EBZ Dag ’15: Eetstoornis Bewust Zijn Dag

EBZheader1

Op zaterdag 28 november a.s. organiseert Human Concern, centrum voor eetstoornissen, een Eetstoornis Bewust Zijn Dag. Een bijzondere dag waar niet alleen mensen met een eetstoornis, maar ook naasten en betrokkenen meer dan welkom zijn. Dit evenement vindt plaats in De Meervaart in Amsterdam. Vandaag vertel ik jullie meer over deze dag.

Eetstoornis Bewust Zijn Dag 2015 
Wist je dat het mogelijk is om van een eetstoornis te herstellen? Hoe lang deze je leven al beheerst en hoe wanhopig je misschien bent? Herstellen kan door inzicht te krijgen in en vervolgens te werken aan de oorzaken van je eetstoornis. Zo kun je zijn wie je bent en bovenal trouw leren zijn aan jezelf om zo je eigen leven weer vorm te geven. Dit is de boodschap die wij jou en/of je naastbetrokkenen graag willen meegeven op zaterdag 28 november tijdens de eerste editie van de
Eetstoornis Bewust Zijn Dag 2015 in Amsterdam.

Het Programma
De dag begint met een opening door Carmen Netten, oprichter en directeur van Human Concern. Verder is er een lunch, hebben we tijd gereserveerd voor tussendoortjes en worden er diverse workshops gegeven. Zo is er een workshop over de functie van je eetstoornis en hoe je je eetstoornis kan leren kennen. Er is een workshop over het gevecht met jezelf en hoe je dat gevecht kunt winnen. Maar er is ook een workshop voor naasten en betrokkenen: Houden van iemand met een eetstoornis. In totaal zijn er twaalf verschillende workshops die gegeven worden in drie ronden. In totaal kan je dus drie verschillende workshops volgen. Voor het volledige overzicht van de workshops, klik hier.

Theatervoorstelling Stillen 
Stillen is een beeldende voorstelling met getekende figuren over de lange weg naar herstel van een eetstoornis. Theatermaakster en ervaringsdeskundige Maartje Wikkerink (25) maakte deze voorstelling op basis van haar eigen ervaring met anorexia en boulimia nervosa én de verhalen van vele lotgenoten. Stillen vertelt het verhaal van het meisje dat vecht voor haar herstel, voor een gezond leven waarin ze haar eetstoornis niet nodig heeft om haar angsten de baas te kunnen.

Wat nog meer?
Jesus de la Torre y Rivas, voorzitter van patiëntenvereniging Weet, komt aan het woord. Aan het einde van de dag interviewt dagvoorzitter en Ervaringsprofessional Helena Zorge de ervaringsdeskundige GTST-actrice Marly van der Velden. Human Concern ambassadeur en zangeres Michelle Courtens zal live optreden. Maar ook is het mogelijk te ontspannen of andere mensen te ontmoeten, bijvoorbeeld leden van het forum Ik Ook Van Mij. Klik hier voor het volledige programma EBZ 2015

Een bijzondere dag voor mij
Het is niet alleen een bijzondere dag voor Human Concern, het is ook een hele bijzondere dag voor mij. Ik zal namelijk als ervaringsdeskundige op de Eetstoornis Bewust Zijn Dag aanwezig zijn. De bedoeling is dat er een soort Meet & Greet hoek ingericht zal worden. Een plek waar leden van het forum elkaar kunnen ontmoeten en niet-leden informatie kunnen krijgen over het forum. Een plek waar je even rustig kan praten met andere eetstoornispatiënten of met een ervaringsdeskundige. Voor het eerst ga ik de andere ervaringsdeskundigen van het forum ontmoeten. Ook weet ik dat er heel wat leden van het forum komen, dus ook die ga ik daar voor het eerst in het echt zien. Ik vind het ontzettend spannend. Een beetje eng zelfs. Ik weet zeker dat ik bloednerveus ben die dag, maar ik weet ook zeker dat ik een heleboel mooie en lieve mensen ga ontmoeten en dat wil ik voor geen goud missen.

Kosten en inschrijving
Ben je na het lezen van dit alles nieuwsgierig geworden? Schrijf je dan hier in voor de Eetstoornis Bewust Zijn Dag 2015. Let op! Tot en met 31 oktober a.s. kosten de toegangskaarten € 20,- per stuk. Daarna kost een entreebewijs € 25,-. De prijzen zijn inclusief lunch en deelname aan maximaal drie workshops.

