I Found Myself! (just kidding)

kop2

Het artikel van vanochtend en de reacties die daarop binnenkwamen riepen nogal wat vragen bij me op. Ik ben de hele ochtend al aan het lezen en zoeken en ik moest dit even voor mezelf op een rijtje zetten, anders ben ik het morgen allemaal weer kwijt. Here we go.

Emoties
Er zijn vier basisemoties: vreugde, verdriet, angst, woede. Daar is in de psychologie een ezelsbruggetje voor, namelijk de vier B-‘s: blij, bedroefd, bang, boos. Daarnaast zijn er nog vele andere emoties zoals bewondering, jaloezie, afgunst, hoop, wanhoop, haat, liefde, schaamte, trots, etc.

Gevoel
Gevoel is eigenlijk hetzelfde als emotie. Wat is het verschil? Gevoel kan je er gewoon laten zijn, maar een emotie is een soort waarschuwingssignaal. Daar moet je iets mee doen.

Stemming
Het synoniem voor stemming is gemoedstoestand. Wikipedia zegt daarover het volgende:
Een gemoedstoestand of stemming is de affectieve modus die iemand gedurende een bepaalde tijd heeft en die bestaat uit één enkele overwegende emotie of een combinatie van emoties. De stemming van een persoon kan positief zijn (vrolijk of uitgelaten), maar ook negatief (verdrietig of wanhopig). Bovendien kunnen allerhande combinaties ontstaan: iemand kan bijvoorbeeld tegelijkertijd angst en nieuwsgierigheid voor iets nieuws voelen.

Normaal gesproken past de gemoedstoestand zich aan externe omstandigheden of gebeurtenissen aan. 

Als de stemmingen van een persoon niet aansluiten bij de omstandigheden of te hevig zijn, kunnen moeilijkheden ontstaan in het sociale verkeer. Mogelijk is er dan sprake van een stemmingsstoornis. De bekendste hiervan zijn klinische depressie en bipolaire stoornissen. Ook bij angststoornissen kan sprake zijn van een verstoorde gemoedstoestand.

Zoals ik vanochtend al schreef past mijn stemming zich dus helemaal niet aan aan externe omstandigheden of gebeurtenissen. Je stemming of gemoedstoestand bestaat normaliter uit één of meerdere emoties. Als je je emoties echter niet toont of uit de weg gaat, dan is het dus eigenlijk heel logisch dat je stemming blijft zoals die ’s ochtends was toen je wakker werd.

Voor mij verheldert dit een heleboel. Het verandert geen flikker aan de zaak, ik zal hoe dan ook met mijn emoties aan de slag moeten, maar nu begrijp ik wel veel beter hoe het werkt. ♥

42 reacties Voeg uw reactie toe

 1. IngridMoorenBlogs schreef:

  Ik moet dit even een paar keer lezen hoor.Mijn stemming geef ik inmiddels een 1.

  1. IngridMoorenBlogs schreef:

   maar ik ben best vrolijk hoor…..

 2. IngridMoorenBlogs schreef:

  Is onzekerheid een stemming?

  1. IngridMoorenBlogs schreef:

   en minderwaardigheidscomplex

   1. Marion schreef:

    Nee, dat is een complex. Te ingewikkeld.

    1. IngridMoorenBlogs schreef:

     Oke…dat hebben wij denk ik?Ik in ieder geval wel….

    2. IngridMoorenBlogs schreef:

     Ik geloof dat ik mezelf nu ook even kwijt ben…..

  2. Marion schreef:

   Ik denk dat dat een gevoel is waar de emotie angst onder is.

 3. zomersproetje84 schreef:

  Dankjewel! Verklaard een hoop. Bij mij is het wisselend soms lijk ik geen emotie te hebben/te tonen soms is het een grote wirwar van verschillenden. Vermoeiend. Fijn dat je voor je zelf er meer inzicht in hebt gecreëerd. Dan kun je er inderdaad beter mee aan de slag.

 4. Morgaine schreef:

  Ah denken ze zo, nou dan klopt mijn antwoord bij je vorige prachtige blog ook wel, het komt wel Marion, don’t beat yourself up! You’re coming from deep and far. Alles heeft zijn tijd nodig en zo ook dit.

  Vandaag is voor mij een 9 trouwens, de trui, ik ben er zo blij mee 😉 haha Ik snap het dus nu wel beter omdat ik mij ook bedenk, jij krijgt de laatste tijd zoveel mooie post bijv. Dat beïnvloed jou ook niet, of voor het moment zoals ik eerder al zei, momentopname, maar als dat net in het nieuwe uur is nadat jij net hebt genoteerd… dan is dat natuurlijk alweer gezakt later. Misschien eens een lijstje maken met eigen tijdstippen als er iets gebeurd en jij toch iets anders voelt dan eens per uur? Snap je wat ik bedoel?

  Bijv. 5 uur, je wordt wakker je geeft een getal.
  5.10 uur, je drinkt je eerste thee of koffie, oh heerlijk… getal is iets hoger misschien, en dit moment duurt maar even natuurlijk.

