Lief zijn voor anderen is lief zijn voor jezelf

bekind

Iedere dag een goede daad verrichten. Iedere dag iets liefs doen voor een ander. Iedere dag iets weggeven of doneren. Ik ben er nu een week mee bezig en het is de bedoeling dat ik 100 dagen vol ga maken. De complimenten vliegen me om de oren. Wat ben ik toch lief! Wat denk ik toch veel aan anderen! Wat ben ik toch ontzettend goed bezig! Maar is dat eigenlijk wel zo? Ben ik wel zo goed bezig?

Vanaf de eerste act of kindness merkte ik dat ik me gelukkiger ging voelen. Soms liep ik een uur na mijn goede daad nog steeds met een glimlach op mijn gezicht. Ik kreeg complimenten. De ene na de andere veer in mijn reet. Het begon ongemakkelijk te voelen. Waar ben ik nou eigenlijk mee bezig? Doe ik dit nu voor de ander of ben ik gewoon vet egoïstisch en probeer ik mezelf een goed gevoel te geven? Loop ik niet een beetje op te scheppen met mijn zogenaamd goede gedrag? Hoe meer ik erover na ging denken hoe vervelender het allemaal begon te voelen. Ik durfde zelfs geen foto’s meer op instagram te zetten van mijn acts of kindness. Het voelde ineens helemaal niet goed meer.

Ik begon na te denken wat ik wilde bereiken met deze challenge. Als eerste wilde ik natuurlijk gewoon graag iets voor een ander doen. Mensen reageerden enthousiast. De mevrouw bij de parkeerautomaat, aan wie ik mijn parkeerkaartje gaf, keek me verbaasd aan en glunderde: ”Nou, dat is nog eens aardig zeg!”. Ik glunderde met haar mee. De actie bij de Hema, waarbij ik voor de eerstvolgende klant betaalde, was helemaal fantastisch. De kassamedewerkster vond het zo leuk om mee te doen en om tegen de klant te zeggen: ”Er is al voor u betaald, meneer.” Drie mensen blij met één actie. Heerlijk. Waarom dan nog steeds dat ongemakkelijke gevoel?

Dat ongemakkelijke gevoel wordt veroorzaakt doordat ik het deel op social media. Ik heb het idee dat ik ermee te koop loop. Kijk mij eens goed bezig zijn. Zien jullie het allemaal? Dat voelt verkeerd. Maar naast het doel om anderen en mezelf blij te maken, wil ik ook mensen motiveren en inspireren om dit ook te gaan doen. Daarom moet ik het wel delen op social media, omdat ik anders mijn doel misloop. Ik heb gemerkt dat ik me sinds vorige week een stuk beter voel over mezelf. Ik ben minder streng voor mezelf. Ik ben minder hard voor mezelf. Die acts of kindness helpen mij om milder te zijn voor mezelf. Mijn eigenwaarde stijgt. Het voelt alsof ik mezelf meer nuttig kan maken voor de maatschappij. Doe ik het dan toch voor mijzelf? Ja en nee. En wat is er trouwens mis met iets voor jezelf doen?

Het klinkt misschien overdreven, maar deze challenge lijkt therapeutisch te werken. Door iets goeds te doen voor een ander stijgt je gevoel van eigenwaarde. Voel je je beter over jezelf. Voel je je gelukkiger. Daarom zou ik mensen die niet lekker in hun vel zitten willen adviseren om iets vaker iets voor een ander te doen. Als je niet lekker in je vel zit krijg je vaak het advies om jezelf maar eens flink te verwennen. Natuurlijk moet je dat ook af en toe doen, maar ik weet als geen ander dat er momenten zijn waarop dat heel erg moeilijk is. Dat het soms nog te zwaar is om jezelf iets te gunnen. In zo’n geval kan het wel eens heel goed werken om iets voor een ander te doen. En doordat je je vervolgens beter voelt over jezelf zal het op den duur ook weer makkelijker worden om jezelf iets te gunnen. Zo snijdt het mes aan twee kanten. Ideaal toch?

