Help! Ik mag mijn benen niet meer scheren!

on

072

Vrouwen scheren zich een slag in de rondte. Beenhaar, okselhaar, schaamhaar. Het moet allemaal bijgewerkt worden om te kunnen voldoen aan het schoonheidsideaal van de vrouw. Maar wat nou als je je vanwege medische redenen niet meer mag scheren? Als het beter voor je is om je bikinilijn te laten voor wat het is en je benen niet meer te ontdoen van hun natuurlijke begroeiing? Wat is op dat moment belangrijker; schoonheid of gezondheid?

In het Westen begon het scheren van okselhaar rond 1915 toen enkele tijdschriften een geklede vrouw met geschoren oksels afbeeldden. Het scheren van okselhaar is echter veel eerder begonnen in de Arabische landen. In de Koran en de Sunnah staat dat volwassen vrouwen en mannen hun oksels en schaamstreek minstens een keer in de veertig dagen behoren te scheren

Het scheren van beenhaar is vooral onder vrouwen in de Verenigde Staten en Noordwest-Europa een bekend fenomeen. Gladde benen zijn voor hen een teken van schoonheid en vrouwelijkheid.

Er bestaan culturele verschillen wat betreft het scheren van het schaamhaar. In Korea wordt weelderig schaamhaar als aantrekkelijk beschouwd. De oude Grieken en Romeinen schoren o.a. hun schaamhaar weg als teken van reinheid, schoonheid en vitaliteit. In verschillende islamitische culturen scheren zowel mannen als vrouwen het schaamhaar om redenen van religie. In de westerse cultuur wordt schaamhaar vooral om mode, populariteit en esthetiek geschoren of getrimd. 

Bron: Wikipedia

Het komt vaker voor dan je denkt. Mensen, zowel mannen als vrouwen, voor wie het om medische redenen beter is als ze zich niet zouden scheren. Vaak gaat het om mensen met een huidaandoening, zoals eczeem, psoriasis, acne, enzovoorts. Ook ik heb het advies gekregen om mij niet meer te scheren. De huidaandoening die ik heb verergert namelijk bij ontharing. ”Bij hidradenitis suppurativa raakt de opening van de haarzakjes, daar waar het haartje naar buiten komt, verstopt.” Je kan je voorstellen dat als je vervolgens de haartjes ook nog eens gaat verwijderen dat dat alleen maar meer problemen oplevert. Tot voor kort had ik niet het idee dat het bij mij van invloed was. Ik heb nu echter eens de proef op de som genomen en het maakt wel degelijk verschil. In de periode dat ik de ladyshave niet aangeraakt heb, heb ik veel minder last gehad van ontstekingen. De keuze is dan snel gemaakt: niet meer scheren. Maar nu? Ga ik nog naar de sauna? Ga ik nog naar het zwembad? Ga ik in de zomer nog met blote benen naar buiten? Blote behaarde benen welteverstaan.

In eerste instantie dacht ik meteen: “Schijt aan hebben. Gewoon doen.” Maar zo makkelijk is het niet. Ik kan me nog goed herinneren dat ik een keer met mijn overbuurmeisje naar het zwembad was. Ik was nog behoorlijk jong. We hadden gezwommen, stonden ons onder douche af te spoelen toen een volwassen man tegen mijn overbuurmeisje zei: “Kan jij je niet even fatsoenlijk scheren voor je gaat zwemmen?” wijzend op haar bikinilijn. Mijn overbuurmeisje was niet op haar mond gevallen en zei: “Zeg, dat bepaal ik zelf wel ja!” Toch ben ik het nooit vergeten. Verder heb ik dit besproken op een forum met lotgenoten. Ik schrok ervan hoeveel mensen ervoor kiezen om dan toch maar niet meer naar het zwembad of naar de sauna te gaan. Te bang om gek aangekeken te worden.

Wat vind jij ervan als een vrouw haar benen niet scheert? En wat zou jij ervan vinden als je iemand in het zwembad ziet die overduidelijk haar bikinilijn niet bijgewerkt heeft? Wat zou jij doen als je je om medische redenen niet meer zou kunnen scheren? Zou het je ervan weerhouden naar het strand of naar de sauna te gaan? Zou jij in de zomer nog met blote benen over straat gaan? Ik ben heel benieuwd hoe jullie hierover denken. Laat het me weten in een reactie. ♥

121 reacties Voeg uw reactie toe

 1. memyselfandwe schreef:

  Moeilijke keuze… is het het verwijderen van het haar dat een probleem vormt, of alleen de wrijving van een scheermesje/ladyshave? Misschien is er een andere manier van ontharen dan scheren dat in aanmerking kan komen? Ik zou het niet durven, met ongeschoren benen naar het zwembad en mijn bikinilijn is ook altijd netjes bijgewerkt. Zo’n grove opmerking die die man maakte! Wat een schoft!

  1. Marion schreef:

   Nee, het is het verwijderen van het haar, dus een andere manier is geen optie. Ja, het is een moeilijke keuze. Daarom is het ook fijn om de eerlijke mening van anderen te horen. Thanks!

   1. memyselfandwe schreef:

    Laat maar weten wat je uiteindelijke conclusie is. Ikzelf scheer me liever wel dan niet, maar ja… Medische reden. Dat staat niet op je benen geschreven he.

 2. Rithika schreef:

  Eigenlijk vind ik dat iedereen het zelf moet weten maar toch is het stiekem wel vrouwelijker als een vrouw geen lichaamshaar heeft vind ik. Mja als het niet kan om medische redenen, dan zou ik het inderdaad ook niet doen.

  1. Marion schreef:

   Vind ik ook ja. Mooie gladde benen en je voelt je ook meteen mooier. Het is misschien ook wel gewenning.

 3. Sammie schreef:

  Wat die man zegt vind ik niet kunnen, ik zou er nooit iemand op aanspreken. Daar tegen over staat dat ik het erg onfris vind als ik iemand zie met de haren uit haar of zijn broekje. Is het het scheren, zou harsen een optie zijn of misschien zo’n laser apparaatje? Het lijkt me een heel vervelend probleem om te hebben, ik zou zelf niet behaard willen zijn, als ik nu mijn benen nog niet geschoren heb ga ik ook niet met blote benen naar buiten. Benen vind ik zelf meer een uiterlijk ding maar oksels en schaamstreek vind ik onfris met haar. Ik weet het echt niet wat ik zou doen, aan de ene kant, schijt hebben aan andere want het is een medisch ding aan de andere kant zou ik weg blijven uit het zwembad.

  1. Marion schreef:

   Het is echt een lastige. Ik heb wat dat betreft mazzel. Mijn oksels mag ik nog wel scheren en ik heb nu een broekje met pijpjes. Dat werkt prima. Mijn benen kan helaas echt niet meer. Toch denk ik dat ik er niet om ga wegblijven uit de sauna. Ik vind dat namelijk zo super ontspannen. Nou, ik denk er nog over na. Thanks voor je reactie.

 4. Ik heb echt een hekel aan scheren en doe t dus ook niet. Naar de sauna scheer ik mn oksel en de rest fatsoeneer ik een beetje. Gelukkig heb ik ook geen extreme haargroei, dat scheelt een stuk denk ik.

  Met zwemmen kun je je bikinilijn bedekken door een broekje en tjah je benen, ik vind t raar als t mensen opvalt. Alsof je op iedereen zn benen zit te letten?