  Dan kun je weer terug gaan naar dat uur als het verandert daarna, schrijf je op om 5.30 uur, je nieuwe getal… misschien dat je dan een nog beter overzicht krijgt voor jezelf.

  X

  1. Nicetobeout schreef:

   Goede tip om misschien eens te proberen. Mits het dan niet te verwarrend wordt met je huidige manier van noteren ivm je therapie.

   1. Morgaine schreef:

    Nee, maar dat moet ze zelf even uitvinden of dit een mogelijkheid is natuurlijk. Ik weet dat ze er vast en zeker over na gaat denken in elk geval ❤

 5. Robin schreef:

  Tot vanochtend had ik nog nooit over stemming en emoties nagedacht als twee gescheiden zaken die elkaar zouden moeten beïnvloeden. Ik had er dus ook geen last van 🙂

  Ik zie de uitleg hierboven als een model uit de psychologie om symptomen te verklaren. Het stikt van de overlappende en tegenstrijdige modellen, benaderingen, therapïeën en diagnoses. Het is geen exacte wetenschap. Met de hele harde uitspraken over jezelf van vanmorgen doe je jezelf te kort. Je doet niet alles ‘fout’.

  BTW: Ik hoop dat het emotieshoppen niet al te duur heeft uitgepakt?

  1. Marion schreef:

   Het is allemaal verrekte ingewikkeld. Nu heb ik angstbehandeliing, maar blijkt toch mijn trauma wellicht meer in de weg te zitten dan die angst, maar omdat mijn trauma weer angst oproept moeten we toch maar eerst…. You get the picture. En nee, ik doe inderdaad niet alles fout. Zo heb ik bijvoorbeeld niet geshopt 😀 Alleen gewandeld.

 6. debby schreef:

  Wat een interessante toevoeging Marion. Ik ga deze opslaan.

 7. Lena schreef:

  Sodeju Marion! Ik heb zojuist dit artikel gelezen, en het artikel van ervoor, en die van daarvoor. Genoeg om over na te denken, en goed dat je alles op een rijtje hebt gezet. De commentaren zijn ook heel interessant. Je maakt een hoop los, dat vind ik heel goed aan jouw blogposts. Ik ben benieuwd hoe het gaat als je ermee aan de slag gaat. Nou ja, je bent er al mee aan de slag, maar hoe het zich verder ontwikkelt. Sterkte en succes!

  1. Marion schreef:

   Ik vind het ook rete interessant al die reacties, maar het is wel veel inderdaad. Ik laat het nu maar even voor wat het is. Morgen weer een dag. Thanks, Lena. X

 8. marielle schreef:

  Helder stuk!! Sterkte hiermee!!

 9. Nesrin - Daily Cup of Bla Bla Bla schreef:

  Jij geeft materiaal om over na te denken Marion. Ik moet dit vanavond nog een keer in alle rust lezen. Lees: als de kinderen plat liggen.

 10. Jaixy schreef:

  Succes!!!
  Klinkt toch als ingewikkelde materie…

 11. Ayaan Nina schreef:

  Nu laat je mij ook helder nadenken haha 🙂
  Succes!

 12. Sabine schreef:

  Heel verhelderend 🙂

 13. Miriam schreef:

  Ik ben net thuis en heb ook je blogs net gelezen.. Het heeft me enorm verleid om ook iets te willen zeggen, maar ik merkte al snel dat ik vastliep in m’n hoofd 😂! Want man, dit is best heel ingewikkelde materie! Vooral dat gevoel en emoties dus iets anders zijn? Of zijn emoties dan de daadwerkelijke huilbui, de woedeuitbarsting, de lachbui etc?
  Mijn stemming is vaak redelijk laag. Dit kan door nare gebeurtenissen nog lager worden en dat duurt dan uren, soms wel dagen. Wanneer er iets leuks gebeurt, word ik daar heel even heel blij om, maar ik lijk het algauw weer te “vergeten”. Ik word er dan dus niet uren of dagen beter door gestemd. Maar dit is denk ik vooral de depressie die regeert. Hoewel.. Als iemand iets liefs zegt, hoppa vergeten, maar als iemand iets onaardigs zegt, lig ik daar dagen van wakker. En dat is eigenlijk al mijn hele leven zo.. Ik vind t knap ingewikkeld maar je blog zet me wel aan het denken..
  Wat het bij mij nog wel opriep als vraag aan jou: laat jij alle emoties diep van binnen weggestopt of zijn er bepaalde emoties die wel de oppervlakte (mogen) bereiken?

  Liefs!