Rond 30 oktober komt er een artikel online met de eerste 25 acts of kindness. Vanaf vandaag ga ik mijn acts of kindness weer delen via social media. Doe vooral mee als je het leuk vindt. Deel je mooie momenten op instagram, twitter of facebook en gebruik daarvoor de hashtag #100actsofkindness. Op die manier kunnen we elkaar inspireren en motiveren! ♥

53 reacties op ‘Lief zijn voor anderen is lief zijn voor jezelf’

 1. Zonder dat je het ziet doe ik dagelijks met je mee.Het is voor mij een manier van leven geworden denk er eigenlijk niet eens bij na Het is gewoon fijn om anderen op wat voor manier dan ook te kunnen helpen.Fijn dat het therapeutisch voor je werkt.Je bent een lief mooi mens !!💋

  1. ik ben nog al romantisch aangelegd
   maar ik wil graag dat iemand aan mij kan zien dat het een wederzijds gevoel is als ik lief ben voor een ander
   ik ben zorgzaam en ik hou van stoere mannen dingen
   maar ik ben een vrouwenmagneet soms laat ik mijn zwakke kanten zien in de hoop dat de vrouwen aan mij kunnen herkennen dat ik liefde nodig heb dat ze niet vergeten dat ik er ook nog ben.
   ik wil niemand pijn doen maar juist lief wil zijn ik wil juist voelen door knuffelen dat ze aan mij herkennen dat ik voor hun klaar sta om dat ik uit liefde hun wil steunen door moeilijke tijden als er dwarsliggers actief zijn dat ze bij mij kunnen uithuilen dat ze zich niet alleen voelen dat vind ik belangrijk dat ze naar mij toekomen dat ze met mij durven praten dan sta ik voor ze klaar om problemen voor hun op te lossen en ik wil mee denken hoe ze dat kunnen veranderen.
   dat zijn mijn goede daden voor de leuke vrouwen en voor iedereen die opgevrolijkt willen worden.
   bij de vrouwen breng ik dat voorzichtig om dat ik hun probeer te leren kennen dat ze weten dat ik voor hun het beste wil

 2. In feite moet je gewoon schijt hebben aan anderen, de één denkt dit, de ander dat. Waar ik kan, doe ik exact hetzelfde! Al jaren, ik help mijn buren, vertel mijn buuv ook vooral, als er iets is… ja die oudere naast mij, dan hoor ik het graag! Maar ook mijn andere buren, de Iraanse buurman al geholpen met taal, door zo nu en dan even met hem te kletsen toen hij nog Nederlandse les had en soms nog als ik hem tegen kom, hij werkt ondertussen dus ik zie hem minder vaak, hij blij, ik blij omdat hij werk heeft en zijn Nederlands dus elke dag vooruit gaat. De benedenbuurvrouw pas geleden nog een supertip gegeven heeft ze mij vorige week vertelt, de zilvervisjes zijn weg, Buuv! Wat een top tip! En ja, dan voel ik mij goed, maar nog beter omdat zij zich goed voelen.

  Van de week, donderdag, was jij er net mee begonnen, ik vertelde al ergens, ik heb geld gelaten voor een copy in de kopieermachine zodat de volgende minder geld kwijt is, niet veel, maar wel wat. Donderdag liep ik naar de bus over het parkeerterrein, ontzettend vol, ik hoor een auto achter mij, gas geven, stoppen, gas geven, stoppen, erg irritant eigenlijk maar ze zocht een parkeerplaats merkte ik op, ja natuurlijk, en ik zag er eentje, ik stopte, ging midden op de weg staan, keek naar haar en wees HIER met mijn vingers, ze knikte, lachte en zwaaide, en ik ging aan de kant en zag hoe zij erin draaide terwijl ik verder liep. Mooi toch?

