€ 500,- per maand minder: Update #3

IMG_20150821_112056

Tegen beter weten in heb ik net zitten zoeken naar mijn financiële update van de maand september. Ik zeg tegen beter weten in, omdat ik dondersgoed weet dat ik die niet geschreven heb. Ik heb de afgelopen anderhalve maand namelijk even helemaal niet op het geld gelet. Ik had teveel andere dingen aan mijn hoofd en daarnaast werkte mijn lichaam ook niet mee. Vandaag toch even een korte update.

Mijn laatste financiële update dateert alweer van 22 augustus. Eind september kwam er dus niets online. Wat ik al zei, ik kon het er even niet bij hebben en heb bewust niet teveel op het geld gelet. Die luxe heb ik. Ik schreef het al eerder; ik heb geld achter de hand waardoor ik iedere maand zo’n € 100,- speling heb. De ene maand vind ik het heerlijk om zuinig aan te doen, kan ik er echt een sport van maken, terwijl ik de andere maand juist de behoefte voel om de vrijheid te pakken en dat extra geld in te zetten. Hoe kom ik aan dat extra geld? Dat is mijn vakantiegeld. Dat gaat direct naar de spaarrekening en aangezien we niet op vakantie gaan, blijft dat daar ook staan tot de momenten waarop ik het nodig heb.

Nodig hebben kan je op twee manieren opvatten. Als er iets in huis kapot gaat (koelkast, wasmachine, lamp, oven, magnetron, etc.) dan moet dat vervangen worden. Dat is de meest voor de hand liggende reden waarom ik mijn spaargeld aanbreek. De andere reden van nodig hebben is als ik het mentaal even niet trek om op de centen te letten. Als ik veel aan mijn hoofd heb, zoals nu met therapie en dagbesteding, dan geef ik mezelf de ruimte om wat meer uit te geven. Als ik dan een middagje met mijn nichtje de stad inga kan ik zonder op de prijs te letten iets voor haar kopen. Als ik mezelf een bezoekje aan de kapper gun, dan wil ik niet letten op de prijs van de behandeling. Door lichamelijke omstandigheden kan ik erg weinig en dan zijn dit de momenten waarop ik echt even kan ontspannen. Soms pak ik die momenten in de natuur, soms pak ik ze op deze manier.

Afgelopen maand opende ik een nieuwe bankrekening. Ik zit van kinds af aan al bij de Rabobank. Dat is al zo ontzettend lang dat ik vroeger één keer in de zoveel tijd met mijn kunststof spaarvarkentje naar de bank in ons dorp ging en daar vol spanning mijn spaarvarken afgaf aan de mevrouw achter de balie. Die maakte met een sleuteltje het varken aan de onderkant open en gooide mijn geld in een bak. Het mooiste was altijd als er een briefje in zat. Die ging namelijk in een koker en die koker ging in een soort buis. Je zag de koker met mijn briefje van 5 gulden dan door de buis naar boven vliegen. Ik had geen idee waar mijn geld naartoe ging, maar ja, het was de bank. Die vertrouwde je natuurlijk volledig. Het bedrag werd geteld en met de hand bijgeschreven in mijn spaarbankboekje. De goede oude tijd. Haha, ik dwaal helemaal af. Even bij de les blijven.

Na zo’n 35 jaar ben ik dus weg bij de Rabobank. Waarom? In 2012 kwam de Rabobank al negatief in het nieuws, omdat zij samen met andere Nederlandse banken miljoenen zouden investeren in een plofkippenfabriek in de Oekraïne. Afgelopen maand kwam ditzelfde verhaal wéér in het nieuws. Er is nog steeds niets verandert. Waar we in Nederland keihard vechten voor voedselveiligheid en dierenwelzijn, helpt de Rabobank de concurrent in het buitenland in het zadel (als je het hele artikel over deze kwestie wilt lezen, klik dan hier). Dat schiet toch niet op op die manier! Voor mij was het reden genoeg om nu echt de knoop door te hakken en naar een andere bank te gaan. Ik koos voor Triodos. Een bank die staat voor duurzaamheid en die alleen zaken doet met organisaties die een gezond milieu en een gezonde natuur ondersteunen. Dat voelt voor mij een stuk beter.

