Ongeschoren naar de sauna

sauna

Gisteren schreef ik dit bericht. Het kwam uit mijn tenen. Tering zeg, wat was ik even helemaal klaar met alles. Ik voelde me echt waardeloos. Dan ook nog die kou en die regen. Bah. Bah. Tja, wat doe je dan? Dan trek je de stoute schoenen aan en daag je jezelf uit.

Onlangs schreef ik een artikel over het feit dat ik mijn benen niet meer mag scheren. Het was nogal wat, want het werd direct één van mijn best gelezen artikelen ooit. Ik hakte diezelfde dag nog de knoop door: Ik zou de volgende keer met ongeschoren benen de sauna ingaan. Om mijn woorden kracht bij te zetten bestelde ik direct een zeer voordelige entree voor een sauna hier in de buurt. Deze entree was geldig tot en met maart 2016. Voor die tijd moest dat toch wel lukken. Gisteren was het al zover. Met behaarde benen stapte ik vol goede moed het saunacomplex binnen. Het was echter niet alleen mijn angst om met ongeschoren benen naar binnen te gaan, deze sauna kent ook geen badkledingdagen. Ik ging dus ook nog eens voor het eerst naakt naar een sauna.

Ik had gehoopt dat ik wellicht de enige zou zijn die die dag het plan had opgevat om een dagje naar de sauna te gaan, maar jullie raden het al; dat was niet het geval. Zoals volgens mij iedereen dat doet die voor het eerst naakt een sauna bezoekt, ging ik met handdoek om bij het voetenbad zitten. Even de sfeer proeven. Ik had het binnen 2 minuten al gezien. Niet moeilijk doen, Marion. Hop, lekker naar buiten dat bubbelbad in. Ik kreeg meteen de vuurdoop, want bij het bubbelbad was geen gelegenheid om je handdoek en badjas op te hangen. Deze moest ik bij het zwembad ophangen en vervolgens moest ik he-le-maal teruglopen naar het bubbelbad. Ik gooide mijn handdoek op een haakje, trok mijn badjas uit en liep wonder boven wonder zonder enkel gevoel van gêne of schaamte langs het zwembad, de trap op én weer af het bubbelbad in. Ik liet me in het warme water zakken en drukte op het knopje voor de bubbels.

Ik sloot mijn ogen en genoot van het warme water en de koude lucht. Niet veel later kreeg ik gezelschap van twee dames. Ik keek eens wat om me heen en vroeg me af waarom ik dit niet eerder had gedaan. Badkleding zit niet alleen ongemakkelijk in een sauna, het is voor mij ook nog eens heel erg pijnlijk. Ergens had ik verwacht dat ik me heel erg zou schamen voor mijn lichaam, maar het tegenovergestelde was waar. Ik voelde me veel meer op mijn gemak dan de vorige keer toen ik wel badkleding droeg. Niemand droeg namelijk badkleding. We waren allemaal naakt. We waren allemaal even kwetsbaar.

Ik genoot in het bubbelbad, ging kort een sauna in, zwom een minuut of 20 in het zwembad en ging daarna lekker relaxen in de rustruimte. Ik las een stuk in mijn meegebrachte boek en om 12:00 uur ging ik lunchen. Ik bestelde een kannetje water en een panini met kaas en ananas. De tijd ging best langzaam en daarom vroeg ik of er nog een gezichtsbehandeling mogelijk was. Dat kon direct na de lunch om 13:30 uur. De gezichtsbehandelingen waren in de aanbieding en ik kreeg een korting van 33%. Mooi meegenomen. De behandeling bestond uit een uitgebreide en intensieve reiniging van het gezicht, hals en decolleté met aansluitend een heerlijke massage. Als afsluiter werd er een voedende crème aangebracht die ik even een kwartiertje moest laten intrekken. Het was een half uur puur genieten.