  Ik kom niet eens elke dag buiten maar doe je eigen ding, want ja, het is inderdaad waar, als je juist in een dip zit of ergens anders, ga anderen helpen waar je kunt en mits mogelijk. Dat is gewoon heel mooi, en echt Marion, schijt aan de rest! Way to go, maar je snapt wel dat momenten als deze ik niet op instagram kan zetten, heat of the moment random act of kindness 😉 hahaha

  X

  1. Meer schijt aan anderen.. Ja, dat blijft een dingetje. Al doe ik het nu om hele anderen reden dan voorheen. Ik hoef geen goedkeuring meer, ik wil dat men het begrijpt. Begrijp je het niet, dan is dat inderdaad jammer en adios amigos. Mooi om al die acts of kindness te lezen 🙂

   1. 😀 😀 😀 En dat bedoel ik, er zullen altijd mensen zijn en blijven die negatief over jou gaan of blijven denken. En dat dingetje kom jij ook wel doorheen, wat je zegt, het is het begrijpen. ❤

 3. Ja! Zo waar! en herkenbaar :). Ik voelde me er vaak ook schuldig over, omdat ik het dan toch ging delen, maar toch doe ik het nog steeds. Ik denk dat het ook gewoon in ons karakter zit Marion! En mooi, dat je jezelf er nu over kunt waarderen. September is over, Oktober here we are! Succes vandaag bij therapie en in deze nieuwe week!!

  1. Fijn dat je het herkent. Voelde me er echt een beetje ongemakkelijk over. Vanmiddag weer inderdaad. Zie er weer tegenop. Denk omdat er een week tussen heeft gezeten. Dank je wel, Thomas!

 4. Ik blijf het een heel mooi iets vinden. En het is juist fantastisch als je jezelf er ook beter door gaat voelen. Juist dan vooral mee door gaan Marion!
  Ik doe nu even niet met je mee, iig niet bewust iedere dag één. Mijn energie is weg en ik heb dan ook geen puf om nog éxtra dingen te gaan doen. Zou het nu ook nooit durven om bijvoorbeeld voor de persoon voor me te betalen. Wel doe ik eigenlijk uit mezelf al heel vaak iets liefs voor anderen, gewoon omdat ik dat gewend ben. Misschien moet ik daar gewoon eens wat meer aandacht aan geven 🙂
  Liefs, Sofie ♥

  1. Soms is het inderdaad al gewoon geworden. Ik denk ook dat heel veel mensen heel veel voor hun medemens doen en dat zouden we wel eens wat meer naar buiten mogen brengen. Er is alleen maar ellende, drama en negativiteit in het nieuws. Laten we er lekker een berg positiviteit tegenaan gooien! X

 5. Ik had dit gemist..
  Maar ik vind het juist enorm goed dat je het deelt hoor. Wat je zegt, zo inspireer je anderen!
  Ik doe niet mee, tenminste niet in de vorm van dat ik het 100 dagen bewust achter elkaar doe. Maar zal wel meer ermee bezig zijn denk ik..
  En wat je zegt, niets mis mee dat je het EN voor jezelf doet EN voor een ander!

  1. Veel dingen doen we ook uit gewoonte al voor anderen en dat is ook heel goed. Ik besefte me net door een andere reactie dat ik ook graag het positieve benadruk. Er is al zoveel ellende in het nieuws. X

 6. Ik weet het niet hoor, het klinkt allemaal heel mooi maar hou je jezelf niet een beetje voor de gek. Je geeft alleen maar en wordt blij door de blijdschap van een ander. Is dit niet iets wat je heel je leven al gedaan hebt, dat pleasen en je misschien ziek gemaakt heeft door altijd de ander op de eerste plaats te zetten ten koste van jezelf. Misschien is het een grotere uitdaging om lief te zijn voor jezelf, door elke dag een keer voor jezelf te kiezen. Geven is immers veel gemakkelijker dan nemen.