  Dus tjah, ik denk een mooie middenweg vinden. Je bent je eigen jij.. en om nou te gaan scheren omdat iemand anders daar iets van vind.. echt niet.

  1. Marion schreef:

   Ah, dit geeft me toch een beetje een gerustgesteld gevoel. Ik heb nu een broekje met pijpjes gekocht. Niet ideaal voor mij liezen, maar altijd beter dan scheren. Oksels kan ik gelukkig nog scheren, maar benen niet meer. Ik heb blonde haartjes. Je hebt gelijk. Wie let daar nou op? Dank je wel! X

 5. Estrella schreef:

  Lastige keuze lijkt me, ik heb juist door medische redenen helemaal geen haargroei op die plekken, dus mijn benen en oksels hebben nog nooit een scheermesje gezien. Omdat ik daarnaast ook slechtziend ben, valt het mij nooit op of vrouwen behaarde benen hebben ofzo. Maar als ik het wel zou zien zou ik er nooit wat van zeggen. Ik weet uit eigen ervaring hoe vervelend het kan zijn als mensen je kwetsen vanwege uiterlijkheden.

  1. Marion schreef:

   Dat is ook een beetje wat mij stoort. Dat ze maar puur op het uiterlijk afgaan, zonder erbij na te denken dat er misschien een reden achter zit. Het blijft lastig. Helemaal geen haar klinkt mij dan weer ideaal in de oren, maar wellicht dat daar ook weer een nadeel aan zit. Bedankt voor je reactie.

 6. Elise schreef:

  Eerlijk? Ik vind het altijd een beetje viesig als ik haren bij vrouwen op hun benen zie, maar ik zal er nooit wat van zeggen of daardoor een oordeel over een vrouw vellen. Het maakt me dus niets uit of je het wel of niet doet, maar als ik het zie denk ik wel van ‘nah’. Als een man een bak tabak onder zijn oksels heeft vind ik dat ook ‘nah’. Maar dat zegt voor mij niets over die man zelf. Dus ik zou zeggen: niet meer scheren! En je niets aantrekken van wie dan ook 😀
  Wat ik zelf zou doen? Misschien toch die ene keer scheren als ik naar het strand ga, of gewoon een leuke rok aan doen als ik niet heb geschoren. Ik zou niet met de tabak om het broekje willen lopen zegmaar :p Gewoon omdat ik het zelf niet prettig vind om naar te kijken bij mezelf.

  1. Marion schreef:

   Ik was mijn beenhaar wel gewoon hoor 😉 Tsja, het is en blijft lastig. Ik heb inderdaad veel lange rokken voor in de zomer. Dat is al een prima oplossing.

   1. Elise schreef:

    Haha. Ja ik vind het niet Vies als in van jakkiebah, maar ik wist even geen ander woord ervoor. Onverzorgd is ook niet het juiste woord namelijk. Ik vind het prettiger om naar te kijken als er geen bossen groeien. Maar dan heb ik het over bossen hè. Tabak plukken zoals we dat hier zeggen. 😉 Dat gaat wel een stapje verder dan niet scheren en dan de boel niet bijhouden met een schaartje. Het is gewoon net als even een kam door je haar halen, verzorgen. En niet scheren kan net zo verzorgd zijn als het wel doen. Ik weet nog mijn 2e vriendje, de eerste keer naakt. Man. Die had dus donker haar he en veel. En die had nog nooit een schaar te pakken gehad. Nou. Dat was niet zo fijn, dat zag er onverzorgd uit. Al dat haar. Tsjonge. Centimeters hè. En dat is voor mij het verschil, gewoon een beetje bijhouden. 😀 Misschien dat ik wel een bos tabak trauma heb over gehouden aan dat 2e vriendje. Wuhaha.

 7. IngridMoorenBlogs schreef:

  Moeilijk zeg.Ikzelf zou dan maar niet zwemmen en geen rokjes dragen…..

 8. Inge schreef:

  Ik bevind me een beetje in eenzelfde situatie. Ik heb echt uitslag en irritaties op mijn benen, het lijken wel chronisch ontstoken plekjes. Ik probeer nu minder te scheren en een scheerapparaat te gebruiken, in de hoop dat het meer rust geeft. Ik vind het ook moeilijk. Ik zou er nooit iets van zeggen, maar kijk misschien onbewust wel raar op als ik het bij iemand zie.

  1. Marion schreef:

   Vervelend dat je daar last van hebt. Dan inderdaad maar zo min mogelijk scheren en rust geven. Ik heb gelukkig lichte haartjes op mijn benen, dus ik denk dat ik het gewoon een keer probeer. Ik heb wel een broekje met pijpjes gekocht.

   1. Inge schreef:

    Ik ben benieuwd, succes!

 9. Isolde schreef:

  Hmmm, best moeilijk nog! In eerste instantie denk je ‘gewoon doen en je niks aantrekken van anderen’ maar in de praktijk…zou ik toch twijfelen denk ik.
  Aan de andere kant, een lange broek of rok met panty, mouwtjes aan je shirt en je bent al een heel eind. Zwemmen doe ik nu al nauwelijks, als ik me niet zou mogen scheren zou ik voor het zwemmen en wat langer broekje kiezen, en mijn benen en oksels voor die ene keer per jaar wel doen waarschijnlijk.

  1. Marion schreef:

   Dat is een beetje het lastige; ik kan dus ook geen lange broeken of panty’s aan. Ik heb nu wel voor het zwemmen een broekje met pijpen. Mijn benen is echter echt geen optie meer. Ik gooi mezelf maar eens in het diepe binnenkort en kijken wat er gebeurt.

   1. Isolde schreef:

    Helpt het misschien nog om te kijken voor broeken van ander materiaal? Biologisch geteelde bamboo bijvoorbeeld, zodat er helemaal geen gifstoffen en andere narigheid in zit?

    Trouwens, nu ik nog eens naar je foto kijk; Als je je nagels zo’n geweldig kleurtje lakt leid dat de aandacht ook wel af 😀

 10. Lies schreef:

  Mijn eerste reactie zal waarschijnlijk ‘Yuk’ zijn, maar aan de andere kant, staat niet iedereen vrij om te doen wat hij of zij wil, en daarnaast ook zelf te bepalen waar diegene staat? Ik denk dat je raar aangekeken zal worden, maar ik denk ook dat je je daar lekker niks van aan moet trekken. Ik zou me er waarschijnlijk eerst voor schamen, om vervolgens te denken, het is beter voor mijn gezondheid, ga ik daarvoor echt dat soort dingen mijden? (in mijn geval waarschijnlijk wel, want ik ben een bangepoeperd)

  1. Marion schreef:

   Dat vind ik ook het lastige: het wordt meteen geassocieerd met vies en dat terwijl ik juist dubbel zo hygiënisch ben door die ontstekingen. Ja, lastig. Het staat ons inderdaad vrij om te doen wat we zelf willen, maar in de praktijk….. Dank je wel voor je reactie! Ben ik blij mee!

 11. zomersproetje84 schreef:

  Als we een jaar of 40 eerder zouden leven zou dit nu geen issue zijn. In die tijd had mijn moeder ook okselhaar ed. Het is een trend van de laatste jaren en ineens vinden we het ‘vies’ en niet ‘netjes’. Persoonlijk vind ik dat als het beter is voor je gezondheid je inderdaad beter niet kan scheren en dan zoals eerder al wordt genoemd een broekje met pijpjes ofzo aantrekken en beetje bijknippen als je een keer gaat zwemmen. Bij mij kan het soms na het svEn voor de rest scheer ik mijn benen sowieso een stuk minder in de winter. Heb je lichte haartjes op je benen? Dan zie je dat ook minder dan die donkere stoppels van mij.

