De conversatie in mijn hoofd

IMG_3021

Daar zit ik dan. 6:30 uur. In mijn pyjamabroek. Een legging of normale broek is geen optie. Teveel pijn in mijn lies. Het abces staat bol van de spanning. Eén verkeerde beweging en het wordt me zwart voor de ogen van de pijn. Ik moet afbellen voor de dagbesteding. Of zal ik een uurtje gaan? Of…. Of….. Of…..

Ik kan natuurlijk ook een uurtje gaan. Dan heb ik me in ieder geval van mijn beste kant laten zien. Maar durf ik wel weg te gaan na een uur? Nee. Ik ken mezelf. Als ik ga, dan blijf ik tot het einde. Hooguit dat de leiding aangeeft dat ik niet hoef te helpen met opruimen en afwassen. Maar dan is het ondertussen toch weer van 10:00 – 12:00 uur. Plus nog de reistijd erbij. Doe dat nou niet, Marion. Je hebt al zoveel pijn.

Oké, om 9:00 uur ga ik afbellen.

Of toch dat uurtje? Ik moet toch ook leren om mijn grenzen aan te geven. Ik kan best na de pauze weggaan. De pauze is van 10:30 uur tot 11:00 uur. Dan ga je voor een half uurtje koken helemaal daar naartoe? Met het risico dat je niet durft weg te gaan? Je hebt al pijn. Waarom het risico lopen op meer?

Ja, ik ga om 9:00 uur afbellen.

Wat ga je zeggen aan de telefoon? Ze zal je wel een aansteller vinden. Nee, dat vindt ze niet. Ze zal het juist knap vinden dat ik mijn grenzen aan durf te geven. Het is wel een béétje slapjes. Ja, zo voelt het wel, ja. Maar dat is het dus niet. Dit is wat ik moet leren. Dit is nu precies waar het allemaal om draait. Als ik me nu niet afmeld, zoals ik jaren op mijn werk niet heb durven doen, dan zet ik weer mijn gezondheid op de tweede plaats. Dat zou ik niet meer doen, weet je nog? Ja. Klopt. Maar het is moeilijk. Niemand zei dat het makkelijk zou zijn. Nee, dat is waar.

Om 9:00 uur ga ik afbellen.

Maar straks stelt ze voor of ik misschien een uurtje kan komen! Marion, je ziet overal beren op de weg. Waarom zou ze dat doen? Je belt toch niet voor niets af? Maar volgende week kom ik ook al korter op de woensdag en in week 48 kom ik helemaal niet….

Zo, nu hou je op hoor. Je gaat gewoon om 9:00 uur afbellen. Of wil je weer het hele weekend plat liggen? Nee toch? Goed zo. Je leert het nog wel. ♥

Teresa

54 reacties op ‘De conversatie in mijn hoofd’

 1. Wat herkenbaar geschreven dat enorme getwijfel. Ik hoop dat je gewoon afbelt want met zoveel pijn naar dagbesteding is geen pretje.
  Hopelijk lukt het je om een beetje lief te zijn voor jezelf (vandaag).

  Knuf, Noirona

 2. Zo herkenbaar, vorig jaar was alles in mijn hoofd ook een grote bak ellende van tegenstrijdigheid. Je bent alleen maar sterk als je jouw grenzen aangeeft! Sterkte lieve Marion! ❤

  1. Dat is een beetje het lastige. Eigenlijk vind ik dat ik door moet zetten. Me niets van de pijn moet aantrekken. Ondertussen weet ik dat dat mijn valkuil is. Ik moet dus eigenlijk een beetje tegen mijn gevoel ingaan en dat voelt heel gek. Thanks, meis. Zo lief je berichtjes iedere dag. X

 3. Een abces is echt heel pijnlijk ik heb er nu ook twee helaas. Dus gewoon aangeven dat je niet komt anders zit je daar ook niet op je gemak en je moet echt jezelf en je gezondheid op nummer 1 zetten! Ik hoop dat de abces gauw weg gaat doe rustig aan.