  1. Pleasen is iets wat ik heel veel gedaan heb vroeger. Gelukkig is dat nu niet meer de reden achter het waarom ik iets doe voor een ander. Ik doe niet iets voor een ander en daarmee mijzelf tekort. Dat is denk ik het grote verschil met pleasen. Nee, ik hou mezelf niet voor de gek hoor! Ik heb een boek gekocht vorige week, inspiratiekaartjes, lekker me time met een maskertje. Ik ben lief genoeg voor mezelf 🙂

 7. Zolang jouw intentie goed is vind ik dat het gewoon gedeeld moet worden op socialmedia. Mensen kunnen er nog eens wat van leren en inderdaad je bent toch ook heel goed bezig 🙂

 8. Volgens mij is dit inderdaad precies hoe het werkt Marion! Geluk delen met een ander maakt gelukkig. Je zorgt uiteindelijk door dat te doen ook goed voor jouzelf. Dat is ook in meerdere onderzoeken al bewezen. Mooi om te lezen dat jij dat nu ook zelf merkt! 😊

 9. Ik snap wel wat je bedoelt. Misschien voelt ’t voor jou alsof je er ‘teveel’ voor terug krijgt ofzo, en het daarom niet meer als oprechte kindness voelt? Omdat iedereen ’t dan ziet?
  Ik heb even een tijdje bijna geen enkele blog meer gevolgd (te druk gehad met mezelf – ik mis jullie blogs wel!) maar zag ’t wel voorbij komen op instagram. En ik vind het alleen maar mooi. Wat je in deze post omschrijft snap ik wel, maar kwam niet in mij op. Dat komt denk ik omdat ik je heb leren kennen via je blog en weet dat het oprecht is van je. Ik vind het juist mooi dat je het deelt op social media: het is inderdaad heel inspirerend en is véél leuker om te zien dan al het nare nieuws wat al gedeeld wordt.
  Sorry als je mijn berichtje dan ook weer iets te positief vind, haha. Gewoon doen wat goed voelt voor jou: ik vind het in ieder geval leuk en mooi dat je het doet en deelt.

 10. Ik doe ook nog mee. Niet altijd bewust, maar als ik dan terugdenk aan het einde van de dag is er altijd wel iets dat ik gedaan heb voor een ander.
  Maar ik wil er wel nog bewuster mee bezig zijn, zodat ik echt iets voor een ander doe en dan niet alleen de ander maar ook mezelf blijer maak.

 11. Echt een heel mooi stukje! En een heel leuk/goed idee trouwens. Maar ik snap wel wat je ermee bedoelt. Vooral als je het op social media gaat zetten. En dan heb je natuurlijk altijd van die mensen die er commentaar op moeten leveren. Lekker laten gaan!

 12. Gosh, ik heb er serieus nog niet naar gekeken op die manier als jij dit soort dingen deelt. Nu je het zo schrijft snap ik het wel. Herkenbaar ook. Ik vind het enorm moeilijk te schrijven over goede dingen die ik gedaan heb voor een ander, als ik me daar zo blij over voel dat ik het wil delen. Niet omdat ik trots ben op mezelf, maar omdat het zo’n goed moment was. Maar als je het schrijft dan lijkt het inderdaad al gauw over te komen als trots, jezelf een veer in je achterste steken en ermee pronken.

  Wat jij niet weet is dat mensen zoals jij mij de drempel over hebben geholpen om dit soort dingen ook te delen. Omdat het mooi is om te delen en omdat je niet drie mensen blij maakt (kassiere, persoon in kwestie en jezelf), maar ook de mensen waar je het mee deelt. Omdat het mag. Als mensen dit soort dingen delen merk ik weer even op dat de wereld niet helemaal rot is, dat er ook goede mensen bestaan en niet iedereen individualistisch is. Want dat wij denken vanuit onszelf, dat kan niet anders.. maar we kunnen wel denken aan die ander.

  Blogs zoals deze zijn voor mij dan ook waardevol. Als ik het lees dan geeft mij dat een stukje hoop en geloof dat het misschien nog wel goed komt met de mensheid. 🙂

  Ben benieuwd naar je blog met de ‘act of kindness’.. nu snap je waarom 😉

  xx

 13. Je loopt er helemaal niet mee te koop. Ik vind het juist heel leuk om te zien 🙂 Je inspireert mij! Helaas, heb ik nog niet echt wat kunnen vast leggen. Je bent goed zoals je bent 🙂 En ga er lekker mee door ❤

 14. Ik heb vanmorgen iemand voor laten gaan bij de Aldi.Omdat ze alleen een brood had hoor…als ze er ook nog beleg had bij gehad,had ze mooi kunnen wachten.