  1. Marion schreef:

   Toevallig schreef ik het net bij Lies: dát vind ik zo vervelend. Dat het geassocieerd wordt met vies. Ik ben niet vies omdat ik me niet scheer! Aan de andere kant moet ik het gewoon bij mezelf houden en laat anderen maar denken. Ik ga mezelf geen dagje sauna ontzeggen omdat anderen zich eraan storen dat ik haar op mijn benen heb. Haar wat daar gewoon hoort. Ik heb wel een broekje met pijpjes gekocht inderdaad. Gelukkig heb ik lichte blonde haartjes. Je ziet ze amper. Dank je wel, lieve Marij. X

 12. zomersproetje84 schreef:

  Toevoeging: bij mij kan het na het scheren van mijn schaamhaar al flink jeuken daarna dus moet er niet aan denken als dat nog erger is zoals zeer waarschijnlijk bij jou zo is. Liever geen jeuk dan.

 13. Jeetje wat lastig. Heel eerlijk vind ik okselhaar en een ongeschoren bikinilijn onverzorgd overkomen. Toch denk ik wel dat dit afhankelijk is van de hoeveelheid haargroei die je hebt. Een broekje met pijpjes kan een deel van het probleem al oplossen en ik denk dat men minder op je oksels let. Haar op de benen zal ook per persoon verschillen hoe onverzorgd dat overkomt. Maar aan de andere kant, wie bepaalt eigenlijk dat je je moet scheren om verzorgd te zijn? Je gezondheid is belangrijker. Maar toch denk ik niet dat ik zonder me te scheren naar het zwembad durf. Echt lastig meis!

  1. Marion schreef:

   Precies dat ja. Het komt onverzorgd over en dat wil je gewoon niet. Je wéét dat mensen zo denken, dus je voelt je al gauw ongemakkelijk. En ik blaak al niet van het zelfvertrouwen…. Dank je wel voor je eerlijke reactie. Vind ik echt fijn.

 14. Lena schreef:

  Goeie en interessante vraag weer van je.
  Ongeschoren is niet per definitie onverzorgd of vies, dat is wat wij ervan gemaakt hebben in de loop der jaren. Maar je zult er wel op aangekeken worden. Dus wat doe je dan? Ontwijk je dat soort situaties, voor zover dat kan?
  Ik ben gewend om nagestaard te worden in het zwembad, op het strand of in de sauna. Dat wil niet zeggen dat het van mij afglijdt. Ik vind het soms verschrikkelijk. Toch ga ik regelmatig naar het strand of het zwembad of de sauna. En jij ook denk ik, ook als je je niet meer scheert.

  1. Marion schreef:

   Mooie reactie. Echt heel mooi. Dank je wel. X

 15. loenaaraya schreef:

  Tja to shave or not to shave, that’s the question.. Nu is het voor iedere vrouw beter om zich niet te scheren/waxen/ontharen in verband met het natuurlijke habitat van onze edele delen (iets met natuurlijke bacteriën, vochtigheidsgraad en een droge huid ofzo, ik weet het niet meer precies). Maar een oplossing kan zijn dat je het dan met de tondeuze bewerkt en je haren niet langer laat worden dan een paar milimeter? Misschien is dat een idee?

  Ik las ook iets over een zwembroek met pijpjes inde reacties! Dat was een goeie!

  1. Marion schreef:

   Die tondeuze heb ik nog niet geprobeerd. Dat zou nog kunnen inderdaad! Goeie. Ik heb ondertussen een zwembroek met pijpjes! 🙂

   1. loenaaraya schreef:

    Sprongen vooruit ga je zo! 😀

 16. Morgaine schreef:

  Zonder al het bovenstaande vooraf te lezen kan ik hier heel duidelijk in zijn, ook ik heb die medische indicatie dat het beter is van niet, en ik heb er dus 100% schijt aan, als iemand er ook wat van zegt in een openbare gelegenheid dan zal ik ze ook heel graag wijzer maken en vertellen waarom ik niet scheer. Ik ben ziek, ik mag niet scheren. Dan vallen ze vanzelf stil en zie je ze denken, zo van oh… nooit bij nagedacht of zo, en dan hoop ik, door mijn korte opmerking of eventueel als men daar voor open staat een iets langer gesprek, dat men voortaan zijn of haar mond houdt en gaat nadenken voordat ze iets zeggen.

  Moet ik er wel bij vertellen dat ik gewoon een supermoeder heb die mij al heel jong op dit soort vlakken weerbaar heeft gemaakt 😉

  En ik snap ook, dat niet iedereen zo extrovert is als ik dat kan zijn en gewoon vertel waarom iets niet of wel gebeurd op mijn lichaam wat zichtbaar is. Ik zeg ook vaak, ik ben niet besmettelijk hoor, als ik weer van die plekjes hebt wat dan mijn mini ontstekingen zijn. Zwemmen is goed voor mij, maar het is wel fijn, dat dan weer wel, als je samen met ‘lotgenoten’ zwemt, ook al heeft iedereen iets anders, warmwater therapie dus, maar dat niemand vraagt waarom wel of niet… ‘we zijn ziek’ elk op ons eigen manier en we zijn hier om onszelf te verbeteren en te ontspannen.

  X

  1. Marion schreef:

   Mag ik hier even een staande ovatie voor geven???!!! Wauw, dit vind ik echt super van je. En dit motiveert mij ook echt enorm. Dank je wel!

   1. Morgaine schreef:

    En geloof mij Marion, dit zal ik blijven doen, juist voor hen, en dus ook voor jou, blijven doen!!! Mensen moeten eens na gaan denken voor ze iets zeggen of opmerken, je weet het niet! Zelf als iets mij opvalt en ik wil het echt weten? Dan zal ik ook in rust eventueel die persoon vragen, mag ik jou iets vragen… om dan haar of zijn verhaal aan te horen en te luisteren. ❤ Mag, maar hoeft niet, op mijn manier probeer ik mensen in te laten zien, anders te laten denken op kleine schaal. X

 17. Emily schreef:

  Ik moet eerlijk zeggen dat ik het wel opmerk wanneer een vrouw haar benen niet heeft geschoren en bij ’t zwembad zit ofzo. Mits ik dichtbij ben natuurlijk… en ’t valt eigenlijk alleen maar op omdat het zo normaal is geworden dat vrouwen gladde benen *moeten* hebben. Ik vind ’t zelf alleen maar stoer van zo iemand, dat ze schijt hebben, ongeacht de reden waarom ze niet meer scheren. Maar aan de andere kant vind ik ’t jammer dat ik het uberhaupt ‘stoer’ kan vinden, terwijl ’t zoiets natuurlijks is…

  Wat ik zelf zou doen: geen idee! Ik scheer me nu altijd heel goed voordat ik naar ’t strand of zwembad ga, namelijk. Ik scheer me zelfs extra zorgvuldig voordat ik een doktersbezoek doe waarbij ik mijn lichaam moet laten zien. Erg he? Terwijl ik me bij mijn vriend bijvoorbeeld er ab-so-luut niet voor schaam.
  Maar als ’t om gezondheidsredenen zou gaan: dan zou ik niet meer scheren. Wel zou ik proberen om me beter te bedekken bij het zwemmen denk ik. Mijn lichaamshaar is heel donker, ondanks dat ik blond ben, en m’n huid is spierwit dus dat valt lekker op. Zou ’t moeilijk vinden hoor…

  1. Marion schreef:

   De gevolgen zijn ook best groot als ik zo’n ontsteking krijg. Ik heb nu bijvoorbeeld één plek die er al 8 weken zit. Antibiotica helpt niet meer, ik heb de hele dag pijn en mijn lichaam blijft maar vechten. Nu ik het zo opschrijf is het eigenlijk te zot dat ik er nog over nadenk… Maar het is toch een moeilijk iets. Fijn dat je reageerde!