Ik begin dus met een schone lei wat mijn bankzaken betreft. Een mooi moment om de financiële updates weer op te pakken. Volgende week donderdag of vrijdag volgt update nummer 4 met daarin de huidige vaste lasten, de uitgaves van afgelopen maand en hoe ik van plan ben de bezuinigingen weer op te gaan pakken. Voor nu wens ik jullie allemaal een heel fijn weekend. ♥

29 gedachten over “€ 500,- per maand minder: Update #3

 1. Ik vind het zo leuk hoe je vertelt over het brengen van jouw spaarvarkentje bij de bank vroeger. Ik kan mij ook nog goed herinneren dat ik een rekening mocht openen en dat ik samen met mijn vader naar de bank ging. Alles ging toen nog via de bank zelf, in plaats van via internet. Ik vond het ook altijd ontzettend spannend om mijn geld bij de bank te brengen. Al snel werd daarna alles gedigitaliseerd en kon ik zelf heel makkelijk mijn geld storten. Wat fijn dat je nu bij een andere bank bent trouwens, ik kan me goed voorstellen dat je daar een beter gevoel bij hebt!

  1. Ik zit er nog middenin. Het aanvragen ging heel erg makkelijk. Daarnaast maak ik gebruik van een overstapservice. Dat betekend dat de bank voor mij alles gaat regelen wat betreft automatische betalingen en zo. Tenminste, als ik het goed begrepen heb. Omdat het gisteren pas ingegaan is weet ik nog niet precies waar ik allemaal tegenaan ga lopen, maar er zijn al meer mensen die mij gevraagd hebben hoe dat allemaal gaat. Ik wil er dus volgende maand een uitgebreid artikel over schrijven!

 2. Wat leuk dat je hierover schrijft. Het zet mij wel aan het denken… Ik zou ook een hoop kunnen besparen en heb best veel hoge vaste lasten. Misschien dat ik ook eens goed naar mijn uitgaven moet kijken!
  Liefs

 3. Leuk hoe je dat schrijft over geld. Mijn oma was (en nu nog steeds op 80 jarige leeftijd) wc juffrouw. Dan had ze altijd heel veel kleingeld. Dat telde we dan samen en daarna gingen we naar de bank en dan ging dat inderdaad in zo’n groot apparaat. Hele leuke herinneringen heb ik daaraan.

 4. Wat jij doet met je vakantiegeld doe ik ook elk jaar, maar meestal heb ik al een hele lijst met wachtende zaken liggen die gewoon vervangen moeten worden, afgelopen jaar was dat mijn fiets, pffffffff hahaha maar… hij is weer helemaal top! En mensen vergeten vaak dat een fiets ook zo nu en dan even helemaal nagekeken moet worden en zaken vervangen moeten worden, net als bij een auto 😉 Dit jaar was mijn vakantiegeld dus eigenlijk praktisch binnen een week al besteed, hopelijk doe ik er volgend jaar iets langer mee of kan ik eindelijk even de schuld aflossen in the end… Ik wacht nu nog even op de belastingdienst om mijn gemeentelijke toeslagen in te kunnen dienen, als dat rond komt… dan ben ik er al bijna!

  X

 5. KIjk, zelfs als Belg zit ik sinds een paar jaar bij de online versie van Rabodinges. Misschien moet ik toch maar eens een duurzamer alternatief als Triodos bekijken. Dank je wel voor de bewustwording.

 6. Dat overstappen, fijn dat die service er is!

  Dat van het varkentje herken ik zo!!! En dan ook nog een cadeautje uitkiezen, dat was in de herfstvakantie tijdens de spaarweek!

  haha ik heb ooit mijn spreekbeurt over de bank gehouden en toen gingen we erheen en werd er een briefje in de buizenpost gedaan en mochten we in de kluis, er ging 1 kluisje open en……er zat voor ons allemaal een snoepje in..haha

  Succes met je financiële situatie!

 7. Leuk verhaal! Dat van de Rabobank wist ik helemaal niet! Ik zit ook al jaren daar en ben tevreden met de service. Ik ga dat artikel eens lezen. Voor mij zou het wel makkelijker zijn om over te stappen denk ik, want ik heb geen afschrijvingen meer. Ben benieuwd naar je stuk daarover!

  1. Ik ben ook altijd enorm tevreden geweest over de Rabo. Daarom ben ik er ook al die tijd gebleven, zelfs toen ik dit verhaal drie jaar geleden las. Maar ja, nu er nog steeds niets is verandert…. Tot nu toe heb ik alleen mijn werk en de belastingdienst mijn nieuwe nummer doorgeven. Twee mailtjes, that’s it. Maar mij kennende ben ik de helft vergeten. 😀

 8. Die koker met buis herinner ik me ook nog! Ik zit ook al vanaf mijn kindertijd bij de Rabobank. Maar wat je schrijft vind ik ook wel een reden om over te stappen. Ik zie alleen op tegen het gedoe van zo’n overstap. Ik ben toch al niet zo’n held als het om administratieve zaken gaat.