 15. Mooi om te lezen. En ik snap je gevoel wel, ik denk dat ik dat zelf ook zou hebben. En toch is het nergens voor nodig, ik vind het juist heel inspirerend als mensen zulke dingen delen. Gek eigenlijk hoe dat werkt he, als een ander zo iets doet vinden we dat helemaal niet erg (ik heb tenminste niet de indruk dat jij het zelf als arrogant beschouwd als mensen zoiets delen), maar als we het zelf doen voelt dat opeens wel zo… Misschien heeft het ook een beetje te maken met niet goed trots op jezelf durven zijn? Weet ik niet hoor, ik zeg maar wat vanuit mezelf gerederneerd. Want trots op jezelf zijn mag écht, en dat mag je zeker ook delen 🙂

  1. Gek ja. Ik vind het superleuk om te zien bij anderen en dan inderdaad bij jezelf zou je het het liefst wegstoppen. Trots… Ja, daar zit wel wat in. Dat vind ik toch een moeilijk punt. Voor mezelf al, laat staan om dat naar buiten te brengen. Fijne reactie. Thanks. X

 16. Je zet me echt aan het denken met je artikel. Ik snap je punt en kan me ook heel goed voorstellen dat je jezelf beter gaat voelen door wat voor een ander te doen. Zeker omdat ik me op dit moment gewoon ronduit shitty voel, vraag ik me af of ik dit niet ook eens zou moeten proberen. Het kan zo simpel zijn om je al een beetje beter te voelen, lijkt het…
  Veel liefs

 17. Jij inspireert denk ik ook een hoop mensen Marion! Ik snap het gevoel wel, je wilt niet een verkeerd beeld geven maar wat je ook zegt of doet op social media ieder mens pikt het toch anders op. Ik heb jouw challenge helemaal niet zo opgevat, integendeel, jij zet mij aan het denken over hoe makkelijk het is om een ander blij te maken.

 18. zo herkenbaar… als iemand mij zegt dat ze het goed vinden dat ik die challenge doe roep ik ook als eerste dat ik het ook vooral zelf heel leuk vind. en dat is ook zo! iets doen voor een ander geeft energie… maar dat voelt inderdaad raar. alsof dat niet mag of je het op zn minst moet verantwoorden… zullen we ermee stoppen en gewoon een beetje meegenieten? volgens mij wordt niemand daar slechter van. vooral blijven delen hoor! je zag met je kinderfondsknuffel al wat er gebeurde. je zette andere mensen ook in beweging! jij maakt echt een verschil en daar mag je… nee, daar moet je zelf ook een goed gevoel aan overhouden! X

 19. Wat een geweldig project Marion! Wat je zegt is zeker waar! Een act of kindness geeft mij ook een beter gevoel over mezelf. Wat ik altijd nog het leukste vind is de reactie van de mensen die het ‘ontvangen’. Zo verbaasd! Ik ben er soms verbaasd van dat mensen bijvoorbeeld verbaasd zijn als iemand spontaan hulp aanbied. Alsof dat nooit meer gedaan wordt. Eigenlijk te bizar voor woorden maarja de kleine beginnetjes waar jij en ik af en toe ook mee bezig zijn hopelijk zijn dat voorbeelden voor iedereen en daarom vind ik het super dat je het deelt! Ik zie het totaal niet als opscheppen hoor! Lekker doorgaan meid!

 20. Ik doe met je mee, al dan niet zo actief als jij ermee bezig bent, maar door de kleine gebaren. Dat zet mij weer aan het denken, ben ik vriendelijk genoeg? En dan besef ik weer, wie ik ook alweer ben. Ik ben jou niet en ik hoef jou ook zeker niet te evenaren. Ga zo door, je bent goed bezig! Xoxo

 21. Ik heb een dubbel gevoel bij dit logje, en dat omwille van dezelfde reden als jij dit hebt. Maar dan nog, is dit een reden om het nu ineens niet meer te doen? Het klopt dat zo’n kleine dingen een fijn gevoel geven aan zowel de gever als de krijger. Het feit dat je dit met ons deelt werkt besmettelijk, want stemt ook ons tot nadenken…