 18. Morgaine schreef:

  Goed ik heb nu alles even doorgelezen en genomen wat iedereen zoal geschreven heeft, het valt mij op dat er vooral vies staat, het onverzorgd nou ja, als jij dat vind prima, dit is voor iedereen bedoeld om te lezen.

  Mag ik even vertellen, wat er kan gebeuren als ik of Marion WEL gaan scheren? Of anderen die het eigenlijk niet zouden moeten doen? Ze zegt het zelf al, vertelt het al, er komen wondjes, eventueel puistjes met van die witte koppen erop, op plaatsen die best intiem zijn, en wat als jullie DAT dan zien in het zwembad, oké we zijn netjes geschoren, verzorgd en ga zo maar door, maar dan wel van die puisten op de plekken waar eerst haarvorming zat, GATVERDAMME! wat vies! Zo ga je toch niet zwemmen of naar de sauna of zo?

  nee? Ik moet van ‘jullie’ toch scheren? Want als jullie wel een haartje zien op die plekken, ben ik ook vies.. maar als ik mij wel heb geschoren en vervolgens mijn benen open liggen van het ene wondje na het andere, ben ik weer besmettelijk en ook vies… ik bedoel… kom op!

  Sorry Marion, dit moest ik nog even kwijt 😉

  X

  1. Marion schreef:

   Geeft niks, ik begrijp dit zo ontzettend goed. Ik kan er ook heel boos om worden. Bij mij zijn het niet eens puistjes meer, maar volledige abcessen helaas. Nu ga ik natuurlijk ook niet zwemmen met zo’n abces, maar ik zit wel onder de littekens. Ik heb ooit een keer meegemaakt dat iemand letterlijk twee stappen achteruit deed toen ze hoorde dat ik hidradenitis had. Ze stapte achteruit en zie: Iiiiieeeehw! Gatverdamme, heb jij dát??? Ik heb me zelden zo vernederd gevoeld. Alsof ik één of ander smerig wezen was. Ik begin spontaan weer te janken nu ik eraan denk. Verdomme wat zijn mensen soms toch onnadenkend.

   Maar ik ben blij dat ik hier op mijn blog eerlijke vragen kan en mag stellen en ook eerlijke reacties terugkrijg. Als iedereen gereageerd had met: ”Nee joh, Marion, niet druk over maken. Gewoon doen. Valt niemand op!” Dan heeft het ook geen zin. Ik ben blij met alle reacties, zowel met die van jou als alle anderen. Al motiveert jouw reactie mij natuurlijk een stuk meer, maar dat is logisch.

   Ik vind het knap dat jij het gewoon doet. Wil ik ook. Wordt vervolgd!

   1. Morgaine schreef:

    Als ik dichterbij jou had gewoond of andersom had ik je gewoon bij de hand genomen 😉 En dat is ook zo, elke reactie is goed, waarvan ik nu wel hoop, dat mensen die hier nu ons lezen, dit ook mee gaan nemen en over na gaan denken, OOK als ze andere mensen zien, zover, ja abcessen ook, maar die zaten voor mij meestal net onder badpak, dus dat zag men niet, nog zoiets… maar inderdaad, mijn benen zitten ook onder de littekens, en dan krijg ik dat ook wel, maar lol.. die zijn uit mijn kindertijd vaak, valpartijen maar ook muggenbulten die ik zwaar open gekrabt heb ooit… omdat ik toen al ontstekingsgevoelig was of bleek.. nou ja, hoef het jou niet te vertellen. Laat het er maar uit, samen vechten we onze weg verder en alles wat wij nu kunnen doen, helpen we anderen ook weer mee. X

 19. Ik houd er zelf niet van, winter of zomer, het maakt mij niet uit, ik scheer standaard mijn benen. Maar er zijn ook genoeg mensen die het juist wel fijn vinden om het te laten staan of, zoals je zelf aangaf in je weer prachtig geschreven artikel, het om medische redenen moeten laten staan. Ik heb er geen problemen mee, al moet ik zeggen dat ik een dot okselhaar bij een vrouw wel weer iets anders vind dan beenhaar.
  Om nog even op het verhaal van je buurmeisje te reageren, toen ik in de eerste zat (net twaalf) kreeg ik tijdens gym, van een jongen (ook twaalf) uit mijn klas de opmerking dat ik mijn benen moest scheren. Twaalf?! Ik kan je vertellen dat ik me de rest van de gymles dood heb geschaamd en de rest van het jaar niet meer in korte broek heb gegymd. Want voor het scheren van mijn benen, vond mijn moeder me te jong en zelf had ik er nog geen idee van hoe dat allemaal zat. Xoxo

  1. Marion schreef:

   Ik heb de mazzel dat ik mijn oksels nog kan scheren. Ik heb daar geen actieve plekken op het moment. Ik kan me voorstellen dat zoiets een impact op je heeft als twaalfjarige zeg!

 20. kim schreef:

  Het is inderdaad een kwestie van het niet gewend zijn. Het is fijn dat je een broekje hebt met pijpjes, want dan hoef je je daarbij niet ongemakkelijk te voelen. En je benen? Ik las dat je blonde haartjes hebt – dat is wel mooi 🙂 mijn bovenbenen zijn ook lichtblond behaard en die heb ik nog nooit geschoren! Mijn onderbenen hebben helaas donkere haren, die houd ik wel bij.

  1. Marion schreef:

   Dat scheelt al inderdaad. Beenhaar of bikinilijn is toch ook nog wel een groot verschil. Tenminste, dat vind ik dan weer.

 21. Ben schreef:

  Een (ont)nuchtere opmerking mijnerzijds. Probeer maling te hebben aan wat anderen denken of zeggen. Vervelende opmerkingen van anderen zeggen meer van hen dan van jou. Als jij de sauna lekker vindt dan zeg ik gewoon DOEN!

  1. Marion schreef:

   Ik ga mijn best doen. Thanks!

 22. Ik scheer mijn benen en de rest ook niet. Wegens ernstige handicap en al zoveel zorg nodig dat het gewoon teveel is en ik kan het niet zelf. Maar ik draag veelal broeken en kom niet tot weinig in zwembaden etc. Wel in ziekenhuizen etc. Ik kan mij best voorstellen dat het even een stap is om zonder geschoren te zijn naar openbare gelegenheden te gaan waar bijna iedereen glad is. Maar eigenlijk is het belachelijk waar zijn we eigenlijk met zn allen mee bezig met het idee van perfecte lijven. Voor mijzelf moet ik dat soms ook steeds weer voorhouden dat niet perfect zijn prima is, want ik ben niet perfect qua lijf en ik wil mij wel mooi en zelfverzekerd voelen. Dat raak je soms heel snel kwijt. Ik hoop dat je een goede beslissing kunt nemen.