Heb jij een eetstoornis? Ken je iemand met een eetstoornis? Vind je het moeilijk om te praten over je eetstoornis? Loop je tegen een muur van onbegrip aan? Heb je nog geen hulp, zou je het wel graag willen, maar is de stap te groot? Kom dan op zaterdag 28 november a.s. naar de EBZ Dag ’15. Neem je vader, moeder, broer, zus, partner, vriend of vriendin mee of kom gewoon in je eentje. Samen kunnen we dit. Samen kunnen we onze eetstoornis bespreekbaar maken.

Because no one should have tot go through this alone. ♥

35 gedachten over “EBZ Dag ’15: Eetstoornis Bewust Zijn Dag

 1. Mooi, Marion!
  Ik ben heel benieuwd hoe die dag gaat zijn! Ik heb er zelfs een beetje zin in, haha.
  Enne, het lijkt me heel leuk om jou eens te ontmoeten 🙂

  Liefs.

 2. Wat goed dat je hier aandacht aan besteed. Ik hoop dat veel mensen hier iets aan hebben. Al is het alleen al het gevoel van herkenning en beseffen dat je niet alleen er voor staat.

 3. Wow, wat moedig en knap! Echt super goed zeg! Ik hoop op een mooie opkomst en dat je erg moedig daar met mensen kan praten. Je maf nu al trots op jezelf zijn met deze beslissing! Top!!

 4. Jammer dat het zo ver voor me is … . Ik wens je heel veel sterkte toe als ervaringsdeskundige. Was ik ook, maar ben er helaas mee moeten stoppen. Eerst nog wat aan mezelf verder werken, want bij mij kwam de eetstoornis niet alleen.

 5. Wat goed dat dit georganiseerd wordt! En dat jij een hele hoop zal bijdragen ook nog! Ben benieuwd naar je verhalen over de dag. De Meervaart is een mooie locatie hiervoor. Zal vast goed bezocht worden!

 6. Dit lijkt me een hele waardevolle dag..
  Misschien krijg ik mezelf wel zo ver om te gaan, maar de drempel is wel heel hoog.
  Iemand hier in de comments die het zou zien zitten om misschien samen te gaan?
  Liefs, Sofie ❤

 7. Wat mooi dat hier aan iedereen is gedacht, ook aan de mensen die te maken hebben met iemand die aan een eetstoornis lijdt. Gaaf dat je daar staat Marion. Petje af.

 8. Ik wens je alvast een hele goede dag. Ik heb zelf gelukkig geen eetstoornis (gehad), maar ik kan me voorstellen hoe fijn zo’n dag moet zijn. En ook hoe fijn het is dat er mensen zoals jij gaan en elkaar daar onmoeten. Je bent een inspiratie voor anderen en dat is heel mooi. Goed dat je je zo inzet hiervoor!

 9. Wat een goed initiatief zeg! Ik kan me voorstellen dat veel mensen iets aan zo’n dag hebben en wat mooi dat jij daar met anderen over mag gaan praten. Snap dat zoiets ontzettend eng is, maar je gaat het vast top doen! Vind het knap van je 🙂

  1. Oh wat mooi dat je geweest bent! Ik heb me net ook opgegeven. Wilde eerst die dag alleen de Meet & Greet doen, maar toen ik de trailer nogmaals zag… Dat wordt janken met de pet op, maar dat geeft niet. Ik ben heel erg benieuwd.

   1. Ja, als je het zelf hebt (gehad) is het best heftig. Maar daarnaast is het wel nuchter of zo. Dus niet dramatischer dan het is, maar wel precies de juiste snaar.

 10. Ik ben echt plaatsvervangend trots dat jij je inmiddels ervaringsdeskundige kunt noemen en dat je maar mooi naar zo’n dag gaat. Ik volg je volgens mij echt vanaf je blog begin en ik vind het prachtig om je te zoen groeien!

 11. Wauw dat ziet er echt interessant uit! Alleen is voor mij de drempel ook te hoog om te gaan.. Ik schrik al van de woorden lunch en tussendoortjes..

  1. Geen optie om samen met Sofie te gaan? (zie hierboven ergens) En ik ben er ook. Maar voel je niet verplicht hoor. Overigens is er niemand daar die jou verplicht om tussendoortjes te eten of mee te lunchen. Je mag ook gewoon een Free Hug bij mij halen voor energie. 😉

   1. Hey Sofie,

    Ik ga je mailen! Morgenavond.. Eerst m’n huis verbouwen 😉 Marion jij ook bedankt voor het doormailen en je lieve reactie!

    Liefs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.