De ellende met een dysthyme stoornis is helaas dat zodra het moment voorbij is je weer die keiharde klap in je gezicht krijgt. Waar ik normaal uren, soms dagen kan nagenieten van een dagje wellness blijft het hier bij het fijne moment zelf. Daarna is het alsof het nooit gebeurt is. Dat is en blijft een zware dobber. Gelukkig weet ik dat dit tijdelijk is, dat er straks weer een betere periode aankomt en dat is waar ik me aan vasthoud. Ik kan het me niet veroorloven om het somber in te gaan zien. Dat doe ik dus ook niet. Oh ja, en die ongeschoren benen? Daar heb ik de hele dag niet meer aan gedacht. Ik vermoed dat niemand het gezien heeft. En zowel? Dan wel. ♥

53 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Channah schreef:

  Ik heb je net ontdekt, wat schrijf jij lekker zeg! En ik ben altijd heel erg van ‘schijt aan de rest’, al snap ik dat dit voor heel veel mensen heel moeilijk is (inclusief mijzelf af en toe). Ik denk dat niemand jouw ongeschoren benen zag, en als ze het al zagen, dachten ze er waarsch. een seconde of 2 aan, waarna ze het alweer vergeten waren. Als jij weet dat je een puistje hebt, dan denk je dat iedereen er naar kijkt, puur omdat JIJ weet dat ‘ie er zit. Maar mensen kijken daar 9/10 keer niet eens naar. Ze kijken naar jou. Niet naar je puistje. Of ongeschoren benen. Jou. Ik hoop dat je in de toekomst wat langer en meer kan genieten van dit soort momenten!

 2. Desi schreef:

  Wat goed dat je dit hebt gedaan! Je bent echt zo sterk en dapper 🙂

 3. Emily schreef:

  Wat goed van je! Het klinkt echt ontzettend fijn en ontspannen. Ik hoop dat ik het ook ooit zal durven.

 4. Kris10 schreef:

  Wat goed dat je er op het moment zelf toch al voluit van kon genieten. Het moment vasthouden lukt later vast wel weer.

 5. Anita | Mindjoy schreef:

  Wat ontzettend gaaf dat je het gedaan hebt! Poeh naakt is niet aan mij besteed hoor, ik zoek ook altijd juist de badkleding dagen op.

 6. zomersproetje84 schreef:

  Heerlijk. Zeker voor herhaling vatbaar dus!!Knap! Jammer dat je het fijne gevoel niet lang vast kan houden. Maar inderdaad dan zo mindfull mogelijk zijn op het moment zelf. Ik ben een keer in mijn eentje geweest en vond het ook erg fijn. Het naakt zijn is geen (nou ja niet zo’n groot) probleem maar ergens drempel om alleen te gaan. Misschien dat ik straks ‘bang’ zal zijn dat ze naar mijn littekens (voor mijn gevoel zie je ze kei goed) van de operatie kijken. Pfff die irritante onzekerheid ook he. Ik ga de aanbiedingen ook in de gaten houden en zelf een dag plannen ergens…ooit…uuuuuh hihi. Dikke kus!

 7. Ben schreef:

  Geweldig Marion. Weer een nieuwe stap! En nog lekker ook. En nog een tip: je valt meer op als je een handdoek op één of andere manier spastisch omdoet om zogenaamd te verbergen dan dat je daar naakt rondloopt.
  En die harige benen? Nou en?

 8. Nicetobeout schreef:

  Dapper! Ik zou het zelf niet durven zo bloot tussen vreemde andere blote mensen. Maar kan me ergens ook wel voorstellen dat als je het eenmaal doet zoals jij gedaan hebt je de schaamte snel voorbij bent.

 9. Inge schreef:

  Wat goed van je! Super! Ik hou al niet van de sauna, laat staan een verplicht-naakt sauna. Petje af hoor Marion!

 10. lievervoordelig schreef:

  Ik ben met recht trots op je Marion 🙂
  Alleen jammer dat je er niet echt van kunt nagenieten. Maar van die gezichtsbehandeling misschien toch wel?