  1. Marion schreef:

   Dat geleur om perfecte lijven heeft me al 25 jaar ellende opgeleverd.
   Het doet me goed dat jij de moeite neemt om jouw situaties te beschrijven hier op mijn blog en mij op die manier een hart onder de riem steekt.

   “…want ik ben niet perfect qua lijf en ik wil mij wel mooi en zelfverzekerd voelen.” Precies dat. Dat willen we toch allemaal? Ongeacht onze situatie, ons lichaam, onze ziekte of handicap. Jouw reactie heeft me echt geraakt. Je hebt zo ontzettend gelijk. Dank je wel. ♥

 23. Sabine schreef:

  Je ziet al aan wat voor reacties dit oproept hoe mensen hier tegenover staan eigenlijk. Ik zelf weet het niet zo goed. Ik ben niet iemand die standaard alles meganetjes altijd 100% bijhoudt, maar ik vind het zelf wel prettig om wel te scheren. Sterker nog, eigenlijk werk ik alles pas bij als er een gelegenheid is buitenshuis waar ik in bikini of blote benen moet. Gelukkig is dat niet al te vaak dus scheer en epileer ik me ook niet suf dus. Overigens epileer ik dus mijn benen, ik neem aan dat dat voor jou ook geen optie is? Of IPL ofzo? (al ben ik daar zelf eigenlijk geen voorstander van). Ik vind het lastig dus. Ik ga zeker wel eens met blote benen als ik niet helemaal perfect onthaard ben. Mijn vriend vind ontharen echt helemaal niet nodig haha, maar ik doe het toch wel. Al moet ik ook weer zeggen dat ik zelf een heel vervelende en slechte huid heb. Door het scheren en epileren is mijn huid ook helemaal niet meer mooi egaal, maar zitten er plekjes en dingen op. Dat zou ook een reden zijn om ermee te stoppen. Maar toch… het is iets, een gevoel, dat mensen er gewoon zo afwijzend tegenover staan en ik dus blijlbaar niet zo zelfverzekerd ben dat ik daar schijt aan kan hebben. Ik vind het zelf ook mooier als het geschoren is, maar dat is natuurlijk gewoon iets wat ons is aangepraat. Als opeens de trend wordt om als vrouw behaard door het leven te gaan wordt dat weer mooi. Dus lieve Marion, mijn conclusie is: ik weet het niet. Sorry. Ik stoor me er in ieder geval helemaal niet aan als iemand niet goed bijgewerkt is om het maar even zo te zeggen. Eigenlijk kan me dat echt niet schelen wat iemand anders doet haha. Want dat mensen dat lekker zelf moeten weten vind ik dan weer wel. De opmerking van die man gaat echt te ver vind ik trouwens. Misschien toch nog een ideetje dus: alleen scheren/epileren als er een gelegenheid voor blote benen waar je je benen echt zelf glad wilt hebben. Dus voor je eigen gevoel. In de sauna of stoombad vallen blonde haartjes echt niet zo op hoor! En als iemand er problemen mee heeft is dat zijn/haar probleem! Ik heb zelf een litteken op mijn schouder die nogal in het oog springt. Hier heb ik zelf dus werkelijk nog NOOIT aan gedacht daar iets aan te laten doen. Maar ondertussen krijg ik wel vragen van mensen waarom ik dat niet weg wil hebben. Kan mij het wat schelen dat litteken. Het is iets wat gewoon bij mij hoort. Ik draag ook gewoon korte truitjes dus iedereen ziet het altijd. Ik ga toch niet in een gezond lichaam laten snijden? Eigenlijk is dat net zo iets bedenk ik me nu: als je huid er meer en meer geïrriteerd van raakt niet doen dus. Het is gewoon jij!

  1. Marion schreef:

   Epileren is ook geen optie. De haar mag niet uit het haarzakje zeg maar. Dus ontharingcrème was een optie dacht ik, want dat breekt af, maar dat werkt ook niet. Ik ben zo blij met alle reacties. Wekenlang last hebben voor één dagje sauna, nee dus. Ik heb inderdaad blonde haartjes, dus echt opvallen doet het niet. De enige die het van dichtbij zal zien is mijn man (en die maalt er niet om) en Patricia, mijn masseuse en goede vriendin en die vind het ook zeker weten geen probleem. Het is gewoon fijn om even dat steuntje in de rug te krijgen van jullie allemaal. Dank je wel, meis. X

 24. Sabine schreef:

  Oei beetje lange tekst zie ik nu. Sorry!

  1. Marion schreef:

   Fijn juist dat je de moeite neemt om zo uitgebreid te reageren!

 25. Berte schreef:

  Al super veel reacties hier en ik ga de mijne er ook nog aan toevoegen. Ik draag hier bijna dagelijks mijn bikini en als ik altijd gladde benen wil hebben moet ik iedere dag mijn benen scheren want het groeit hier echt als kool (ook mijn nagels en hoofdhaar trouwens). Dat doe ik dus echt niet, hooguit één keer in de week en als ik eerlijk ben doe ik het alleen omdat ik bij andere vrouwen wel altijd gladde benen zie en me daardoor een beetje ongemakkelijk voel maar anders zou ik het denk ik nog minder vaak doen. Soms heb ik zelf wel eens spijt dat ik er ooit aan begonnen ben want ik had zulke lichte blonde haartjes op mijn benen.. maar goed, beenhaar heb ik dus echt totaal geen moeite mee, ook niet bij andere mensen.. (hoewel pasgeschoren benen wel een heel lekker gevoel is) maar als ik zoals jij om medische redenen het niet meer zou kunnen zou ik het ook niet doen! Okselhaar vind ik een ander verhaal, dat vind ik op één of andere manier echt niet fris, maar ik heb ook het idee dat ik mezelf veel sneller ‘ruik’ als ik dat niet zorgvuldig doe, maar ik lees dat je oksels het probleem niet zijn. Het grappige van schaamhaar vind ik dat als vrouwen een bikini dragen ik het wel een beetje gek vind als daar dan allemaal schaamhaar onder vandaan komt en ik houdt dat zelf ook goed bij (met name de bikinilijn niet altijd de hele mikmak) maar als ik naar de sauna ga (wat wij erg graag en vaak doen) kan het me geen moer schelen als mensen een hele bos hebben en vind ik dat bij mezelf ook totaal niet erg. Wat ik zou lees uit je blogs is je huidaandoening heel hinderlijk voor je en belemmerd het je regelmatig in je doen en laten. Ik zou er dus als ik jou was alles aan doen om dat in ieder geval niet aan te wakkeren en als niet scheren daarbij helpt dan zou ik dat ook vooral niet doen! Als een broekje met pijpjes een oplossing is om je prettiger te voelen dan lijkt me dat een prima plan. En tot slot: Ik zie helemaal geen haren op die benen van je op de foto?? Of heb je ze net geschoren 😉

  1. Berte schreef:

   oh jeetje wat een lang verhaal.. dat kon ik in mijn venstertje niet zien..

  2. Marion schreef:

   Ja, daar dacht ik dus ook al aan! In het zwembad mag er geen schaamhaartje onderuit piepen en in de sauna maakt het niks uit. Beetje gek.
   Ik ben echt blij dat ik dit artikel geschreven heb. Het heeft me echt aan het denken gezet en inderdaad, mijn huidaandoening is niet niks. Ik kan zo een week of zes verrekken van de pijn. Dat heb ik niet over voor een paar gladde benen of schaamhaar meer of minder 😉
   Yep, betrapt. Die foto is van een paar maanden terug. Heel oplettend van je!

