtbij komen. Dat merk je vaak in NL. Ja, die gekke Rutte. Gaat hij ineens zinnige praten! Wie weet wordt het ooit nog wat met die man. Thanks voor je reactie, Ben!

 5. Gisteravond bij RTL late night zat politicus Frans Timmermans. En in zijn woorden kon ik mij heel goed vinden.
  Er is namelijk een mega grote groep mensen op de vlucht. De landen waar ze aankomen kunnen die enorme stroom niet aan.
  Wij in Europa moeten helpen.
  Angst en onwetendheid maakt mensen bezorgd en soms zelfs boos. Die gevoelens mogen er echt zijn. Het gaat er niet om of deze gevoelens terecht of onterecht zijn. Het gaat niet om kamp zwart of kamp wit.
  Zoals hij erin stond en het uitlegde kon ik mij echt vinden.
  Ik kan het alleen niet zo mooi verwoorden als hij. En ik mis essentiele informatie waar hij wel over beschikt…..
  Want hoeveel er ook in de media over gesproken wordt… Het klinkt misschien ook wel dom wat ik zeg: maar het is best wel “ver van mijn bed show”.
  Want ik merk in mijn dagelijkse leven nog niks van het feit dat er veel mensen hulp nodig hebben.
  Ik kan gewoon de supermarkt in, ik lig elke avond in een warm bed, ik kan hier relatief veilig over straat. Want laten we wel wezen: overal gebeuren er geweldadige overvallen, verkrachtingen, inbraken, rasistische uitlatingen enz enz. En ik ben niet zo naief om te denken dat dat hier in mijn woonplaats niet gebeurt.
  Veiligheid is een ongrijpbaar begrip…. Waar ieder mens zijn eigen gevoel over heeft.

  1. Mooi gezegd. Ik ga de uitzending eens terugkijken. Ben benieuwd naar de verwoording van Timmermans. Ik knijp mijn handjes dicht dat wij iedere avond in ons warme bedje liggen.

 6. Ik heb me bewust niet in de “verkrachtings” discussie gemengd want daar werd al veel in gezegd en geschreven, hoe belangrijk uiteraard ook. En deze wijze woorden van Mark Rutte, ik ben bang dat dit eenmalig was. Maar nogmaals, hij heeft gelijk en we moeten niet wegkijken maar onder ogen zien dat we met een enorm probleem komen te zitten. Wilders is bezig om groepen tegenover elkaar te spelen, daar is hij goed in en mensen trappen in zijn woorden. Maar eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat toen hij de gemeentes op ging noemen waar nu al opvangcentra zijn en daarna de gemeentes waar nog opvangcentra moeten komen, toen schrok ik toch. (Erg slim van Wilders want zelfs de tweede kamer wist niet om te gaan hiermee) Nu het “volk” zijn knuffelbeestjes kwijt is en de troep die ze anders op de vrijmarkt proberen kwijt te raken merk je dat de stemming veranderd. Ouderen en uitkeringsgerechtigden krijgen er geen cent bij maar er worden wel miljarden vrijgemaakt voor dit probleem. De wachtlijst voor een huurhuis zal nog langer gaan worden. Voor de duidelijkheid, dit is de mening van velen, ik probeer wat genuanceerder te denken. Voor mij niet zo moeilijk, ik heb een goed dak boven mn hoofd, ik heb een redelijk inkomen maar ik kan mij helaas best een beetje voorstellen dat je zo denk als jij deze “luxe” niet hebt.
  Ik ben benieuwd hoe dit alles zich zal ontwikkelen maar zorgelijk en ingewikkeld is het wel!

 7. Nu vergeet ik mijn eigen tip om hier echt op te reageren, ik lees Tessa, ja zo voelt het, van Sabine, had zij zelf ook al beschreven hoe het is daar als nu zelf buitenlander te wonen in Colombia, en hier.. ik volg het half om half, ik lees geen kranten, ook niet op internet, ik zie wel DWDD bijv. En daar wordt het ook besproken, maar het nieuws van Duitsland heb ik dus even helemaal gemist over de verkrachtingen. Het enige wat ik gewoonweg zou willen, is dat iedereen op deze wereld vind wat hij of zij zoekt en vrede op aarde…. wat we over een paar maanden heel hypocriet in het nu straks weer gaan vieren met wapenstilstanden of dit keer misschien ook wel niet…

  Ik zou heel graag willen dat ik een oplossing had voor alles wat er in de wereld gaande is… zoals ook nu weer de tsunamie in Chili… en mensen die dus huis en haard verloren zijn… ik bedoel maar…

  X

 8. Mooi geschreven Marion
  Ik snapte je vergelijking met de verkrachtingen gisteren, wat je ermee wilde zeggen…ik snap ook de angst die er heerst maar inderdaad, kijk uit wat je doet met die angst. het mag er zeker zijn.
  Echter…we moeten ons ook realiseren dat die angst ons wel vatbaar kan maken voor de haatdragende opmerkingen en voorspellingen die gedaan zijn/worden.

  Mooi dat je zo schrijft ook over dit soort opmerkingen

  Hartelijke groet

   1. ps, wat men ook vergeet, in het begin van 2000 waren er veel meer vluchtelingen! Het verschil is alleen dat er toen meer opvangplekken waren.

 9. Mooi geschreven weer. En wat bijzonder dat je mij in je stuk noemt 🙂 Ik begrijp overigens wel je insteek met de verkrachtingscijfers in NL. Ook al heb ik over de gebeurtenissen in Duitsland niets meegekregen. Laten we met zijn allen relativeren. Sluit me trouwens ook aan bij wat Jaixy zegt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.