  1. Marion schreef:

   Nou nee, ook niet echt. Dat is echt jammer. Ach, reden te meer om snel nog een keer te gaan. 😉

 11. Sabine schreef:

  YES! Dat heb je toch maar zomaar even geflikt meid! Ik zit dit gewoon met trots te lezen! Je bent een voorbeeld voor velen. En ook nog fijn te horen dat je zo genoten hebt van het moment : D

 12. IngridMoorenBlogs schreef:

  Petje af hoor!En dan ook nog in je blote kont 😉

  1. Marion schreef:

   Ja! Het moet niet gekker worden!

 13. Sammie schreef:

  Goed dat je bent gegaan! En heerlijk dat je je zo op je gemak voelde! Ik zou het echt niet durven in mijn blote kont 🙂 Gelukkig heb ik helemaal niks met de sauna dus hoeft het ook niet 🙂

 14. BySilke schreef:

  Supergoed zeg! Je hebt het getrotseerd, en op welke manier ook?! Ik weet niet goed hoe ik zou reageren in zo’n situatie.. Ergens zou ik de hele tijd blijven zitten tot iedereen weg is, denk ik. Hoewel, zoals je zegt: iedereen is even kwetsbaar. En hoeveel vrouwen laten hun beenhaar staan?! Echt nog veel hoor, denk ik soms. Zeker in zulke koude tijden, haha 😉 Wel super dat je het durfde 😀

 15. Elise schreef:

  Yeaahh hair don’t care ♡

 16. dansenindestorm schreef:

  Heel mooi geschreven! En nog mooier dat de dag zo goed is gegaan! Topper. 🙂

 17. Berte schreef:

  Woehoe Marion!!!! Ik herken de Sauna in Lunteren! Ga nooit meer naar een badkledingdag meid! Niks lekkerders dan in je Eva kostuum rondlopen! En het grootste deel is toch 60+, met bibber billen wat daar rondloopt 😉 Na je bericht over het benen scheren had ik mezelf uitgedaagd hoe lang ik het volhield om mijn eigen benen niet te scheren. Uit principe. Toen ik je bericht las was het geloof ik al een week geleden en ik heb het nog twee weken extra uitgehouden. Niemand die er ook maar iets van gezegd heeft of een blik geworpen had. Ik had het nog aan Mark gevraagd en die vroeg zich al af waarom ik überhaupt mijn benen scheer… oke. Waarom ik het uiteindelijk afgelopen maandag toch deed? Omdat ik een massage had geboekt hier in de spa. Ik kon het toch niet helemaal aan om de masseuse mijn behaarde benen te laten masseren. Maar buiten dat geen moment last van gehad. Dus nu ik voorlopig geen massages heb staan ga ik nog maar eens kijken hoe lang ik het nu kan laten.

  1. Marion schreef:

   Bibber billen! Die hou ik erin! 😀 Oeh lekker dat jullie daar ook een spa hebben. Zou ik elke week naar toe gaan als ik jou was. Oh nee, want dan moet je weer iedere week je benen scheren 😉

   1. Berte schreef:

    Vind mijn portemonnee ook niet leuk denk ik.. haha

 18. Ik ben serieus zo trots op je! Toen ik de titel van je blog in m’n mailbox zag binnenkomen toen had ik al de gedachte ‘she did it!’. Wauw.
  & meer dan dat. Je hebt je kunnen ontspannen in je blote niks.

  Zelf was de eerste keer naaktsauna ook best een drempel. Ik was samen met iemand die mij gedurende dag heeft laten zien dat het heel normaal was. De sauna heeft mij echt veel geleerd, minder preuts en minder krampachtig. Vind het fijn dat jij dat ook hebt kunnen ervaren.

  Het is jammer dat je daarna dan zo’n klap weer even in je gezicht krijgt. Maar goed, die dag heb je gehad en dat neemt niemand je meer af!

  xx

 19. kim schreef:

  Super, Marion! En je hebt gelijk: iedereen is daar kwetsbaar. Fijn dat het zo genieten was daar 🙂

 20. loenaaraya schreef:

  Geweldige ervaring! Niets is zo lekker als in je blote poekeltje ronddobberen! Opvallend vind ik altijd dat het naaktzijn al snel van je afglijdt, alsof je gewoon niet meer merkt dat je geen kleding meer aan hebt. En veel minder problemen als de zwemkleding dragers, want draag je wel een bikini van dit seizoen? Goed bezig hoor!