 9. Hè bah. Ik zit zelf ook als sinds mijn kleine spaarvarkentje bij de Rabobank. Dan voelt dit wel even naar. Fijn dat ik het weet, misschien maak ook wel een overstap binnenkort. Maar nu niet, dat kan ik er echt niet bij hebben.
  Succes met het weer oppakken! En heel goed dat je het even loslaat als je dat nodig hebt 🙂
  Liefs, Sofie ♥

 10. Dat van dat spaarvarkentje kan ik me ook nog herinneren Marion 🙂

  Wij zijn nog nooit overgestapt van bank. Jarenlang zaten we min of meer verplicht vast aan de bank die we nog steeds hebben door de werkgever van mijn man. Ik ga jouw ervaring op dit gebied met belangstelling volgen.

 11. Leuk dat je je dat nog zo goed herinnert, over dat spaarvarkentje. Zoiets herinner ik me absoluut niet haha. Ik ben benieuwd hoe je het verder hebt gedaan de laatste maanden.

 12. Ik blijf voorlopig juist nog bij de Rabobank. 1 van de weinige banken die tegen het contactloos pinnen is. Waar ik het mee eens ben. Verdomd gevaarlijk! Ik vind dat elke bank zn voor en tegens heeft… en om nu dan maar weg te gaan. Nope. Ken ook veel nadelen van andere banken… dus ik vind dat t weinig nut heeft. En ik wil wel bij een ‘grote’ bank blijven.

 13. Haha ik ging vroeger ook altijd met mijn spaarpot naar de bank en dan was ik heel trots op wat ik gespaard had. Ik schrik trouwens wel een beetje van dat bericht over de Rabobank, daar sta ik eigenlijk helemaal niet achter, maar ik ben verder wel heel tevreden en vind het dan weer eng om over te stappen, omdat je niet weet of een andere bank ook zo is.

 14. Goed dat je zo bewust kijkt naar wat een bank precies “achter de schermen” doet. Heb zelf ook gemerkt dat overstappen een kleine moeite is, maar het valt me op dat er maar zo weinig écht openbaar is over dergelijke zaken, dat je nog best even moet Google-en naar een interessante (duurzame) bank.

 15. Ik zit ook al een tijdje te twijfelen over het weggaan bij de Rabobank. Onder andere om de reden die jij geeft. Net als jij ben ik van kinds af aan al klant bij de Rabo en bracht ik mijn spaarkoe naar de bank. Dat zal ik nooit meer vergeten. Leven met 500 euro per maand minder. Dat is me nogal niet wat. Ik vind het knap dat je er zo bewust mee omgaat, al ben je het deze maand een klein beetje vergeten. Een goede manier om mijn financiën bij te houden heb ik nog niet gevonden. Een excel bestandje dat ik heb aangemaakt helpt me wel in de goede richting. Mijn vriendje en ik leven ook van een heel klein budgetje en dat zorgt ervoor dat we erg creatief moeten zijn in onze uitgaven.

 16. Toen ik jong was vond ik die buis die door de bank heen vloog ook altijd heel boeiend 🙂 Ik zit zelf ook bij de Rabobank en ben zo ontzettend tevreden over hun service en mobiele app enz. Ik zal dus niet zo snel overstappen.

 17. Wow ik ben echt niet op de hoogte zeg! Ik zit zelf ook al mijn hele leven bij de Rabo. Vond de service altijd super goed – ook nu ik starter ben – en ben daarom gebleven. Wist niet (misschien naïef) dat ze zo slecht in het nieuws waren. Overstappen vind ik echter ook nog wat eng. Vooral omdat ik nu ook zakelijk een rekening heb en daar m.b.t. overstappen veel bij komt kijken. Wat ik nu dan ook met deze informatie wil doen, ik heb even geen idee. Ik laat het maar even bezinken denk ik.

  1. Weet je, Kim, dan zou ik echt lekker bij de Rabobank blijven. Ik heb ook echt heel lang nagedacht hoor over overstappen. Ik ben altijd zo ontzettend tevreden over de service daar. Toen ik overstapte en ik zei dit op Twitter namen ze zelfs de moeite om te reageren, terwijl ik de reden erbij had gezet. Kijk, dat vind ik dan ook wel tof. Ze gaan wel het gesprek met je aan. Verder ben ik gewoon heel erg anti-plofkip. Zo weiger ik zelfs scharrelei te eten en vind ik zelfs vrije uitloopeieren niet goed genoeg. Ik eet echt alleen bio-eitjes van kippen die vrij leven. Ik ben daar gewoon heel strikt en dat dat juist de Rabo investeert in een plofkippenfabriek. Tsja…. dan raak je mij net diep in het hart. Ik denk dat geen enkel groot bedrijf heilig is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.