 26. altijdangelique schreef:

  Ik heb de afgelopen zomer met behaarde benen rondgelopen. Ik had er echt mega jeuk aan en allemaal ontstoken haarzakjes. Ineens kwam dit op, heel weird. Ik heb alleen maar lange broeken gedragen. Ik wist ook niet na 15 jaar scheren dat ik zoveel beenhaar had en zo duidelijk (terwijl ik blond ben). Maar ja alles beter dan die jeuk… Ik voelde me er wel rot onder en onvrouwelijk. Wat de maatschappij al niet met je beeld doet.

  1. Marion schreef:

   Ja, hè? Ik baal er een beetje van. Ben verdorie zo geboren en dan zou ik niet meer zo de straat op kon kunnen. Precies, alles beter dan pijn of jeuk. Hoe vervelend ook.

 27. Linda schreef:

  Pfffffff laat mensen lekker zelf doen en laten wat ze willen.Ik scheef mijn benen nooit wel mijn bikinilijn en oksels maar als mensen om wat boor reden dat niet doen boeiend dan!!Mensen letten veel te veel op elkaar dus als iemand commentaar op mij levert om wat voor reden ook zeg ik meestal je bent zielig, is het gauw over weten ze vaak niet waar ze moeten kijken,

  1. Marion schreef:

   We letten veel te veel op elkaar. Dat is er één die ik ook ga onthouden ja! Toch wel fijn om te lezen dat er dus best mensen zijn die hun benen niet scheren! Tof! Ik zou bijna hopen dat het weer zomer werd 🙂

 28. Linda schreef:

  moet scheer zijn snap je wel he !!😊

 29. Sofie schreef:

  Is ‘trimmen’ een idee? Zodat je je haar wel ‘in het haarzakje’ laat zitten, maar de rest afscheert?
  Bij mij op de uni lopen veel meiden rond die hun benen niet scheren. Eerst keek ik even gek, maar na twee keer was ik er aan gewend. Van mij mag iedere vrouw doen wat ze zelf graag wil!
  Wat zou ik zelf doen, dat is dan net anders. Ik ga regelmatig sporten zonder mijn benen te scheren, en daar heb ik niet zo’n moeite mee. Maar dan kom je ook niet zo veel mensen tegen.
  Maar ik ik ben ook wel eens in het zwembad geweest met behaarde benen! In het begin voelt dat even gek, maar zodra ik door had dat eigenlijk niemand er op lette, kon ik dat van me af zetten. Het lijkt een stuk lastiger dan het eigenlijk is 🙂
  Liefs, Sofie ♥

  1. Marion schreef:

   Iemand ”hierboven” had het ook over trimmen. Ik dacht dat dat voor honden was 😉 maar ik heb me daar nog niet in verdiept. Ga ik doen, want dat ik inderdaad misschien nog een optie. Ik denk ook dat het even wennen is en wat je zegt, niemand let er op en dan kan ik toch lekker naar de sauna blijven gaan! Dank je wel voor je reactie. Top!

 30. Ik vind geschoren oksels, benen,.. altijd mooier, geef ik toe, maar ieder bepaalt om welke reden dan ook (gezondheid, religie,..) wat zij/hij met de lichaamsbeharing doet. Daarom heeft God de mens geschapen, maar niet het scheerapparaat 🙂 !

  1. Marion schreef:

   Het is ook mooier, absoluut. Dat zal ook allicht de reden zijn dat we er ooit mee begonnen zijn. Maar inderdaad, het is niet anders. Ik ga me toch geen pijn lijden omdat ik gladde benen moet hebben. Weg met dat scheerapparaat!

 31. lissevandegroep schreef:

  Ik heb makkelijk praten, want ik heb weinig haargroei en de haargroei die ik heb is heel licht, waardoor het bij mij eigenlijk niet eens opvalt als ik mijn benen niet scheer in de zomer. En toch doe ik het ook, omdat ik je gevoel van ‘daar loop ik dan met mijn behaarde benen’ heel erg goed begrijp en herken.
  Maar weet je? Er zijn meerdere redenen waarom je je niks zou moeten aantrekken van wat andere mensen vinden. Het is ten eerste jouw lichaam. Als jij last hebt van klachten wanneer je je scheert, dan is het eigenlijk gekkenwerk om je wél te gaan scheren, puur omdat andere mensen het anders “raar” vinden. Ten tweede is het eigenlijk iets heel mafs, dat we iets puur natuurlijks zoals haargroei, opeens met z’n allen gaan weghalen. Ik bedoel: haar op je armen mag wel, maar haar op je benen moet weg? Weird. En over de sauna gesproken: iedereen is daar op z’n kwetsbaarst, helemaal bloot. De één vindt zichzelf te dik, de ander is onzeker over z’n sinaasappelhuid en weer een ander scheert zich niet. En wat maakt het uit? Eigenlijk helemaal niks.

  1. Marion schreef:

   Dat is ook zo. Het zou ook gekkenwerk zijn, zeker als je weet dat mijn klachten meestal 6-8 weken aanhouden, ik vaak antibiotica moet slikken, twee kuren achter elkaar en vreselijk veel pijn heb. En dat voor een paar gladde benen of liezen? Ik ben me daar ook gek ook. Dank je wel. Ook jouw reactie beurt me weer op. X

 32. Mja, lastig dingetje… Het liefst wil ik nu heel ruig roepen: ‘Fuck the world’. Ja joh, de problemen van een ander heb ik altijd zo snel opgelost hè… 😉
  Maar eerlijk is eerlijk, ik zou er zelf ook moeite mee hebben om niks meer te scheren. Beenhaar vind ik nog wel een soort van oké. Als ik het zelf heb voelt dat wel wat ongemakkelijk, maar als een ander dat heeft dan vind ik daar niks van of zo. Da’s anders met okselhaar en schaamhaar. Daarbij is het yuckkk-gehalte toch een stuk hoger. Al maakt het wel verschil of het gewoon netjes is of dat er een weelderige bos krullen uit je broekje kruipt. In dat laatste geval zou ik mijn vriendin in het zwembad wel een por geven: ‘Kiek dat dan!’ Belachelijk eigenlijk, dat realiseer ik me gelijkertijd ook wel hoor. Maar kun je het niet millimeteren of zo met een tondeuse? Dan blijven je haarzakjes gewoon in tact en ziet het er toch verzorgd uit.
  Nou, als je er uit bent zien we de foto’s wel verschijnen… 😀

  1. Marion schreef:

   Waaahahahaha, ja, dan zie je foto’s wel verschijnen! Millimeteren zit ik ook over te denken. Aan de andere kant heb ik ook heel veel littekens, dus eigenlijk wil ik daar helemaal niet meer weghalen. Wat een gekloot eigenlijk. Ik heb nu een zwembroek met pijpjes. Dat is voor nu de ideale oplossing. Mijn benen blijven vanaf nu gewoon lekker warm! Die knoop is al doorgehakt! X

 33. LiefsvanLieke schreef:

  Wat een lastige vraag. Ofja. Het lijkt wel of vrouwen hun benen en bikinilijn moeten scheren. Maar voor wie? Als jij het niet kan, mag of wilt om wat voor rede dan ook, dan moet je dat toch kunnen doen?
  Ik heb zelf hele dikke, donkere haren op mijn benen en mijn bikinilijn is n ramp na het scheren. Dat is ook de rede dat ik soms niet wil scheren. Ik stel het dan ook het liefst uit tot de avond van te voren. En als er n keer rode bultjes zitten of toch nog zwarte haren (vooral op mn bovenbenen) dan schaam ik me soms wel, maar denk ook: ik ben ik om wie ik van binnen ben, niet om de buitenkant.
  Ik hoop dat jij dit ook zo kan (gaan) zien. Jij bent jij, met of zonder haar.