 21. Ik herinner me nog mijn eerste keer sauna, ondertussen al bijna dertig jaar geleden. De eerste keer dat de handdoek of de kamerjas van je afglijdt sterf je ter plekke, maar ééns dat je merkt dat niemand je zelfs maar aankijkt is het ongelooflijk genieten van de saunasessies, het zwemmen, het…
  Fijn dat je het (eindelijk) ook hebt ontdekt. Hopelijk komt er een moment waarop je ook kunt na-genieten. Een groot voordeel dat ik zelf ervaar is dat ik door dat saunabezoek veel minder verkoudheden heb dan vroeger, en dat enkel door één keer per maand een bezoekje aan zo’n complex te brengen.

 22. Heel erg veel respect voor jou dat je dit gewoon hebt gedaan. Ik durf niet naar de sauna.

 23. Taallent schreef:

  Ik heb helemaal niks met de sauna, maar hè, wat zou het? Dit verhaal is wel dapper zeg! Respect.

 24. Marielle schreef:

  Ik heb met open mond zitten lezen, Marion…wat mooi dat je dit gedaan hebt!! Die ongeschoren benen maar vooral, een dagje voor jezelf, jezelf verwennen, geen badkleding aan, geen schaamte!

  Geweldig en ik gun het je zo dat je tzt weer dagen kan nagenieten van dit soort dingen!

  Net als Taallent zeg ik: respect!

  Fijn weekend!

  Lieve groetjes

 25. joorloveswriting schreef:

  Wat goed zeg meid!!!:) dat je toch bent gegaan!

 26. Katrien schreef:

  Wohow je houdt wel van een uitdaging. Deze week heb je zo veel ondernomen. Super voor je!!
  Ik vind naaktsauna’s zalig. De eerste keer was ik ook heel gestresst maar die stress viel zo goed als onmiddellijk weg want het is zoals je schrijft: iedereen loopt er even kwetsbaar bij. Vind ik een fijne gewaarwording. En naakt zwemmen vind ik top! Marion, ik wens je nog veel meer saunagenot. Door je artikel heb ik nu ook ontzettend veel zin in een dagje sauna. Lekker relax, puffen en zweten, wegdommelen en ook een boek bij de hand. Oh ik zie het al helemaal zitten ;-). Mijn agenda er even bijpakken

  1. Marion schreef:

   Ja, doen! Lekker genieten. X

 27. beaunino schreef:

  Hartstikke knap van je. Ik heb ook wel weer zin om een keertje te gaan. Goed idee!!

 28. debby schreef:

  Wauw wat goed van je zeg! Sauna och daar heb ik ook wel weer zin in

 29. Simplynspecial schreef:

  Yay wat goed dat je het gewoon gedaan hebt, you go girl! Sauna doe ik eigenlijk, voel me niet zo op mijn gemak naakt. Ik denk dat ik echt kan genieteb, maar iets houdt me tegen hihi.

 30. Morgaine schreef:

  ~stilte~

  ~open mond tijdens het lezen~

  ~grote ogen~

  ~zit ik wel op het goede blog?~

  ~scrolt nog even naar boven, ja ik zit bij Marion~

  ~Nee!~

  Marion…. WAY TO GO!!!!!!

  ❤ ❤ ❤

 31. Dina schreef:

  YESSS wat heerlijk om te lezen dat je je zo goed voelde tijdens het saunabezoek!

 32. Kim schreef:

  Wat fijn dat dit zo goed voelde! Misschien de vriend ook een cursus massage laten doen? Haha grapje ;).

  Wel rot voor je dat je er niet lang van kan genieten. Gelukkig pakt niemand dut fijne moment je nog af.

 33. chris landzaat schreef:

  Ik heb net voor het eerst je blog gevonden. Ik vind het ontzettend dapper van je, dat je het toch aan durft om naar de sauna te gaan. Ik weet niet of ik dat wel zou durven. Dat schoonheidsideaal word je aan alle kanten zo enorm opgelegd. Het eigenlijk idioot dat we ons leven daar zo door laten bepalen.