 14. Miriam schreef:

  En dan lees ik net je voorgaande blog terug.. Ik lees dat je woest was na de psycholoog. Dat je boos, verdrietig en teleurgesteld was na de ruzie met Peter. Dit heb je volgens mij ook geuit als ik het zo lees. Wacht je dan tot je weer kalm bent met het invullen van het schema? Want mss als je het schema meteen had ingevuld, was het dan niet lager dan een 5 geweest bijvoorbeeld? Het is toch ook gewoon onwijs lastig om een schema in te vullen met je stemming… Ik kan dat ook niet zo goed, daarom blijft het vaak gelijk. Klotegevoel is 3. Goed voelen is ongeveer 7. Het lukt mij gedurende de dag ook niet om mijn stemming cijfers te geven. Waarom weet ik niet zo goed. Misschien door de medicatie. Een cijfer is ook zo abstract, je kunt hier zo makkelijk mee ‘smokkelen’. Slaat nergens op, maar dat is wel wat ik doe geloof ik.. Emoties noteren is lastig, maar niet iets waarmee valt te smokkelen. Tenzij je steeds wacht tot je je weer neutraal voelt (en dus weer je cijfer hebt bereikt van de ochtend zegmaar). Pfff nou hier heb je ook niks aan, ik word er ook wat warrig van geloof ik 😂

 15. tommie345 schreef:

  Duidelijk! En ergens best herkenbaar, ik kan mijn emoties ook maar moeilijk toelaten, Ik herkende dan ook erg veel uit je blog van vanmorgen. Bedankt voor het delen in ieder geval <3.

 16. Jaja, ik geloof dat ik het begrijp. Of toch niet? Ik laat het erbij, eerst mijn Frans woordjes stampen. Dit weer voor na de toetsweek. Xoxo

 17. Ik heb je beide blogs gelezen… Voor mij ook herkenbare stof. Ik heb begin dit jaar een training gevolgd vanwege mijn lage frustratietolerantie. Haha, die cursus heette anders, maar hier kwam het eigenlijk wel op neer. Ook wij gingen met die vier B’s aan de gang en in elke situatie gaven we daar dan cijfers aan. Omdat het in een bepaalde situatie niet gezond is dat je ‘9 boos’ bent, moest je ervoor zorgen dat dat cijfer bijvoorbeeld een 5 of een 6 werd. Zodat je niet meteen iemand op z’n bek rost, maar nog rustig kunt uitleggen dat je niet blij bent… 😀
  Dat lukt mij vooralsnog alleen maar door de situatie te veranderen. De kunst is om je gedachte over die situatie te veranderen. Al mijn cursusleden konden dit na een aantal trainingsdagen, alleen ik niet… Nog steeds niet. Hoplááá… Weer iets om me over te frustreren :-/
  Misschien wel het tegenovergestelde van wat jij hebt. Jouw emoties juist heel vlak, bij mij hoeft er maar iets te gebeuren en ik ben één brok stress!

  Het onderscheid tussen gevoel, emoties en stemming kan ik niet maken… Ik heb het gevoel dat dat inherent aan elkaar is. Interessante materie… Ingewikkeld ook.

  1. Marion schreef:

   Hihi, ik moest stiekem even lachen. Dit had ik helemaal niet bij jou verwacht. Iemand op z’n bek rossen… Uh, ik weet niet of die date nog wel zo’n goed plan is dan 😉 Alhoewel, misschien vullen we elkaar juist wel heel goed aan. 🙂

   1. hahaha, dat wil ik diep van binnen… maar het ontbreekt me aan karakter om het echt te doen 😉

    1. waarom bedenk ik altijd te laat dat mensen mij hier niet persoonlijk kennen en letters heel ongenuanceerd overkomen… 😂

 18. jannekeluijsterburg schreef:

  een heel mooi artikel, het zet mij ook weer even aan het denken. Sterkte

 19. Sytse schreef:

  Fijn dat je weer een stapje vooruit bent gekomen. Tenminste, zo zie ik het wel. Aan jezelf werken is het lastigste wat er is. Maar tegelijkertijd ook meteen het meest satisfying (schrijf je dat zo?). X

 20. Lonneke schreef:

  Ik had je artikel vanmorgen wel gelezen maar vond het moeilijk om er een reactie op te geven kwam er niet helemaal uit ;-). Ik ben vaak heel angstig terwijl ik erg goed ben om die gevoelens en eigenlijk alle gevoelens uit te schakelen of te onderdrukken. Maar als het om mijn dochter gaat dan krijg ik echt paniek aanvallen als ik denk dat ze gaat vallen of als ze los alleen naast mij loopt buiten ik zie overal gevaar. Het ingewikkeld weet nou dit of mijn reactie er wel op aansluit hahah.

  1. Marion schreef:

   Klinkt alsof je overbezorgd bent en dat vind ik heel normaal als moeder zijnde en zeker met jouw achtergrond. Gevoelens en emoties die niet in balans zijn. Dat betekent op het ene moment overbezorgd en op het andere moment de boel wegdrukken om het hoofd boven water te houden. En of je reactie aansluit, maakt niets uit. Je vertrouwen gaat nog wel groeien met de tijd. Dat weet ik zeker. Liefs. XX

 21. Els schreef:

  Wat fijn dat je het nu beter begrijp. Ik vind het heel mooi uitgelegd! Ik ga je artikel is meenemen in mijn leven :-).

 22. Anne schreef:

  Hoe je het ook wendt of keert, ik kan er emotioneel in ieder geval niet bij. 😀

 23. chucky1012 schreef:

  Goed van je dat je wat dingen had opgezocht en het gaat begrijpen.

 24. Jenn schreef:

  Wel interessant om te lezen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.