De Afgelopen Week

koken

Door alle omstandigheden en veranderingen begint mijn blog de laatste tijd erg veel op een persoonlijk dagboek te lijken. Dat is niet helemaal mijn bedoeling, maar het is voor nu even niet anders. Het is wat mij bezighoudt en wat mij bezighoudt, daar schrijf ik over. Al zou ik anders willen, ik zou het niet kunnen.

Gisteren was de tweede dag van de dagbesteding. Ik ging koken. Jawel! We zouden stamppot andijvie gaan maken, maar dit werd uiteindelijk pompoensoep. Het zag er namelijk naar uit dat we met z’n tweetjes zouden zijn en om dan een hele pan andijvie te maken was een beetje overdreven. Uiteindelijk kwamen er toch nog twee man helpen bij het koken en zaten we uiteindelijk met acht personen aan tafel. Je leest het goed: we. Ik ben toch blijven eten. De angst om met meerdere mensen te eten verdween tijdens het koken als sneeuw voor de zon. Daarnaast wilde ik natuurlijk ook de door onszelf gemaakte pompoensoep proeven! Hij smaakte verrukkelijk. Ik had nog nooit pompoen op, in welke vorm dan ook. Absoluut voor herhaling vatbaar.

Het was een bijzondere ervaring deze week. Het huis waar ik jarenlang langsreed van en naar mijn werk, het huis waar mijn blik altijd net even iets langer op bleef rusten dan op alle andere huizen in die straat, dát huis, daar voel ik me sinds dag één al thuis. De deken van angst die altijd over me heen viel zodra ik op mijn werk aankwam die is er niet als ik daar naar binnen stap. De opluchting is enorm.

Dan ben ik ook nog steeds bezig met de pijn- en stemmingsregistratie. Ieder uur schrijf ik op wat ik doe en daarnaast geef ik mijn pijn en stemming van dat moment een cijfer. Mijn stemming is heel erg goed op het moment. Ik heb mijn mindere dagen, maar absoluut geen sombere dagen. Vanochtend werd ik helaas wakker met pijnlevel 5. Normaal begin ik de dag met een 2 en eindig ik de dag met een 5 of 6 als ik verder niet al teveel doe. 5 of 6 is draaglijk, maar normale kleding kan ik dan al niet meer aan. Dat betekent dat ik dit weekend niet de deur uitga en in pyjamabroek rond banjer. Daar heb ik overigens helemaal geen problemen mee, maar het geeft voor mij wel heel duidelijk aan dat ik al in de buurt kom van mijn grens. Pijnlevel 7 is voor mij de grens. Dat is het punt waarop ik niet meer kan werken of naar de dagbesteding kan. 8 en 9 is zoveel pijn dat ik niet meer kan functioneren en/of slapen en 10 betekent naar de huisarts of ziekenhuis. Het is voor mij heel fijn om dit op deze manier in kaart te brengen en zo mijn grens aan te kunnen geven. Ik vind niet meer kunnen werken door ziekte vaak een teken van zwakte en falen (wat het niet is, dat weet ik maar al te goed) en daardoor ben ik geneigd door de pijn heen te gaan. Mezelf groot en sterk te houden en niet te laten merken hoeveel pijn ik heb. Het registratieformulier is een heel goed hulpmiddel voor mij om dit niet meer te doen.

Ik schreef het woensdag al: ik ben echt helemaal total loss na afgelopen week, maar man oh man, wat ben ik een gelukkig mens nu ik weer wat kan doen! Ik stapte woensdag en vrijdag zingend onder de douche en vrolijk mijn auto in, zelfs toen ik nog niet wist wat me te wachten stond. Ondertussen kijk ik alweer uit naar komende woensdag. Hoe relaxt is dat? Maar nu ga ik voor het eerst sinds meer dan een jaar tijd weer eens echt weekend vieren! Ik ga ervan genieten en ik hoop jullie ook! ♥

45 reacties op ‘De Afgelopen Week’

 1. Dit vind ik zo heerlijk om te lezen! Je hebt geen idee! Wat betreft het dagboek, je blog is toch een kladblog? Kun je daar ook niet eventuele dagboekfragmenten opschrijven onderweg? 😉 Dus maak je niet zo druk daarom, waar het hart vol van is, en zo is het ook, en ik ben daar blij mee!

  Dat jouw pijnlevel iets hoger is nu, is ook normaal, dat heb ik nu ook, al doet het geen pijn, maar spreek ik van trekken, ik voel na gisteren mijn onderarm helemaal trekken van al dat scheuren, je hebt de berg gezien, haahaha Erg lastig te weten dat ik hier en daar verkrampingen ga krijgen vandaag, maar goed, ik kan het beter aan, nu mijn borstbeen nog, er zit een wervel van zijn plek af, en pas dinsdag weer fysio, dus dat moet ik even doorkomen.