  1. Marion schreef:

   Dat hele schoonheidsideaal heeft mijn leven verpest al van kleins af aan. Het voelt heerlijk om daar nu even lekker tegenaan te schoppen en die vrijheid te voelen. Bedankt voor je reactie. 🙂

 34. twinkelbella schreef:

  Stoer Marion! En herkenbaar dat als een moment voorbij is er direct een klap in het gezicht komt. Maar je hebt het allemaal
  maar mooi even gedaan! ❤

 35. Nesrin schreef:

  You are my hero! Hier heb ik de ballen dus echt niet voor.

 36. Carlijn schreef:

  Marion, je bent een held!

 37. simplyme_tineke schreef:

  Wat fijn dat je hebt kunnen genieten van de sauna. En vooral dat je alle zorgen voor even hebt kunnen laten varen en gewoon voor het genieten van het moment bent gegaan. Goed bezig!!

 38. bentenge schreef:

  Kijk, ik vind dat nu eens top. Dank je wel voor het delen !

 39. Madeleine schreef:

  Whooooooooohooooooooo you go girl! 😊💪🏽

 40. Villasappho schreef:

  Geweldig! Dat je uberhaupt naar de sauna gaat al trouwens!

 41. Lena schreef:

  Wat fijn Marion, voortaan geen badkleding dagen meer voor jou! Ik herken dat gevoel heel erg, dat het er niet toe doet in de sauna. Ik kan het niet echt uitleggen, maar de sauna is juist een van de plekken waar ik mij vrij voel en onverschillig van wat mensen misschien over mij zeggen. Terwijl ik dat nooit heb als ik in badpak of in kleding rondloop. Raar hè?!

 42. antoon schreef:

  Hmm nagenieten, daar zeg je me wat. Daar doe ik al jaren niet bewust meer aan. Altijd door. Te alert op… Ja waarop eigenlijk?
  Maar ook geen teleurstelling meer omdat ik het niet meer heb. Ik denk er nooit over na. Maar nu je het zegt, het zou weer eens fijn zijn na te genieten. Het is niet te begrijpen wat dat is, begrijp je, dat nagenieten. Waarom geniet je na als je het op het moment niet beleeft? Probeer dat maar is uit te leggen. Maar aan wie moet het uitgelegd worden? Wie ordineert die zware taak? Ik weet het niet maar het is een verslaving. Verslavingen zijn veiligheden en het huidige menstype wil veel opgeven ten behoeve van veiligheid. Tot ons mens-zijn, tot onze heelheid er aan toe. We leven in luchtkastelen, alleen, wachtend op… Godot. Mensen met luchtkasteel type A zoeken mensen met luchtkasteel type A, we voelen ons even opgebeurd en gaan weer door. Maar wanneer vallen we weer op aarde, in de modder, in het bloed, in het zweet. Want als Godot ergens te vinden is dan is het daar. Hangend aan een vervloekt hout. Ja, wij zijn Hem en Hij is ons als we ons kasteel durven te verlaten, de zelfpijniging. Als ik mijn kasteel van de uitleg weet te verlaten, in
  de modder is mijn uitleg en
  mysterie. Godot zal mij redden in de pijn en niet er buiten. Dat dat mijn kleine grote verhaal mag worden.

 43. Sheila schreef:

  Wat stoer dat je bent gegaan en dan ook nog meteen naakt! Fijn dat het bevallen is en wat jammer dat je er niet van kon nagenieten. Maar desondanks denk ik dat het wel voor herhaling vatbaar is?

 44. Flavie schreef:

  2 jaar geleden zaten we ook in ons blootje in de sauna in Oostenrijk… vond het toch maar raar… geen idee of ik dit ooit nog zal doen.
  Toen ik donderdag mijn korte sportbroek aantrok, viel mij in dat het geleden is van een warme zomerdag (!!!) dat ik mijn benen nog eens geschoren had… en ik heb het haar laten staan… je moet al goed kijken en dan nog… het zijn mijn benen hé 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.