 4. Ohoh, de grote twijfel. Als we die soms toch in de koelkast konden zetten… het mag soms toch potverdikkie wel ietsje makkelijker zijn he. Maar de uitkomst van de twijfel is goed, en dat telt!

 5. Probeer eens naar jezelf te kijken alsof je een ander bent. Een goede vriendin bv. Geef jezelf het advies dat je haar zou geven. Dit helpt mij bij dit soort beslissingen. Succes.

 6. Jup. Dit is mijn hoofd bij iedere kleine beslissing die ik moet maken. Te herkenbaar.

  Goed dat je wel na het twijfelen steeds terugkeerde bij ‘ik ga bellen’, heel knap! (:
  Liefs, Sofie ❤

  1. Ja, ik moet een keer die stap maken. Vind het vreselijk moeilijk, dus ben net ook naar Peter toe gegaan. Die duwt me zo om 9:00 uur de telefoon wel in de hand als ik weer ga twijfelen. Ik heb er ook nog geen oplossing voor gevonden, maar zodra ik ‘m vind laat ik het je weten. X

 7. Goed dat je afbelt!! Je gezondheid is het aller- allerbelangrijkste. Je hebt maar één lijf en daar moet je het mee doen, dus wees er zuinig op en luister er goed naar. Ik begrijp je overigens volkomen, op het werk werd ik ook dikwijls beticht van “aanstellerij”. Dat laat toch z’n sporen na hè, vooral als je juist geneigd bent je grenzen niet goed te bewaken.
  Beterschap meis!! Xx

 8. Je nieuwe ik die met je oude ik discussieert. Heel positief dat je nieuwe patronen aan het leren bent. Die zijn nog lang niet ingesleten, dus inderdaad moeilijk zoals je zegt.
  Jeetje meid met zo’n absces zou ik niet eens weten hoe ik er überhaupt zou moeten komen, laat staan dat blijven. Pak je rust. En lekker tegen die oude stem in blijven gaan hoor.
  Xx

  1. Die nieuwe patronen, dat zal inderdaad flink wat tijd nodig hebben voordat die erin zitten. Het is moeilijk om voet bij stuk te houden, maar ik voel diep in mijn hart dat ik het juiste doe. Het is fijn om even jullie steun te voelen nu, zodat ik mezelf er even doorheen kan slepen. X

 9. Het liefste zou ik vandaag een hele grote doos met zelfvertrouwen naar je opsturen. Vertrouwen in jezelf en in te toekomst. Nee, ik zou het op de fiets bij je langs komen brengen en onderweg eigenhandig die beren van de weg verjagen. Maar al had ik je adres, ik zou niet weten hoe.

  Jij WEET als beste hoeveel pijn je hebt
  Jij WEET als beste wat er gebeurt als je over je grenzen gaat
  Je WEET wat het échte doel is van de dagbesteding

  Vertrouw niet al je gedachten. Doe wat het beste is voor jou.

 10. Oh wat herkenbaar. Ik ging ook altijd naar het werk…Was ik ziek, gewoon doorgaan want als… En nu? Nu zit ik met een burnout thuis.. Ik hoop dat je afgebeld hebt hoor!!

  1. Ik heb afgebeld. Sterkte meid. Ik hoop dat je het jezelf niet kwalijk neemt. Dat heb ik heel lang gedaan. Ook dat nog. Neem je tijd. Ze zeggen wel eens dat herstel net zo lang duurt als de aanloop naar het knakpunt. Take care. X

 11. Herkenbaar hoor! Het komt door de “niet lullen maar poetsen” calvinistische mentaliteit die hier in Nederland al van jongs af aan er in word geramt.. erg jammer want veel mensen komen daardoor in de problemen. Gelukkig herken je het nu bij jezelf en kan je stukje bij beetje steeds vaker leren om voor jezelf te kiezen! Ook als je niet gaat ben je nog steeds 100% onderdeel van deze maatschappij en je bent nooit een aansteller wanneer je je eigen grenzen aangeeft.