 34. Simplynspecial schreef:

  Hmm lastig. Als ik iemand zie met heel behaarde benen zou ik misschien ook denken van “joh, je hebt wel flink behaarde benen zeg”. Maarja, dat komt ook omdat ik niet beter weet. Ik was me er niet van bewust dat er ook mensen zijn die vanwege medische redenen niet meer scheren. In dat geval zou ik er dan ook begrip voor hebben natuurlijk. Maar goed, vreemde mensen hebben toch al gauw een mening. Dus om je daarvoor te scheren en daardoor meer pijn te hebben…Ik schets nu wel heel logisch, maar dit is natuurlijk ook een beetje een gevoels’ding’. Dus ik snap je wel 😦

 35. Nienke schreef:

  Hmm ik zou t allemaal lekker laten zitten.Je zit niet dagelijks in een sauna of zwembad.als je je schaamhaar bijhoud zodat t niet zo’n bos is wat je kunt vlechten.

  1. Marion schreef:

   Hahaha, dat laatste! 😀

 36. BySilke schreef:

  Ik wist niet dat dit echt voor medische gevolgen kon zorgen! Nu ik dit weet, gaat er wel een wereld voor mij open. Want eerlijk is eerlijk, als ik iemand zie met lange beenharen vind ik dat ergens toch wat onhygienisch, terwijl we er allemaal gewoon mee geboren zijn. Eigenlijk wel stom dat dit zo ingebakken is in onze maatschappij… Maar nu ik dit weet, denk ik dat ik er veel minder negatief over kan doen als ik het zie, en me er ook voor kan open stellen 🙂

 37. Anita | Mindjoy schreef:

  Moeilijk Marion. Ik ben gezegend met een lichte haargroei en hoef mijn benen maanden niet te scheren. Oksel en bikinilijn zijn daarentegen wel donker. Als het echt niet mag dan denk ik dat het ook niet zou doen, maar dat komt alleen maar door de groei die ik heb. Zou ik donkere stoppels krijgen op mijn been dan ligt dat natuurlijk gevoeliger en lijkt mij de keuze moeilijker. En haar hebben we niet voor niks dus helemaal glad is ook niet nodig.

 38. chucky1012 schreef:

  De benen scheer ik nooit!
  Waardoor even jezelf

 39. Els schreef:

  Mmm, heel moeilijk. Ik zal denk ik niet meer scheren. Al zou ik me dan denk ik wel onzeker voelen. Ik stoor me eigenlijk niet aan mensen die zich niet scheren. Ieder zijn keuze.

 40. Anieke schreef:

  Ik scheer mijn benen vrijwel niet. Eens in het jaar dan haal ik het mes er eens overheen en dan vind ik het mooi geweest. Ik kan ook wel ‘schijt hebben’ wat dat betreft. Nu moet ik zeggen, ik heb vrij dunne, zachte, blonde haartjes dus iedereen zegt ook ‘ja maar jij kan het hebben’. Toch voel ik me soms ook wel ongemakkelijk als ik met mijn – door mijn zus benoemde – berenpoten naast een glad geschoren huidje zit. Mijn oksels enzo scheer ik wel, maar dat is meer om hygiënische redenen 🙂

  1. Marion schreef:

   Ik denk ook wel dat ik me ongemakkelijk zal voelen, maar ik hoop eigenlijk dat dit alleen in het begin is. 🙂

 41. Miriam schreef:

  Ik vind eigenlijk alleen oksels en bikinilijn echt “nodig” (ach wat is nodig..), maar gelukkig mag je je oksels nog doen en heb je de bikinilijn opgelost!! Als ik blonde haartjes op m’n benen had gehad, had ik ze denk ik ook niet meer geschoren, lijkt me heerlijk! Helaas ben ik gezegend met een donker vachtje, dus ik moet wel.. Maar als ik in de ochtend heb geschoren, heb ik in de avond alweer stoppels.. Dus ik denk dat mensen daar misschien ook wel eens wat van vinden. En ja, daar heb ik dan schijt aan! Ik doe m’n best hoor, denk ik dan :)!

  Kus!

 42. Lilian schreef:

  Ik las laatst dat als je je benen laat waxen, de haartjes weer terugkomen alsof je nooit bent begonnen met scheren. Dus dan zijn ze niet zo stug en dan kan dat best. Bikinilijn kun je ook nog verbergen met een kort broekje als bikinibroekje. Moet te doen zijn 🙂

  Oksels vind ik wel een beetje vies, maar die zou je misschien nog kunnen knippen?

  1. Marion schreef:

   Oksels kan ik gelukkig scheren. Dat vind ik ook wel fijn, maar ja, als dat straks ook niet meer kan jammer dan. Dan is de schaar nog een optie ja.

 43. marielle schreef:

  hey Marion
  Mooi dat je hier weer zo open over schrijft.

  Puur vanuit mijn gevoel zou ik zeggen: wat maakt het uit, die haartjes, en waarom veroordelen mensen elkaar altijd op uiterlijkheden, in de praktijk vind ik het een lastige, oke…ik ga dan ook maar open zijn
  Zelf helaas erg veel last van (donkere) haren en eerlijk, nee ik scheer niet altijd maar draag ook geen korte broeken en tja…regelmatig broekjes met pijpjes

  en weet je marion, ik schaam me ervoor die haartjes en kan ook niet overal goed scheren maar als ik de reacties zo lees, zet het wel aan het denken.

  Ik kan me voorstellen dat dit heel moeilijk is voor je, zeker gezien de opmerkingen als “vies” en “onverzorgd” . Blij te lezen dat je wel blonde haartjes hebt.

  De reactie van Morgaine vind ik echt een mooie, ik hoop echt dat jij ook in dit stuk je weg kan vinden en dat je vertrouwt op jezelf als persoon!

  Haha en anders gaan we samen over straat 😉

  Sterkte Marion!

  1. Marion schreef:

   Wat een lief antwoord! Ik heb echt zo ontzettend veel gehad aan alle reacties. Het heeft me echt aan het denken gezet. Aan de ene kant vind ik dat mensen echt wel wat minder mogen oordelen en minder hard mogen zijn, aan de andere kant moet ik het me ook minder persoonlijk aantrekken. De gulden middenweg weer wederom. Ach ja, anders kunnen we inderdaad altijd samen over straat. Vragen we Morgaine ook mee, dan wordt het lachen gieren brullen 😀

   1. marielle schreef:

    Wow en hoeveel reacties!!!

    nou…let’s do it 😉

 44. Amber schreef:

  Ik heb last van scheren of ontharen op welke manier dan ook. De haartjes zorgen voor irritatie als ik scheer, ik kan niet met blote benen slapen want het schuurt zo dat ik net voor het slapen nog zou moeten scheren al heb ik het die ochtend al gedaan. Waxen of epileren zorgen ervoor dat de haartjes onderhuids terug groeien, dus ik moet ze er allemaal uit peuteren, ja echt, en dat ziet er ook niet uit buiten het feit dat het enorm jeukt en gaat irriteren als ik er niks aan doe.