 22. Niet mee inzitten, echt niet! Ik begrijp je wel volkomen, zou het ook echt niet fijn vinden. Maar toch bereik je er veel mensen mee op die manier, en kan je zo je challenge laten doorsijpelen 🙂 Dus blijven doen vind ik! 😀

 23. Ik geloof in de oprechtheid van je actie en hoop dat er nog één veer van mij bij kan 🙂

  Wat ik minstens zo mooi vind is dat je vandaag je gedachten en gevoelens uitdaagt en ter discussie stelt. Voor wie doe ik dit eigenlijk? Waarom voelt het zo goed? Moet ik me wat aantrekken van wat anderen er van (zouden kunnen) vinden? Verwacht ik nu iets terug van anderen?

  Dus ja, volgens mij IS het therapeutisch!

  Hou die mix van leuke dingen doen en er over nadenken vast!

 24. Ik geniet elke keer van wat je deelt. Het is toch super mooi wat je doet? Het is zo knap hoe je alles zo goed kunt verwoorden in dit artikel. Door jou foto’s en artikelen ben ik me er ook elke keer van bewust en doe ik net een stapje meer voor de mede mens. Daarvoor wil ik je bedanken.

 25. Ik vind het juist wel heel mooi dat je het op Instagram deelt; dat geeft mij (en ongetwijfeld anderen ook) toch even een goed gevoel en een herinnering om zelf ook lief voor anderen te zijn. Er is ook niks mis met je fijn voelen nadat je iets voor een ander hebt gedaan en dat het je kan helpen is helemaal mooi. Het is ook wel heel herkenbaar, want ik voel mij ook altijd beter als ik iets liefs heb gedaan voor een ander en kan daarna ook beter lief zijn voor mijzelf. Eigenlijk is het wel heel mooi dat dat zo kan werken.

 26. Gewoon mee doorgaan of doen wat jij wilt.
  Ik had vandaag 2 klanten met 1 boodschapje bij de kassa in de supermarkt voor laten gaan terwijl ik veel boodschappen had.
  Ze bedankten me nog erg hartelijk.
  Dat is fijn.
  i

 27. Wat een mooi en inspirerend stuk Marion, hier kunnen we niet genoeg aan herinnerd worden. Wat mij betreft blijf het gewoon met ons delen.

  Warme groet,
  Alice

 28. Mooi artikel!!! Wat geweldig Marion

  En ik deel het niet op social media maar zelfs hele kleine dingen hebben soms al zoveel uitwerking! !

  Ik kijk uit naar je artikel en succes en plezier ermee

 29. Als jij erover schrijft en als ik jouw foto’s langs zie komen op Twitter dan vind ik het geweldig, echt waar Marion. Maar als ik zelf iets voor een ander doe, wat regelmatig gebeurt, dan vind ik het moeilijk om daar iets over te schrijven, waar dan ook. Het is moeilijk uit te leggen, maar het voelt niet goed voor mij. Terwijl je al een aantal keer hebt geprobeerd me ervan te overtuigen dat het anderen zou kunnen inspireren.

 30. Ah ja, herkenbaar gevoel Marion, komt het niet over als jezelf zo goed vinden dat je dat doet.
  Dat vind ik ook lastig voor mezelf dat soort dingen.
  Maar voor een ander niet. Dan heb ik juist respect dat ze dit gewoon delen want er worden zo wél meer mensen blij gemaakt (door het te lezen) en aan het nadenken gezet. Je weet nooit wie dit leest en geïnspireerd wordt door jouw voorbeeld.

 31. Hey, ik dacht dat ik hier gisteren een reactie had achtergelaten. Anyway: ik herken het punt wat je schrijft m.b.t. het te koop lopen met je liefdadigheid. Voor #GMNG deel ik ook redelijk vaak iets op social media/mijn blog. Daarmee wil ik helemaal niet dat mensen denken: oh wat een geweldig mens is dat! Ik wil juist dat mensen denken: leuk idee, ik doe mee! Zodat de wereld uiteindelijk gewoon wat leuker wordt. 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.