  Ik wens jou een heel fijn weekend toe, geniet ervan, en ja dat ga ik ook doen! Morgen familie bezoek, en mijn ouders weer even zien!

  X

 2. Volg je hart, ook als je blog daardoor op een dagboek gaat lijken. Boeien! Ik gun het je zo dat je je beter voelt. Geniet ervan!

 3. Ik sprong een gat in de lucht, en raakte met harde stoot het plafond, waardoor mijn schedel in zeventien stukken is gebarsten. Jij – eten maken? Jij – eten in groep? Natuurlijk heb je doorgebeten, en met welk resultaat! Knap, knap, knap.
  Nu volhouden…
  Die pijn is heel vervelend, maar als die ook in kaart kan worden gebracht kan misschien ook naar een leefbare oplossing worden gezocht.

 4. Ik ben zo blij voor je dat je je er thuis voelt, Marion! En meteen mee eten, dat laat zien hoe aangenaam de plek voor je is.
  Hopelijk wordt de vermoeidheid en de pijn langzaam wat minder en kan je er nog meer van genieten (:
  Liefs, Sofie ❤

 5. Ik hoopte al op zo’n bericht van jou! Wat fijn dat je je zo op je gemak voelt daar 🙂 Gelukkig maar! Rust maar lekker uit en geniet van je weekend, liefs Nina

 6. Gisteren toen ik je berichtje op twitter langs zag komen met de soep was ik oprecht blij voor je dat het je allemaal zo mee is gevallen. Fijn dat je nu al naar woensdag uitkijkt, maar eerst maar even lekker van het weekend genieten Marion 🙂

  1. Koop een pompoen, schil een paar aardappelen, trek een blik sperziebonen open, bak een ui met een teen knoflook. Zet ondertussen een pan water op met bouillonblokje op. Als het kookt mik je alles in de pan. Als je denkt dat het gaar is pak je de staafmixer, effe mixen, klaar! Peper, zout en ketjap doen de truc.

 7. Wat onwijs fijn om te lezen zeg! Ben echt heel blij voor je dat je je zo prettig voelt in de dagbesteding. En kijk: je begint koken nu al leuk te vinden 😉 Omgaan met pijn is lastig en geen vorm van zwakte. Mensen die jarenlang pijn doorstaan zijn juist super sterk. Fijn weekend!

 8. Ik vind het stiekem juist onwijs leuk om dit soort verhaaltjes van jou te lezen. Je schrijft ze zo fijn, ik kan helemaal met je mee leven. Al is leuk natuurlijk een beetje een vreemd woord in deze context, maar hopelijk snap je wel wat ik bedoel…
  Wat ontzettend fijn voor je dat de dagbesteding zo goed is gegaan. Wat een opluchting moet dit zijn! Ik hoop dat dit zo mag blijven, dat verdien je. Oh, en de pompoensoep ziet er mega lekker uit 🙂
  Veel liefs!

 9. Fijn is dat hè, om weer echt weekend te hebben. 🙂 Ik weet dat nog heel goed van de keren dat ik weer aan de slag ging na een tijd(je) thuis te hebben gezeten. Dat gevoel mis ik nu niet eens zo, dat merk ik pas als ik weer actiever word.

 10. Oh Marion wat ben ik blij dat je geen piepers hoefde te jassen ;-)…uh…ik bedoel…wat ben ik onwijs blij dit te lezen!

  Wow..jij mag mega trots zijn!!! Echt ik zit hier gewoon te glimmen!!!

  Heerlijk he pompoen!!! :Leuk dat je iets nieuws gegeten hebt en vooral super dat je bent blijven eten.

  Fijn te lezen dat je registratie zo goed werkt!

  Rustig aan!!!

  Liefs van mij

 11. Mooi om te lezen dat je je goed en gelukkig voelt. Daar gaat het om in het leven.

  Enne .. bij mij is er in het weekend altijd wel een pyjama dag. Heerlijk!

  Fijn weekend

 12. Wauw, wat mooi om te lezen dat je je zo op je plek voelt daar. Dat je op je tweede dag daar al iets hebt gekund wat je normaal moeilijk vind. Kippenvel bij het lezen!

  Ik hoop dat je pijn niet hoger is gekomen dan 7 vandaag. Goed ook dat je dat bijhoudt.

  Goed weekend gewenst.. geniet van het nagenieten van de goede momenten deze week! ❤

 13. Wat cool dat je toch bent blijven mee eten! En gewoon pompoensoep gemaakt! Dat is toch even heel wat anders als pannenkoeken 😉 ik heb trouwens ook nog nooit pompoen gegeten, ben wel een beetje benieuwd nu 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.