  Het zegt ook meer over anderen als ze er een mening over hebben dan over jou. Letten ze er op, vinden ze het vies, zeggen ze er wat van is dat hún onzekerheid en brainwashing, meer is het niet, en eigenlijk zou je dat alleen maar zielig moeten vinden i.p.v. jezelf ongemakkelijk voelen.

  Daarbij alle onzin over hygiëne en scheren is ook precies het tegenovergestelde. Het probleem is dat de mensen die roepen dat niet scheren vies is, het zelf nooit laten groeien dus er niet eens een oordeel over kunnen hebben. 😉 (of zich gewoon niet goed wassen en daarom stinken, dat kan ook natuurlijk :P)

  Ik merk dat vooral bij mijn oksels, als ik zweet en me scheer heb ik veel meer last van geurtjes en klamme oksels, met haar verdampt het, het is een feit (niet iedere vent stinkt toch ook al hebben ze overal haar?), alleen uit die tussenperiode komen is vervelend omdat het enorm prikt en irriteert maar ja. Ik heb altijd enorme bulten door het scheren die zoveel pijn doen dat ik niet eens kan scheren tot ze weer weg zijn dus iedereen bekijkt het maar lekker. Ik besteed m’n tijd liever aan de belangrijke dingen in het leven. 😉

  1. Marion schreef:

   Oh heerlijk dit. Vooral die laatste twee zinnen. Dank je wel, Amber. Weer een berg motivatie dit. X

 45. Madeleine schreef:

  Wat een eerlijk artikel. Moest er vanochtend nog aan denken over m’n overtollig haar…. Zal maar niet vertellen wat ik aan het doen was 😂 maar uhm. Het liefst Wax ik alles maar nu even niet omdat ik er ff geen geld voor heb 😦 ik heb ook enorm veel last van ingegroeide haren. M’n oksels scheer ik nu weer. M’n punani heb ik ff kort gewiekt. Van scheren krijg ik een ontiegelijke jeuk. En m’n benen laat ik lekker zo. En ik ga ook gewoon naar de sauna. Ik ben ik met genoeg haar. Teveel. Ik schaam mij niet meer echt ik beweeg zo snel dat mensen t niet kunnen zien, lol. In de sportschool is t ook schemerig bij de sauna, voor de zen. Zien ze m’n benen ook niet. Eigenlijk vanaf ’t eins vd zomer tot de volgende zomer doe ik niks aan m’n benen. Het is m’n maillot voor de winter. Lieve Marion, bedankt voor je openheid. Maar wat voor kleur is je beenhaar? Zijn de haren dik? Scrub je weleens? Liefs

  1. Marion schreef:

   Ik beweeg zo snel dat mensen het niet kunnen zien hahahhaah! Ja, ik scrub iedere week. Is dat slecht? Haren zijn niet dik. Tenminste, volgens mij niet….

   1. Madeleine schreef:

    Scrubben is juist goed :). Dan maakt je haar ook wat dunner 😉

    1. Marion schreef:

     Aha, mooi excuus om flink wat nieuwe scrubs uit te proberen 😀

 46. Ik ga nu al never nooit niet met blote benen of korte shirtjes over straat of naar de sauna of het zwembad en ik heb ook geen partner die mijn haardos kan zien, dus ik ben theoretisch gezien nu al niet ‘verplicht’ om me te scheren. Eerlijk is eerlijk, ik doe het dus ook lang niet zo vaak als andere vrouwen het (blijkbaar) doen. Ik scheer me wanneer ik daar behoefte aan heb en niet wanneer ik denk dat dat volgens anderen ‘zou moeten’.
  Aangezien ik zelf zo weinig de strijd met de scheermesjes aan ga en ook geen activiteiten onderneem die dat ‘eisen’ zou ik er zelf dus geen problemen mee hebben om me helemaal niet meer te scheren. Maar goed, ik kan me wel voorstellen dat het toch een verdomd lastig dilemma wordt als je al dat soort dingen wél graag doet en je je niet meer mag scheren. “De maatschappij” oordeelt wat dat betreft veel te snel, vind ik. Ik heb met (ernstig) verstandelijk beperkte jongeren gewerkt en één van de mini-dametjes had flinke haargroei. Kregen we het verzoek van de zwemleiders, die alleen maar met verstandelijk beperkte jongeren werkten, het verzoek om het allemaal helemaal weg te halen in verband met hygiëne. Beetje jammer dat de jongedame in kwestie totaal niet snapte wat er gebeurde en echt doodsbang was als je met een scheermesje of wat dan ook ook maar dácht richting haar schaamstreek te gaan… Ik vond het toen belachelijk dat zij dat door moest maken en ik vind het ook eerlijk gezegd van de zotte dat jij je druk “moet” maken om de keuze tussen veel lichamelijk leed en afzien versus (niet) voldoen aan ‘het schoonheidsideaal’. Ik zou er bijna boos om worden.

  Lieve Marion, doe vooral waar jij je goed bij voelt. Als dat betekent dat je ongeschoren het zwembad in springt, so be it. Mijn zegen heb je! 😉

  1. Marion schreef:

   Wat erg dat verhaal zeg. Daar kan ik zo pissig om worden. Niet te geloven. Ja het is ook van de zotte. Dat ik verdorie nog zit te twijfelen om mijn gezondheid op te offeren om zoiets. Waanzin! Doen we niet meer dus!

 47. debby schreef:

  Wow ik zou dit echt heel heftig vinden en ik moet eerlijk zeggen dat als ik dit zou zien het vies zou vinden. Ik zou mijn denk ik ook blijven scheren of een ander manier vinden om mijn haar te kunnen verwijderen. Toch denk ik na het lezen van dit artikel dat ik het niet meer vies moet gaan vinden, maar bedenken dat voor alles een reden is.

  1. Marion schreef:

   Dat is het moeilijke ook voor mij; het feit dat ik weet dat mensen mij als vies bestempelen. Dat is zo vreselijk pijnlijk. Dat maakt het ook zo moeilijk om het tóch te doen en daarom schrijf ik ook dit artikel. Om die laatste zin van jou. Ik hoop dat mensen inderdaad anders gaan denken, want ik ben echt niet vies. Ik word simpelweg ziek als ik me scheer. Fijn dat je zo eerlijk reageert. X

 48. misssexandthecity schreef:

  Eerlijk, zijn behaarde mannen met veel haar op de benen, borst en waar nog allemaal vies? En als je beslist om het niet te doen wat ik alleen maar kan toejuichen want mij komt het de strot uit, heb dan ook de pech donker en veel behaard te zijn. Maak er dan een nieuwe rage van of wetgeving 😉, mijn stem heb je!

 49. Falderie schreef:

  Misschien een rare suggestie: maar is het geen idee om het haar op je benen dan te bleken? Dan valt het veel minder op…

  1. Marion schreef:

   Ik begrijp je suggestie heel goed. Je zoekt mee naar een oplossing. Lief van je. Ik denk echter dat het tijd voor mij is om te stoppen met me aan te passen aan wat de rest van de wereld wel of juist niet wil zien. Inclusief de haren op mijn benen 🙂

   1. Falderie schreef:

    Daar heb je gelijk in. Uiteindelijk is dat helemaal niet zo wereldschokkend. Bij het lezen van je blogpost had ik alleen het gevoel dat je twijfelde of je er wel klaar voor was om gewoon “foert” te zeggen.. 🙂

    1. Marion schreef:

     Klopt hoor. De reacties op het artikel hebben me inderdaad net die streep over getrokken. Gisteren zat ik nog net aan de andere kant. X

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.