 12. Ooh, wat stom dat je zoveel pijn hebt 😦 Wel heel leuk geschreven hoor Marion! Ik las al op Twitter dat het je gelukt is om af te bellen? Leuke reactie die je kreeg! Liefs 🙂

 13. Ik kan ook zo lekker “stel dat”, “wat als” en “maar misschien” zijn in mijn hoofd. En toen kwam ik met een maag-/darmontsteking een maand in bed te liggen. Te lang doorgegaan, niet willen (durven) afmelden en toen heeft mijn lijf gedacht: “Als jij niet voor jezelf kiest, dan doe ik mijn best ook niet meer.” Gelukkig was het ‘maar’ een maand dat ik ziek was en heb ik er daarna nooit meer last van gehad. Maar ook omdat ik nu wel naar de eerste signalen luister en dan gewoon mijn grenzen trek.

 14. Dit stukje, van afbellen en denken, dat heb ik ook nog, omdat… ja waarom eigenlijk, niet lekker is niet lekker, pijn is pijn, ziek is ziek. Heel goed gedaan en ook hier begint dat te komen, ik weet hoe lastig dat is.

  En die kaart, wow, ja dat is hem! Of dat is zij 😉

  X

 15. Het is zo raar hoe ons denken werkt. Juist als ik lees over jou abseccen dan denk ik juist van legitime reden om je af te melden, terwijl ik bij mn eigen minder zichtbare mankementen veel strenger en veel eisender ben. Raar hoe we voor onszelf altijd anders denken en andere regels hanteren.

  Ik ga vandaag toch aan t werk en laat mn donkere wolk thuis. Ooit hoop ok een mooie tussenweg te vinden, waar jij nu ook mee bezig bent.

  Vergeet niet dat de discussie die je voert ook goed is. Alleen maar toegeven en niet ergens die kritische stem brengt je uiteindelijk niet verder. Juist die stem maakt dat je niet de hele dag op de bank ligt, etc. Je moet m af en toe alleen een beetje temperen.

  Goed dat je gebeld hebt. Hoop dat je jezelf die rust nu ook durft te gunnen.

  Xx

 16. Wat een worsteling! Goed dat je hebt afgebeld. Ik heb het met de huisarts bellen. Vanmorgen nog, want heb een oogontsteking. De 3e in 5 maanden, en ben bang dat de huisarts mij een aansteller vindt. Mijn klachten zijn niet erg genoeg. Mijn collega’s vinden mij een watje, want ik ga wéér eerder weg.
  BAH!
  Sterkte met de pijn lieve Marion. Doe heel rustig aan.

 17. Oh ja, heel herkenbaar die conversaties in je hoofd! Maar ontzettend goed dat je gewoon afgebeld hebt. Dat doe je heus niet voor niets. Ik schat je in als iemand die gene aansteller is dus als jij aangeeft dat het niet gaat dan zal het ook echt niet gaan. Dat begrijpen ze heus wel. Top hoor! Echt! Dat je afgebeld hebt. Goed voor jezelf zorgen. Doe lekker rustig aan vandaag!

 18. Je moet daar echt schijt aan gaan krijgen, sorry voor de woordkeuze. Maar als het niet gaat, gaat het niet, punt uit. Als je je ook nog zorgen moet gaan maken wat degene aan de andere kant van de lijn daarvan vindt……..x

 19. Moeten afbellen… Ik ken het, ik haat het. Op een gegeven moment was ik zo bang niet goed genoeg te zijn dat ik wel naar mijn afspraken ging, ook als ik aan het eind van mijn latijn was. Dat doet echt meer kwaad dan goed. Maar dat weet je wel. Ratio en gevoel, waarom zijn dat twee zo totaal verschillende werelden?

 20. Ik had het al op Facebook gezien dat je had afgebeld. Good job! Die ‘stemmen’ moeten gewoon stil zijn! Je hebt goed gehandeld, daar mag je trots op zijn. En nu; lekker weekend! Geniet ervan 🙂

 21. Wauw, super herkenbare gedachten die ik vroeger ook constant had. Realiseer je echter dat elke keer je nee zegt, je ja zegt tegen jezelf. Echt zo trots op jou dame.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.